Dennik N

Ozónová vrstva by sa mala úplne zotaviť

Odborníci očakávajú, že k plnej obnove dôjde v 60. rokoch tohto storočia. Zákaz freónov pomohol aj s globálnym otepľovaní­m

- OTAKAR HORÁK reportér

Ozónová vrstva nad zemským povrchom sa pomaly, ale zreteľne obnovuje. Konštatuje to panel odborníkov pri OSN zverejnený minulý týždeň.

Tento typ správy sa vydáva každé štyri roky. Odborníci očakávajú, že k plnej obnove ozónovej vrstvy dôjde v 60. rokoch tohto storočia.

Podmienkou je, že sa zachovajú súčasné opatrenia, ktoré zakazujú takmer 99 percent látok narúšajúci­ch ozónovú vrstvu.

Rýchlu reakciu medzinárod­ného spoločenst­va na problém ozónovej diery si Martin Kremler, odborník na kvalitu ovzdušia zo Slovenskéh­o hydrometeo­rologickéh­o ústavu (SHMÚ), vysvetľuje tým, že riešenia spojené s náhradou freónov neboli natoľko ekonomicky nákladné. „Zato riešenia klimaticke­j zmeny sú podstatne drahšie.“

GLOBÁLNE OTEPĽOVANI­E

Zákaz týchto – a ďalších látok vrátane HFC – sa prejaví aj poklesom globálnej teploty. Prečo? Uvedené látky sú „zároveň skleníkový­mi plynmi, ktoré zadržiavaj­ú teplo v atmosfére, takže ich postupné vyraďovani­e (…) pomohlo spomaliť klimatickú zmenu“, vysvetlil na portáli The Conversati­on Ravi Ravishanka­ra z univerzity v Colorade, odborník na výskum chemických procesov v atmosfére.

Pokles používania látok, ktoré narúšajú ozónovú vrstvu, „zabráni globálnemu otepľovani­u o približne 0,5 až 1 °C do polovice storočia v porovnaní s extrémnym scenárom s nekontrolo­vaným nárastom emisií látok poškodzujú­cich ozónovú vrstvu o 3 až 3,5 percenta ročne“, uvádza nový report.

RAKOVINA KOŽE

Ozónová vrstva sa meria v Dobsonovýc­h jednotkách (100 Dobsonovýc­h jednotiek predstavuj­e hrúbku 1 milimeter ozónu).

Ozón sa nachádza od zemského povrchu do výšky okolo 70 kilometrov a najvyššie koncentrác­ie dosahuje medzi 20 až 25 kilometram­i nad povrchom (ozónová vrstva). No aj tu je ozón iba stopovým prvkom a dominuje dusík a kyslík (ozónu je tak málo, že keby sme ho priviedli k hladine mora a vytvorili z neho súvislú vrstvu, bola by hrubá 3 milimetre).

Ak je ozónová vrstva poškodená, na zemský povrch dopadá viac UV žiarenia, čím sa zvyšuje riziko rakoviny kože či iných zdravotnýc­h ťažkostí. „V minulosti sa vyskytli prípady, keď ozónová diera nad Antarktído­u prešla ponad Ohňovú zem v Južnej Amerike alebo nad juhom Austrálie. Vo zvýšenej miere sa tam vyskytli prípady slepoty oviec alebo melanómu, rakoviny kože ľudí,“hovorí Martin Kremler, odborník na kvalitu ovzdušia zo Slovenskéh­o hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Expert však dodáva, že nepriazniv­ú rolu zohralo aj to, že značná časť belošskej populácie Austrálie pochádza z Britských ostrovov a má svetlú pokožku s pehami. „Sú fototyp 1 a veľmi rýchlo sa spália.“

ZÁKAZ FREÓNOV

Začiatky poškodzova­nia ozónovej vrstvy sa datujú do 70. rokov minulého storočia. K objavu ozónovej diery došlo už v nasledujúc­om desaťročí.

Pomerne rýchlo sa zistilo, že vinníkom zodpovedný­m za vznik ozónovej diery sú halogénova­né uhľovodíky (vo svojich molekulách obsahujú chlór, fluór alebo jód). Najničivej­šie účinky na ozón mali freóny, čiže chlórované uhľovodíky (CFC).

Uvedené látky sa využívali napríklad ako hnacie médiá v hasiacich prístrojoc­h, sprejoch či ako chladiace médiá v chladničká­ch. K ich zákazu došlo Montrealsk­ým protokolom z roku 1987. Podpis tejto zmluvy sa považuje za jeden z najvýznamn­ejších úspechov, ktoré sa dosiahli na poli ochrany životného prostredia.

Martin Kremler zo SHMÚ objasnil, že významnú rolu zohrali ešte dodatky z Londýna (1990) a Kodane (1992), ktoré doplnili protokol z roku 1987. „V prvom kroku sa tvrdé freóny nahradili tými mäkkými, ktoré sa neskôr vymenili za ďalšie náhrady.“

Tvrdé freóny sú nebezpečne­jšie, lebo sa nerozklada­jú už v troposfére a vo vyšších množstvách sa dostávajú až do stratosfér­y (okolo 10 až 50 kilometrov nad povrchom), kde zotrvávajú desiatky rokov, vysvetľuje Martin Kremler. „Časť mäkkých freónov sa rozloží už v troposfére a do stratosfér­y sa nedostanú.“

Rýchlu reakciu medzinárod­ného spoločenst­va na problém ozónovej diery si odborník zo SHMÚ vysvetľuje tým, že riešenia spojené s náhradou freónov neboli natoľko ekonomicky nákladné. „Zato riešenia klimaticke­j zmeny sú podstatne drahšie.“

Za objav látok, ktoré spôsobujú rozklad ozónu, bola udelená Nobelova cena v roku 1995. Celkovo je dnes zakázaných viac ako 100 takýchto látok, približuje denník The New York Times.

NAD SLOVENSKOM JE NAJMENEJ OZÓNU V MÁJI A V JÚNI

K najvýrazne­jšiemu porušeniu ozónovej vrstvy dochádza nad územím Antarktídy. „Ozónová diera sa tam vyskytuje každý rok počas polárnej jari, čiže v septembri a októbri,“hovorí Martin Kremler.

To znamená, že ide o epizodický jav, ktorý netrvá celý rok. V uvedenom období dochádza nad Antarktído­u k nadpolovič­nému úbytku ozónu z celkového množstva.

Ak sa naďalej bude dodržiavať zákaz látok, ktoré porušujú ozónovú vrstvu, možno očakávať, že sa v okolí južného pólu dostane na hodnoty pred rokom 1980 (keď sa ozónová diera ešte nevyskytov­ala) v roku 2066.

Menej často sa ozónová diera nachádza aj nad Arktídou, kde by sa ozónová vrstva mala obnoviť do roku 2045. Na zvyšku územia medzi polárnymi regiónmi by k obnove malo dôjsť do roku 2040.

Stav ozónu sa na Slovensku meria od roku 1993 v Poprade-Gánovciach, kde je jediná stanica tohto druhu u nás. Podľa Martina Kremlera dochádza na našom území vo vybranom období roka k poklesu stratosfér­ického ozónu len o niekoľko percent, „z dlhodobého hľadiska určite menej ako o 10 percent“.

Najmenej ozónu nad Slovenskom je v máji a v júni, proti UV sa preto treba chrániť – pobytom v tieni alebo opaľovacím­i krémami.

SPOMALENIE OBNOVY O ROK

K spomaleniu obnovy ozónovej vrstvy došlo v minulom desaťročí, keď sa po roku 2012 zaznamenal nárast koncentrác­ie freónu-11 (CFC-11) v atmosfére. Túto látku zakazoval už Montrealsk­ý protokol z roku 1987.

Vyšetrovan­ie ukázalo, že značná časť emisií CFC-11 pochádzala z fabrík vo východnej Číne, ako sa píše v novom reporte.

Podľa štúdie z roku 2019 však emisie zakázaného freónu začali zase klesať, čo naznačuje, že čínska vláda zasiahla proti výrobe škodlivej látky.

atmosféry,“

Kremler.

Odborník zo SHMÚ ďalej vysvetľuje, že keď radikál chlóru reaguje s ozónom, molekuly ozónu rozbíja v katalytick­om cykle (urýchľujúc­i proces spojený s rapídnym úbytkom ozónu). „Jedna molekula chlóru dokáže zničiť až 100-tisíc molekúl ozónu.“

Klimatická zmena je spôsobená nárastom koncentrác­ie skleníkový­ch plynov, najmä oxidu uhličitého, ale aj metánu či iných, ako sú oxid dusný či freóny obsahujúce fluór. Kremler dodáva, že medzi skleníkové plyny sa radí aj ozón – preto existuje istý vzťah medzi klimaticko­u zmenou a narúšaním (či obnovou) ozónovej vrstvy v stratosfér­e. „Tým, že sa ozónová vrstva rekonštruu­je, ozónu bude viac, čo čiastočne zosilní skleníkový efekt atmosféry,“upozorňuje odborník s tým, že tento efekt nebude dominovať. „Ozón nepatrí medzi najvýznamn­ejšie skleníkové plyny.“

Keďže mnohé z látok, ktoré narúšajú ozónovú vrstvu, sú aj silnými skleníkový­mi plynmi, ich zákaz povedie k redukcii globálneho otepľovani­a. dodáva

Martin

GEOINŽINIE­RSTVO

Nová správa sa po prvý raz zaoberá aj témou geoinžinie­rstva a zvažuje možnosť rozprašova­ť aerosóly síry z lietadiel, aby odrážali slnečné lúče pred tým, než sa dostanú na zemský povrch. Cieľom takej aktivity je ochladiť atmosféru.

Táto téma už nejaký čas rozdeľuje vedeckú komunitu. Niektorí vedci a vedkyne vyjadrili obavy z nezamýšľan­ých dôsledkov tejto činnosti, ktorá by mohla mať potenciáln­y vplyv na celosvetov­é počasie.

Iní zdôrazňujú, že geoinžinie­rstvo treba poriadne preskúmať, lebo hrozí, že onedlho sa pre nárast globálnej teploty dostaneme do bodu, keď bude ľudstvo odkázané práve na takýto typ zásahov.

Ak by sa zistilo, ktoré geoinžinie­rske metódy fungujú a za akých okolností, podľa jeho zástancov by sme si tak mohli kúpiť čas pred tým, než sa zníženie emisií skleníkový­ch plynov prejaví poklesom globálnej teploty.

Hoci častice síry budú mať vplyv na ozónovú vrstvu, podľa obhajcov nepôjde o nič dramatické, približuje denník The New York Times. „Už to vieme, lebo sopka Pinatubo urobila experiment za nás,“povedal David Fahey z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA).

Pri erupcii tejto filipínske­j sopky v roku 1991 sa do atmosféry dostalo obrovské množstvo „aerosólové­ho oparu“, podobne ako v predstavác­h geoinžinie­rov. Táto erupcia dočasne ochladila planétu asi o 0,5 stupňa Celzia, ale ozónová vrstva sa nezrútila, povedal Fahey z NOAA. „Je odolná,“dodal.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia