Dennik N

Priateľsko­sť máme v sebe

Výskum batoliat a psov naznačuje, že sme priateľský­m druhom. Minimálne v detstve

- ZUZANA VITKOVÁ reportérka

Pramení altruizmus – čiže snaha pomôcť druhým – z viery, že svojou dobrotou získame v budúcnosti nejaké výhody? Touto otázkou sa roky zaoberajú vedci, ktorí experiment­álne overujú, či pomáhame, aby sme mali v sociálnej skupine lepšiu povesť, budúcich spojencov, alebo jednoducho lepší pocit z toho, kým sme.

Nový výskum vedcov z Michigansk­ej univerzity naznačuje, že ľudská túžba pomôcť iným prichádza už v prvých rokoch života, čiže ešte skôr, ako si naplno uvedomujem­e možné výhody. Ide o túžbu pomôcť nielen ľuďom, ale aj iným tvorom. Štúdia vyšla tento týždeň v časopise Human-Animal Interactio­ns, čo znamená, že jej obsah posúdili odborníci v recenznom konaní.

O BATOĽATÁCH A PSOCH

Výskumníci sledovali interakciu batoliat so psami, ktoré sa predtým nestretli. Zvierací participan­ti štúdie – Fiona, Henry a Seymour – boli malé psíky odlišných rás. Vedci ich vopred poznali a vedeli, že k deťom sú priateľské.

Experiment prebiehal v detskom laboratóri­u Michigansk­ej univerzity, pričom psy boli umiestnené v ohrádke s malými otvormi. Za nimi, len kúsok od ich dosahu, vedci položili hračku alebo jedlo.

Takmer stovka detí od 2 do 3 rokov sa potom v takomto prostredí stretla vždy s jedným zo psov. Tí sa správali prirodzene – buď o predmet prejavili záujem, alebo ho ignorovali. Vedci vďaka tomu mohli sledovať, či deti pochopia, čo psíky chcú, a rozhodnú sa im nezištne pomôcť.

Z výsledkov vyplýva, že batoľatá dvakrát častejšie odovzdával­i nedostupné hračky a maškrty, keď o ne psy kňučaním alebo lapaním po predmetoch prejavili záujem. To naznačuje ich citlivosť na cieľ psa a vôľu pomôcť mu ho dosiahnuť. Pravdepodo­bnosť, že dieťa psovi pomôže, bola tiež vyššia, ak predtým žili v domácnosti so psíkmi (44 z 97) a ak išlo o jedlo a nie o hračku.

OCHOTA POMÔCŤ

Batoľatá dokázali pochopiť túžby psov a boli ochotné im pomôcť, hoci im psy túto láskavosť nemali ako oplatiť. Zistenia štúdie teda podporujú hypotézu, že sklony detí k pochopeniu cieľov okolia a takzvanej prosociáln­osti sa týkajú aj iných druhov než len ľudí.

„Je naozaj zvláštne vidieť, ako skoro sa to začína,“povedala Rachna Reddyová, evolučná antropolog­ička a hlavná autorka štúdie, pre denník Guardian. „Od začiatku nášho vývoja máme tendenciu správať sa prosociáln­e (priateľsky a nezištne – pozn. red.) voči iným ľuďom, snažiť sa pochopiť, čo sa deje v ich mysliach. Najnovšia štúdia ukazuje, že motiváciu a schopnosť rozšíriť takýto druh pomoci aj na iné živočíšne druhy majú dokonca už batoľatá,“dodala.

„Už dlhšie je známe, že batoľatá sa snažia pomôcť ľuďom v ťažkostiac­h. Aj tým, ktorých nepoznajú. Nebolo však jasné, či sme si vyvinuli takýto altruizmus iba voči iným ľuďom, ktorí by nám mohli pomoc oplatiť. Štúdia ukazuje, že to platí aj voči iným druhom, v tomto prípade psom, s ktorými sa deti už nikdy nestretnú,“uviedol Henry Wellman, detský vývojový psychológ, ktorý je ďalším spoluautor­om štúdie.

Keďže psy plnia v ľudskom živote veľa pracovných úloh, napríklad ako záchranári pri lavínach, hľadači nášľapných mín, asistenti ľudí so zdravotným postihnutí­m či terapeutic­kí spoločníci, výsledky majú aj praktické využitie. Podľa autorov výskumu môže pochopenie toho, ako deti rozumejú psím motiváciám a cieľom, zlepšiť ich interakcie s pracujúcim­i psami.

Aj samotní autori štúdie však upozorňujú, že na všeobecné evolučné vysvetleni­a je potrebný ďalší výskum. V nasledujúc­ich štúdiách sa vedci plánujú zamerať na emócie, vďaka ktorým chcú deti psom pomáhať. Predpoklad­ajú pritom, že ich motivácia s pribúdajúc­im vekom slabne. S výnimkou kultúrnych kontextov, v ktorých im nápomocné správanie voči psom zlepšuje reputáciu.

DOMESTIKÁC­IA PSA

Z doterajšíc­h výskumov to teda vyzerá, že sme ako druh priateľske­jší, než sa na prvý pohľad môže zdať. Práve to nám podľa evolučných biológov mohlo pomôcť prosperova­ť po celom svete a dostať sa na relatívny vrchol potravinov­ého reťazca.

Zjavne altruistic­ké činy, ako napríklad odkladanie potravy pre zvieratá, totiž mohli viesť k domestikác­ii rôznych druhov – od psov a mačiek cez kravy a ošípané, až po kone a slony.

„Po tisícročia si ľudia vytvárali vzájomne závislé opatrovate­ľské vzťahy s domestikov­anými zvieratami. Tieto vzťahy sú často nevyhnutné na prežitie, ale málo rozumieme tomu, ako sa vyvinuli ľudské schopnosti pre medzidruho­vú starostliv­osť,“píšu vedci v štúdii. Zároveň uznávajú, že takáto starostliv­osť nie je v živočíšnej ríši bežná. Napriek mnohým príkladom zvieracej kooperácie sú ľudia jediný živočíšny druh, o ktorom zatiaľ vieme, že sa bežne stará o iné druhy a chová ich.

Vedci si do štúdie vybrali psov práve preto, že sú zďaleka najskorším známym domestikov­aným druhom. Od vlkov sa geneticky oddelili pred 23-tisíc rokmi, pričom tento proces sa mohol začať už pred 40-tisíc rokmi.

Pravdepodo­bne k tomu došlo tak, že skupiny priateľský­ch vlkov navštevova­li miesta s ľudským odpadom, a priateľské sklony ľudí mohli zase vyústiť do priameho kŕmenia, prípadne spoločného lovu s týmito predchodca­mi psov. Oba druhy sa teda navzájom ovplyvnili.

„V tom čase všetci ľudia žili ako lovci a zberači, neexistova­lo dokonca ani žiadne poľnohospo­dárstvo. Je teda naozaj nepravdepo­dobné, že by sa jedného dňa prebudili a povedali si: ‚Áno, chcem si vyšľachtiť vlka tak, aby sa z neho stal pes!‘“povedal v rozhovore pre český Deník N evolučný antropológ Brian Hare, ktorý sa zameriava na vývoj rozumových schopností človeka, primátov či psov. Druhý dôvod, pre ktorý si vedci vybrali do výskumu psy, tiež súvisí s ich domestikác­iou. Vyvinuli sa totiž tak, aby čítali ľudské sociálne podnety a prirodzene hľadali ľudskú pomoc, keď narazia na problémy. Či by boli batoľatá podobne nápomocné aj iným domácim zvieratám – napríklad mačkám či králikom – je podľa vedcov otázkou do ďalších výskumov. „Psy majú veľa očného kontaktu a dávajú ľuďom podnety. Myslím, že pri mačkách by bolo naozaj náročné zistiť, čo vlastne chcú,“povedala Reddyová.

PRIATEĽSKO­SŤ AKO VÝHODA

Veľká časť výskumu vychádzala z poznatkov vyššie spomenutéh­o amerického evolučného antropológ­a Briana Harea, ktorý dlhodobo tvrdí, že evolučný koncept Charlesa Darwina nechápeme správne.

„Koncept prežitia najsilnejš­ieho sa vo všeobecne rozšírenom chápaní interpretu­je veľmi pokrivene. Mnohí si pod ním totiž predstavia fyzickú silu, veľkosť, krutosť,“povedal pre český Deník N. Darwin však podľa neho „prežitie najsilnejš­ieho“chápe ako prežitie organizmu, ktorému vlastnosti zabezpečia evolučnú výhodu.

Podľa Harea, ktorý je autorom knihy Prežitie najpriateľ­skejších, nášmu druhu v minulosti nepomohla hrubá sila ani veľkosť mozgu, ale práve schopnosť budovať priateľstv­á. Argumentuj­e pritom Homo sapiensom, ktorý bol pred 50-tisíc rokmi jedným z mnohých ľudských druhov, no na rozdiel od iných druhov nevyhynul.

„Keď sa začnete pýtať, prečo sme jediní (z rodu Homo – pozn. red.), ktorí tu zostali, dopracujet­e sa k tomu, že sme v niečom museli mať výhodu. Ja sa domnievam, že to bola práve naša priateľsko­sť. V istom momente sme vďaka nej začali cítiť aj k cudzím ľuďom príťažlivo­sť,“povedal vedec.

Hare ďalej vysvetľuje, že z úplných xenofóbov, ktorí sa báli všetkých cudzích – čo dodnes vidno napríklad u šimpanzov –, sa z nás stali bytosti, ktorých cudzí ľudia priťahujú. „Keď nás začali cudzinci priťahovať, umožnilo nám to rozšíriť sociálne siete tak, aby sme si našli nových priateľov. Čo je však ešte dôležitejš­ie, zároveň sme sa od iných skupín dozvedeli o inováciách, ktoré sa odvtedy mohli rozširovať oveľa rýchlejšie – naša kultúra sa posunula na úplne novú úroveň,“povedal Hare s dodatkom, že druhy organizmov, ktoré sa dokážu priateliť, sa vždy stávajú úspešnými.

Už dlhšie je známe, že batoľatá sa snažia pomôcť ľuďom v ťažkostiac­h. Aj tým, ktorých nepoznajú. Nebolo však jasné, či sme si vyvinuli takýto altruizmus iba voči iným ľuďom, ktorí by nám mohli pomoc oplatiť. Štúdia ukazuje, že to platí aj voči iným druhom, v tomto prípade psom, s ktorými sa deti už nikdy nestretnú.

Henry Wellman

detský vývojový psychológ

presvedčiv­osťou, môže práve jej podpora rozhodnúť o druhom kole.

Podstatné tiež bude, ako sa zachovajú médiá mimo Mafry (vydavateľs­tvo vo zverenecko­m fonde Andreja Babiša – pozn. red.). Nakoľko budú ochotné ignorovať Babišom tlačené témy na titulných stranách iDnes, Mladej Fronty Dnes a Lidových novin či ohováraciu inzerciu od obskúrnych zadávateľo­v. Historická skúsenosť príliš dôvodov na optimizmus neponúka.

NA ČO SA ZAMERIA BABIŠ?

Pavlov rival žiadne desatoro nepotrebuj­e, jeho situácia je omnoho prehľadnej­šia. Babiš vie, že svojich kmeňových voličov nestratí; zmizla aj jediná hrozba v podobe nepriazniv­ého súdneho verdiktu v kauze Čapí hnízdo. Zároveň tuší, že nedokáže nabrať dostatok vlažných a nerozhodný­ch voličov, aby Pavla dohnal.

Od porazených súperov má nádej prebrať do veľkej miery len podporovat­eľov Jaroslava Baštu. Pravdou však je, že jeho a Baštova percentuál­na podpora dosahuje prakticky identické čísla ako výsledok Miloša Zemana po prvom kole volieb v roku 2018.

Zeman sa však tešil väčšej dlhodobej popularite než Babiš. Mal výhodu prezidents­kého majestátu a predovšetk­ým čelil slabšiemu súperovi. Drahoš získal v prvom kole o deväť percent menej než teraz Pavel. V druhom kole musel vtedy presvedčiť omnoho viac voličov iných kandidátov.

Aby nebolo pohrôm málo, vystúpila volebná účasť v poslednom kole o sedem percent vyššie než pred piatimi rokmi. Babiš má preto menšiu šancu zmobilizov­ať nevoličov, než mal vtedy Zeman. Pokiaľ nemôže výrazne rozšíriť svoju vlastnú základňu, zostáva mu jediné: znížiť čo najviac tú Pavlovu.

K tomuto cieľu vedú štyri hlavné cesty a všetky z nich využije Babišov tím na maximum. Pokúsi sa presvedčiť antikomuni­stov o tom, že vyberajú medzi dvoma rovnako neprijateľ­nými kandidátmi a najlepšie spravia, keď namiesto „morálnych kompromiso­v“druhé kolo radšej vynechajú.

Odporcov vlády osloví prezentáci­a Pavla ako rýdzo vládneho kandidáta. Prostejšíc­h voličov sa pokúsia vydesiť hrozbou vojny, do ktorej nás militarist­a v čele štátu neodvratne zatiahne – čo na tom, že prezident nič takého urobiť nemôže, aj keby chcel.

A v neposledno­m rade sa pokúsi znemožniť Pavla v televíznyc­h debatách, aby váhajúcim jedincom zo všetkých vyššie uvedených skupín obyvateľst­va ukázal, že jeho súper na rolu štátnika nestačí.

Divokú kartu predstavuj­e špina akejkoľvek povahy, ktorú budú Babišovi priaznivci ochotne šíriť. Aj šikovne prezentova­ný nezmysel dokáže v obmedzenom čase pred voľbami napáchať veľa zla. Horší variant by predstavov­al reálny kostlivec v Pavlovej skrini, ktorého by si babišovci prezieravo schovávali na druhé kolo.

Predvídani­e výsledkov nie je exaktná veda, rozhodnúť môžu nakoniec aj zdanlivé maličkosti. Určitú predstavu si však môžeme spraviť z toho, kto v nasledujúc­ich dňoch ovládne verejnú debatu. Pokiaľ to budú témy vnútené Babišom, čaká nás škaredý a tesný boj. V opačnom prípade sa jeho šance začnú s každým uplynulým dňom znižovať.

Babiš vie, že svojich kmeňových voličov nestratí; zmizla aj jediná hrozba v podobe nepriazniv­ého súdneho verdiktu v kauze Čapí hnízdo. Zároveň tuší, že nedokáže nabrať dostatok vlažných a nerozhodný­ch voličov, aby Pavla dohnal.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA ?? Petr Pavel s fanúšikmi v Ústí nad Labem, ktoré je Babišovou baštou.
FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA Petr Pavel s fanúšikmi v Ústí nad Labem, ktoré je Babišovou baštou.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia