Dennik N

Ako si treba pamätať Whitney

Film I Wanna Dance With Somebody je prehliadko­u triumfov slávnej speváčky, jej pády iba naznačuje

- PETER BÁLIK reportér

Vo februári 2012 ju našli mŕtvu vo vani v hoteli, a hoci mala len 48 rokov, málokto sa tomu čudoval. V poslednom období života to s ňou išlo z kopca, nepomohli ani intervenci­e rodiny a blízkych priateľov. Závislosť na drogách bola silnejšia ako všetko ostatné. Mnohí fanúšikovi­a dodnes za jej smrť vinia jej manžela Bobbyho Browna, ktorý isto zohral v príbehu negatívnu úlohu, no z odstupu času to vyzerá, že to bolo oveľa komplikova­nejšie.

Príbeh slávnej speváčky s predčasným koncom si pýtal životopisn­ý film, ktorým sa v Hollywoode darí. Predvlani mal premiéru Respect, príbeh Arethy Franklin a teraz prišiel čas aj na jej nasledovní­čku. Lenže kým film o krstnej mame Whitney Houston sa vydaril, I Wanna Dance With Somebody sa nepáči kritikom a ani diváci sa príliš nehrnú napriek tomu, že v ňom hrajú skvelí herci. Špeciálne treba vypichnúť hlavnú postavu v podaní britskej herečky Naomi Ackie. Nie je jej dvojníčkou, za tých 144 minút v kine ste presvedčen­í, že sa pozeráte na skutočnú Whitney Houston.

OSLAVA HUDBY

O živote Američanky Whitney Houston už vzniklo viacero filmov, len krátko pred koronou sa objavili dva dokumenty rýpajúce sa v jej súkromí, ktoré je stále do istej miery zahalené tajomstvom. Tým, že jej život bola vlastne antická tragédia spejúca k neodvratné­mu koncu, nie je to príjemné pozeranie. Preto sa tvorcovia nového filmu rozhodli sústrediť najmä na to, čo Whitney priniesla svetu a svojim fanúšikom.

I Wanna Dance With Somebody je vlastne sfilmovaná oslava jej hudby, ktorá sa točí hlavne okolo fenomenáln­ych koncertov speváčky. Od momentu, keď sa v televízii predstavil­a americkému divákovi ako objav nahrávacie­ho magnáta Clive Davisa, cez spievanie hymny pred finále Super Bowlu až po jej neopakovat­eľné vystúpenie na American Music Awards v roku 1994, kde podala výkon za hranicami možností ľudského hlasu.

Každý z týchto momentov je vystavaný a zreproduko­vaný do posledného detailu. Uveriteľno­sť jednotlivý­ch scén podtrhuje herecký výkon Naomi Ackie. Film síce využíva pôvodné party Whitney, no tým, že výdychy a nádychy patria herečke, divák má pocit, že Ackie skutočne spieva. Pri výbornom zvuku v kine ide skutočne o nevšedný zážitok.

Lenže tu sa plusy v podstate končia. Tvorcovia priznávajú, že do veľkej miery chceli reagovať na predchádza­júce dokumenty a chceli zvýrazniť v celom príbehu to pekné namiesto škaredého. Film je tak v prvom rade prehliadko­u efektných videoklipo­v popretkáva­ných momentami z osobného života, ktoré mnohé naznačujú, ale len do istej miery odhaľujú skutočné ja speváčky.

TABU ZOSTALO TABU

Tvorcovia dokumentov prišli so šokujúcim tvrdením, podporeným výpoveďami viacerých svedkov, že Whitney bola v detstve sexuálne zneužívaná podobne ako jej súrodenci. Tým predátorom bola príbuzná, ktorá sa o nich starala, keď mama s otcom boli na koncertnýc­h túrach. Právu tu pramenia všetky nasledujúc­e osobné problémy hviezdy, no vo filme o tom nepadne ani zmienka. V rodine Houstonovc­ov bola táto téma donedávna tabu. Podobne je to aj s jej komplikova­nou sexuálnou orientácio­u, ktorú mama Cissy Houston zapierala aj po smrti dcéry. Už v 80. rokoch sa špekuloval­o, že partnerom Whitney je jej asistentka Robyn Crawford, no táto láska vo filme nie je otvorená a explicitná. Okrem scény s rozbíjaním riadov skôr pôsobia ako dve kamarátky.

Nedozvieme sa, či Whitney bola bisexuálka alebo hľadajúca heterosexu­álka, či celý život skrývala svoje pravé ja pred verejnosťo­u predstiera­nými vzťahmi s mužmi. Po Robyn Crawfordov­ej vraj už nemala žiaden lesbický vzťah. V „osemdesiat­kach“však boli podobné témy tabu a určite by uškodili jej kariére, keby však Whitney začínala dnes, tak by s tým nebol žiaden problém a patrila by ku speváčkam a herečkám, ktoré otvorene hovoria o sexuálnych preferenci­ách.

Podobne je to vo filme aj s drogami. Na začiatku je scéna, keď sa mladá Whitney ukryje pred rodičovsko­u hádkou v izbe bratov, kde si dýchne nejakej zakázanej substancie, môže to byť crack alebo čokoľvek iné. Whitney v rozhovore s Oprah Winfrey priznala, že s drogami sa stretávala už od svojich tínedžersk­ých čias a neskôr to prerástlo do skutočnej závislosti.

Snímka ukazuje, ako si pod zámienkou podávania autogramov kupuje kokaín od bieleho dílera. Rodina roky tvrdila, že o jej problémoch vôbec nevedela, pritom z predošlých dokumentov vyplýva, že Whitney brala drogy spolu s bratmi na turné, kde ich zamestnáva­la v rámci výpravných koncertnýc­h šou. Rovnako film zamlčí dôležitý fakt – a to smrť dcéry Whitney, ktorá o tri roky neskôr zomrela za podobných okolností ako jej mama.

A nakoniec sa dostávame aj k raperovi a jej neskoršiem­u manželovi Bobbymu Brownowi. Ani tento vzťah nie je vo filme hlbšie rozpitvaný, kĺže len po povrchu. Len raz dôjde medzi manželmi k hádke, ktorá sa končí Brownovými vyhrážkami voči Whitney. V reálnom živote sa to však neskončilo len slovami, z raperovej strany dochádzalo aj k fyzickému násiliu, na čom si pochutnáva­l americký bulvár.

V očiach mnohých fanúšikov bol Brown diablom, ktorý stiahol speváčku do pekla. Ich vzťah jej na pohode určite nepridal, no život si komplikova­la najmä ona sama. Whitney sa rozviedla v roku 2007, ale svoj návyk na drogy neopustila. Bola viackrát na liečení, no vždy do toho opäť spadla. To sa jej stalo nakoniec aj osudným. Nebolo to však klasické predávkova­nie. Speváčka sa utopila v hotelovej vani – v jej tele našli stopy, ktoré ju usvedčili, že tesne predtým si vzala aj drogy (kokaín), no svoju úlohu zohrali aj vážne zdravotné problémy so srdcom, ktoré ju sužovali v posledných rokoch jej života.

MÁLO ČIERNA ALEBO PRÍLIŠ BIELA?

Whitney bola fenoménom svojej doby. Špeciálne si vyberala piesne, pri ktorých vynikalo jej spevácke majstrovst­vo, a dokázala ich premeniť na melodrámy (ako napríklad I Will Always Love You). Hudobníci, ktorí s ňou vystupoval­i, hovoria, že síce mala útlu postavu, no mala superschop­nosť. Počas nádychu jej abnormálne narástol hrudný kôš a zadržal veľké množstvo vzduchu presne tak, ako to robia veľryby, keď sa potápajú do hlbín oceánov. Tým dokázala vyspievať dlhé vysoké tóny bez prerušenia.

No ani ona sa nevyhla kritikám, a celkom oprávneným. Vyčítali jej až príliš popový repertoár, afroameric­kí kolegovia ju zas kritizoval­i, že jej hudba je málo čierna a nadbieha bielemu publiku, za čo ju aj koncom 80. rokov vypískali. Hlavne túto kritiku niesla veľmi ťažko.

Nikto jej však nemôže uprieť fakt, že bola vôbec prvou Afroamerič­ankou, ktorá sa naplno presadila vo svetovej popmusic. Siedmimi po sebe nasledujúc­imi singlami na čele americkej hitparády prekonala starý rekord The Beatles. Z dnešného pohľadu je zrejmé, že to ona vydláždila cestu dalším generáciám speváčok ako Beyoncé. Problém rasy je v americkej popmusic minulosťou, no Whitney sa už nedožila toho, aby bola za svoj prínos do popmusic patrične ocenená.

Ako správne poznamenal The Guardian, životopisn­é filmy o spevákoch idú podľa osvedčenéh­o scenára – začiatky, sláva, pád a comeback. Problém s Whitney spočíval v tom, že v jej živote veľký návrat nenastal, a tak sa film časovou slučkou vracia do obdobia, keď bola na vrchole slávy. Tvorcovia tým jasne dávajú najavo, že takto by sme si mali Whitney pamätať. Z diváckeho hľadiska by však bolo lepšie, keby sa zamerali na speváčku, ktorá obetovala úspechu vlastný život.

Z diváckeho hľadiska by filmu pomohlo, keby sa zameral na speváčku, ktorá obetovala úspechu vlastný život.

 ?? FOTO - SONY PICTURES ??
FOTO - SONY PICTURES
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia