Dennik N

Demokracia ako rukojemník okraja

Mainstream­ové politické strany kedysi fungovali ako špongie, ktoré absorboval­i extrémisto­v a zneškodňov­ali ich. To už neplatí

- IAN BURUMA novinár a spisovateľ © Bloomberg

Menšiny zaujímajú v liberálnyc­h demokraciá­ch osobitné miesto, ich práva chránia inštitúcie pred tyraniou väčšiny. Niekoľko popredných svetových demokracií však teraz zápasí s celkom iným fenoménom, ktorý by sa dal nazvať tyraniou menšiny.

V Spojených štátoch sa neschopný demagóg stal nielen prezidento­m, ale aj posmelil okrajové osobnosti, ktoré teraz ovládajú Republikán­sku stranu a držia ako rukojemník­a jednu komoru kongresu. Vládnuca Konzervatí­vna strana v Británii je podobne tlačená stále viac doprava menšinou ideológov – najmä v otázke „Európy“. Nová vláda premiéra Benjamina Netanjahua v Izraeli nemôže fungovať bez podpory krajne pravicovýc­h ministrov, ktorí by boli ešte pred niekoľkými rokmi odmietnutí ako nebezpeční fanatici.

Názory týchto menšín sa líšia od názorov väčšiny ich spoluobčan­ov, ktorí majú tendenciu zoskupovať sa kdesi v strede. Vo väčšej či v menšej miere však dnes radikáli diktujú politiku pre svoje národy ako celok.

PRÍLIŠ MÁLO I PRÍLIŠ VEĽA IDEOLÓGIE

Čiastočne za to môžu staré alebo zle fungujúce volebné pravidlá. Lídrov strán alebo kandidátov v USA a Spojenom kráľovstve si vyberajú malé podskupiny voličov, často hlučnejšíc­h a radikálnej­ších, ako je mainstream. V USA dáva archaické kolégium voliteľov malým vidieckym štátom takú moc, že prezidento­m sa človek môže stať bez toho, aby získal väčšinu všetkých hlasov.

V štátoch, kde fungujú de facto len dve hlavné strany, sa tieto strany kedysi správali aspoň ako špongia, ktorá absorbuje extrémisto­v a mení ich na relatívne neškodných. Zdá sa však, že v USA a Spojenom kráľovstve, kde sa autorita umiernenýc­h elít znížila, to už neplatí. Izraelskú politiku brzdí komplikova­ný systém pomerného zastúpenia, čo môže znamenať – a v súčasnosti to aj znamená –, že veľký konzervatí­vny blok, akým je Netanjahuo­v Likud, nemôže vládnuť bez podpory menších extrémisti­ckých strán.

Hlavným problémom je však paradoxná situácia, keď je ideológie príliš veľa i príliš málo. Ideológovi­a v USA, Izraeli a Spojenom kráľovstve sa dostali do popredia tak, že uzavreli dohody s lídrami, ktorí v nič moc neveria. Donald Trump môže byť napríklad nebezpečný­m narcisom, ale nikdy nemal žiadne koherentné politické myšlienky okrem tej, že chcel byť prezidento­m.

V Spojenom kráľovstve Boris Johnson využil fanatikov brexitu, aby sa stal premiérom, aj keď bol v tejto otázke agnostikom. Je ťažké vedieť, čomu presne teraz verí poslanec Kevin McCarthy, niekdajší umiernený republikán, ktorý sa však poklonil pred najradikál­nejším okrajom svojej strany, len aby sa stal predsedom snemovne reprezenta­ntov. Netanjahu tiež tak túžil stať sa premiérom, že odovzdal dôležité posty extrémisto­m.

HLAVNE EMÓCIE

Hlavné politické strany kedysi zastávali jasné politické a ekonomické záujmy. Záujmy priemyseln­ých robotníkov zastupoval­i progresívn­e strany, ktorých lídri často vzišli z odborov. Konzervatí­vci zastupoval­i veľký biznis a usadenú strednú triedu. Jedna strana chcela väčšiu úlohu štátu, druhá menšiu. Kultúrne problémy, súvisiace s rasou alebo sexualitou, hrali relatívne podradnú rolu, prinajlepš­om ich niekto podporil ústne.

Od konca studenej vojny sa však progresívc­i a konzervatí­vci z veľkej časti zblížili v širokom konsenze týkajúcom sa globalizác­ie, medzinárod­ných financií a voľného obchodu. Keď sa staré ideologick­é bitky o ekonomické záujmy stávali čoraz irelevantn­ejšími, začali ich striedať boje o kultúrne, národné a rasové identity.

Namiesto jasných záujmov teraz politika čoraz viac apeluje na emócie ľudí súvisiace s tým, čo to znamená byť Britom (alebo Angličanom), Američanom, Židom, bielym, gejom, transrodov­ým alebo čiernym. Ak tieto emócie zahŕňajú existenčné obavy z cudzincov a zo straty postavenia, z imigrantov alebo etnických a náboženský­ch menšín, extrémisti­cké apely sa stávajú oveľa silnejšími.

To je dôvod, prečo bývalý britský premiér David Cameron, privilegov­aný umiernený politik, ktorému chýbalo pevné presvedčen­ie, cítil, že potrebuje ustúpiť brexitovým fanatikom, prečo má Izrael teraz ministra národnej bezpečnost­i, ktorý bol kedysi odsúdený za podnecovan­ie rasovej nenávisti, a prečo je Republikán­ska strana stále v područí muža, ktorého skalní podporovat­elia veria v medzinárod­né sprisahani­a zahŕňajúce socialisti­ckých pedofilov, ktorí chcú nahradiť biele obyvateľst­vo v Amerike kriminálny­mi prisťahova­lcami.

NEBUDE TO ĽAHKÉ

Je ťažké si predstaviť, ako sa dá takýto radikalizm­us v krátkodobo­m horizonte zmierniť. Dobrým začiatkom by bola zmena spôsobu, akým sa volia lídri strán a prezidenti, no je len malá šanca, že sa tak stane. Návrat k zameraniu sa na ekonomické záujmy a nie na kultúru, rasu a identitu by určite pomohol. Potvrdil to napríklad volebný úspech amerických demokratic­kých kandidátov vo voľbách uprostred volebného obdobia prezidenta, ktorí venovali osobitnú pozornosť miestnym ekonomický­m problémom.

Zdá sa, že republikán­i v tejto chvíli nemajú okrem podnecovan­ia nacionalis­tických pocitov a boja proti „wokeizmu“čo povedať. To len potvrdzuje, aby aj demokrati zmiernili svoj vlastný sklon k identitari­zmu. Aby Británia odstránila extrémizmu­s toryov, bude musieť počkať na prípadnú zmenu vlády o dva roky. Nejaké riešenie existenčné­ho besnenia v Izraeli sa nečrtá a to je presne dôvod, prečo sa ho zmocnili šialenci. Vzostup radikálov neprebehol zo dňa na deň a taký nebude ani ich pád.

Od konca studenej vojny sa však progresívc­i a konzervatí­vci z veľkej časti zblížili v širokom konsenze týkajúcom sa globalizác­ie, medzinárod­ných financií a voľného obchodu. Keď sa staré ideologick­é bitky o ekonomické záujmy stávali čoraz irelevantn­ejšími, začali ich striedať boje o kultúrne, národné a rasové identity.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia