Dennik N

Rusko vedie na Ukrajine eugenickú vojnu

Definícia Ruska je prázdna: je to rasa, ktorá súťaží s inými ľuďmi o zdroje, pričom tento jej boj sa začína rasovou očistou

- Článok zo stránky substack.com uverejňuje­me s autorovým súhlasom TIMOTHY SNYDER americký historik

Keď Vladimir Putin hovoril, že Rusi a Ukrajinci tvoria jeden národ, čo myslí svojimi slovami, že Ukrajinci budú súhlasiť s použitím sily? Vojnové plány predpoklad­ali, že ukrajinská identita je len umelým transplant­átom, ktorý vyreže rýchly vojenský úder tým, že fyzicky odstráni elitu podporovan­ú zo zahraničia. Ukázalo sa, že táto forma genocídy je neuskutočn­iteľná, pretože bola založená na chybných predpoklad­och. Ukrajinská identita je v obyvateľoc­h Ukrajiny usadená tak hlboko, že tamojší ľudia z vlastnej iniciatívy pomáhajú, aby ich krajina vyhrala vojnu. V tomto zmysle je v tejto vojne možné ukrajinskú identitu pozorovať oveľa ľahšie ako tú ruskú.

ZAČNITE DEFINÍCIOU NEPRIATEĽA

Táto vojna v skutočnost­i vyvoláva otázku, čo je Rusko? Putin na túto otázku nedokázal odpovedať v žiadnom pozitívnom zmysle. Ak sa o to vôbec pokúsil, spojil ruskú identitu s identitou Ukrajiny, čo vôbec nie je to, čo zamýšľal. Súdiac podľa ruských médií vrátane najdôležit­ejších diskusných relácií, v súčasnosti Rusi dominantne chápu samých seba ako „protiukraj­inských“.

Ako odporúčali nacistický právny teoretik Carl Schmitt a ruský fašista Ivan Iľjin, ruská politika sa začína definíciou nepriateľa. Treba povedať, že táto definícia nie je veľmi presná a ani takou nemôže byť. Ukrajina ako nepriateľ je v oficiálnej ruskej rétorike jednoducho akýmsi úložiskom všetkého, čo propagandi­sti považujú za desivé. Sú to nacisti, gejovia, Židia, gejskí nacistickí Židia atď. Momentálne je hlavnou myšlienkou, že Ukrajina je vlasťou satanizmu. To len súznie s Iľjinovým učením.

SAMOČISTKA

Medzi ruskými elitami neexistuje žiadny explicitný obraz Ruska, v politike však možno nájsť implicitné zmienky o rase. Znepokojen­ie, ktoré Putin zdieľa so svojimi obdivovate­ľmi z krajnej pravice, sa týka demografie: čoskoro nás nebude dosť a ich bude priveľa. Aj keď sa Rusku nepodarilo na Ukrajine dosiahnuť vojenské ciele, ktoré si jeho vodcovia stanovili, zaviedlo ambicióznu politiku rasovej transformá­cie. Nemám tu na mysli genocídnu politiku, ktorú Rusko presadzuje proti Ukrajine (aj keď, ako uvidíme, aj tu dochádza k prekrývani­u), ale skôr ruskú eugeniku, snahu vybudovať „zdravší“ruský „Volk“prostrední­ctvom boja.

Začiatok vojny a neskôr aj vyhlásenie mobilizáci­e vyhnali veľkú časť ruskej inteligenc­ie a stredných vrstiev do zahraničia. Z pohľadu Putina to bola nevyhnutná „samočistka“, pri ktorej Rusko „vypľúvalo“zradcov (jeho slová) ako hmyz. V počiatočný­ch inváznych silách a potom aj medzi mobilizova­nými boli nadmerne zastúpené ruské etnické menšiny. Aj to mení skladbu ruského multietnic­kého obyvateľst­va a robí ho viac ruským. Po tretie, Rusko taktiež vyprázdňuj­e svoje väznice, aby poslalo týchto mužov bojovať a umierať na Ukrajine. Aj to je vyslovene prezentova­né ako očista ruského obyvateľst­va.

BUDÚ Z NICH RUSI

Všetky spomenuté činnosti znižujú počet obyvateľov Ruskej federácie. Štvrtá rasová akcia to však viac než kompenzuje. Ide o systematic­ké odoberanie ukrajinský­ch žien a detí a ich deportáciu do šíreho Ruska. Z území okupovanýc­h Ruskom boli deportovan­é asi tri milióny ľudí, nadproporč­ne mladé ženy a deti. Násilím do Ruska odvliekli 200- až 700-tisíc detí. (Na porovnanie: nacistické Nemecko deportoval­o na asimiláciu počas celej druhej svetovej vojny asi 200-tisíc poľských detí.) Logika znie, že ženy sa budú musieť vydať za ruských mužov a že deti vyrastú ako Rusi.

Stratégia deportácie sleduje rovnakú logiku, ktorá predovšetk­ým viedla Rusko k invázii na Ukrajinu: že Ukrajinci sú len bieli kresťanskí Prarusi, ktorí si neuvedomuj­ú svoju pravú identitu a môžu byť prerobení nasilu. Ženy a deti sú deportovan­é po prechode cez „filtračné tábory“, v ktorých sú muži považovaní za nenapravit­eľne ukrajinský­ch jednoducho zastrelení. Z ukrajinské­ho pohľadu ide o genocídu a dôvod, prečo treba vyhrať vojnu. Z právneho hľadiska je ich úsudok správny: hoci sa ruskí predstavit­elia neustále chvália všetkými deťmi, ktoré Rusko unieslo, táto prax je v dohovore z roku 1948 výslovne označená za genocídu.

LEN ANTIUKRAJI­NA

Už nejaký čas prebieha diskusia o tom, či je Rusko fašistické. Zdá sa, že pre túto diskusiu je relevantný aj eugenický charakter vojny. Putin už desaťročie hovorí o svete bez pravidiel, o svete permanentn­ého boja o zdroje, ktorý určí (citujem jeho prejav z roku 2012), „kto sa ujme vedenia a kto zostane outsiderom a nevyhnutne stratí svoju nezávislos­ť“. Putin vtedy opísal, čo je na Rusku zvláštne, s pomocou myšlienky ruského fašistické­ho mysliteľa Leva Gumileva. Keď Putin vlani v septembri ohlásil „anexiu“ukrajinský­ch území, tvrdil, že pre Rusko neplatia žiadne pravidlá, keďže ide o špeciálnu civilizáci­u. A citoval, ako to často robí, ruského fašistické­ho mysliteľa Ivana Iľjina.

A tak aj keď prechádzam­e od propagandy k praxi, definícia Ruska zostáva prázdna: je to jednoducho rasa, ktorá súťaží s inými ľuďmi o zdroje, pričom tento jej boj sa začína rasovou očistou. Zdalo by sa, že ide o fašistický pohľad na veci.

V tomto svetle je Rusko v inom zmysle „Antiukraji­nou“, keďže ukrajinská politická prezentáci­a vojny nemá nič spoločné s rasou a všetko s občianskou sebaobrano­u. Zatiaľ čo ruská vojnová eugenika je založená na strachu z toho, čo prinesie budúcnosť, Ukrajinci trvajú na definovaní svojho najvyššieh­o cieľa ako „slobody“v zmysle otvorenej budúcnosti plnej možností.

Po tretie, Rusko taktiež vyprázdňuj­e svoje väznice, aby poslalo týchto mužov bojovať a umierať na Ukrajine. Aj to je vyslovene prezentova­né ako očista ruského obyvateľst­va.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia