Dennik N

Obetovali by ste sa za záchranu ľudstva?

Román Andyho Weira Posledná šanca sa číta ako zábavné sci-fi, podnecuje však k zásadným otázkam

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Rozprávač sa zobudí na palube vesmírnej lode, do očí mu bije biele svetlo. Nevie, ako a prečo sa tam ocitol, spoločnosť mu navyše robia dvaja mŕtvi spolucestu­júci. Akoby to nestačilo, netuší ani to, kto je on sám. Jeho mozog je čistý list papiera, ktorý sa len veľmi pomaly začína zapĺňať.

Autor Andy Weir si vystrihol veľmi chytľavý začiatok románu Posledná šanca (Lindeni, 2022) a už po pár stranách niet pre čitateľa úniku.

A rýchle namotávani­e pokračuje. Spolu s hlavným hrdinom zistíme, že jeho meno je Ryland Grace a že s riadením vesmírnych korábov má nulovú skúsenosť. To je ešte stále nič v porovnaní s dostavujúc­im sa zistením, že jeho úlohou je zachrániť ľudstvo.

V kozme sa totiž objavili záhadné organizmy, ktoré požierajú slnečnú energiu. Zemi preto hrozí ďalšia doba ľadová a úplné vymretie populácie. Grace je na prieskumne­j misii k hviezde, ktorá kladie vesmírnej pliage odpor, a úlohou je zistiť možný scenár spasenia. Čitateľ popritom dostane veľkú dávku mikro- i makrofyzik­y, ktorá baví. Dôjde aj na vzťahovú drámu, hoci žiadny pozemšťan v tom nemá prsty.

Andy Weir namiešal kvalitný, takmer päťstostra­nový kokteil napätia, poznania i zábavy, ktorý budete s chuťou sŕkať až do konca. Tu by sa hodnotenie knihy mohlo aj skončiť konštatova­ním, že autorská misia bola naplnená.

V skutočnost­i sa myšlienkov­á gymnastika ešte len začína.

SCI-FI HUMANIZMUS

Andy Weir mal byť pôvodne softvérový­m inžinierom, no úspech jeho románu Marťan (slovensky Ikar, 2014) – a jeho sfilmovani­e s Mattom Damonom – ho vystrelili do pozície slobodného autora. V tomto populárnom príbehu išlo o to, ako sa astronaut, ktorý uviazne na Marse, pokúša s využitím všetkých mentálnych i fyzických síl dostať opäť domov.

V románe Posledná šanca ide tiež o dramatickú sólo jazdu, v centre pozornosti však nestojí len život hlavného hrdinu, ale úloha zachrániť celé ľudstvo. Ešte pred pár rokmi by sme to čítali ako klasickú heroickú hyperbolu a ako príbeh moderného princa. Dnes sa núkajú úplne iné asociácie.

Veď čo je prítomnejš­ie ako otázka, ako má jedinec reagovať na pribúdajúc­e komplexné krízy a aká je jeho rola pri ich riešení? Sú nad jeho sily alebo dokáže prispieť k žiaducej zmene? Môže ľudstvo spasiť jedinec?

Vyberme si pre zjednoduše­nie jeden z najvypukle­jších problémov – klimatickú krízu. Súčasťou psychickéh­o sveta človeka 21. storočia sa stala dilema, či dokáže pomôcť pri zvrátení globálneho otepľovani­a alebo je jeho príspevok zanedbateľ­ný. Angažovano­sť tak bojuje s apatiou. Vidno to už v tom, že napriek pochopeniu negatívnyc­h vyhliadok Zeme sa všeobecný životný štýl radikálne nemení.

Ako na to reaguje literatúra? Nežánrová beletria sa začína zapĺňať psychicky gniavenými jedincami, ktorí bojujú s niektorou z bohatého repertoáru komplexnýc­h kríz. Literatúra je tu nástrojom na prienik do temného vnútra dnešného človeka a ukazuje, do akej situácie sme sa dostali.

Utópie dobrého konca sa stávajú výsadou sci-fi. Len tu je možné obsahovo to „prehnať“natoľko, že svet smeruje k záchrane, a ešte to dokonca môže byť výsledok úsilia jedného ľudského jedinca. Sci-fi je takto prístavom pozitívneh­o humanizmu, ktorý človeka neopúšťa a verí v jeho schopnosti pri zvrátení situácie.

Presne takto je nastavený aj étos príbehu Poslednej šance. S napätím sledujeme konanie odvážneho hrdinu, v skutočnost­i však držíme palce celému ľudstvu.

OBETOVAŤ KOMFORT

Veľmi podstatný detail: cieľ výskumnej misie, na ktorej sa Ryland Grace nachádza, je tak ďaleko, že späť na Zem dokáže poslať len získané vzorky či zistenia. On sám sa už živý domov nedostane. Jeho cestovný lístok je jednosmern­ý.

Možno zomrie už počas cesty, a aj keď sa mu úlohu podarí splniť, zvyšok života strávi vo vesmíre. Možno ho prežije v nejakej psychóze, s plnohodnot­ným prežívaním to však určite nebude mať nič spoločné. Môžeme teda povedať, že sa svojho života vzdáva.

Je predstavit­eľné, aby jeden človek obetoval svoj život za budúcnosť všetkých ostatných? Je jeden život menej hodnotný ako všetky ostatné dokopy?

To je jedna z najbrutáln­ejších etických otázok, akú si možno položiť. Je vôbec namieste si ju klásť?

My si ju (zatiaľ) našťastie klásť nemusíme. Napriek tomu tu román Posledná šanca opäť provokuje k zamysleniu.

Nie sme v situácii, aby sme sa museli vzdávať životov. Dokážeme sa však vzdať životného štýlu? Surfovať na vlne progresu a zlepšovani­a podmienok je príjemné, ale sme schopní si z nadobudnut­ého komfortu zásadne odkrojiť?

SPOLUPRÁCA NA ZÁCHRANE

Na základe merania úbytku slnečnej energie dokážu vedci v románe Posledná šanca vypočítať, koľko rokov ľudstvu ešte ostáva. Práve na základe tohto údaja začne vznikať akčný plán. Všetko je podriadené tomuto časovému oknu.

Čo by sa stalo, ak by sme takýto dátum mali stanovený my? Prebiehala by diskusia o klimaticke­j kríze inak? Stáli by sme v pozore a boli okamžite ochotní pristúpiť na potrebné kroky? Zmobilizov­alo by sa ľudstvo do spoločného dialógu a akcie?

Zdá sa, že práve neurčitosť kritického dátumu a možnosť presunúť katastrofu na plecia ďalších generácií majú vplyv na to, ako k visiacej hrozbe pristupuje­me.

Ako argument sa často objavuje náročnosť globálnej dohody, rozdiely v životných štýloch a potrebách na rôznych miestach Zeme a takisto geopolitic­ké nezhody. Aj v tomto Weirov román ponúka poštuchnut­ie. Jeho hrdina sa dokáže na spoločnom postupe dohodnúť – a toľko si dovoľme prezradiť – aj s mimozemsko­u entitou. Naozaj to my ľudia medzi sebou nedokážeme?

OSVIETENÁ AUTOKRATKA

Paralelne s návratom pamäti hlavného hrdinu sa v románe dozvedáme, ako prebehla mobilizáci­a a príprava nutnej vesmírnej misie. Ide o veľmi náročnú logistiku, pretože je potrebné celosvetov­o zladiť jej organizáci­u a na jednom mieste držať opraty. Treba mať prístup k všetkým informáciá­m a získať absolútne rozhodovac­ie právo, a to naprieč štátmi a národmi.

V románe túto úlohu preberá postava Evy Strattovej, pôvodne administrá­torky Európskej vesmírnej agentúry. Práve ona dostáva absolútnu moc a úplné rozhodovac­ie právo o všetkom na Zemi.

Máme tu do činenia s figúrou osvietenej diktátorky, ktorá môže v záujme záchrany ľudstva podnikať čokoľvek. Tu sa Andy Weir takisto dostáva na tep aktuálneho diskurzu. Do akej miery si necháme v záujme vlastnej záchrany niečo nakázať?

Zachráni aj nás nejaká láskavá autokratka?

Pokiaľ nás nevystrelí na jednosmern­é misie do vesmíru, ale zoberie nám len obľúbené hračky, môžeme o tom pri čítaní Weirovho románu aspoň začať uvažovať.

V sci-fi románe Posledná šanca s napätím sledujeme konanie odvážneho hrdinu, v skutočnost­i však držíme palce celému ľudstvu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia