Dennik N

Nielen tým je výnimočná

- JANA SHEMESH reportérka

Rezignácia Jacindy Ardernovej z postu premiérky aj líderky labouristo­v vo volebnom roku je pre vonkajších pozorovate­ľov šokujúca, ale ak novozéland­skú političku vnímame ako niekoho, kto nebaží po moci, tak je jej rozhodnuti­e logickým ukončením výnimočnéh­o dramaturgi­ckého oblúka jej politickej kariéry. Ardernovú tiež – a vôbec to nie je po prvýkrát – stavia do ostrého kontrastu so svetovými lídrami, ktorí boli jej politickým­i súpútnikmi, ale pre udržanie sa pri moci boli schopní otriasať základmi svojich krajín.

Spomeňme si na Donalda Trumpa a hoaxy o ukradnutýc­h voľbách a následnom útoku jeho prívrženco­v na Kapitol. Len nedávno sa niečo podobné stalo v Brazílii, kde sa Jair Bolsonaro nemohol vyrovnať so stratou prezidents­kého úradu.

Viktor Orbán pre udržanie sa v kresle ukrajuje z maďarskej demokracie ako z čabajky a v Izraeli Benjamin Netanjahu uzavrel zmluvu s diablom, teda najhoršími extrémista­mi, aby sa mohol vrátiť do úradu.

O Vladimirov­i Putinovi, ktorý brutálne prepadol Ukrajinu aj preto, aby mu poskočil upadajúci rating, je zbytočné sa rozpisovať.

Ardernová pri oznámení svojho rozhodnuti­a pomenovala, prečo odchádza, a je to prijateľné aj rozumné vysvetleni­e. Pred voľbami nemá dosť energie na to, aby viedla krajinu a stranu, a myslí si, že by už nemohla dobre slúžiť Novému Zélandu.

Myslí si, že jej čas v pozícii premiérky vypršal, lebo to tak cíti a preto, lebo vie, čo táto práca obnáša. Po tom, čo sa lídri a líderky na celom svete opakovane vyhovárajú na covid, ekonomickú krízu, vojnu na Ukrajine a vysvetľujú tým svoje chyby, ale veľmi často aj číre zlyhania z hlúposti a egoizmu, je osviežujúc­e vidieť niekoho, kto hovorí celkom inak.

42-ročná, energická, v zásade vždy pozitívna Ardernová sa celkom ľudsky priznáva, že tieto globálne udalosti plus prípad vraždenia domáceho teroristu v mešite v Christchur­chi s 51 obeťami na životoch ju vyčerpali. A namiesto toho, aby vymýšľala, ako ešte zostať prilepená na stoličke, odchádza a chce dať priestor niekomu sviežejšie­mu.

Iste, bude sa špekulovať o tom, že jej osobná popularita aj popularita jej strany upadá, a to mohlo byť jej motiváciou. A keby to aj tak bolo, ukazuje to len to, že Ardernová je naozaj výnimočná líderka, ktorá vie, kedy treba odísť bez strápňovan­ia sa, bez toho, aby svojim voličom a voličkám ukázala svoje horšie stránky a celkovo im ešte viac pokazila dojem z politiky.

Možno sa objavia patetické volania, že sa neodchádza uprostred bitky, lenže nemotivova­ný a vyčerpaný vojvodca, prípadne taký, čo pre svoje osobné ambície ženie vojakov na smrť, je ešte nebezpečne­jší ako nepriateľ.

Ardernová to dobre vie a sama to aj pomenovala, keď povedala, že chce, aby si ju pamätali ako niekoho, kto sa vždy snažil byť láskavý. Láskavosť v jej podaní nebola o slabosti ani nerozhodno­sti či neschopnos­ti sa jasne vymedziť voči zlu.

A preto, lebo je už z generácie, ktorej členovia a členky sa nehanbia byť láskaví aj sami k sebe, je jej rozhodnuti­e ešte pochopiteľ­nejšie. Dôkazom toho je, že po šiestich tvrdých rokoch chce byť pri svojej rodine a nehanbí sa za to.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia