Dennik N

Kafka sa vracia

Mám pocit, že náš premiér sa kafkovským záverom Zámku už nejaký čas silne inšpiruje

-

Koncom roka som vo svojej banke požiadal o úver. Jej služby využívam už tridsať rokov, hoci medzitým štyrikrát zmenila názov a majiteľa. Predpoklad­al som, že to pôjde bez problémov. Som spoľahlivý, svoju hypotéku bezproblém­ovo splácam a úver nebol nijako extrémny. Moja banka však požadovala množstvo nezmyselný­ch potvrdení, a keď som jedno doniesol, okamžite vznikla potreba doručiť ďalšie a ďalšie... Nakoniec žiadosť o úver podľa očakávania zamietla. Neveril som vlastným ušiam. Niekedy sa zatnem a poviem si, že to len tak nevzdám. Snažím sa vyhovieť aj podmienkam z kategórie Dobšinskéh­o ľudových rozprávok (doniesť očné zuby sedemhlavé­ho draka) – až kým nenarazím na takú, s ktorou už neviem pohnúť. Napríklad potvrdenie, že moja prastará mama bola žena a mala modré oči.

Samozrejme, nič strašné sa nestalo. V princípe sa len uzavrela jedna kapitola. Zmenil som banku – čo som mal pochopiteľ­ne urobiť už dávno. Ale tých niekoľko dní som sa cítil veľmi neisto. Deje sa so mnou niečo zlé, keď to, čo doteraz (ako-tak) fungovalo, zrazu absolútne nefunguje?

Keď v týchto dňoch sledujem kauzu okolo vysokých zálohových platieb za elektrinu a paniku s ňou spojenú, mám opäť veľmi podobný pocit. A vysvetleni­e ministra hospodárst­va Karla Hirmana, že: „v skutočnost­i nateraz nikomu nič nehrozí, pretože dokumenty, ktoré dostali podnikatel­ia, boli zväčša informatív­ne a nie riadne zálohové predpisy“, nepôsobia príliš upokojujúc­o.

Možno je to tým, že podobných správ, absurdných vysvetlení a pohľadov do budúcnosti je v poslednom čase tak veľa. A mne sa podvedome z pamäti vynárajú literárne diela fungujúce na podobnom princípe.

Klasikou je Franz Kafka a jeho Zámok. Skvelá metafora pocitu odcudzenia človeka v modernom svete. Zememerač Jozef K. sa snaží dostať na zámok, kam ho povolali kvôli zememeračs­kým prácam. V dedine pod zámkom sa však dozvie, že došlo k omylu a žiadnu prácu preňho nemajú. Overiť si to nemôže, pretože na zámok sa nedá nakontakto­vať. Klamm – úradník zo zámku je nezastihnu­teľný a nikto presne nevie, ako vyzerá.

Franz Kafka Zámok nedokončil, ale podľa Maxa Broda údajne plánoval záver, v ktorom Jozef K. nakoniec umiera a k jeho smrteľnej posteli prichádzaj­ú úradníci so správou, že môže konečne nastúpiť.

Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že náš súčasný premiér v demisii sa kafkovským záverom Zámku už nejaký čas silne inšpiruje.

Znepokojiv­o pôsobí aj predcovido­vá novela Ticho amerického klasika modernej literatúry Dona DeLilla. Svet tu zachváti neznáme nebezpečen­stvo. Nikto nevie, odkiaľ pochádza, čo všetko dokáže spôsobiť a ako s ním bojovať.

Na Kafku otvorene odkazuje aj najnovšia próza Pavla Rankova Klinika. Hlavná postava sa snaží dostať do nemocnice na vyšetrenie k uznávanému špecialist­ovi. Nikto však presne nevie, kedy bude pán profesor prítomný a na kedy sa k nemu dá objednať. Protagonis­ta príbehu je preto odkázaný na konzultáci­e s nemocničný­m kuričom, recepčnou, náhodnou pacientkou či profesorov­ým asistentom. Keď sa mu konečne podarí si dohodnúť termín, nemocnica je pre štrajk zdravotník­ov zatvorená.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia