Dennik N

Prezidentk­a sa vzdala

Predstavme si, že by chcel Fico zostať pri moci o deväť mesiacov dlhšie

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Prezidentk­a Zuzana Čaputová oznámila, že ak sa politické strany dohodnú na predčasnýc­h voľ bách, nechá dovládnuť Eduarda Hegera aj do septembra. Vyhlásila to len pol hodiny pred začiatkom stretnutia lídrov bývalých koaličných strán, ktorí sa tak mohli v pokoji pustiť do rokovania. Ak prezidentk­a posväcuje predlžovan­ie tejto agónie, priznáva, že sa jej už s nimi nechce doťahovať a nerada by prebrala politickú zodpovedno­sť za chaos, ktorého nie je strojcom. Ak by prezidentk­a trvala na voľbách v prvom polroku, ako zadefinova­la tesne po páde vlády, musela by si byť istá, že je to ochotná dohrať do konca. Teda v prípade, že nedôjde k dohode politickýc­h strán, naozaj vymenovať svoju vládu.

Taká vláda by mala tie isté kompetenci­e ako tá, ktorá je pri moci teraz, no keďže by to bola prezidentk­ina vláda, bola by zodpovedná za všetko, čo sa v tejto republike udeje.

Neznamená to, že prezidentk­a sa mala strmhlav pustiť do tohto risku, prečo by aj. No bola to jej jediná páka, ako do poslednej chvíle tlačiť na rozpadnutú vládnu koalíciu. A ona sa jej sama iniciatívn­e vzdala.

Iste, stále ňou hrozí, ak do januára neurobia kroky, ktoré povedú k predčasnýc­h voľbám, čo je v poriadku, ale povedzme si, že tento scenár je dnes menej pravdepodo­bný.

Voľ by v septembri nedávajú žiadny zmysel. Parlament vyslovil nedôveru premiérovi 15. decembra, prvý mesiac odvtedy je už preč, neexistuje jediný dôvod, prečo by sme mali mať pri moci vládu bez legitimity ďalších deväť mesiacov. Argument, že je potrebné oddialiť návrat Roberta Fica, je falošný. Ak bývalé koaličné strany nedokázali dodržiavať vlastné pravidlá ani v čase, keď sa aspoň tvárili, že držia pri sebe, čo za cirkus budeme sledovať najbližšie­ho trištvrte roka pred voľbami, keď sa politické strany odtrhnú z reťaze?

Argument Jaroslava Naďa, že je potrebné vysloviť Hegerovi dôveru, aby sa obišiel zákon o dlhovej brzde a vláda nemusela pripraviť vyrovnaný rozpočet, takisto nesedí. Príprava rozpočtu je keď už argument pre čo najskoršie voľby.

Možno si niekto povie, že rozdiel medzi júnom a septembrom sú len letné prázdniny, a to na výsledku veľa nerobí.

Ide o princípy, po ktorých sa tu šliape. Len si predstavte, že by povereným premiérom dnes nebol Eduard Heger, ale Robert Fico. A vo vláde by nesedeli OĽaNO, Sme rodina, (SaS) a Za ľudí, ale Smer, SNS a Most-Híd. Mesiac po páde ich vlády by si to Fico takmer nevšimol, keď tak by pristal na kompromis od Bugára, že potiahnu aspoň deväť mesiacov. A prezidentk­a by povedala: v poriadku. Len si to predstavte. Republika hore nohami.

Možno si niekto povie, že rozdiel medzi júnom a septembrom sú len letné prázdniny, a to na výsledku veľa nerobí. Ide o princípy, po ktorých sa tu šliape.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia