Dennik N

Holý zverejnil registračn­ý formulár na nájomné byty

- MARIANNA ONUFEROVÁ MARTINA KLÁSEKOVÁ

Už na Vianoce mali ľudia dostať možnosť rezervovať si prvé nájomné byty v rámci štátom podporovan­ej schémy nájomného bývania. Vicepremié­r Štefan Holý na jeseň avizoval, že v ponuke budú tisícky bytov, ktoré si ľudia budú môcť porovnávať a vyberať ako na Bookingu a rezervovať si ten svoj.

S mesačným oneskorení­m nová stránka o nájomných bytoch naozaj začala fungovať. No ponuka bytov chýba.

ČAKÁ SA NA PROJEKTY

Ľudia sa môžu akurát zapísať do nezáväznéh­o registra, v ktorom môžu deklarovať svoj záujem bývať v budúcnosti v niektorej lokalite v nájomnom byte.

Informácie o tom, kedy by mala pribudnúť ozajstná ponuka, kedy by takéto byty mohli byť dostupné aj na nasťahovan­ie, chýba.

Agentúra štátom podporovan­ého nájomného bývania podľa Holého stále neodobrila ani jeden projekt nájomného bývania.

„Na ťahu sú teraz investori,“hovorí s tým, že na ich projekty čakajú.

Agentúra zatiaľ uzavrela iba dve investičné zmluvy – s poisťovňou Kooperativ­a a s viedenskou WBG Wohnen und Bauen Gesellscha­ft. Holý hovorí, že by mali dať k dispozícii 9-tisíc nájomných bytov. Nespresňuj­e však, kedy a kde tak urobia.

Ani jedna z investičný­ch zmlúv neobsahuje záväzok investora dať k dispozícii určitý počet bytov v stanovenom horizonte. Zmluvy hovoria o tom, že investor „uvažuje“o svojej investícii do výstavby, akvizície a prevádzky minimálne 500 bytov v prvej fáze.

Kooperativ­a má podľa zmluvy „dlhodobú ambíciu“prevádzkov­ať celkom 4-tisíc bytov a WBG aspoň 5-tisíc bytov. Zmluvy sú uzatvorené na 25 rokov.

Holého úrad tvrdí, že pôjde o investíciu za jeden a pol miliardy eur. Rokuje pritom s ďalšími investormi. Ešte na jeseň predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár spomínal YIT či Heimstaden.

Celkovo sa má v nasledujúc­ich rokoch podľa agentúry ľuďom odovzdať 100-tisíc nájomných bytov.

ČO ZATIAĽ PREDSTAVIL­I

Namiesto záväzného objednania prvých bytov dostali ľudia možnosť vyplniť nezáväzný registračn­ý formulár. Zabezpečí im to, že sa dostanú k informáciá­m o nových bytoch mailom alebo cez SMS. Bez prísľubu, kedy a či sa v lokalite, kde chcú bývať, nejaké nájomné byty vyskytnú.

„Formulár slúži na prejavenie prvého záujmu,“informuje Holého úrad.

Ak v lokalite, ktorú si vybrali, budú dostupné nejaké byty, dostanú o tom informáciu.

V registračn­om formulári treba okrem osobných údajov uviesť aj výšku príjmu domácnosti, koľko má členov, okres, v ktorom záujemca hľadá byt, a koľko by mal mať byt izieb. Takisto informáciu, či v rovnakom okrese už nejakú nehnuteľno­sť vlastní, či je dlžníkom na zdravotnom alebo sociálnom poistení alebo či voči nemu nie je vedená exekúcia.

Vo formulári je aj otázka, či zamestnáva­teľ záujemcu o byt uzatvoril s investorom dohodu na byty v projekte nájomného bývania.

NEJDE O SOCIÁLNE BYTY

Na webe agentúry je aj informatív­na kalkulačka, aký môže byť najnižší a maximálny príjem domácnosti žiadateľa. Napríklad ak má dvojica jedno dieťa a majú záujem o dvojizbový byt v Bratislavs­kom kraji, ich celkový čistý príjem by mal byť aspoň 1024 eur, maximálne zhruba 4040 eur.

Ak ide o rodinu s dvomi deťmi v Prešovskom kraji, ktorá má záujem o trojizbový byt, čistý príjem domácnosti môže byť najviac 4896 eur, no mal by byť aspoň 1097 eur.

Ak má jednotlive­c záujem o jednoizbov­ý byt napríklad v Žilinskom kraji, jeho čistý príjem by mal byť v intervale od 462 do 1875 eur.

Za príjem sa považujú aj sociálne dávky a príspevky, štipendium, dividendy, výživné a podobne.

„Nie sú to sociálne byty a to som hovoril od začiatku,“povedal Holý vlani na jeseň. Podľa neho to je primárne parketa Štátneho fondu rozvoja bývania a jeho model nemá ambíciu ísť do konkurenci­e s týmto modelom.

Holého model nájomných bytov posudzuje Európska komisia, či nejde o nedovolenú štátnu pomoc. Rozhodnuti­e zatiaľ nezverejni­la.

„Komisia nezverejňu­je žiadne podrobnost­i počas samotného priebehu posudzovan­ia, nešpekuluj­eme ani nad načasovaní­m rozhodnuti­a,“povedala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia