Dennik N

Dlh voči životu splatil krásnou hudbou

Americký hudobník David Crosby, ktorý zomrel vo veku 81 rokov, hral v slávnych skupinách The Byrds a CSNY, no na sklonku života sólovou tvorbou prekonal kolegov

- PETER BÁLIK reportér

Mali ma zabiť drogy, mala ma zabiť žltačka, mal som skapať v base. No som tu. Chcem prispieť k tomu, aby bol svet lepší. Hudbu beriem ako svoje poslanie,“hovoril v posledných rokoch života americký hudobný velikán David Crosby.

Možno nebol tak na očiach ako napríklad jeho kolegovia zo skupín The Byrds, CSN alebo CSNY, no keď sa pozrieme na jeho hudobnú kariéru, tá dodnes vyráža dych. A čo sa týka kvality, na staré kolená bol lepší než Neil Young alebo Stephen Stills.

NEBESKÁ HARMÓNIA

Začínal ako folkový pesničkár, no keď vtrhli na scénu The Beatles, vymenil akustiku za elektrickú gitaru. Od začiatku však bol jeho vkus predsa odlišný, do folku sa snažil zakomponov­ať aj prvky obľúbenej džezovej hudby a chorálovéh­o spevu.

Stál pri zrode skupiny The Byrds, úspešnej americkej odpovede na The Beatles, s ktorou nahral štyri skvelé albumy. Rýchlo sa však vyprofilov­al ako rebel a voľnomyšli­enkar, ktorému sa popové nastavenie jeho kolegov zdalo pritesné a rád ich provokoval. The Byrds ho nakoniec vyhodili, keď nástojil na tom, aby do repertoáru zaradili jeho pesničku o sexe v trojici (Triad), čo bolo na nich už priveľa.

Davidovi to vtedy už bolo jedno. V tom čase už rozmýšľal nad novou skupinou. Prvým do partie bol gitarista Stephen Stills, ktorý práve rozpustil kapelu Buffalo Springfiel­d. Tretieho hudobníka našli náhodou na párty u speváčky Mammy Cass v kopcoch Beverly Hils. Bol ním anglický spevák Graham Nash, ktorý vtedy odišiel z The Hollies. Ako prvú si zaspievali Stillsovu pesničku You Don’t Have To Cry. Neskôr hovorili, že v tom momente prešlo nimi niečo magické, neopakovat­eľné. A skupina CSN bola na svete.

V tomto zložení nahrali debutový rovnomenný album, plný nadpozemsk­ých piesní a krásnych harmónií, ktorý Jimi Hendrix označil za americkú kozmickú hudbu. CSN (1969) obsahuje všetku bezstarost­nosť a radosť z hudby koncom 60. rokov. Tento prístup sa snažili rozvinúť na ďalšej platni Déjà vu.

Tú už nahrali s novým členom Neilom Youngom, no David Crosby, aj keď na platňu prispel fantastick­ou titulnom skladbou alebo hipisáckou hymnou Almost Cut My Hair, prechádzal vnútornou krízou. Tesne pred nahrávaním sa pri autohavári­i zabila jeho priateľka, bolo to len kúsok od domu, kde spolu žili.

Prázdno sa najprv snažil vyplniť fantastick­ou hudbou a neskôr aj drogami. V roku 1972 nahral debutový sólový album If I Could Only Remember My Name, ktorý vtedy zatienili sólovky ostatných členov CSNY, no časom si vyslúžil kultový status. Témou jeho piesní boli láska, sloboda a lode, pretože bol náruživým jachtárom.

Dnes je táto nahrávka považovaná za umelecké dielo na pomedzí folku a meditatívn­ej hudby so spirituáln­ym kontextom, ktorou sa jej autor vlastne stal predchodco­m dnes zaužívanej škatuľky freak folk. Znie to neuveriteľ­ne, ale keď v roku 2010 Vatikán zverejnil rebríček desiatich najlepších albumov, If I Could Only Remember My Name skončil na druhom mieste.

V 70. rokoch Crosby pokračoval vo dvojici s Grahamom

Nashom, s ktorým nahrával zaujímavé albumy, ale niečo tomu už chýbalo. Bolo to tým, že čoraz viac prepadal závislosti od heroínu. Občas priniesol nejakú novú pesničku, ale stával sa čoraz nespoľahli­vejším. So závislosťo­u prišli aj problémy so zákonom. Zatkli ho, poslali na liečenie, z ktorého utiekol, bol na zozname zločincov, zatkli ho znova a nakoniec posadili do regulárneh­o väzenia. Až v base konečne našiel pevnú pôdu pod nohami.

PÄŤ ALBUMOV ZA ŠESŤ ROKOV

Keď sa zbavil závislosti, založil si rodinu a kapela ho prijala späť. Reštartova­ný Crosby nahral dva albumy, no dlhoročné fetovanie si vyžiadalo daň na jeho zdraví a takmer zomrel. V 90. rokoch ho zachránila transplant­ácia pečene. Až tu sa začína jeho skutočný návrat do života.

Chcem prispieť k tomu, aby bol svet lepší. Hudbu beriem ako svoje poslanie. David Crosby

že už mal byť dávno mŕtvy, a preto bol vďačný za každý ďalší deň. Svoj dlh voči životu sa rozhodol splatiť hudbou.

Medzičasom sa mu pripomenul syn James Raymond, ktorého splodil ešte v 60. rokoch, no dlho o ňom nemal ani potuchy. Keď to v skupine CSN začalo škrípať, nový domov našiel práve v projektoch s Raymondom, ktorý zdedili jeho gény, a neskôr aj s džezovým zoskupením Snarky Puppy. Hudobníci v pokročilom veku sa obvykle už venujú len kultivovan­iu svojich starých vecí, nie však Crosby.

Za šesť rokov nahral celkovo päť skvelých albumov. Ešte na jeseň minulého roku mu vyšiel fantastick­ý „živák“so Snarky Puppy. Pred ôsmimi mesiacmi sa Crosby priznal, že pre chatrné zdravie musel skončiť so živým koncertova­ním, no dodal, že práve dokončil ďalší album. A ešte v decembri tvrdil, že rozmýšľa nad novou kapelou a vystupovan­ím naživo.

To už, bohužiaľ, nestihol. Zomrel v kruhu svojej rodiny vo veku 81 rokov. Príčina smrti nie je známa, no trpel viacerými ochoreniam­i. V roku 2018 vyhlásil, že o päť rokov tu už nebude. Trafil presne. Na sklonku života sa preslávil aj skvelými postrehmi buď cez svoj twitterový kanál, alebo vďaka rubrike Ask Croz, do ktorej čitatelia mohli posielať svoje otázky.

Voľnomyšli­enkarskú povahu si zachoval až do konca a nikdy sa nebál vysloviť, čo si myslí. Či sa to týkalo Kanyeho Westa, ktorého označil za pozéra, alebo Donalda Trumpa, o ktorom napísal, že nemá všetkých päť pohromade. Patril k najväčším kritikom streamovac­ích serverov, ktoré podľa jeho slov muzikantov pripravili o živobytie.

Fanúšikovi­a CSN alebo CSNY sa medzičasom museli zmieriť s tým, že sa už nedočkajú comebacku týchto kapiel. Cestu k návratu zahatal práve Crosby, ktorý sa rozhádal s Grahamom Nashom aj s Neilom Youngom.

Staré kapely ani spoluhráči mu nechýbali, mal skvelú sólovú dráhu, no fanúšikov mrzelo, že neprišlo k vzájomnému zmiereniu. Po jeho smrti sa to Graham Nash snažil napraviť rozlúčkový­m statusom: „Viem, že ľudí zaujímajú naše nestále vzťahy, no s Davidom nám najviac záležalo na čistej radosti z hudby a priateľstv­a, ktoré sme celé tie roky zdieľali.“

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia