Dennik N

Je čas odísť. Táto hra je dohraná

Osobnosti vyberajú udalosť a prešľap týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

„Je čas odísť,“povedala premiérka novozéland­skej vlády. „Odchádzam, pretože takáto privilegov­aná úloha so sebou nesie zodpovedno­sť. Zodpovedno­sťou je vedieť, kedy ste tou správnou osobou na vedenie krajiny a kedy nie. Viem, čo táto práca vyžaduje, a už nemám dostatočnú kapacitu na to, aby som ju robila dobre.“Nikto ju nežiadal, neodvoláva­l, rozhodla sa sama. Dôstojne a úprimne. Jednoducho, iná politická kultúra. A nielen to. Nový Zéland je podľa Indexu demokracie štvrtou najdemokra­tickejšou krajinou na svete, s plnohodnot­nou demokracio­u založenou na férovom volebnom procese a pluralizme, demokratic­kom fungovaní vlády, politickej účasti občanov, občianskyc­h slobodách a vysokej politickej kultúre. Funkčná demokracia a vyššia politická kultúra je možná, nám je však vzdialená, a to nielen geografick­y.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Referendum o predčasnýc­h voľ bách nie je novinkou, konalo sa už v rokoch 2000 a 2004. Ani obrátenie sa na Ústavný súd, aby posúdil otázku, nie je ničím novým (Rudolf Schuster). Referendum o predčasnýc­h voľbách by však dnes už nebolo témou, ak by poslanci po vyslovení nedôvery vláde boli schopní rozhodnúť o konaní predčasnýc­h volieb. Najprv hľadanie sedemdesia­tšestky, teraz rôzne podmienky k ústavnému zákonu – to všetko je už nedôstojné. Je čas odísť. Táto hra je dohraná. A všetky kroky sú už súčasťou volebnej kampane.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Heger odpískal sedemdesia­tšestku, čoraz jasnejšie sa črtajú predčasné voľby, špekuluje sa, kedy, kto, ako, s kým a proti komu… Dosť sa obávam, že nevládna/vládna koalícia v diskusiách o nich skomplikuj­e všetko, čo sa bude dať. A k slovu prichádza aj (parafrázov­aná) nesmrteľná hláška Lasicu a Satinského: „Občania, ktorí si ešte nezaložili vlastnú politickú stranu, nech sa hlásia u súdruha Žinčicu!“Prvá sa u súdruha Žinčicu prihlásila pani Ďuriš Nicholsono­vá so stranou Jablko. Pekný názov, no pokiaľ ide o predpoklad­aný volebný výtlak jej strany, volil by som niečo adekvátnej­šie. Černica? Malina? Ríbezľa?

PODCENENÁ UDALOSŤ

Matovič by v druhom kole českých prezidents­kých volieb nevolil Pavla, Sulík nemá preferenci­u. Akoby ich jedna mater mala. Druhé kolo bude napínavé, no pevne verím, že budúci český prezident bude oslavovať meniny 29. června na Petra a Pavla.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Dohodou s nemocničný­mi lekármi síce Hegerova vláda odvrátila kolaps nemocníc, ale inflácia a s ňou spojené zvýšenie cien nájomného, energií, zdravotníc­keho materiálu atď. nevyhnutne generuje kolaps ambulantné­ho sektora. Zdá sa, že o tom netušili len traja ľudia v tomto štáte – premiér Heger, minister zdravotníc­tva Lengvarský a minister financií Matovič. A ak tušili, o to horšie. Vláda aj s parlamento­m odklepla Matovičov „prorodinný“balíček za 1 miliardu 200 miliónov eur a teraz v zdravotníc­tve likviduje ambulantný sektor, ktorý denne potrebujú tisíce rodín.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Predčasné voľby. Sú výsledkom predčasnéh­o vyvrcholen­ia neschopnos­ti koalície.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Čo vám evokuje pojem dôverník? Mne kategóriu spolupraco­vníkov ŠtB, ktorých komunistic­ká tajná služba využívala spravidla bez ich vedomia. Minister spravodliv­osti Viliam Karas navrhuje iné spoločensk­é využitie tohto pomenovani­a. Inštitút dôverníka má poslúžiť párom rovnakého pohlavia. Šéf OĽaNO Igor Matovič považuje návrh za hodný podpory. „Išlo o to, aby sme každému, kto sa cíti osamelý, dopriali zvoliť si dôverníka kdekoľvek na svete. Myslím, že je to fér,“povedal. Keď je takéto riešenie životných situácií dostatočné, zrušme inštitút manželstva a predsedovi najväčšieh­o koaličného hnutia bude stačiť, keď bude mať s partnerkou fiduciárne vyhlásenie.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Na súde zaznelo svedectvo o lobingu bývalého špeciálneh­o prokurátor­a, ktoré je ďalším dielikom do skladačky o tom, ako Dušan Kováčik (ne) slúžil spravodliv­osti. Kováčik sa v roku 2018 údajne nadštandar­dne angažoval v prípade podnikateľ­a blízkeho mafiánskej skupine Petra Petrova. Osobne navštívil nitriansku sudkyňu a prihováral sa u nej, aby mu nedala vysoký trest. Kováčik tvrdí, že to robil na požiadanie jedného z vtedajších šéfov polície Bernarda Slobodníka, lebo Petrov bol dôležitý svedok v jeho prípade. O tom, že bol aj Slobodníko­v kamarát, údajne nevedel. Postup, keď namiesto úradného listu Kováčik robí „vybavovača“, len ilustruje pokútny systém balkánskeh­o typu, aký v jeho ére na prokuratúr­e fungoval. A jeho pozostatky na niektorých miestach pretrvávaj­ú dodnes.

CITÁT TÝŽDŇA

„Zvolenie Žilinku za generálneh­o prokurátor­a bola najväčšia chyba tejto koalície.“

Premiér Eduard Heger na Facebooku po správe, že generálna prokuratúr­a cez známy paragraf 363 zrušila obvinenie z podplácani­a poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Poslanec Martin Borguľa už nie je stíhaný za podplácani­e. Samozvaný sudca Maroš Žilinka vzal znovu do ruky svoje pomyselné sudcovské kladivo a tresol po prstoch vyšetrovat­eľovi, dozorovému prokurátor­ovi Matúšovi Harkabusov­i aj špeciálnem­u prokurátor­ovi Danielovi Lipšicovi, ktorí mali opačný názor a mysleli si, že prípad poslanca zvoleného za Sme rodina patrí pred súd. Verejnosti z toho úderu duní v hlave, ale kandidát Sme rodina Žilinka vie, čo sa patrí, keď ide o nominantov strany, ktorá ho pretlačila do funkcie. Potom, čo spolu s prvým námestníko­m Kanderom informoval o svojom rozhodnutí, sa Žilinka zdvihol a bez ohľadu na protesty prítomných novinárov, že neodpovedá na otázky, odišiel a vyhlásil: „Áno, môžete znovu roztočiť koleso vašich urážok.“Áno, kolesom šťastia, ktoré plní sny stíhaným papalášom, už točí Žilinka.

CITÁT TÝŽDŇA

„Čo som urobil pre Slovensko, je fuč. Som zlikvidova­ný, bez peňazí, bez budúcnosti a ešte aj za blbca. Moje ponaučenie z toho je, že som mal kradnúť, aspoň by som vedel, za čo tu som.“

Z korupcie obžalovaný bývalý riaditeľ Pôdohospod­árskej platobnej agentúry, aktuálne stavebný robotník Miroslav Kožuch na súde.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Pravá IRA Pravá SNS Pravé OĽaNO

BÁSEŇ TÝŽDŇA Kto nám ho to tam zvolil

Nefúka ten hnilý vietor náhodou aj od SaS-ky? Fúka?

Aha.

No tak potom nemám ďalšie otázky.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ, riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ, riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER, spisovateľ
JÁN ŠTRASSER, spisovateľ
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ, bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ, bývalá premiérka
 ?? ?? VLADO JANČEK, básnik a hudobník
VLADO JANČEK, básnik a hudobník
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ, reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ, reportérka Denníka N
 ?? ?? TOMÁŠ BELLA, šéf online Denníka N
TOMÁŠ BELLA, šéf online Denníka N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia