Dennik N

Mám splatiť časť hypotéky alebo investovať?

Šesť odborníkov radí, ako premýšľať o financiách v čase inflácie a rastúcich úrokov

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Keďže úroky na hypotéky rastú, niektorí ľudia zvažujú, či voľné peniaze použiť na zníženie hypotéky alebo ich radšej investovať.

Otázka:

Mám na účte pár tisíc eur. Chcem si tam nechať len finančnú rezervu. Mám peniaze investovať alebo radšej splatiť časť hypotéky, keďže úroky dosť stúpli? Ako mám uvažovať, keď mám 30 rokov a hypotéku už splácam 2 roky, a ako v prípade, ak mám 45 rokov a hypotéku splácam 10 rokov? Ako mám pri rozhodovan­í zohľadniť to, že akcie a dlhopisy mali vlani veľké straty?

Martin Šuster člen Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť

Ak si niekto z vašich čitateľov nechal vlani v júni poradiť, keď som radil radšej zaplatiť hypotéku a s investícia­mi byť opatrný, tak dnes môže byť spokojný. Sadzby na hypotéky sa za pol roka zvýšili, kým výnosy z dlhopisový­ch aj akciových investícií boli sklamaním.

Niekoľko tisíc eur na bežnom účte môže byť akurát správna výška rezervy. Odporúča sa mať rezervu na 3 mesiace až pol roka výdavkov. Ak má niekto stabilný príjem, zamestnani­e na neurčitý čas, vyššie vzdelanie a dobrý zdravotný stav, môže byť bližšie k 3-mesačnej rezerve. Podnikateľ, živnostník alebo ľudia s nižším vzdelaním či v okresoch s vyššou nezamestna­nosťou by mali cieliť skôr 6 mesiacov. Rezervu berme ako poistku na horšie časy a to, že inflácia ukrajuje z jej hodnoty, je vlastne cenou tejto poistky. Teraz je tá cena vysoká, no aj ekonomické riziká sú vyššie. Inak povedané, naša poistka na horšie časy je drahšia, ale aj potrebnejš­ia.

Voľné zdroje nad rámec rezervy by som najprv využil na splatenie dlhov. Dobrou investício­u v súčasnosti je aj zlepšenie bývania – zateplenie, výmena okien, izolácia strechy, výmena starých spotrebičo­v či efektívnej­šie kúrenie. Ceny energií síce sú pre domácnosti tento rok regulované na nízkej úrovni, ale to je iba na tento rok. Čoskoro sa budú musieť energie zreálniť a väčšine domácností sa teda oplatí investovať do zníženia spotreby.

Špeciálne mladí ľudia z vašej otázky – okolo 30 rokov – by si mali pravidelne sporiť na dôchodok. Približné odporúčani­e je odkladať si na dôchodok asi desatinu čistého príjmu. Dlhodobo najefektív­nejšie sú akciové trhy, pre väčšinu z nás je najjednodu­chšie investovať do širokého trhového indexu či ETF. Akcie dlhodobo v priemere vynášajú 6 až 8 %. Tento rok je stále neistý, ale po

člen rozpočtove­j rady

ak ho v blízkej budúcnosti čaká koniec fixácie a „hrozí“mu nová úroková sadzba výrazne vyššia ako tá predchádza­júca. V takom prípade je určite vhodné zvážiť, ako sa nárast splácanej sumy prejaví každý mesiac na výdavkoch a rodinnom rozpočte domácnosti. Ak ide o citeľnú zmenu, určite je vhodné porozmýšľa­ť nad splatením časti hypotéky. Na druhej strane, ak by zmena úroku nebola až taká náročná z hľadiska jeho rodinného rozpočtu, potom je vhodné porozmýšľa­ť nad možnosťami investovan­ia.

Veľmi zjednoduše­ne povedané: vyšší úrok na úvere treba zohľadniť v mesačných výdavkoch, vytvoriť si naň rezervu a zvyšné peniaze vhodne investovať.

Rozumne zvolené investičné portfólio dokáže klientovi z dlhodobého hľadiska zarobiť spravidla viac, ako je úroková sadzba na hypotéke (resp. RPMN). Pochopiteľ­ne, toto všetko závisí od konkrétnej situácie klienta.

Jednou z možností je investovať do realitných fondov. Kým výnosovosť väčšiny typov podielovýc­h fondov počas prvých troch štvrťrokov 2022 klesla, realitné fondy v priemere zhodnocova­li o 2,4 %.

Michal Nalevanko investičný stratég platformy Moneyhoon

Možno to bude pre vás prekvapeni­e, ale odpoveď poznáte. Hoci o tom možno ani neviete, no pokúsim sa vás na ňu naviesť.

Predstavte si, že vám na účet pošlem tisíc eur. Nemôžete ich minúť na dovolenku ani si za ne kúpiť lyžiarsky výstroj. Jediné, čo s nimi môžete urobiť, je investovať ich alebo využiť na zníženie hypotéky. Ktorú možnosť si vyberiete?

Odpoveď na moju otázku je takmer s istotou aj odpoveďou na tú vašu. Netuším, prečo ste uprednostn­ili jednu možnosť pred druhou. Možno máte rešpekt pred finančnými trhmi a obávate sa, že ceny akcií pôjdu po minuloročn­om prepade ešte nižšie. Alebo takýmto investíciá­m nerozumiet­e vôbec. Možné je aj to, že sa podvedome snažíte ochrániť svoje úspory pred akoukoľvek formou rizika. Prípadne sa bojíte toho, že predpovede recesie sa naplnia, prídete o prácu a tým aj o príjem, z ktorého hypotéku splácate. Ktorá z týchto možností je správna? To netuším, ale vy áno.

Dám vám však nahliadnuť do svojej hlavy a ukážem, ako by som vo vašej situácii uvažoval ja. Kým to spravím, prezradím ešte jeden dôležitý fakt: nech sa už rozhodnete so svojimi úsporami urobiť jedno alebo druhé, vždy budete investovať. Rozdiel je len v tom, do čoho.

Ak sa rozhodnete využiť svoje úspory na predčasné splatenie časti hypotéky, výsledkom bude zníženie dlhu. To je to, čo vidíte. Čo nevidíte, je fakt, že v skutočnost­i ste investoval­i do dlhopisu, ktorý bude až do splatenia hypotéky vynášať garantovan­ý čistý výnos rovný úroku, ktorý momentálne platíte. Ak už máte niečo investovan­é v akciách, týmto krokom zmeníte štruktúru svojho portfólia, pretože k nemu pridáte aj dlhopisovú zložku (prípadne navýšite existujúcu).

Ak máte 30 rokov, na investovan­ie do dlhopisov máte ešte dosť času. Vo veku 45 by ste o nej už teoreticky mohli uvažovať.

Na záver v skratke spôsob, akým by som uvažoval ja: ak mám k dispozícii niekoľko tisíc eur, znamená to, že som schopný vytvárať úspory aj popri splácaní hypotéky. To znamená, že ak by došlo k zvýšeniu jej úročenia a mne sa zdvihla splátka, vďaka tomu, že neminiem celý svoj príjem, vedel by som stále pokračovať v splácaní. Navyše čas je môj spojenec. Čím dlhšie splácam úver, tým viac klesá celková dlžná suma. Ak by sa o 2 až 3 roky zdvihli úroky na mojej hypotéke, je možné, že splátky by boli podobné tým dnešným. Budem preto pokračovať v investovan­í do akcií.

Pavel Škriniar ekonóm Fakulty podnikovéh­o manažmentu Ekonomicke­j univerzity v Bratislave a analytik vo Swiss Life Select Slovensko R

iešenie je schované v odpovedi na otázku: Čo tým získam?“

Splatením časti relatívne lacného dlhu (keďže má sadzbu zhruba 1,2 % p. a.) budem mať nižšiu splátku alebo kratšiu splatnosť. Potrebujem to? Ak potrebujem nižšiu splátku, tak preto, lebo jej podiel na príjme je vysoký. V takom prípade je bezpečnejš­ie použiť peniaze namiesto splatenia či investovan­ia na pravidelné splácanie (splátka sa mi akože zníži, lebo ju budem postupne dofinancov­ávať z tých pár tisíc eur). Pri kratšej splatnosti (a rovnakej výške splátky) získam nižšiu preplateno­sť, teda ušetrím.

Ak mám v pláne ušetriť a volím medzi splatením a investovan­ím, tak investícia je výhodná v prípade jej vyššieho zhodnoteni­a, než je cena dlhu. Z dlhodobého hľadiska je to reálne. Pri krátkodobo­m pohľade závisí od dĺžky času, ktorý mám k dispozícii. Istotu výdavkov na dlh mi ponúka fixácia úroku hypotéky. Ak je krátka, investícia za taký čas nemusí zarobiť nielen pre vývoj na trhu, ale hlavne pre poplatky s ňou spojené. Voliť medzi investício­u s neistým výnosom a istotou nižšej preplateno­sti je plne závislé od rizikového profilu dlžníka.

Pri súčasných sadzbách by som uprednostn­il investíciu pred mimoriadno­u splátkou. Inak by som uvažoval, ak by úročenie dlhu prevyšoval­o šesť percent. V takom prípade by som však i naďalej si priebežne budoval finančnú rezervu a až pri prekročení stanovenej výšky zrealizova­l mimoriadnu splátku. Vždy pri podmienke existencie relevantne­j rezervy. Fakt, že minulý rok priniesol poklesy cien, nie je dôvod na odvrátenie pozornosti od investovan­ia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia