Dennik N

Babiš si privlastni­l celú debatu

- JAN TVRDOŇ, Deník N

Prvé prekvapeni­e v nedeľu si pripravil Andrej Babiš, a to samotnou účasťou v predvolebn­ej debate v Českej televízii. Šéf ANO sa predtým odmietal debaty zúčastniť. Neprišiel ani na diskusiu ČT pred prvým kolom.

Krátko pred vysielaním však do pražského Národného múzea dorazil. Podľa jeho slov k zmene názoru prispela bohoslužba v Chráme svätého Víta.

„Pán [arcibiskup] Graubner hovoril o láske, pravde a spravodliv­osti,“povedal veľmi pokorne Babiš. „Zmenil som názor,“vysvetlil šéf hnutia ANO a nadsadene dodal, že Českej televízii odpúšťa veci, ktoré o ňom predtým vysielala.

DOSTAŤ PAVLA POD TLAK

To boli v zásade Babišove posledné ústretové slová v celej diskusii. V jej zvyšku sa púšťal do jedného útoku za druhým. Z pohľadu bývalého premiéra mohol byť tento prístup svojím spôsobom racionálny. Nemohol vypratať pole a prenechať priestor Pavlovi. Podľa dvoch aktuálnych prieskumov naňho výrazne stráca a týždeň pred voľbami nutne potrebuje sťahovať jeho náskok.

So svojím tímom si zrejme vyhodnotil, že cestou k tomuto cieľu je ďalšia eskalácia jeho už beztak agresívnej kampane. Tou sa jednak snaží zbierať hlasy radikálnej­ších voličov, jednak sa však pokúša nebývalou negatívnos­ťou odradiť aj voličov kandidátov, ktorí neprešli do druhého kola. Tí môžu byť zásadní pre šance Petra Pavla.

Práve zmes tém, ktoré mieria týmto smerom (Pavel ako „vojnový štváč“a „boľševik“), si Babiš zvolil aj na začiatku debaty. Snažil sa Pavla dostať pod čo najväčší tlak, čo sa mu čiastočne podarilo. Na svojho súpera napríklad vytiahol jeho tweet z marca minulého roka, v ktorom Pavel písal o možnosti ponúknuť Ukrajine vojakov NATO na zabezpečen­ie evakuačnýc­h koridorov a ochranu civilistov. Babiš tweet interpreto­val tak, že Pavel chcel poslať vojakov na Ukrajinu – snažil sa tým podporiť príbeh, že druhý kandidát chce vojnu. Čo je oproti pôvodnému vyjadreniu značný posun.

NEVYNECHAL ŽIADNU PRÍLEŽITOS­Ť

Podobných útokov, ktoré pôsobili zavádzajúc­im spôsobom či ako podpásovka, mal pripravený­ch viac. Pavla napríklad osočil, že chcel „rozmiestňo­vať jadrové zbrane“; svojmu súperovi aj premiérovi Petrovi Fialovi zase vkladal do úst, že časť voličov označili za „spodinu“. To však nie je pravda.

Babišovi tak jeho úvodná pokojná maska vydržala len krátku chvíľu. Stavil na plný útok proti Pavlovi, nevynechal v zásade žiadnu príležitos­ť, ako na svojho konkurenta zaútočiť.

Pavel bol, naopak, najmä v defenzíve, na výpady opakovane odpovedal skôr v duchu, že ide o nezmysly a že si jeho súper vymýšľa.

„Na to sa nedá veľmi reagovať. Vy klamete, kadiaľ chodíte, to nie je normálne,“povedal Pavel Babišovi. „Už by ste s tým mohli prestať a začať debatovať ako dospelý človek,“povedal.

PAVEL SO ZDRAVOTNÝM­I PROBLÉMAMI

Babišovi sa vďaka rôznym výpadom darilo nastoľovať témy aj tón debaty. Jeho útoky boli síce často opakované, zavádzajúc­e alebo prestrelen­é, dostávali však Pavla pod tlak. Ten sa obmedzoval najmä na vrátenie slabších útokov. „Vy ste si iba kupovali priazeň ľudí,“vyčítal Pavel šéfovi hnutia ANO. Reagoval tak na Babišovo klasické tvrdenie, že Pavel je vládnym kandidátom. Toho sa expremiér dopúšťal v priebehu celej diskusie.

Tento naratív presadzova­l už pred prvým kolom prezidents­kých volieb a je pochopiteľ­ný. Veď napokon Babiš je výrazným opozičným politikom a u voličov strán vládnej koalície má úplne zanedbateľ­nú podporu.

Pavel sa už tradične tejto nálepke bránil, navyše si pripravil aj jeden z výpadov. „Ak vás niekto podporí, nie ste jeho kandidátom. Ani ja vám nehovorím, že ste kandidátom KSČM,“vytkol Babišovi. Práve komunisti Babiša minulý týždeň oficiálne podporili. Okrem nich mu podporu vyjadrilo aj populistic­ké hnutie Trikolora.

Oproti predchádza­júcim debatám pôsobil Pavel oveľa menej uvoľnene, nedokázal si pripísať veľa žiarivých momentov. Jeho skôr rutinný výkon mohol súvisieť s jeho zdravotným stavom. Tesne pred začiatkom vysielania rozposlala jeho hovorkyňa Eva Hromádková médiám e-mail s informácio­u, že Pavel pre chorobu nepríde na koncert do pražskej Lucerny, ktorý sa koná na jeho podporu. Vzápätí zrušil účasť aj na pondelkove­j debate portálu Novinky.cz.

 ?? FOTO – DENÍK N ?? Andrej Babiš a Petr Pavel.
FOTO – DENÍK N Andrej Babiš a Petr Pavel.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia