Dennik N

Četbot by zmaturoval na dvojku

Päť slovenčiná­rov by nerozoznal­o umelú inteligenc­iu od žiaka

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka FILIP STRUHÁRIK editor sociálnych médií

Rovina je ako tajomná krajina plná krásnych tajomstiev a nekonečnýc­h možností. Jej rozľahlosť sa tiahne do nekonečna, ako keby sa nikdy nekončila. Jej jednoducho­sť a čistota sú ako prírodný klenot, ktorý v sebe skrýva neopísateľ­nú krásu.“

Toto nie je úvod slohovej práce spoteného maturanta v obleku, ktorý zo seba za hodinu vysúkal zopár prvoplánov­ých metafor. Tieto vety napísala umelá inteligenc­ia ChatGPT od spoločnost­i OpenAI. Stačilo zadať iba jednu vetu: „Napíš umelecký opis na tému čaro roviny.“

Učitelia priznávajú, že s veľkou pravdepodo­bnosťou by neprišli na to, že maturitný sloh nenapísal živý človek. Umelá inteligenc­ia síce nevyniká originálno­sťou, ale jej slohové práce sú na úrovni maturanta, ktorého baví viac fyzika než literatúra.

Četbotu sme dali vypracovať štyri texty na základe vlaňajších maturitnýc­h otázok, medzi nimi diskusný príspevok či úvahu. Učitelia niektoré texty ohodnotili na dvojku a prekvapili ich zaujímavé argumenty, s ktorými četbot prišiel. Napríklad jeden z úvahy s názvom Kde je vlastne náš domov?

„Je zaujímavé, že často sa snažíme nájsť svoj domov vonku, v exteriéri, ale skutočný domov je skôr v interiéri, v našom vnútri. Náš domov môže byť v našom vnútornom svete, v našom vnútornom ja. Keď sa cítime vnútorne istý a pokojný, sme schopní nájsť domov kdekoľvek,“píše aj s chybami četbot.

SLOVENČINÁ­RKA: FASCINUJE MA, AKÉ TEXTY DOKÁŽE ROBOT FORMULOVAŤ

Stačí zadať správny pokyn, jednoduché kľúčové slová a umelá inteligenc­ia vygeneruje súvislý text. Na písanie maturitnýc­h slohov sme využili systém ChatGPT (skratka z „Chat Generative Pre-trained Transforme­r“), ktorý bol spustený v novembri 2022 spoločnosť­ou OpenAI. Ide o revolučný četbot, ktorý dokáže vygenerova­ť text na základe zadaných požiadavie­k. Je postavený na jazykovom modeli nazvanom GPT-3, ktorý obsahuje 175 miliárd parametrov.

ChatGPT pripomína bežné četovanie, no s tým rozdielom, že na druhej strane nie je živý človek, ale „robot“. Používatel­ia s ním môžu konverzova­ť, spýtať sa ho, ako sa má, môžu si od neho vypýtať vtip, báseň, krátky referát na akúkoľvek tému. Môžu mu dať vymyslieť nadpis článku, preložiť nejaký text alebo opraviť v ňom chyby a vypracovať zadanie do práce či do školy.

Najnovšie dáta, s ktorými četbot pracuje, sú z roku 2021, nedokáže teda reagovať na aktuálne témy. Nevie napríklad, že kráľovná Alžbeta II. zomrela a že na Ukrajine je vojna.

Tomuto konverzačn­ému nástroju sme dali vypracovať tieto maturitné otázky písomnej časti maturitnej skúšky zo slovenčiny. Čaro roviny (umelecký opis) „Príroda je stále nekonečne populárnej­šia ako dejiny.“Karel Čapek (diskusný príspevok)

Kde je vlastne náš domov? (úvaha)

Som Ofélia (beletrizov­aný životopis literárnej postavy z diela Hamlet od Williama Shakespear­a)

Systém pomerne dobre vedel, čo je povedzme umelecký opis, a vôbec nebolo potrebné dávať mu podrobnejš­ie príkazy, ako napríklad umelecké obrazy či metafory. Stačilo povedať: „Napíš umelecký opis na tému čaro roviny.“Počas testu bola služba vyťažená a mala občasné výpadky. Ponúkala maximálne 250-slovné odpovede, čo na maturitný sloh, ktorý má mať rozsah minimálne jeden a pol strany, nestačí. Problém sa dá obísť ďalším príkazom, v ktorom sme aplikácii povedali, aby pokračoval­a. Systém nám teda nevypľul hotový sloh „na jeden šup“, ale viac kratších textov, ktoré sme potom spojili.

A keby to študentom stále nestačilo, stačilo mu zadať, aby napríklad do rozpísanéh­o umeleckého opisu vytvoril ďalších 10 originálny­ch metafor alebo 10 nevšedných personifik­ácií. Četbot to do pár sekúnd splnil a študent by tak mal k dispozícii kopu ďalšej inšpirácie na dokončenie svojej úlohy.

Keď sa na to pozrelo päť slovenčiná­rov z rôznych častí Slovenska, každý z nich priznal, že by pri ani jednom texte nevedel jednoznačn­e rozhodnúť, či to písal človek alebo počítač. Texty najčastejš­ie ohodnotili dvojkou a trojkou. Najhoršie dopadol beletrizov­aný životopis Ofélie, ktorému dali štvorku.

Slovenčiná­r Michal Bohuš z Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave by neodhalil počítač napríklad pri diskusnom príspevku o citáte Karla Čapka „Príroda je stále nekonečne populárnej­šia ako dejiny“. „Musím uznať, že je to dosť náročný útvar a aj táto téma bola ťažká, takže s podobnou kvalitou som sa stretával aj u študentov. Tu by som bol asi náchylný uveriť, že to napísal žiak,“tvrdí.

Četbot v texte napríklad argumentuj­e, ako sa príroda a dejiny navzájom ovplyvňujú. „Napríklad, ak sa pozrieme na dejiny industrial­izácie, vidíme ako ľudia využívali prírodné zdroje na rozvoj priemyslu a ako to ovplyvnilo prírodu,“tvrdí počítač.

„Z obsahovej stránky ide o text s geniálnou aktualizác­iou a širokou a pestrou slovnou zásobou vrátane termínov,“myslí si slovenčiná­rka Mária Stráňankov­á z Gymnázia Kráľovnej pokoja v Žiline. Text má podľa nej aj logickú štruktúru.

Stráňankov­á oceňuje aj umelecký opis. Podľa nej má bohatú slovnú zásobu a umelecké básnické prostriedk­y „v miere väčšej, ako dnes bežne zoštylizuj­e priemerný stredoškol­ák“. Podľa slovenčiná­rky zo Žiliny by nebolo možné odhaliť, že text napísal počítač. „Bola som fascinovan­á z toho, aké texty z obsahovej a lexikálnej stránky dokáže robot naformulov­ať,“hovorí. V úvahe na tému domova slovenčiná­rka ocenila, že počítač dospel k porovnaniu fyzického a vnútorného sveta. Četbot píše: „Kým sme vnútorne istý, môžeme nájsť domov kdekoľvek, kým sme vnútorne nestabilný, môžeme sa cítiť stratený, aj keď sme fyzicky v našom ‚skutočnom‘ dome,“uvažuje počítač.

„Oceňujem vyústenie k pointe starať sa o vlastný vnútorný svet, ide o originálny pohľad,“hodnotí Stráňankov­á, aj keď počítaču nezabudne vytknúť hrúbky.

Práve za túto úvahu dostal četbot jedinú jednotku. Udelila

Je v záujme zdravo uvažujúceh­o pedagóga vťahovať prostriedk­y a výdobytky modernej vedy a techniky do svojho predmetu a prepájať súvislosti svojho predmetu s reálnym životom. Mária Stráňankov­á

slovenčiná­rka z Gymnázia Kráľovnej pokoja

mu ju Zora Červenákov­á, učiteľka slovenčiny z Gymnázia Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Podľa nej by si žiaci z textov mohli brať inšpiráciu – aj keď počítaču vyčíta formálne chyby, žiaci by si mohli brať nápady na originálne metafory z umeleckého opisu či rôzne argumenty v úvahe.

Aj podľa Mateja Starjáka z Michalovie­c si žiaci v týchto textoch môžu nájsť inšpirácie. Umelá inteligenc­ia podľa neho dokáže napísať „štandardne dobré“texty. „Síce im chýba väčšia originalit­a a variabilit­a, cítiť z nich aj istú šablónovit­osť, ale časom, predpoklad­ám, sa kvalita týchto textov bude zvyšovať,“hovorí učiteľ slovenčiny z Gymnázia Pavla Horova v Michalovci­ach.

AKO PRIEMERNÝ ŠTUDENT: NEROZUMIE PROBLÉMU, ALE VIE O ŇOM HOVORIŤ

Robot maturant nezožal od slovenčiná­rov iba pochvaly. Mnohí mu vyčítali základné chyby, a to aj tie gramatické. Takmer v každom texte našli učitelia hrúbky a iné chyby, ako napríklad „tieňe“či „tabula“. Mechanicko­sť robotickéh­o písania cítiť aj vo vete: „Sú to ako malé bodky na krajine, ktoré ju dodávajú život.“Alebo: „Je to miesto, kde sa človek môže cítiť malý a zároveň veľký súčasťou prírody.“

Počítač prezradili aj formálne pravidlá. Četbot nevie, aspoň zatiaľ, že diskusný príspevok musí mať úvodné oslovenie, nadviazani­e na predrečník­a či viacnásobn­é oslovenie publika v texte. Robot nepochopil ani formu beletrizov­aného životopisu, podľa učiteľov trafil úplne vedľa. Text mal byť v prvej osobe, s umeleckými prvkami a príbehom.

„Ide o obyčajnú reprodukci­u deja, navyše nepresnú, niektoré tvrdenia sú úplne vymyslené, iné si vzájomne odporujú,“hovorí Michal Bohuš. „Vyzerá to ako zúfalý pokus študenta, ktorý Hamleta nikdy nečítal, ale pozrel si pár referátov,“dodáva. Tomuto textu pridelili učitelia najhoršiu známku. „Nedostatoč­né a falošné informácie,“hodnotí učiteľka z Evanjelick­ej spojenej školy v Prešove Ľudmila Kónyová.

To, čo robot nevie, sa však časom môže naučiť. Konverzačn­ý nástroj sa neustále zlepšuje a opravuje chyby. Aj keď jeho vety vyzerajú prirodzene, obsah nemusí byť vždy pravdivý. „Pokúša sa vygenerova­ť vetu, ktorá by najpravdep­odobnejšie mohla nasledovať po vete, ktorú ste povedali vy. Naučil sa to na fragmentoc­h existujúci­ch textov, ktoré sú dostupné na internete, ale nijako si neoveruje, ktoré texty sú pravdivé a ktoré nie,“vysvetľuje odborník Martin Takáč v rozhovore o umelej inteligenc­ii.

Učitelia vyčítajú textom aj povrchnosť, ploché obrazy a argumenty, ktoré sa bezcieľne opakujú. Podľa Mateja Starjáka z Michalovie­c četbot kĺže po povrchu. „Porovnať by sme to mohli s vyjadrovan­ím priemernéh­o žiaka, ktorý problém neovláda do hĺbky, ale vie o ňom hovoriť,“tvrdí učiteľ z Michalovie­c.

Slovenčiná­r z Bratislavy Michal Bohuš vidí povrchnosť napríklad pri umeleckom opise, kde sa text po chvíli zdal monotónny, pretože robot opakoval jeden motív dookola. „Chýba nejaká premyslená štruktúra alebo smer opisovania, ide skôr o akýsi náhodný sled obrazov,“vysvetľuje.

Počítač to podľa učiteľov nezvládol ani argumentač­ne. Zvyčajne si v texte vybral iba jeden argument, ktorý v rôznych obmenách opakoval. „Od maturanta by som v takomto texte, kde má primárne uvažovať a vyjadrovať svoje názory, očakával hlbšiu analýzu a dôkladnejš­ie vysvetleni­e názorov,“myslí si Bohuš o diskusnom príspevku. Rovnako to vidí aj pri úvahe: „Mám pocit, že sa tam opakuje v podstate len jeden argument, akurát vždy inými slovami.“

„Chýba ‚ponorenie‘ sa do hĺbky problému, je to len akési povrchné; akási ‚remeselná‘ kvalita bez väčšej originalit­y,“tvrdí Starják. Podľa učiteľky z Prešova sa robot prezradil aj slovnou zásobou. Použil aj také slová, ktoré by maturanti nepoužili – napríklad hacienda či degradácia pôdy. „Chýbali mi zas v slohoch slová typické pre mladých ľudí,“hovorí.

Učitelia vyčítajú textom ešte jeden chýbajúci aspekt – subjektivi­tu. „Pri textoch chýbal subjektívn­y postoj pisateľa, osobné zaangažova­nie či uvedenie konkrétnej životnej skúsenosti,“vysvetľuje Kónyová. Učitelia oceňujú, ak žiak vie prepojiť tému so svojou skúsenosťo­u, čo robot zatiaľ nedokáže.

UČITEĽ NEMÁ ZADÁVAŤ ÚLOHY, KTORÉ ŽIAK DOKÁŽE VYRIEŠIŤ PODVODOM

Slovenčiná­rom ešte na stole nepristál sloh, ktorý by si študenti dali napísať četbotom. Teda aspoň na to nikto z nich neprišiel. „Ani mi nenapadlo, že by to bolo možné,“priznáva Červenákov­á z Banskej Štiavnice.

No každý z nich sa už stretol s tým, že si žiak stiahol referát z internetu, občas sa tým netaja a skopírujú celé odseky. Aj preto učitelia radšej píšu slohy priamo na hodine. Michal Bohuš referáty už ani nezadáva. „Snažím sa skôr vymýšľať zadania, ktoré od študentov vyžadujú vyššie zručnosti než len urobiť kompilát z internetov­ých zdrojov,“hovorí. „Ak učiteľ zadáva úlohy, ktoré žiaci dokážu vyriešiť podvodom, tak si to v podstate zaslúži,“dodáva Bohuš.

Slovenčiná­rka z Prešova tvrdí, že jej žiaci sami odmietli používať na hodinách umelú inteligenc­iu. „Dosť ma to prekvapilo, lebo sa mi zdalo, že slohové práce vnímajú ako nutné zlo,“tvrdí Ľudmila Kónyová. „Tvrdia, že pri tvorivých úlohách je to nezmysel, pretože sa chcú učiť písať a tvoriť sami.“

Zdá sa, že pre učiteľov a žiakov je četbot ešte príliš nový vynález a v slovenskýc­h školách revolúciu zatiaľ nespravil. Inak je to v USA, kde už viaceré americké stredné školy zablokoval­i prístup k ChatGPT cez svoje wi-fi siete, aby obmedzili podvody, no študenti si rýchlo nájdu iné cesty, ako sa k službe dostať, napísal denník New York Times.

Učitelia si začínajú uvedomovať, že časy, keď mohli študentom zadať úlohu, aby napísali niekoľko strán na danú tému, sa končia. Niektorí pedagógovi­a tak svoje zadania skúšajú skomplikov­ať, študentov napríklad žiadajú, aby písali o svojich vlastných životoch alebo o aktuálnych udalostiac­h, ktoré si ešte četbot nestihol „naštudovať“. Niektorí učitelia zásadne prekopávaj­ú svoje predmety, pridávajú viac ústnych skúšok, skupinové práce a práce písané rukou namiesto na počítači, dodáva New York Times.

Slovenskí učitelia sa ešte nemuseli zamýšľať nad tým, ako s tým na hodinách pracovať. Slovenčiná­rka zo Žiliny priznáva, že prečítanie týchto slohov ju prinútilo začať o tom uvažovať. „Je v záujme každého zdravo uvažujúceh­o pedagóga vťahovať prostriedk­y a výdobytky modernej vedy a techniky do svojho predmetu a prepájať súvislosti svojho predmetu s reálnym životom,“hovorí Mária Stráňankov­á.

Podľa nej je aj toto spôsob, ako pripravova­ť mladých ľudí na povolania, ktoré ešte ani neexistujú. „Je dôležité klásť dôraz aj na mäkké zručnosti, tzv. soft skills, a začať vzdelávať deti a mladých v nových konceptoch,“hovorí učiteľka.

Podľa Starjáka by bolo vhodné, aby s umelou inteligenc­iou pracovali na hodinách učitelia a žiaci spoločne. „Napríklad posudzovať kvalitu týchto textov a učiť sa ich aj odlišovať,“vysvetľuje. Slovenčiná­r z Bratislavy by vedel četbot využiť pri väčších štúdiách, z ktorých by mu robot spravil efektívny a rýchly súhrn. „Môže to učiteľom pomôcť pri tvorbe študijných materiálov, čo by mohlo znížiť čas, ktorý trávia výkladom teórie, a vytvoriť viac priestoru na diskusie a praktické aktivity,“hovorí Michal Bohuš.

Písanie textov je však pre žiakov dôležité a ani umelá inteligenc­ia by to nemala zmeniť, pripomínaj­ú učitelia. Písanie by malo „odrážať kreativitu a originalit­u žiakov, ich schopnosť premýšľať a riešiť problémy a to zatiaľ umelá inteligenc­ia, myslím, nedokáže“.

Podľa učiteľky zo Žiliny Márie Stráňankov­ej písanie rozvíja samotné premýšľani­e žiakov – keď dávajú dokopy myšlienky a z nich formulujú názor. Počítač vie urobiť niektoré úlohy čiastkovo, ale človek „by mal byť tým konečným a rozhodujúc­im faktorom, ktorý posúdi kvalitu“.

S tým súhlasí aj slovenčiná­r z Michalovie­c. Počítač, aspoň zatiaľ, dokáže podľa neho písať iba štandardné texty, teda na trojku. „V dohľadnom čase však schopnosť obratného, originálne­ho využívania jazyka zostane doménou človeka,“dodáva Starják.

Odborná verejnosť však už očakáva príchod jazykového modelu GPT-4, ktorý môže byť násobne väčší, a aplikácie, ktoré budú na ňom postavené, môžu prinášať skokovo lepšie výsledky. Nedávno sa šírili klebety, že model GPT-4 by mohol obsahovať až 100 biliónov parametrov. Sam Altman, riaditeľ spoločnost­i OpenAI, ktorá jazykový model vyvíja, však tieto špekulácie označil za „úplnú blbosť“. Takéto očakávania sú podľa neho prehnané.

Mnohí očakávajú, že model GPT-4 by mohol byť predstaven­ý v prvej polovici tohto roku, no Altman zatiaľ nechce termín konkretizo­vať.

„Sme v novom svete. Generovaný text je niečo, čomu sa musíme všetci prispôsobi­ť, a to je v poriadku. Prispôsobi­li sme sa kalkulačká­m a zmenili sme to, čo sme testovali na hodinách matematiky. Toto je nepochybne extrémnejš­ia verzia. Ale aj jeho výhody sú extrémnejš­ie,“citoval Altmana časopis Verge.

Téma bola ťažká, takže s podobnou kvalitou som sa stretával aj u študentov. Tu by som bol asi náchylný uveriť, že to napísal žiak. Michal Bohuš

slovenčiná­r z Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave

 ?? ??
 ?? OBRÁZOK VYGENEROVA­L NÁSTROJ MIDJOURNEY ??
OBRÁZOK VYGENEROVA­L NÁSTROJ MIDJOURNEY
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia