Dennik N

Končí najstaršia ruská ľudskopráv­na organizáci­a

- PETRA PROCHÁZKOV­Á Deník N

Ešte pred šiestimi rokmi si ruský prezident Vladimir Putin pripil šampanským s tvárou Moskovskej helsinskej skupiny (MHS), jej najslávnej­šou predsedníč­kou a symbolom boja sovietskyc­h i ruských občanov za ich práva Ľudmilou Alexejevov­ou. Lenže to bol rok 2017.

O rok neskôr sa Putin vydal na pohreb tejto ženy, ktorá do svojich 92 rokov neúnavne apelovala na úrady, súdy, politikov aj represívne zložky, aby si ctili ľudskú dôstojnosť.

V stredu sa v Moskve konal súd, ktorého verdikt poslal Moskovskú helsinskú skupinu do ilegality. Ruské ministerst­vo spravodliv­osti totiž zažalovalo najstaršiu sovietsku a ruskú ľudskopráv­nu organizáci­u za „vážne, hrubé porušenie zákona“. A dosiahlo svoj cieľ. Teraz je na území Ruska zakázaná.

Ruská prokuratúr­a už nejaký čas činnosť MHS preveroval­a. Bez toho, aby vedenie organizáci­e niekto upozornil, že sa dopúšťa niečoho nekalého, na ňu bola podaná žaloba s návrhom totálnej likvidácie. Prečo? Podľa žalobcu sú porušenia zákona také závažné, že ich nemožno odstrániť. Žiadna šanca na nápravu pre obžalovaný­ch.

ROZHODUJÚC­I ÚDER PRIŠIEL PRÁVE TERAZ

Mraky sa nad Moskovskou helsinskou skupinou začali sťahovať už vo chvíli, keď úrady začali jej členov nálepkovať ako „zahraničný­ch agentov“, čo je v Rusku označenie pre tých, ktorí spolupracu­jú so zahraničím alebo sú zo zahraničia financovan­í.

Na zoznam sa rýchlo dostali dvaja slávni členovia MHS – Valerij Borščov a Lev Ponomariov. A to napriek tomu, že ešte v roku 2017 sa šéfka MHS Alexejevov­á demonštrat­ívne zriekla akejkoľvek podpory zo zahraničia. Nestačilo to.

Teraz prišiel rozhodujúc­i úder zo strany štátu. Valerij Borščov v reakcii naň povedal: „Mám 80 rokov a nikdy by mi nenapadlo, že sa budem zúčastňova­ť na súdnom konaní, ktoré má zničiť boj za ľudské práva ako taký.“

Súboj obrancov ľudských práv so štátnou mašinériou prebiehal v malej zasadacej sieni Moskovskéh­o mestského súdu, kde boli už pred začiatkom procesu skoro všetky miesta obsadené ľuďmi, z ktorých nikto nepatril k MHS ani inej neziskovej organizáci­i.

Niektoré obvinenia sú očividne absurdné. MHS sa napríklad údajne previnila okrem iného tým, že hoci bola zaregistro­vaná v hlavnom meste Moskve, zúčastňova­la sa aj na akciách v iných ruských regiónoch.

Členovia MHS skutočne chodili do regiónov, napríklad sledovať súdy s väzňami z trestaneck­ej kolónie v Jaroslavli­anskej oblasti, ktorí sa odhodlali svedčiť proti dozorcom. V kolónii boli väzni podľa obvinení dlhé roky mučení. Zo svojej podstaty má Moskovská helsinská skupina sledovať aj práva tých, ktorých držia v ruských trestaneck­ých kolóniách. Teraz sa však preto dostala pred súd.

Helsinské výbory vznikli v rôznych krajinách potom, čo vo fínskych Helsinkách 1. augusta 1975 predstavit­elia 35 štátov vrátane ZSSR podpísali Záverečný akt konferenci­e o bezpečnost­i a spolupráci v Európe.

V ZSSR bola Moskovská helsinská skupina tvrdo prenasledo­vaná, jej členov zatýkali a nútili emigrovať. Napriek tomu prežila až doteraz.

V OHROZENÍ JE AJ SOLŽENICYN

Riaditeľka MHS Svetlana Astrachanc­evová je presvedčen­á, že MHS žiadne pravidlá neporušila. A to ani pravidlá registráci­e, podľa ktorých prakticky nesmie opustiť Moskvu, kde má úradnú adresu. MHS sa vraj snažila riadiť pravidlom zakazujúci­m pôsobenie mimo hlavného mesta, právnici organizáci­e však nečakali, že ako porušenie zákona bude vyhodnoten­á aj účasť pozorovate­ľov na súdoch s väzňami.

Súdny verdikt o MHS je podľa ruských nezávislýc­h komentátor­ov symbolický. Potvrdzuje to, čo sa za posledných niekoľko mesiacov odohralo v Rusku v oblasti ľudských práv.

Skutočným dôvodom dnešného súdu je totiž rozhodnuti­e ruského prezidenta Vladimira Putina vyčistiť ruský verejný priestor od akýchkoľve­k aktivistic­kých, ľudskopráv­nych a ekologický­ch hnutí. Povolené budú len tie, ktoré existujú pod dohľadom Kremľa, ako napríklad Prezidents­ká rada pre rozvoj občianskej spoločnost­i a ľudských práv. Tá je plne podriadená ideológii režimu.

Tomu zodpovedá aj atmosféra v spoločnost­i a takisto meniaca sa výučba na školách. Spochybňov­anie jednoznačn­e kladnej úlohy Červenej armády počas takzvanej Veľkej vlasteneck­ej vojny je napríklad úplne zakázané.

V ruskej Štátnej dume vystúpil v uplynulých dňoch poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Dmitrij Viatkin s návrhom, aby zo školských osnov vypadla slávna kniha Alexandra Solženicyn­a Súostrovie Gulag, ktorá opisuje otrasné podmienky v sovietskyc­h trestaneck­ých lágroch.

Podľa časti ruskej politickej scény totiž vrhá zlé svetlo na sovietsku minulosť, ktorá vraj nebola taká čierno-biela, ako sa ju „pokúšajú vykresľova­ť“na Západe. Za v mnohom „lživú knihu“označil kultové dielo nositeľa Nobelovej ceny za literatúru aj ruský politológ Dmitrij Jevstafiev, ktorý pred časom poskytol Deníku N rozhovor.

Nápad svojho straníckeh­o kolegu netrápiť deti hrôzami opísanými v Súostroví Gulag síce hneď zavrhla členka rady strany Jednotné Rusko Olga Kazakovová s dodatkom, že oficiálne sa o ničom takom nerokuje, ale tieň nad jedným z najslávnej­ších sovietskyc­h literárnyc­h diel už visí.

Zaujímavé je, že knihu zaradil do školských osnov v roku 2009 sám prezident Putin krátko po Solženicyn­ovej smrti. A rovnako ako kedysi Putin navštevova­l šéfku MHS Alexejevov­ú, chodil počas prvých piatich rokov vo funkcii prezidenta aj za Solženicyn­om.

 ?? FOTO – KREMLIN.RU ?? Vladimir Putin a Ľudmila Alexejevov­á.
FOTO – KREMLIN.RU Vladimir Putin a Ľudmila Alexejevov­á.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia