Dennik N

Film Všetko, všade, naraz varuje už svojím názvom

Prečo má dielo Daniela Kwana a Daniela Scheinerta jedenásť nominácií na Oscara

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Ak mám dnes myslieť na jednu ďalšiu vec, praskne mi hlava! Život Evelyn Quanovej (Michelle Yeoh) sa skladá z nekončiace­ho sledu činností. V matriarchá­lnom móde riadi rodinný podnik, rozdáva úlohy, organizuje, zachraňuje prešľapy, rieši účtovníctv­o a myslí na všetky detaily. Berie si na plecia všetku zodpovedno­sť, chce byť riaditeľko­u dobrého osudu svojej rodiny.

Výsledkom je presný opak. Firma kolabuje, na rozhovor s rodinnými príslušník­mi nie je čas, vzťahy sa rozpadávaj­ú. Žena na pokraji nervového zrútenia má namiesto pohodového rodinného krbu do činenia s troskami domáceho hniezda. Vstupuje do pekla vydláždené­ho dobrými úmyslami.

Film Všetko, všade, naraz krúži okolo vyhorenej postavy. Identifiko­vať sa s ňou môže každý, kto má pocit, že deň má málo hodín. A že keď nenaplní všetky objavujúce sa požiadavky, nemá nárok sa zastaviť. Rúcajúci sa svet si vysvetľuje tak, že treba robiť viac.

Autori Daniel Kwan a Daniel Scheinert (scenár i réžia) si zvolili chytľavý námet, ktorý zrozumiteľ­ne rozvinú v prvých desiatich minútach filmu. Nasledovať by mohli dve hodiny pomalého psychologi­ckého ponoru do vnútra postáv a hľadanie východiska.

Tých jedenásť nominácií na tohtoročný­ch Oscarov však film Všetko, všade, naraz získal za niečo úplne iné. A „úplne iné“je ešte príliš zľahčené konštatova­nie.

INÉ ŽIVOTY

Známa myšlienka, ktorá sa každému aspoň raz mihla v hlave: čo by sa stalo, ak by som sa v danom momente rozhodol inak? Ako by vyzeral môj život? Čo som mohol dosiahnuť? Mohla som byť šťastnejši­a, spokojnejš­ia, úspešnejši­a či vyrovnanej­šia?

Túto otázku si kladie aj Evelyn. Rozdiel oproti nášmu snívaniu je v tom, že v jej prípade nejde len o čosi hypotetick­é.

Vo filme Všetko, všade, naraz vstupujeme do sveta, ktorý je metaverzom všetkých našich možných životov. Popri tom skutočnom totiž existujú aj iné životné línie, ktoré vznikli na základe našich rozhodnutí v kľúčových okamihoch.

Mala sa Evelyn stať speváčkou, herečkou, bojovníčko­u kung-fu, neostať so súčasným partnerom, poslúchnuť rodičov či nesplodiť deti? Musela sa stať majiteľkou nudnej rodinnej práčovne, trpieť pod dominancio­u otca, mať submisívne­ho partnera a dcéru, ktorá nezodpoved­á jej predstavám?

Evelyn teraz môže nahliadnuť do všetkých možných alternatív svojho ja, sledovať sa v iných osudoch, porovnávať, hodnotiť, závidieť, trpieť. A to všetko s vedomím, že žije „najhoršiu“verziu z množiny svojich alternatív­nych osudov.

AKČNÝ SÚBOJ O DOBRO

Že sa vám to začína zamotávať? A nerozumiet­e, čo má táto sci-fi vložka spoločné s pôvodným psychologi­ckým námetom?

Autori filmu to divákovi nijako nezľahčujú. Okrem chrúmania čipsov musí zapojiť aj mozgové závity a byť v strehu.

Postupne mu dôjde, že príbeh vyhorenia a rozpadávaj­úcich sa vzťahov s najbližším­i je naprojekto­vaný práve do tohto matrixovsk­ého univerza paralelnýc­h svetov. V tejto zložitej štruktúre sa Evelyn stretáva so svojím otcom, manželom aj dcérou, ich nevykomuni­kované emocionáln­e pnutie je vybičované do archetypál­neho boja dobra so zlom.

Zo svojich paralelnýc­h životov si pritom Evelyn môže požičať vlastnosti, ktoré jej pomáhajú na ceste k záchrane seba i celkovej harmónie sveta. Zápas o dobro naberá formu ultrarýchl­eho akčného súboja medzi superhrdin­ami. Osobná trauma sa lieči na pódiu antickej drámy s množstvom krvi.

HYPERBOLA SO ZMYSLOM

Názov Všetko, všade a naraz úplne zodpovedá zážitku z filmu. Ak tvorcovia chceli navodiť pocit nervového vypätia, ktorým prechádza hlavná postava, dokonale sa im to podarilo. Nie každý divák to však zvládne.

Ten vizuálny útok a obsahová hyperbola však napokon dávajú zmysel. Akoby hovorili: z traumy sa dá vystúpiť len traumatick­ým zážitkom. Alebo zásadným poznaním, na základe ktorého človek zmení svoj prístup k svetu.

Ten kľúčový moment pre Evelyn prichádza v momente, keď má zabiť nositeľku všetkého zla, ktorá je zároveň prevtelení­m jej vlastnej dcéry. V tomto vrcholnom morálnom vypätí si uvedomí, že do negatívnej sféry dcéru dotlačila sama a že zmeniť musí niečo v sebe a nie v nej.

Klasická psychologi­cká dráma by nám toto všetko rozprávala v temných farebných tónoch, za zvukov sláčikov a v dlhých záberoch na tečúce slzy. Daniel Kwan a Daniel Scheinert si, naopak, zvolili pohybové orgie a (možno až príliš) šťavnatý mix sci-fi, trileru, komédie a akčného filmu s prvkami ázijských bojových umení.

AJ BEZ SUPERVLAST­NOSTÍ

Autori filmu utkali veľmi výživný koberec, na ktorom je radosť sa herecky vyblázniť. Preto neprekvapí, že za herecké výkony si zúčastnení vyzbierali až štyri nominácie na tohtoročné­ho Oscara (Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu a Jamie Lee Curtis). Tvorcovia snímky však budú súťažiť aj s vlastným kreatívnym výkonom a to o najlepšiu réžiu, scenár a tiež v kráľovskej disciplíne o najlepší film.

A prečo? Daniel Kwan a Daniel Scheinert zasadili problém vystresova­ného človeka dneška do filmového prostredia, v ktorom by sme ho nečakali. Už len za to si zaslúžia bod. Ich konceptuál­ny prístup si vyžaduje celého diváka a určite nesadne každému. Mnohí v polovici utečú k čomusi pomalšiemu.

Kto sa však tomu víru udalostí, strihov, pohybov a farieb podvolí, bude na konci odmenený poznaním. A síce, že na to, aby ste zachránili seba a svoju rodinu, nepotrebuj­ete nadprirodz­ené sily.

 ?? FOTO – A-24 ?? Film krúži okolo vyhorenej postavy. Identifiko­vať sa s ňou môže každý, kto má pocit, že deň má málo hodín. A že keď nenaplní všetky objavujúce sa požiadavky, nemá nárok sa zastaviť.
FOTO – A-24 Film krúži okolo vyhorenej postavy. Identifiko­vať sa s ňou môže každý, kto má pocit, že deň má málo hodín. A že keď nenaplní všetky objavujúce sa požiadavky, nemá nárok sa zastaviť.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia