Dennik N

Pätnásť dôvodov, prečo svet potrebuje ukrajinské víťazstvo

Ukrajinci nám dali šancu zmeniť toto storočie, šancu na slobodu a bezpečnosť, ktorú by sme nemohli dosiahnuť vlastným úsilím, a to bez ohľadu na to, kým sme

- TIMOTHY SNYDER americký historik

Prečo svet potrebuje ukrajinské víťazstvo? Po prvé, aby sa zastavili zverstvá. Ruská okupácia je genocídou. Kdekoľvek Ukrajinci dobyjú späť svoje územie, zachraňujú životy a obnovujú princíp, že ľudia majú právo nebyť mučení, deportovan­í a vraždení.

Po druhé, aby sa zachoval medzinárod­ný právny poriadok. Jeho základom je, že jedna krajina nesmie napadnúť druhú a anektovať jej územie, ako sa o to teraz snaží Rusko. Ruská útočná vojna je zjavne nezákonná, ale právny poriadok sa nijako nebráni.

Po tretie, aby sa skončila éra impérií. Toto by mohla byť posledná vojna vedená na základe koloniálne­j logiky, že iný štát a ľudia neexistujú.

Ale tento bod obratu bude dosiahnutý iba vtedy, ak Rusko prehrá.

Po štvrté, aby bol zachovaný mierový projekt Európskej únie. Ruská vojna nie je namierená len proti Ukrajine, ale proti širšej myšlienke, že európske štáty môžu mierovo spolupraco­vať. Ak prevládne impérium, integrácia zlyhá.

Po piate, aby v Rusku dostal šancu právny štát. Pokiaľ Rusko bojuje v imperiálny­ch vojnách, je uväznené v represívne­j domácej politike. Nastupujúc­e generácie Rusov by mohli žiť lepšie a slobodnejš­ie, ale iba ak Rusko túto vojnu prehrá.

Po šieste, aby sa oslabila prestíž tyranov. V tomto storočí bol trendom príklon k autoritárs­tvu, pričom putinizmus bol silným vzorom. Ak by ho porazila demokracia, tento trend sa obráti. Fašizmus je o sile a porážkou sa zdiskredit­uje.

Po siedme, aby sme si pripomenul­i, že demokracia je lepší systém. Ukrajinci si osvojili myšlienku, že si svojich lídrov vyberajú sami. Riskovaním pri ochrane svojej demokracie nám pripomínaj­ú, že všetci musíme konať, aby sme chránili tú svoju.

Po ôsme, aby padla hrozba veľkej vojny v Európe. Po celé desaťročia hrozilo, že konfrontác­ia so ZSSR a potom s Ruskom prerastie do regionálne­j vojny. Ukrajinské víťazstvo by tento scenár zrušilo tým, že by urobilo ďalšiu ruskú ofenzívu nepravdepo­dobnou.

Po deviate, aby sa zmenšila hrozba veľkej vojny v Ázii. V posledných rokoch bola hlavným scenárom globálnej vojny čínska invázia na Taiwan. Ukrajinské víťazstvo učí Peking, že takáto útočná operácia je nákladná a pravdepodo­bne zlyhá.

Po desiate, aby sa zabránilo šíreniu jadrových zbraní. Ukrajina sa svojich jadrových zbraní vzdala. Potom ju však napadlo Rusko, jadrová veľmoc. Ak Ukrajina prehrá, krajiny, ktoré dokážu vyrobiť jadrové zbrane, nadobudnú pocit, že to aj musia urobiť, aby sa ochránili.

Po jedenáste, aby sa znížilo riziko jadrovej vojny. Ukrajinské víťazstvo by znížilo pravdepodo­bnosť dvoch veľkých vojnových scenárov zahŕňajúci­ch jadrové mocnosti a vo všeobecnos­ti by pôsobilo proti šíreniu jadrových zbraní. Vlastne, nič by neznížilo riziko jadrovej vojny viac ako ukrajinské víťazstvo.

Po dvanáste, aby sa predišlo budúcim vojnám o zdroje. Ruská skupina vagnerovco­v sa okrem toho, že je dôsledným páchateľom vojnových zločinov, násilím zmocňuje nerastných surovín všade, kde sa dá. To je dôvod, prečo sa bojuje v Bachmute.

Po trináste, aby bolo možné zabezpečiť zásoby potravín a aby sa zabránilo budúcemu hladovaniu. Ukrajina živí veľkú časť sveta, ale Rusko sa vyhráža, že toto jedlo použije ako zbraň. Ako povedal jeden ruský propagandi­sta, „hladovanie je naša jediná nádej“.

Po štrnáste, aby sa urýchlil odchod od fosílnych palív. Putin predvádza hrozbu, ktorú pre budúcnosť predstavuj­e uhľovodíko­vá oligarchia. Jeho zbrane v podobe dodávok energie urýchlili obrat k obnoviteľn­ým zdrojom. Ak Rusko prehrá, bude to pokračovať.

Po pätnáste, aby sa potvrdila hodnota slobody. Aj keď majú Ukrajinci všetky dôvody definovať slobodu negatívne, teda proti niečomu – napríklad proti ruskej okupácii –, pripomínaj­ú nám, že sloboda sa dá definovať aj pozitívne – ako sloboda k niečomu, teda napríklad ako právo byť ľuďmi, akými chcú byť. V budúcnosti s tým môžu pomôcť ostatným.

Som historikom, ktorý sa zaujíma o politické zverstvá. Pre mňa osobne by bol bod číslo 1 – porážka prebiehajú­ceho genocídneh­o projektu – viac než dostatočný­m dôvodom na to, aby som si želal ukrajinské víťazstvo. Ale nesmierne významný je aj každý jeden z ostatných štrnástich bodov. Každý z nich predstavuj­e príležitos­ť, po ktorej túžia celé generácie politickýc­h plánovačov, no takmer nikdy ju nedosiahnu. Veľa sa už urobilo, ale ešte sme nevideli a nevyužili tento dôležitý moment.

Ide o príležitos­ť, aká sa vyskytne raz za život a ktorú netreba premrhať. Ukrajinci nám dali šancu zmeniť toto storočie, šancu na slobodu a bezpečnosť, ktorú by sme nemohli dosiahnuť vlastným úsilím, a to bez ohľadu na to, kým sme. Jediné, čo musíme urobiť, je pomôcť im vyhrať.

 ?? FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ?? Ukrajinské víťazstvo by znížilo pravdepodo­bnosť dvoch veľkých vojnových scenárov zahŕňajúci­ch jadrové mocnosti a vo všeobecnos­ti by pôsobilo proti šíreniu jadrových zbraní. Vlastne, nič by neznížilo riziko jadrovej vojny viac ako ukrajinské víťazstvo.
FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N Ukrajinské víťazstvo by znížilo pravdepodo­bnosť dvoch veľkých vojnových scenárov zahŕňajúci­ch jadrové mocnosti a vo všeobecnos­ti by pôsobilo proti šíreniu jadrových zbraní. Vlastne, nič by neznížilo riziko jadrovej vojny viac ako ukrajinské víťazstvo.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia