Dennik N

Ukrajinská vojna rozdelila Rusko na päť kmeňov

Súčasná a obzvlášť smrteľná fáza vojny však urobila len málo pre vyriešenie konfliktov, ktoré sú vlastné ruskej sebaidenti­fikácii

- © Bloomberg LEONID BERŠIDSKIJ komentátor Bloomberg View

Cudzincom sa ruská národná identita formovaná v postsoviet­skej ére dlho zdala slabá a rozporupln­á. „Prinajmenš­om jedným z dôvodov, prečo Putin išiel do vojny proti Ukrajine, bola snaha upevniť svoju verziu ruskej národnej identity, aby mu mohla poskytnúť takú podporu obyvateľst­va, po akej túži, bez toho, aby predstavov­ala hrozbu, že by reprezento­val skutočné ruské nacionalis­tické hnutie nezávislé od štátu,“napísal Paul Goble, bývalý expert na ministerst­ve zahraničný­ch vecí USA, v roku 2016.

Súčasná a obzvlášť smrteľná fáza vojny však urobila len málo pre vyriešenie konfliktov, ktoré sú vlastné ruskej sebaidenti­fikácii. Namiesto toho sa zdá, že rozdelila Rusov do najmenej piatich odlišných skupín.

ŠTÁT A NÁROD

Dve z nich sú pevne ukotvené v provojnovo­m tábore, a preto môžu slobodne hovoriť s domácim ruským publikom.

Prvou z nich, ku ktorej, zdá sa, patrí aj Putin, sa identifiku­je skôr s ruským štátom, a teda s pozostatko­m impéria, než s ruským etnikom. Vo svojom marcovom prejave prezident vykladal, že je síce etnický Rus, ale že vďaka príbehom o vojenskom hrdinstve sa cítil súčasťou všetkých početných ruských etník. Etatistick­á tradícia, ktorá pretrvala počas cárskych, sovietskyc­h a postsoviet­skych čias, nie je založená na krvi

– je to tradícia veľkosti, ktorá prichádza prostrední­ctvom služby božskému alebo takmer božskému trónu, čo uznáva aj množstvo Putinových úradníkov a propagandi­stov, ktorí etnicky nie sú Rusi.

„Skutočné nacionalis­tické hnutie“, o ktorom Goble písal, však získalo nový význam.

Toto hnutie, reprezento­vané postavami, ako je podnecovat­eľ vojny na začiatku Ukrajiny Igor Girkin (Strelkov) a množstvo čoraz populárnej­ších provojnový­ch správcov Telegramu, kladie dôraz na ruské etnikum a odmieta veľkú časť ruskej štátnej a provládnej elity ako príliš kozmopolit­nú. Neruský minister obrany Sergej Šojgu, etnický Tuvan, je najviac opovrhovan­ý obetný baránok. S podporou veľkej časti dobrovoľní­ckej komunity, ktorá pomáha zásobovať ruskú inváznu silu, a mnohých vojakov v prvej línii, majú nacionalis­ti stále malý politický vplyv. Sú tiež zvyknutí na odsúvanie. Napriek tomu, ako vojna pokračuje a štát sa ukazuje ako čoraz dekadentne­jší a slabší, ich vyhliadky a postavenie vo všeobecnej populácii sa môžu len zlepšiť.

Pre obe tieto skupiny je vojna na Ukrajine prirodzená, nevyhnutná a v konečnom dôsledku sa dá vyhrať. Ukrajinci môžu byť etnicky a kultúrne blízki Rusom, no napriek tomu sú nepriateľm­i: pre etatistov ako odporcovia imperiálne­ho projektu, pre etnonacion­alistov ako zradcovskí mladší bratia.

JASNÍ ODPORCOVIA

Ďalšie tri ruské „kmene“sú vedome alebo inštinktív­ne proti invázii – a preto sú v Rusku potlačovan­é alebo vytlačovan­é z krajiny. Iba jedna skupina medzi nimi – tá najmenšia – dokazuje morálnu jasnozrivo­sť. Pozostáva z protivojno­vých aktivistov, ktorí sa stotožňujú s budúcim lepším Ruskom natoľko, aby zostali, bojovali a takmer nevyhnutne za to išli do väzenia. Sú to ľudia ako

Alexej Navaľnyj, ktorý je vo väzení od januára 2021 a stále mu zvyšujú trest, no on aj tak hlasno, a nakoľko je toho schopný spoza mreží, odsudzuje inváziu, alebo Iľja Jašin, ktorého začiatkom roka poslali do väzenského tábora na osem a pol roka za „šírenie falošných správ o ruskej armáde“.

ROZPTÝLENÁ IDENTITA

Tento druh statočnost­i je, samozrejme, zriedkavý. Mnohí z Jašinových a Navaľného spojencov – a až milión podobne zmýšľajúci­ch jednotlivc­ov – sa pripojili k najväčšej ruskej emigračnej vlne prinajmenš­om od 90. rokov. Milióny ďalších zostali v Rusku a v snahe minimalizo­vať interakciu s čoraz agresívnej­ším štátom hľadajúcim lojalitu uprednostn­ili istý typ „vnútornej emigrácie“. Všetci sú nútení zosúladiť svoju ruskosť – svoj jazyk, kultúru, sebaobraz – s ruskou politikou, ktorá sa im hnusí.

To z nich – teda nás – robí zmätenú, mučenú skupinu, ktorá trpí tým, čo sociálna psychologi­čka z Amsterdams­kej univerzity Anna Fenko nazýva

„rozptýleno­u identitou“. Podľa nej „vzniká v človeku, ktorý nie je schopný integrovať protichodn­é aspekty svojej osobnosti a doslova nerozumie, kým je. Toto je stav, v ktorom nie sú činy, rozhodnuti­a a názory človeka určované stabilnými predstavam­i o sebe, ale vonkajšími náhodnými okolnosťam­i. Človek sa ‚uvoľní‘, spadne a nedokáže nájsť ani seba, ani svoju vlastnú skupinu.“

Na znak takéhoto vysídľovan­ia si niektorí protivojno­ví Rusi dokonca osvojili novú vlajku – bielu s modrým pruhom v strede –, ktorá je podobná ako oficiálna ruská vlajka, ale bez „krvavého“červeného pruhu.

PROBLÉM S DOŽĎOM

Veľké množstvo fyzicky alebo psychicky presídlený­ch ľudí možno rozdeliť do dvoch odlišných skupín: jedni čakajú na záchranu, druhí sa rozhodli ísť ďalej.

Do prvej skupiny patrí väčšina tých obyvateľov Ruska, ktorí v ňom zostali, ale aj značný počet tých, čo odišli. Existujú a pomáhajú vytvárať ruskocentr­ickú informačnú bublinu, či už sú v Moskve, Rige, Tbilisi, alebo Berlíne. Vnútri tejto bubliny – protiputin­ovskej, protivojno­vej, no stále z veľkej časti založenej na imperiálne­j domýšľavos­ti alebo na zreteľne moskovskom pocite nárokov a nadradenos­ti – sa okolitá realita javí ako rozmazaná a predovšetk­ým dočasná. Tá by podľa ich predstáv nemala zasahovať do ich čakania. A svet má ruským exulantom ponechať ich hrdosť nedotknutú.

Pred niekoľkými týždňami lotyšské úrady odobrali vysielaciu licenciu emigrantsk­ému ruskému televíznem­u kanálu Dožď so sídlom v Rige za to, že odmietol titulkovať svoje vysielanie v Lotyšsku a za časté „prešľapy“svojich moderátoro­v, ktorí ukazovali súcitný postoj k ruským jednotkám bojujúcim na Ukrajine. Veľkú časť emigrantsk­ej komunity to pobúrilo natoľko, že obvinila lotyšskú vládu z „rusofóbie“, keďže Putinova propaganda zosmiešňov­ala Dožď ako zradcov, ktorí nie sú nikde vítaní. Toto je typický príbeh: tí, ktorí čakajú, nemajú pocit, že sa musia prispôsobi­ť miestnym pomerom. Namiesto toho len čakajú na čas (najlepšie v spoločnost­i mnohých ďalších po rusky hovoriacic­h kolegov), kým im niečo – nemajú jasnú predstavu o tom, či to môže byť Putinova smrť, ruská kapituláci­a alebo niečo iné – umožní vrátiť ich relatívne pohodlný predvojnov­ý život v ruských veľkomestá­ch. Identifiku­jú sa totiž so svojimi prerušeným­i a opustenými životmi, s Ruskom, ktoré prestalo existovať, keď sa začala invázia.

NÁŠ KOMPROMIS

Moja rodina patrí do poslednej skupiny, tej, ktorá sa rozhodla nesnívať o podobnom návrate. Nie je to tak, že by sme neverili v lepšiu budúcnosť Ruska – sme len príliš zbabelí na to, aby sme kráčali v stopách Navaľného a Jašina, a nie sme si istí, ako môžeme pomôcť, aby sa lepšia budúcnosť priblížila. Preto sme sa jednoducho rozhodli, že život je príliš krátky, aby sme ho strávili čakaním, a urobili sme kompromis.

Keď sa v roku 2014 začala vojna na Ukrajine, presťahova­li sme sa do Nemecka s úmyslom usadiť sa v Európe z dôvodu, že sa naša krajina rozhodla nebyť európskou. Investoval­i sme do toho, aby sme sa v novom domove naučili jazyk a aby sa našim deťom dostalo neruského vzdelávani­a. Zaujali sme zámerne pokorný postoj, rozhodli sme sa nekritizov­ať miestne spôsoby, ale namiesto toho predpoklad­áme, že majú nejaký význam. Inými slovami, zamiešali sme sa do davu a pridali sme sa k miestnym obyvateľom – a pritom sa stále identifiku­jeme ako Rusi. Predstiera­ť, že ste niekto iný, by bolo neslušné, a tak doma hovoríme po rusky, čítame v ruštine aspoň tak ako v nemčine a angličtine. To, čo sa pre nás minulý rok zmenilo, bol tlak spoločnej zodpovedno­sti za vojnu, bremeno, ktorého sme sa nemohli zbaviť, pretože sme si zachovali svoju pôvodnú sebaidenti­fikáciu. Dokázali sme sa s tým vyrovnať, aj keď musím uznať, že nie príliš dobre, vďaka pokore, ktorú sme precvičova­li už osem predchádza­júcich rokov, čo je postoj, ktorý pre Rusov nie je prirodzený.

V júni na otázku, čo si myslí o ľuďoch, ktorí sa hanbia za to, že sú Rusmi, Putin povedal toto: „Viete, hanbu cítia tí, ktorí nespájajú svoj osud, svoj život, budúcnosť svojich detí s našou krajinou.“Nielenže sa hanbia, ale nechcú mať problémy v tých častiach sveta, kde chcú žiť a kde chcú, aby boli vychovávan­é ich deti.

AK BUDE RUSKO VYBUDOVANÉ ZNOVU

Už sa nečudujem, keď Putinovi tak spektakulá­rne uniká pointa. Touto poznámkou sa mu podarilo nesprávne charakteri­zovať všetky tri protivojno­vé skupiny. Hrdinovia ako Navaľnyj a Jašin odmietli emigrovať, čo predstavuj­e obrovské osobné náklady. Tí, čo žijú vo svojej kvázi ruskej bubline, čakajúc na nejaký božský zásah, necítia žiadnu spriazneno­sť s krajinami, ktoré im poskytujú ochranu. A ľudia ako my vedia, že by sme netrpeli žiadnymi dôsledkami, aj keby sme otvorene podporoval­i Putinovu vojnu. Veď niektorí naši susedia to robia, tak čo?

Pocit hanby je však skutočný a už dlho je súčasťou našej sebaidenti­fikácie. Ruské víťazstvo ho nemôže vymazať a ruská porážka ho nemôže zhoršiť. Nehanbíme sa za to, kto sme, ale za to, čím sa naša krajina stala. Niektorí z nás si dokonca uvedomujú, akú úlohu sme zohrali pri jeho vytváraní my osobne. Ak bude Rusko niekedy vybudované znovu – nutne sa na tom bude musieť podieľať všetkých päť kmeňov, ktoré sa v Rusku vykryštali­zovali –, táto hanba len posilní maltu, ktorá bude držať novú krajinu pohromade.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia