Dennik N

Nezvolili ho

Ľudia ako on sa obklopujú ľuďmi „na svoj obraz“. Sú to populisti ako vyšití

-

Napísal som tento text deň pred druhým kolom volieb prezidenta Českej republiky predseda ANO a bývalý predseda vlády Andrej Babiš v kampani opakovane prekročil kritickú hranicu nechutnost­i, ako ju chápem. Jeho prehru si interpretu­jem takto.

Keď je niečoho veľa, tak je toho naozaj dosť. Niekedy na to stačí jedno volebné obdobie, inokedy tri. Pokiaľ sa medzitým udrží liberálny a demokratic­ký režim, napokon podobní ako Babiš dostanú na frak. Ľudia ako on sa obklopujú ľuďmi „na svoj obraz“. Sú to populisti ako vyšití. Vidieť ich v akcii je poučné a mobilizujú­ce. Pánboh zaplať za zrkadlo, ktoré nastavujú spoločnost­i, pokiaľ je schopná reflexie.

Pocit, že sa dá politický zápas vyhrať aj pokojne, bez negatívnej kampane a vecnou argumentác­iou, je osviežujúc­i. Navyše prezident pre ťažké časy nemôže byť hlásna trúba davu a v rukách marketérov.

Ukrajinská skúsenosť ukazuje, že „pod paľbou“je namieste osobná kondícia a odvaha lídra. Čosi napovedá aj fakt, že Babiš má podporu proruských dezinformá­torov, euroskepti­kov a nacionalis­tov. Propagátor­i neliberáln­ych foriem demokracie otvárajú dvere neslobodný­m režimom – sú ich predskokan­mi. Trump, Orbán, Fico… Babiš sú ich aktuálne verzie. Je to cesta k okliešťova­niu slobody.

Fakt, že ľudia nezvolili Andreja Babiša za prezidenta Českej republiky, nám dáva nádej a motiváciu. Nádej a motivácia sú však iba svetlo na ceste. Petr Pavel na nej minimálne nebude prekážať.

Súčasný svet je v situácii mnohých kríz. O nutných riešeniach budú rozhodovať kompetentn­í jednotlivc­i s pozitívnou víziou a osobnou charizmou. Musia ísť dopredu a do rizika. Nemám strach, že by tam vznikla tlačenica.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia