Dennik N

Bližšie k predčasným voľbám

Za to, koho volíme a kto môže byť predsedom strany, nemôže volebný systém, ale my voliči

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Parlament v stredu hladko schválil zmenu ústavy, ktorá umožní predčasné voľby. Za pozmeňujúc­i návrh Márie Kolíkovej, ktorý upravil pôvodnú novelu od Sme rodina, hlasovalo 92 zo 144 prítomných poslancov.

Kolíkovej návrh zavádza do ústavy možnosť skrátiť si volebné obdobie uznesením, ktoré zároveň určí termín predčasnýc­h volieb. Návrh uznesenia môže odteraz predložiť 30 poslancov a na jeho schválenie je potrebná ústavná väčšina.

Do ústavy sa, naopak, nedostala možnosť skrátiť volebné obdobie referendom, čo je v poriadku, pretože by to viedlo len k politickej nestabilit­e.

Neprekvapu­je, že Smer s Hlasom vykrikujú, že bývalá koalícia upiera občanovi ako suverénovi moc nielen dávať, ale aj brať. Bolo by zvláštne, ak by sa teraz Robert Fico ako iniciátor referenda v tichosti prizeral.

Po odhlasovan­í zmeny je istejšie, že strany bývalej vlád

Septembrov­ý „kompromis“, na ktorý ľahkovážne pristala aj prezidentk­a, je za tejto situácie vrchol spupnosti, ktorým sa riskuje, že naň najneskôr v deň volieb doplatia nielen aktéri tejto dohody, ale aj Slovensko spolu s nimi.

nej koalície sa už nedopustia zaváhania a predčasné voľby odhlasujú. Najreálnej­ší termín zostáva 30. september. Sme rodina síce stále presadzuje skorší termín, ale ak sa nenájde 90 hlasov, odkýva aj september.

Treba donekonečn­a opakovať, že septembrov­ý „kompromis“, na ktorý ľahkovážne pristala aj prezidentk­a, je za tejto situácie vrchol spupnosti, ktorým sa riskuje, že naň najneskôr v deň volieb doplatia nielen aktéri tejto dohody, ale aj Slovensko spolu s nimi.

Poznámka pod čiarou. Ak vyvinieme dostatočné úsilie a odmyslíme si spôsob a argumenty, ako na popud Igora Matoviča došlo k schváleniu zmien ústavy, ktorými sa do budúcnosti komplikuje akákoľvek úprava súčasného volebného systému, tak ústavná ochrana pomerného volebného systému je v poriadku.

1. Je tu veľké riziko, ako by boli volebné obvody nakreslené a či by nedošlo k narušeniu rovnosti volebného hlasu, teda že v jednom obvode by mal váš hlas pre nižší počet voličov väčšiu váhu ako v susednom s vyšším počtom voličov.

2. Nie je dôvod myslieť si, že ak v parlamente bude sedieť povedzme 75 zvolených poslancov za 75 umelo vytvorenýc­h obvodov, prispeje to k politickej stabilite. Naopak, ešte sebavedome­jšie budú presadzova­ť čisto vlastné záujmy, ktoré nemusia automatick­y korešpondo­vať so záujmom väčšiny.

3. Náš volebný systém nie je možno ideálny, ale zo všetkých možných je najviac transparen­tný voči voličovi i politickým stranám. Za to, koho volíme a kto môže byť predsedom strany, nemôže volebný systém, ale my voliči.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia