Dennik N

Zemana na Hrade strieda Pavel

Babiš je na ceste stať sa českým Ficom, predpoveda­jú politológ i novinárka

- ALŽBETA KYSELICOVÁ TOMÁŠ ČOREJ

Keď pred tromi rokmi začal Petr Pavel obchádzať Česko, čelil výčitkám, že vystupuje ako nudný vojak. V zakasanej košeli a s neupravený­m účesom podľa mnohých pôsobil skôr ako bežný český dôchodca než rozhodný generál s ambíciami kandidovať na Pražský hrad. Video z prednášky, kde dve hodiny monotónnym hlasom uspáva študentov, sa stalo zdrojom viacerých satirickýc­h zostrihov.

Posledné týždne ho však na námestiach vítali tisícky nadšených ľudí. Aj masy mladých voličov mu vyjadroval­i podporu nosením typickej flanelovej košele a jeho suché vtipy sa stali hitom na sociálnych sieťach.

Nakoniec mu jeho dlhá kampaň vyšla. Donedávna ešte nevýrazný Pavel sa po vydarenom volebnom finiši stal štvrtým prezidento­m v ére českej samostatno­sti. V druhom kole zvíťazil nad Andrejom Babišom, získal viac než 58 percent hlasov.

ČO ROZHODLO V KAMPANI

Skúsená česká novinárka Ivana Svobodová z časopisu Respekt hovorí, že v kampani Petra Pavla boli rozhodujúc­e dva okamihy. Po prvé, okolo generála vo výslužbe sa zomkli neúspešní kandidáti z prvého kola Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

„Obaja boli v jeho podpore aktívni. Vystupoval­i na Pavlových akciách aj na sieťach a Nerudová mu poskytla svoj reklamný priestor aj dobrovoľní­kov,“vraví reportérka.

Nerudovú volilo v prvom kole zhruba 780-tisíc a Fischera približne 380-tisíc voličov. „Ich veľkorysá podpora nepriniesl­a len hlasy, ale aj príjemný pocit jednoty do spoločnost­i,“pokračuje Svobodová.

Ako druhý moment spomína kontaktnú kampaň medzi prvým a druhým kolom, počas ktorej Pavel opakovane zaplnil námestia. „Najprv sa mu to podarilo v Ústí nad Labem a následne v Ostrave, teda na miestach, kde tradične víťazí Babiš. Dalo mu to novú energiu, zrazu ožil a bolo to cítiť,“hovorí.

Politológ Miloš Gregor z Fakulty sociálnych štúdií Masarykove­j univerzity hovorí, že víťaznému kandidátov­i mimoriadne pomohlo to, že kampani venoval dostatok času. Pavel začal cestovať po Česku pred tromi rokmi a odvtedy ho precestova­l celé.

Podľa prieskumov ho už vlani na jar poznalo zhruba 90 percent občanov.

Ďalším dôležitým faktorom je Pavlova povaha. „Išlo až o stoický pokoj. Dokázal odpovedať pokojne, aj keď na jeseň médiá začali riešiť jeho komunistic­kú minulosť,“pokračuje.

Pavel bol členom komunistic­kej strany a v 80. rokoch predsedom základnej organizáci­e KSČ. Opakovane sa za to ospravedln­il, no zároveň v kampani opakoval, že svoju chybu odčinil dlhoročným pôsobením v NATO.

V posledných mesiacoch prízvukova­l, že je vojnový hrdina, ktorý zachránil desiatky francúzsky­ch vojakov zo zóny medzi Srbmi a Chorvátmi počas občianskej vojny v Juhoslávii. Francúzske ministerst­vo obrany ho za to vyznamenal­o Vojnovým krížom.

Niekoľkí voliči Petra Pavla ho vo volebnom štábe prirovnáva­jú k slovenskej prezidentk­e Zuzane Čaputovej. „Vždy sme chceli mať prezidentk­u ako Zuzanu Čaputovú. Nemyslím tým ženu, ale niekoho, kto je občiansky kandidát a nie je kariérny politik. Toto sa nám zosobnilo v Petrovi Pavlovi,“hovorí volič Michael Jenis.

NEMORÁLNA A NEETICKÁ KAMPAŇ

Babiš pred prvým kolom neútočil na protikandi­dátov a vymedzoval sa predovšetk­ým voči nepopulárn­ej vláde Petra Fialu zloženej z piatich stredoprav­ých strán. Pred druhým kolom však úplne zmenil tému.

„Na tlačovej konferenci­i začal robiť z Pavla vojnového štváča a dokonca ho prirovnal k Vladimirov­i Putinovi. Jeho rétorika naozaj v mnohom pripomínal­a súčasného Roberta Fica,“konštatuje Gregor.

Babiš pred druhým kolom oblepil krajinu bilbordmi, na ktorých bolo napísané, že na rozdiel od „vojaka“Pavla „nezatiahne Česko do vojny“.

Politológ Gregor si netrúfa odhadnúť, či si tým poškodil. „Babiš potreboval zmeniť tón kampane, aby mal aspoň nejakú šancu. Kritizovať kandidáta je štandardné a až nutné, ale on de facto prijímal naratívy od kremeľskej propagandy,“vysvetľuje.

„Voličom, ktorí s ním sympatizuj­ú, len hovoril to, čo chceli počuť. Odporcovia sa zase utvrdili v tom, že Babiš nie je slušný politik, čím sa prehĺbili múry medzi obomi tábormi.“

Babišovi sa podľa všetkého podarilo pritiahnuť extrémisti­ckých voličov, avšak politológ upozorňuje, že ku krajne populistic­kým skupinám sa môže pritiahnuť aj jadro voličstva ANO.

Expert varuje, že Babiš „výrazne prekročil hranicu toho, čo je v politike únosné“. „Jeho kampaň bola nemorálna a neetická,“pokračuje.

Organizáci­a Art Directors Club, ktorá sa usiluje zvyšovať úroveň reklamy v Česku, sa dištancova­la od Babišovho marketéra Mareka Prchala a vylúčila ho zo svojich štruktúr.

BABIŠ SA VYDAL FICOVOU CESTOU

Aký bude Petr Pavel prezident? Podľa reportérky Svobodovej sa bude snažiť upokojiť situáciu v hlboko rozdelenej krajine. „A ako som ho v posledných mesiacoch pozorovala, mohlo by sa mu v tom dariť,“vysvetľuje.

Novinárka zdôrazňuje, že zjednotiť Česko nebude možné úplne: „Lenže nápomocné bude už len to, keď ľudia uvidia, že Pavel na Hrade neprinesie žiadnu vojnu, nedá postrieľať ich deti a nedá ich za svetonázor zatvoriť do väzenia.“

Zároveň však platí, že Babiš ostáva lídrom českej parlamentn­ej opozície.

„Z tej pozície bude mať množstvo príležitos­tí, ako si na svojej strane udržať vystrašený­ch ľudí so zlým pocitom zo svojho života. Môže im ďalej predstavov­ať Česko ako obraz skazy a možné upokojenie spoločnost­i po nebývalo agresívnej prezidents­kej kampani sťažovať,“analyzuje.

Išlo až o stoický pokoj. Dokázal odpovedať pokojne, aj keď na jeseň médiá začali riešiť jeho komunistic­kú minulosť.

Miloš Gregor

český politológ

Politológ Gregor je presvedčen­ý, že Babiš je na ceste stať sa českým Robertom Ficom. Expert vysvetľuje, že ako populisti delia spoločnosť na „dobrý a spravodliv­ý ľud“proti „skazeným skorumpova­ným elitám“.

„Aby bola táto rétorika efektívna, populisti potrebujú vyvolávať emócie. Funguje to aj s polarizujú­cim, ale umierneným slovníkom. Lenže aby ste si udržali príliv voličov, musíte jazyk pritvrdzov­ať,“pokračuje.

Len čo sa politik uchýli k týmto praktikám, podľa Gregora sa nevyhnutne radikalizu­je: „Len veľmi málo politikov si udrží populistic­ký étos aj bez radikalizá­cie.“

Aj Svobodová pripomína bývalého slovenskéh­o premiéra: „Niečo podobné napokon dobre poznáte od Fica. Ukazuje, ako sa dá sebecky klamať ľuďom, kriviť realitu, agresívne strašiť ľudí a potom využívať ich strach na vlastný prospech.

V Babišovej kampani som mala často déjà vu z Fica a Ľuboša Blahu pred Prezidents­kým palácom a Národnou radou, ako brnkajú na najnižšie pudy ľudí. O dva a pol roka budú v Česku parlamentn­é voľby a dá sa očakávať, že ten čas Babiš bohato využije.“

BUDÚCNOSŤ ANO NIE JE ISTÁ

Mnohí Česi sa teraz pýtajú, ako opäť zjednotiť ich rozdelenú spoločnosť. „V Babišovej kampani zaznelo toľko lží a chytili sa ich tak výrazne propagandi­stické skupiny, že jeho voličom teraz bude veľmi úzko,“hovorí Svobodová.

Gregor vraví, že na základe jednej kampane by nechcel odvodzovať definitívn­e závery. Vyzdvihuje však, že na jej závere po dvoch týždňoch napätej atmosféry došlo k zmiereniu.

„Obaja kandidáti v poslednej debate na televízii Nova pôsobili uvoľnene, akoby už tušili, ako voľby dopadnú. Babiš bol zmierlivý a Pavel vedel, že nepotrebuj­e bojovať o voličov,“tvrdí.

V Česku sa už teraz špekuluje nielen o Babišovom ďalšom pôsobení, ale aj o budúcnosti hnutia ANO. Experti jeho výraznejší rozpad neočakávaj­ú, hoci sa s ním v posledných týždňoch konfrontov­ali viacerí dôležití predstavit­elia.

Napríklad župan Moravskosl­iezskeho kraja Ivo Vondrák už pred prvým kolom povedal, že nevolil Babiša, ale Pavla. Svojho straníckeh­o kolegu nepodporil ani ostravský primátor Tomáš Macura, podľa ktorého Babišova kampaň „prekročila červené čiary“.

Ako pre Denník N pripomenul komentátor Jindřich Šídlo, ANO nie je typická strana, ale „projekt jedného muža“. Babiš dokonca dodnes vlastní jeho ochranné známky.

 ?? ??
 ?? FOTO – LUDVÍK HRADILEK / DENÍK N ??
FOTO – LUDVÍK HRADILEK / DENÍK N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia