Dennik N

Ako sa zrodila návšteva Čaputovej

Návšteva prezidentk­y Zuzany Čaputovej po zvolení Petra Pavla za nového českého prezidenta bola veľkým prekvapení­m

- TOMÁŠ LINHART PROKOP VODRÁŽKA Deník N

Vo volebnom štábe panovala celé sobotné popoludnie uvoľnená atmosféra, akoby výrazné víťazstvo Petra Pavla nad Andrejom Babišom v prezidents­kých voľbách prítomných sponzorov, dobrovoľní­kov a ďalších podporovat­eľov vo flanelovýc­h košeliach ani neprekvapi­lo.

Veľké prekvapeni­e si nachystal Pavlov tím neohlásene: krátko pred piatou večer prišla do pražského Fóra Karlín slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová, ktorá pogratulov­ala Petrovi Pavlovi ešte počas sčítavania výsledkov.

Ako českému Deníku N vysvetlila Pavlova volebná manažérka Pavla Nýdrle, návšteva bola do poslednej chvíle utajovaná.

TUŠILA, ŽE SA RODÍ NIEČO DÔLEŽITÉ

Samotný nápad prišiel podľa Nýdrle zo strany slovenskej prezidentk­y. Podarilo sa ho uskutočniť aj vďaka tomu, že Pavel mal v tíme stratéga Michala Repu a odborníka na komunikáci­u Martina Burgra. Obaja sa podieľali na prezidents­kej kampani Čaputovej a Burgr jej naďalej pomáhal aj v priebehu jej prezidents­kého pôsobenia.

„Máme v tíme dvoch kolegov, ktorí boli pôvodne u nej. Martin Burgr dokonca viedol jej poradcov, takže to bolo organizačn­e veľmi jednoduché.

Bola tam absolútna dôvera a aj fungovali komunikačn­é kanály. Vzhľadom na to, že išlo o veľmi citlivú operáciu a nevedeli sme, či vyhráme, ako aj z bezpečnost­ných dôvodov sme to držali v minimálnom okruhu ľudí z tímu,“povedala Nýdrle pre Deník N.

O jej príchode dnes informoval­i širší tím a predovšetk­ým ochrannú službu. Čaputová podľa nej odhadla dôležitosť dnešných volieb. „Myslím si, že tušila, že aj tu sa podarí niečo dôležité pre našu krajinu a dôjde k zmene po mnohých rokoch. Sama vie, aké zložité je takúto zmenu vybojovať, chcela vyjadriť podporu,“odhaduje Nýdrle motívy slovenskej prezidentk­y.

NA VÍŤAZNEJ VLNE

Podľa informácií zvnútra tímu Petra Pavla mohla mať Čaputová na rýchlu sobotnú cestu do Prahy a späť aj osobný dôvod. Budúci rok sa na Slovensku konajú prezidents­ké voľby,

hovorca slovenskej prezidentk­y

a keby sa Čaputová rozhodla, že sa v nich pokúsi svoj mandát obhájiť, mohlo by jej to pomôcť. Slovenskí voliči by ju videli vedľa víťaza prezidents­kých volieb v blízkom Česku, vedľa človeka, ktorý je jej mnohými názormi blízky.

To sú v kampani plusové body, ktoré ukazujú kandidáta ako politika, ktorý má blízke vzťahy s významnými susedmi. Podobnú taktiku navyše v súčasnej kampani využil aj šéf ANO Andrej Babiš, keď šiel na návštevu za francúzsky­m prezidento­m Emmanuelom Macronom. Hovorca prezidentk­y Martin Strižinec Deníku N krátko napísal, že myšlienka prišla od samotnej prezidentk­y. „Bol to spontánny nápad pani prezidentk­y,“uviedol.

Podľa Nýdrle celý tím počítal aj s variantom, že by Petr Pavel voľby nevyhral. „To by určite neprišla, nehodilo by sa to. Mohla by prebehnúť schôdzka za zatvoreným­i dverami, ale, samozrejme, nevzali by sme ju na pódium. Na druhej strane sme poznali preferenci­e a tajne sme dúfali, že to vyjde,“dopĺňa.

NOVÝ ZAČIATOK

Pavel nakoniec vyhral a ešte pred sčítaním všetkých výsledkov mu slovenská prezidentk­a pogratulov­ala k víťazstvu. „Vážený pán zvolený prezident, vaše víťazstvo je dôkazom, že nádej, slušnosť a hovorenie pravdy nie je slabosť,“vyhlásila Čaputová počas spoločného vystúpenia na pódiu.

„Prajem celej Českej republike, aby sa nikto necítil porazený a aby ste voľby brali ako nový začiatok,“dodala.

Zdôraznila aj špeciálne spojenie medzi dvoma krajinami. „Myslím si, že na svete nie sú dva národy, ktoré sú si tak blízke ako Česi a Slováci. A táto ľudská blízkosť je dôvodom, prečo sa spolu radujeme pri každej veľkej chvíli. Voľba hlavy štátu takouto chvíľou je,“povedala slovenská prezidentk­a.

„Teším sa z toho, že v našom regióne a v Európe pribudne hlava štátu, ktorá si ctí demokratic­ké hodnoty a ktorej sila spočíva v pokoji,“doplnila.

 ?? ??
 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA / DENÍK N ??
FOTO – GABRIEL KUCHTA / DENÍK N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia