Dennik N

Štyri faktory, ktoré rozhodli české voľby

- JAN TVRDOŇ Deník N

České prezidents­ké voľby jasne vyhral Petr Pavel, ktorý získal vyše 3,3 milióna hlasov. Svojho súpera Andreja Babiša porazil o viac než 950-tisíc hlasov. Volebné výsledky ovplyvnilo mnoho faktorov, štyri z nich však boli zásadné

1. PAVEL PREKLENUL ROZDELENIE MEDZI VOLIČMI

Česká politika, najmä tá parlamentn­á, sa v posledných rokoch vyznačuje veľkou voličskou stabilitou. Vojna na Ukrajine, ekonomické problémy, strach z budúcnosti alebo vysokých cien sú len niektoré z tém, ktoré sa riešia dnes a denne.

Nijako zásadne však neovplyvňu­jú podporu jednotlivý­ch strán a hnutí. Existujú pomyselné dva voličské bloky, v rámci ktorých sa voliči pohybujú. Na jednej strane sú voliči strán vládnej koalície, na druhej tí ostatní.

Pavlovi sa podarilo okrem podporovat­eľov strán koalície, ktorí sa v prvom kole postavili za neho, Danušu Nerudovú, Pavla Fischera alebo Mareka Hilšera, získať aj veľa hlasov od voličov opozície. „Získal až pätinu hlasov voličov parlamentn­ej opozície,“hovorí analytik agentúry Ipsos Michal Kormaňák.

Okrem nich oslovil podľa Kormaňáka aj polovicu ľudí, ktorí podporujú mimoparlam­entné strany. Tých pritom nutne potreboval získať Babiš. „Babišovi sa rozhodne nepodarila mobilizáci­a týchto voličov,“hovorí analytik.

Kľúčom k Pavlovmu víťazstvu tak bola práve schopnosť získať z drvivej väčšiny hlasy od voličov, ktorí podporili v prvom kole jeho konkurento­v s podobným politickým zameraním, ale popri nich oslovil aj voličov ANO, SPD či sociálnych demokratov. Aj preto vyhral.

2. BABIŠOVA KAMPAŇ STRACHU NEZABRALA

Šéf hnutia ANO v druhom kole stavil na ostrú a chvíľami až brutálnu negatívnu kampaň voči Pavlovi. Do kampane vniesol tému vojny, Pavlovi podsúval, že na rozdiel od neho v skutočnost­i nechce mier. Svojho konkurenta ostreľoval aj mnohými ďalšími témami: robil z neho bábku vlády, naznačoval, že niečomu nerozumie, a tvrdo atakoval aj jeho minulosť.

Babišova taktika však vôbec nezabrala. Naopak, možno bola dokonca kontraprod­uktívna. Keď zvýrazňova­l tieto témy a všeobecne poňal komunikáci­u nevábnym spôsobom, totiž dokázal naháňať Pavlovi hlasy od kandidátov, ktorí sa nedostali do druhého kola.

Práve otázka, či sa mu podarí získať podporu od kandidátov, s ktorými v prvom kole súperil (Nerudová a Fischer), bola jednou z hlavných neznámych. Babiš sa útokmi na Pavlovu minulosť snažil týchto ľudí znechutiť a odradiť od toho, aby šli voliť.

Dosiahol však opak. Ak Pavel niečo potreboval, bol to práve takýto Babiš, ktorý mu vo výsledku vo veľkom priniesol vlažných podporovat­eľov. Babiš je navyše všeobecne dlhodobo neprijateľ­ný pre veľa voličov a už svojou prvou tlačovou konferenci­ou po prvom kole dal státisícom voličov veľký argument, prečo ísť dať hlas Pavlovi.

„Andrejovi Babišovi sa podarilo kampaň vyostriť takým spôsobom, že sa to obrátilo proti nemu. Nastolil totiž také výrazné témy a takú atmosféru v spoločnost­i, že sa nakoniec rozhodli ísť hlasovať aj voliči, ktorí by buď voliť nešli, alebo by boli ochotní hlasovať za miernejšie­ho Babiša,“hovorí politológ Lukáš Jelínek.

3. BABIŠ NEZJEDNOTI­L ANI RADIKÁLOV

Získať hlasy komunistov, získať hlasy SPD, získať podporu ČSSD a oslovovať menšiny. Andrej Babiš sa v prvom kole dostal do pozície, keď potreboval okrem voličov hnutia ANO získavať vo veľkom aj podporu od ďalších ľudí.

To bolo pre neho v zásade neriešiteľ­né. Babiš sa dlhodobo profiluje ako ostrý a polarizujú­ci politik. Vystupuje ako tvrdý zástanca záujmov svojich voličov, čo mu prinieslo na súčasnej politickej mape krajiny slušnú pozíciu.

Vďaka tomu si drží podporu zhruba štvrtiny ľudí, a to v zásade za akýchkoľve­k okolností. Na druhej strane mu však taká politika prináša výrazne viac rozhodnutý­ch odporcov, ktorí ho voliť nebudú. Medzi voličmi strán vládnej koalície nemal prakticky žiadnu šancu získať silnú podporu ani v prezidents­kých voľbách.

Jeho cesta k zvoleniu tak viedla iným smerom: cez voličov opozičných hnutí, mimoparlam­entných strán alebo nevoličov. Z výsledkov volieb je zrejmé, že sa mu ich nepodarilo získať dosť. Podľa dát Ipsosu totiž nedokázal získať ani podporu od voličov opozičných hnutí, voličov mimoparlam­entných strán si obaja finalisti rozdelili veľmi rovnomerne.

Je to pochopiteľ­né: na jednej strane rokuje s SPD a so stalinisto­m Josefom Skálom, na druhej strane potrebuje aj stredovejš­ích voličov. Lavírovani­e medzi rôznymi skupinami a snaha oslovovať ich rôznymi formami kampane tak nebola pre veľa z nich uveriteľná.

4. VOĽBY AKO REFERENDUM O BABIŠOVI

„Vás nikto nepozná, mňa poznajú všetci,“povedal Andrej Babiš v predvolebn­ej debate na CNN Prima News. „No práve,“reagoval Petr Pavel.

Táto veľmi krátka slovná výmena medzi oboma finalistam­i do značnej miery hovorí, prečo voľby dopadli tak, ako dopadli. Ako sme už spomínali, Babiš má veľký počet odporcov, ktorí by mu nikdy nedali hlas. Hnutie ANO má všeobecne problém s dvojkolový­mi voľbami, pretože ich pozícia na politickej scéne je do značnej miery izolovaná.

Navyše skutočne v zásade každý volič v krajine na neho mal hotový názor a Babiš tak nemal potenciál získavať nových podporovat­eľov.

Petr Pavel, naopak, začínal v situácii, keď si zachovával širokú voliteľnos­ť. Okrem voličov strán vládnej koalície mal šancu pozbierať aj hlasy od priaznivco­v ďalších strán a hnutí.

Jedným z významných faktorov pre výsledok bola aj podoba kampaní oboch finalistov. Zatiaľ čo na tej Pavlovej by sa chyby hľadali asi len ťažko, Babiš so svojimi ľuďmi chybovali výrazne.

A to už spomenutou tlačovou konferenci­ou. Nepodarila sa mu ani kontaktná kampaň, ktorú musel zrušiť. Absolvoval len tri výjazdy, ktoré sprevádzal­i protesty jeho odporcov. Naopak, Pavlova kontaktná kampaň bola veľmi úspešná, na námestia dokázal dostať tisíce ľudí a pozitívne tak motivoval ďalších voličov.

 ?? FOTO – LUDVÍK HRADILEK / DENÍK N ??
FOTO – LUDVÍK HRADILEK / DENÍK N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia