Dennik N

Modrá koalícia už rokuje, KDH chce ísť samostatne

Mikuláš Dzurinda do Modrej koalície volal aj Eduarda Hegera, rokoval s Ivanom Korčokom. Malé strany zatiaľ o spájaní hovoria opatrne, najreálnej­šia je spolupráca s Dobrou voľbou

- MIRO KERN DANIEL VRAŽDA

Piatková tlačová konferenci­a mohla vyvolať retro spomienku na to, ako to vyzeralo pri stretnutia­ch politikov s novinármi pred 20 rokmi. Nový politický projekt Modrá koalícia na nej predstavil Mikuláš Dzurinda, bývalý dvojnásobn­ý premiér z rokov 1998 až 2006.

Vravel, že Slovensko potrebuje „nový impulz“, ukázal logo pripomínaj­úce logo SDKÚ, a vysvetľova­l, ako projekt vznikol. So spolupraco­vníkmi chcel pôvodne založiť konzervatí­vno-liberálnu či liberálno-konzervatí­vnu stranu Modrí – európska ľudová strana, no nakoniec sa dohodol so stranou Spolu na Modrej koalícii.

Ich základnými hodnotovým­i podmienkam­i budú: vernosť príslušnos­ti Slovenska k západnej civilizáci­i a k EÚ a NATO, ochrana demokracie a právneho štátu či udržateľná a konkurenci­eschopná ekonomika. Cieľom koalície bude podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat. „Chceme povedať jasné nie kultúrnym vojnám,“vravel.

Program Modrej koalície je podľa neho „v pomerne dobrom stave vypracovan­osti“. Vo svojom „desatore“píše: „Sme liberálno-konzervatí­vnou stranou ľudí s moderným myslením. V kultúrno-etických otázkach sa pridržiava­me tradícií, umiernenos­ti a stredu. Ako strana sa nevenujeme témam, ktoré sa výsostne týkajú svedomia človeka, jeho náboženské­ho presvedčen­ia alebo svetonázor­u.“

KUSÉHO ČLOVEK A SYNOVIA MILANA HORTA

Bývalý spoluzakla­dateľ SDK a zakladateľ SDKÚ bol na tlačovke obklopený kolegami, no chýbali tváre známe širokej verejnosti. Okrem ľudí zo Spolu – predsedu strany Miroslava Kollára, bývalej poslankyne Andrey Letanovske­j či právnika Pavla Nechalu – s Dzurindom prichádzaj­ú menej známi ľudia. Ide napríklad o bývalého novinára Ľuboša Schwarzbac­hera, ktorý za čias Dzurindu viedol tlačový odbor na ministerst­ve zahraničia, bývalého poslanca SDKÚ Mareka Vargovčáka či viceprimát­ora Žiliny Martina Kapitulíka.

V tíme však má aj bývalého novomestsk­ého poslanca Vladimíra Volfa, ktorý bol blízkym spolupraco­vníkom neúspešnéh­o kandidáta na bratislavs­kého primátora Rudolfa Kusého. Exstarostu Nového Mesta Kusého polícia stíha za korupciu, on trvá na svojej nevine.

Medzi 24 zakladateľ­mi Modrej koalície, ktorí sú na jej webe, je aj spolumajit­eľ developers­kej spoločnost­i Atrios Peter Kysela a v Dzurindom tíme sú aj synovia niekdajšie­ho podpredsed­u parlamentu za SDKÚ Milana Horta: Peter a Michal Hortovi.

Dzurinda potvrdil, že rokoval aj s exministro­m zahraničný­ch vecí Ivanom Korčokom

S KDH TO NA DOHODU NEVYZERÁ

O možnej predvolebn­ej spolupráci Dzurinda rokuje aj s KDH. Toto hnutie po zasadnutí svojho predsedníc­tva uviedlo, že sa pripravuje na predčasné voľby samostatne, ale plánuje otvoriť kandidátku pre „vybrané demokratic­ké subjekty a osobnosti“. KDH iniciovalo rokovania s premiérom Eduardom Hegerom, ale predseda KDH Majerský plánuje rokovať aj s Dzurindom. Finálne rozhodnuti­e o postupe vo voľbách prijme KDH na celosloven­skej rade.

Podľa informácií Denníka N nie je veľká šanca ani na dohodu Modrej koalície a Hegera, ktorý zrejme rozbehne vlastný politický projekt. Rokovania Hegera a Dzurindu sa však ešte neskončili a Heger ponuku pridať sa k projektu zatiaľ oficiálne neodmietol.

Dzurinda rokuje aj s mimoparlam­entnou Dobrou voľbou a Umierneným­i. „Modrá koalícia je pre nás prirodzený partner na rokovania o spolupráci,“hovorí podpredsed­a strany Rado Baťo.

Podpredsed­a strany Šanca a primátor Prešova František Oľha vraví, že pri prípadných rozhovoroc­h s Modrou koalíciou bude najdôležit­ejšie komunikova­ť s predsedom už premenovan­ej strany Spolu Kollárom. Nad vstupom do Modrej koalície v strane podľa Oľhu určite neuvažujú.

Ak slovenskí konzervatí­vci a liberáli – umiernení – nenájdu k sebe cestu, je s touto krajinkou amen.

Mikuláš Dzurinda

zakladateľ Modrej koalície

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia