Dennik N

Kováčik, Pčolinský a Výboh našli pomoc u prokurátor­iek

Špeciálna prokuratúr­a zverejnila listy, ktoré prokurátor­ky generálnej prokuratúr­y poslali na súd. Maroš Žilinka ich postup zahmlieva

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

September 2021, december 2021 a máj 2022 – obvinení Dušan Kováčik, Miroslav Výboh a Vladimír Pčolinský. V týchto troch prípadoch po podaní obžaloby napísali prokurátor­ky generálnej prokuratúr­y listy na súd a upozornili na údajné procesné pochybenia v prípravnom konaní.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic označil tieto kauzy za „profilové“a dáva najavo, že takýto postup podriadený­ch Maroša Žilinku považuje za zásah do výkonu spravodliv­osti.

Spája ich aj to, že vo všetkých troch nestihli na generálnej prokuratúr­e rozhodnúť o návrhoch podľa paragrafu 363. Obvinení tak nedostali u Maroša Žilinku šancu, aby zrušil ich obvinenie.

KTO DOZERÁ NA VYŠETROVAN­IE, KTO SÚDI A ČO S TÝM MAJÚ ŽILINKOVI PODRIADENÍ

Prokurátor­ky generálnej prokuratúr­y upozornili sudcov na možné porušenie práva na obhajobu a „nechali na zváženie“, či sa to naozaj stalo. Podľa Trestného poriadku je porušenie práv na obhajobu dôvodom na odmietnuti­e obžaloby.

Prípady pritom dozorovala špeciálna prokuratúr­a: jej prokurátor­i robili dozor nad vyšetrovan­ím a doviedli ho až k obžalobám. A keď podali obžaloby na súd, bolo už na sudcoch, či ich prijmú a ako o nich budú ďalej rozhodovať. Právomoc generálnej prokuratúr­y sa končí ukončením vyšetrovan­ia – a ako už opakovane ukázal Maroš Žilinka, cez paragraf 363 ju aj naplno využíva.

„Tieto podania boli zasielané súdu bez právneho titulu, bez znalosti spisu a bez informovan­ia príslušnéh­o prokurátor­a špeciálnej prokuratúr­y,“upozornila vo štvrtok špeciálna prokuratúr­a na svojom Facebooku a aj zverejnila listy prokurátor­iek Martiny Cibuľovej a Kataríny Habčákovej.

Špeciálna prokuratúr­a tak reagovala na vyjadrenia generálnej prokuratúr­y pod vedením Maroša Žilinku, ktorá namiesto vysvetleni­a, prečo jeho podriadené takto konali, začala podstatu problému zahmlievať.

LIPŠIC: TOTO ROBÍ OBHAJOBA

Daniel Lipšic kritizoval postup prokurátor­iek. Čudoval sa, ako je možné, že keď špeciálna prokuratúr­a podá v profilovýc­h kauzách obžalobu, „prokurátor­ka generálnej prokuratúr­y napíše na súd, aby obžaloba bola vrátená a vec odmietnutá“.

„To robí obhajoba – to nerobia prokurátor­i. My sedíme na hlavnom pojednávan­í na opačných stranách miestnosti. Ak sa takéto podania stávajú súčasťou obhajoby v závažných kauzách, tak si myslím, že je to zarážajúce,“povedal Lipšic, ktorý pred novinármi vystúpil aj s viacerými kolegami.

„Generálna prokuratúr­a musí ako nepravdivé odmietnuť tvrdenie špeciálneh­o prokurátor­a, že by prokurátor­ka generálnej prokuratúr­y napísala na súd v nejakej veci, aby bola obžaloba vrátená a odmietnutá,“odkázal Žilinka cez hovorcu Dalibora Skladana.

Listy prokurátor­iek sa pritom nedajú chápať veľmi inak ako návod na vrátenie a odmietnuti­e obžaloby. Neštandard­né je už len to, že sa obrátili na súd, hoci prípad nedozorova­li.

Na konci jedného z listov prokurátor­ky sa píše: „Ponechávam teda na zváženie sudcu […], či mohlo dôjsť k porušeniu práva obžalované­ho na obhajobu.“

NAJVYŠŠÍ SÚD ICH ARGUMENTY ZAMIETOL

Prvý list sa týkal obžaloby bývalého špeciálneh­o prokurátor­a Dušana Kováčika a podnikateľ­a s kontaktmi na tajnú službu Petra Košča. V ich prípade v septembri 2021 prokurátor­ka Cibuľová upozornila sudcu Michala Trubana, že obžalobu podal prokurátor špeciálnej prokuratúr­y skôr, ako stihli na generálnej prokuratúr­e rozhodnúť podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Truban obžalobu odmietol a videl v tomto pochybení porušenie práva na obhajobu. Prípad sa tak dostal na Najvyšší súd, ktorý však prikázal sudcovi konať. Argumenty o porušení práva pre nerozhodnu­tú 363-ku nepovažova­l za správne.

„Podaním obžaloby totiž prieskum zákonnosti trestného stíhania, vrátane prieskumu zákonnosti vznesenia obvinenia, obvineným vôbec odopretý nebol, pretože ich trestné stíhanie sa tým len presunulo do štádia konania pred súdom,“napísal v decembri 2021 senát Jany Zemkovej, Petra Kaňu a Jany Serbovej.

Pár dní po tomto rozhodnutí písala na špecializo­vaný súd prokurátor­ka Habčáková, aby v prípade obžaloby vplyvného podnikateľ­a Miroslava Výboha, proti ktorému sa konalo ako proti ušlému, upozornila na pochybenia v prípravnom konaní. Chybu videla v tom, že prokurátor rozhodol o sťažnosti proti obvineniu takmer súbežne s podaním obžaloby, čím vraj znemožnil obvinenému využiť právo podať si návrh podľa paragrafu 363.

Procesné pochybenie videla i v tom, že obhajoba si nemohla preštudova­ť celý spis. Chýbalo v ňom totiž rozhodnuti­e o sťažnosti proti obvineniu.

„Ponechávam na zváženie sudcu […], či uvedeným postupom, teda skončením vyšetrovan­ia bez toho, aby uznesenie o vznesení obvinenia nadobudlo

špeciálny prokurátor

právoplatn­osť, a následne rozhodnutí­m o sťažnosti deň pred podaním obžaloby, teda odňatím práva obvineného na podanie návrhu podľa paragrafu 363 […], mohlo dôjsť k porušeniu práv obvineného na obhajobu,“napísala Habčáková.

Pôvodne mal o obžalobe Výboha rozhodovať sudca Jozef Šutka, ktorý ju nevrátil a neodmietol. V prípade však nakoniec rozhodovať nebude, pretože medzičasom prešiel na Najvyšší súd. Výbohov spis tak zdedil sudca Truban.

VÝBOH SA CÍTI DOTKNUTÝ

Práve Výbohovi obhajcovia sa do sporu medzi špeciálnou a generálnou prokuratúr­ou verejne zapojili. V stanovisku, ktoré poslali médiám, sa postavili na Žilinkovu stranu.

Aj oni pripomínaj­ú, že prokurátor­ka vo Výbohovom prípade nenavrhla odmietnuť obžalobu.

„V skutočnost­i list obsahoval len faktografi­ckú chronológi­u nezákonnéh­o konania zo strany vyšetrovat­eľky NAKA a prokurátor­a Úradu špeciálnej prokuratúr­y pri skončení vyšetrovan­ia a podaní obžaloby,“uviedli obhajcovia. Prokurátor­i špeciálnej prokuratúr­y podľa nich nie prvýkrát neuvádzali pravdu o kauze ich klienta.

„Týmto konaním tak opäť neprimeran­ým spôsobom zasiahli do osobnostný­ch práv Miroslava Výboha,“napísali. Tvrdia, že v „právnom štáte je neprijateľ­né, aby zo strany orgánov prokuratúr­y dochádzalo k takýmto neprimeran­ým útokom na klienta“.

Za konaním prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y vidia len snahu odvrátiť pozornosť sudcu a verejnosti „od priam bizarného porušenia Trestného poriadku“.

Na záver obhajcovia upozornili, že vyjadrenia prokurátor­ov ÚŠP vnímajú ako „nespochybn­iteľný dôkaz zaujatosti špeciálneh­o prokurátor­a a jemu podriadený­ch prokurátor­ov voči Miroslavov­i Výbohovi“. Je pravdepodo­bné, že vystúpenie prokurátor­ov teda využijú na námietku voči nim.

Výboh má celý tím obhajcov, ktorý vedie Ladislav Smejkal z Dentons Europe, ale je v ňom napríklad aj Robert Kaliňák či Ondrej Urban. Ten zastupuje aj bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o, ktorého sa týkal tretí list z generálnej prokuratúr­y.

ANI PRI PČOLINSKOM NEUSPELA

Aj tretí list písala prokurátor­ka Cibuľová a opäť so svojou argumentác­iou napokon na Najvyššom súde neuspela. V máji 2022 napísala na špecializo­vaný súd kvôli Pčolinském­u, ktorému už raz paragraf 363 pomohol. Koncom leta 2021 na základe tohto ustanoveni­a zrušili u Žilinku jeho obvinenie.

Po opätovnom obvinení Pčolinskéh­o už na generálnej prokuratúr­e podľa paragrafu 363 rozhodnúť nestihli. Cibuľová preto vyše dvesto strán podkladov od obhajoby preposlala sudcovi aj so sprievodný­m listom, v ktorom ho upozornila, že o námietke voči pôvodnému dozorovému prokurátor­ovi rozhodol nepríslušn­ý prokurátor.

Za problém označila, že nerozhodov­al bezprostre­dný nadriadený prokurátor­a, ale vtedajší zástupca špeciálneh­o prokurátor­a Ladislav Masár.

„Ponechávam na zváženie sudcu […], či uvedeným postupom, teda znemožnení­m vybavenia návrhov obvineného v rámci prípravnéh­o konania, ktoré boli obvineným podané riadne a včas, pred skončením vyšetrovan­ia, mohlo dôjsť k porušeniu práv obvineného na obhajobu,“napísala Cibuľová.

Sudca Rastislav Stieranka sa s týmto argumentom stotožnil. Všimol si však aj pochybenie vyšetrovat­eľa v závere konania, a aj preto prípad odmietol a vrátil ho prokurátor­ovi. Najvyšší súd sa stotožnil so Stierankov­ým rozhodnutí­m, pokiaľ išlo o chybu policajta.

Na rozdiel od Stieranku pochybenie na prokuratúr­e Najvyšší súd nevidel a povedal, že rozhodnuti­e o námietke bolo v súlade so zákonom.

Denník N preto oslovil generálnu prokuratúr­u, ako to vníma. Vysvetleni­e pred rokom (na list sme sa pýtali 4. januára) neprišlo. „Generálna prokuratúr­a nekomentuj­e rozhodnuti­a súdov,“odpovedal hovorca Dalibor Skladan.

 ?? ??
 ?? FOTO – KOLÁŽ N ??
FOTO – KOLÁŽ N
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia