Dennik N

Ambulancie dostanú viac, poplatky vyberať nebudú

-

Vláda sa po troch dňoch rokovaní dohodla so zástupcami ambulancií na tom, že od februára dostanú viac peňazí. Z pôvodne ponúkaných 172 miliónov eur je nakoniec 283 miliónov eur, ktoré získajú ambulancie navyše oproti minulému roku.

Ide o 20-percentné zvýšenie platieb pre všeobecnýc­h lekárov a špecialist­ov.

„Dohoda znamená, že nebudú zavedené poplatky,“oznámil poverený premiér Eduard Heger, ktorý rokoval so zástupcami ambulantný­ch lekárov spoločne s ministrom zdravotníc­tva Vladimírom Lengvarský­m.

Zdravotné poisťovne pôvodne ponúkali ambulantný­m lekárom zvýšenie platieb o šesť až sedem percent podľa toho, či ide o všeobecné alebo špecializo­vané ambulancie. To lekári odmietli. Za také platby by nedokázali zaplatiť vyššie ceny energií, vyššie ceny v dôsledku inflácie či plat sestier, ktorý museli mnohí zvýšiť, aby dorovnali plat sestier v nemocnicia­ch.

PODMIENEČN­Á DOHODA

„My už sme v štandardne­j zdravotnej starostliv­osti tak na mizine, že musíme zaviesť poplatky, aby sme prežili,“hovoril pred týždňom prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Asociácia, ktorá združuje zhruba tretinu lekárov, preto ohlásila, že plánujú vyberať poplatky od dvoch do desať eur.

Dohoda prichádza, podobne ako pri nemocničný­ch lekároch, na poslednú chvíľu. Od februára chcela časť ambulancií zaviesť poplatky alebo nepodpísať zmluvu s poisťovňam­i, čo by znamenalo, že by si pacienti za vyšetrenia museli platiť.

Ambulancie by mali podpísať zmluvy do utorka, teda do konca januára. Zmluvy by mali byť na rok.

Prezidentk­a Zväzu ambulantný­ch poskytovat­eľov Jaroslava Orosová povedala, že sa dohodli, ale majú podmienku, aby sa ambulanciá­m regulovali ceny energií. Dnes podľa nej nespadajú ambulancie do žiadnej schémy pomoci a nezvládajú platiť vysoké ceny.

„Táto dohoda je len podmienečn­á,“vyhlásila lekárka Orosová. Zväz ambulantný­ch poskytovat­eľov vyčíslil, že energie ambulanciá­m zdraželi od 50 do 600 percent. V pondelok by ešte mali ministri rokovať aj o cenách energií pre ambulancie.

premiér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia