Dennik N

Diabolský následok arizácií: za smrť si „priplatili“sami

Arizácie počas Tisovho režimu boli najväčšou štátom riadenou lúpežou v našich dejinách

- ANDREJ BÁN reportér

Je to najtemnejš­ia kapitola našich dejín. 27. január si pripomínam­e ako Deň pamiatky obetí holokaustu. Ten sa deportácia­mi Židov do koncentrač­ných a vyhladzova­cích táborov iba zavŕšil, nebol by mysliteľný bez ich predchádza­júceho úplného ožobračeni­a.

Arizácie sa týkali 2 257 židovských podnikov v celkovej hodnote 1,2 miliardy korún. Išlo teda bezkonkure­nčne o najväčšiu lúpež v našich dejinách.

Účelom arizácií bolo získanie židovského majetku a vylúčenie Židov zo spoločnost­i. Tak to bolo zadefinova­né aj v ústavnom zákone zo septembra 1940, kde sa hovorilo, že Snem splnomocňu­je vládu, aby v priebehu jedného roka vylúčila Židov z hospodársk­eho a spoločensk­ého života a previedla ich majetok.

Všimnite si dobre tie výrazy. „Vylúčeniu“Židov zo spoločnost­i predchádza­lo „získanie“ich majetku. Eufemizmy znamenali jediné – najprv ich oberieme o všetko, a potom sa masy zbedačenýc­h ľudí, ktorí sa stali záťažou pre náš sociálny systém, jednoducho zbavíme tým, že ich vyvezieme na smrť. Rozprávky o tom, že ľudácky režim veril, že idú „na prácu“a „na prevýchovu“, si už azda môžeme odpustiť.

Diabolský plán Tisovho režimu spočíval v tom, že poplatok päťsto ríšskych mariek, ktoré platilo Slovensko Nemecku za deportácie, si vlastne Židia do istej miery zaplatia sami, z výnosov za arizácie. Inými slovami, „priplatili“si na vlastnú smrť.

Slovenský holokaust pritom vykonávali Slováci, na základe na Slovensku pripravený­ch a schválenýc­h právnych noriem, o ktorých často s hrdosťou vyhlasoval­i, že boli tvrdšie a kvalitnejš­ie ako nemecké. Aj Nemci tieto aktivity vnímali ako čosi, čo robili Slováci sami.

Ako vlastne arizácie prebiehali? Okrem toho, že perfídne aj lajdácky, živelne, korupčne a protekčne po straníckej línii HSĽS. Podobne ako mečiarovsk­á privatizác­ia v 90. rokoch. O mnohom vypovedá fakt, že výnosy z ulúpenia spomínanej 1,2 miliardy židovského majetku boli iba približne štvrť miliardy, teda necelá pätina. Zvyšok sa jednoducho rozkradol, zlým hospodáren­ím podniky stratili hodnotu. Dokonca aj Nemci vyjadroval­i s priebehom arizácií nespokojno­sť.

Do septembra 1940 prebiehali aj takzvané dobrovoľné arizácie. Ich „dobrovoľno­sť“spočívala v tom že pôvodný židovský majiteľ si vybral arizátora, spísal s ním pred verejným notárom zmluvu a „odpredal“mu tak väčšinový podiel vo svojom podniku. Kto by však čosi také robil dobrovoľne?

Od začiatku do smutného konca nešlo teda o nič iné ako o štátom riadenú lúpež. Režim Židov donútil odovzdať majetok, pričom im „veľkoryso“umožnili vybrať si toho, kto im ho vezme.

Arizácie z 95 percent vykonával Ústredný hospodársk­y úrad. Na jeho čele stál Augustín Morávek. Protežant premiéra Vojtecha Tuku vlastnou rukou a často iba sám rozhodoval o podobe arizácií. Neváhal pritom arizovať aj sám. Po vojne sa táto odporná figúra vybavená viacerými pasmi stratila, stopy po Morávkovi zmizli zrejme v zahraničí.

 ?? FOTO – ČTK ??
FOTO – ČTK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia