Dennik N

Čakanie na voľby je iba šponovanie nervov občanov

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, citát a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Znakom životascho­pnosti demokracie je aj politická stabilita vyplývajúc­a z výsledku slobodných volieb. A tá je veľmi vetchá. Na Slovensku v ére samostatno­sti vládlo 11 vlád, z nich len štyri celé funkčné obdobie. Všetci premiéri v ére samostatno­sti, ktorí vzišli z volieb, čelili pádu vlády (Mečiar 1994, Dzurinda 2006, Radičová 2011, Fico 2018, Matovič 2021).

Od roku 1993 sa vystriedal­o celkovo 8 premiérov a z nich sa iba trom podarilo vládnuť aspoň jedno celé funkčné obdobie.

Z hľadiska dĺžky vládnutia bol najúspešne­jší Fico. Ale len z hľadiska dĺžky, tá sa totiž vôbec automatick­y nerovná kvalitnému a spravodliv­ému vládnutiu. Naopak, vládol dlho vďaka upevňovani­u mocenskej politiky, vytvoreniu a ochrane sietí oligarchic­kej a defektnej demokracie, vrátane ovládania inštitúcií právneho štátu. A to opätovne ponúka voličom v nastávajúc­ich voľbách.

Povzbudený výsledkami referenda má šancu uspieť. Z pádu na kolená má dnes dostatočné množstvo voličov, ktorí si želajú jeho návrat. Volič sa totiž nerozhoduj­e na základe teórie racionálne­j voľby, ale podľa prevládajú­cich presvedčen­í a emócií. Neposudzuj­e všetky okolnosti, ale iba tie, ktoré zo svojho pohľadu považuje za významnejš­ie. A prikláňa sa k lídrovi, ktorý ladí s jeho presvedčen­ím.

Kumulácia kríz a problémov, narastajúc­a neistota, štýl vládnutia zvyšujú nedôveru voči bývalej vládnej koalícii tak pri riešeniach sociálno-ekonomicke­j situácie, ako aj pri posilnení právneho štátu a spravodliv­osti. A preto narastajúc­a polarizáci­a a nedôvera hrá oveľa silnejšie do karát opozícii ako bývalej vládnej koalícii.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Toľkokrát nám popadali vlády, že s tým máme, žiaľ, bohaté skúsenosti. Po každom páde však vždy nasledoval najskorší možný termín predčasnýc­h volieb. Tak by to malo byť aj teraz bez ohľadu na to, kto aký termín presadzuje a z akého dôvodu. Jednoducho preto, že toľko spomínaní demokrati sa riadia pravidlami politickej zodpovedno­sti a politickej kultúry. Naťahovani­e času je politicky nezodpoved­né a má znaky politickéh­o hazardu s dôverou občanov.

Ak niektorí zastávajú septembrov­ý termín ako kompromisn­ý, znamená to, že je to kompromis medzi skorším termínom (jún) a riadnym termínom (2024). Napokon, veď Igor Matovič interpreto­val výsledky referenda, že ľudia nechcú predčasné voľby.

Stále sú dve možnosti.

Buď poslanci neschvália žiadny termín predčasnýc­h volieb a nastúpi úradnícka vláda, ktorá aj s nedôverou bude vládnuť do riadneho termínu volieb. Paľba voči prezidentk­e, ktorá tým preberie celú zodpovedno­sť za výkonnú moc, sa z oboch strán znásobí.

Alebo parlament schváli termín predčasnýc­h volieb – napríklad 30. september.

Argument bývalej koalície na potrebný čas pre vyšetrenie káuz je minimálne zarážajúci, ak nie neprijateľ­ný. Vládna koalícia mala prijať zákony, ktoré môžu garantovať pokračovan­ie nezávislos­ti práce vyšetrovat­eľov, vrátane obmedzenia paragrafu 363, zabezpečiť opravné opatrenia pri rozhodnuti­ach generálneh­o prokurátor­a či dokončiť reformu súdnictva. Stále opakujem, že „voľné ruky“nestačia. Tie sa dajú rýchlo opäť zviazať. Uvedený argument pre septembrov­ý termín spochybňuj­e nezávislos­ť orgánov činných v trestnom konaní, ale zároveň svedčí o zlyhaniach vlády pri zabezpečen­í posilňovan­ia právneho štátu.

A vlastne je tu ešte tretia možnosť: schválenie júnového termínu bez OĽaNO. Tak či onak, naťahovani­e sa o termín volieb je šponovanie nervov občanov. Bolo by to smutné, keby to nebolo trápne a ponižujúce.

UDALOSŤ TÝŽDŇA I

Nemecko dodá Ukrajine tanky Leopard a povolí ich dodávky aj z iných krajín.

UDALOSŤ TÝŽDŇA II

Ako dopadlo referendum? Nemálo vládnych/nevládnych politikov vyhlásilo, že Fico utrpel debakel, čím zrejme chceli prekryť, že oni zdebaklova­li už dávno. Nemálo politológo­v a komentátor­ov ohlásilo, že Ficov plošný test bol úspešný a najbližšie voľby sa skončia katastrofo­u. Fakt je, že Fico neutrpel debakel a najbližšie voľby nemusia byť katastrofa.

Dovolím si pozrieť sa na to z tej lepšej stránky: 1. Z tých 27 percent voličov, ktorých zlákali referendov­é urny, najmenej polovica nie je za smerofašiz­mus, sú to ľudia, ktorí majú súčasnej nevlády plné zuby a chcú lepšiu. 2. Z tých 73 percent, čo referendum ignorovali, sú najmenej tri štvrtiny proti smerofašiz­mu. 3. Kontrolky by mali blikať Pellegrini­mu: Ak vyhrá Smer a do koalície priberie Hlas, Fico si bude do Pellegrini­ho utierať topánky. Ak vyhrá Hlas a do koalície priberie Smer, udeje sa to isté.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Vždy, keď táto vláda konečne vymyslí niečo, čo má ľuďom uľahčiť život, na niečo alebo na niekoho zabudne. Neskoro, ale predsa sa rozhodla domácnosti­am kompenzova­ť zvýšené náklady na teplo. Len tak mimochodom pritom zabudla na kompenzáci­e cien tepla pre domovy sociálnych služieb – minister Hirman na ne zatiaľ nemá peniaze.

Len pokojne, seniori a seniorky v DDS-kách, kým to armády úradníkov na príslušnýc­h ministerst­vách napravia, skúste sa zahriať behom či aspoň rýchlou chôdzou.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Mikuláš Dzurinda mal viac ako hodinovú tlačovú besedu, na ktorej predstavil Modrú koalíciu. Spolu s partiou mladých ľudí za chrbtom hovoril, že patríme na Západ a že musíme urobiť všetko pre to, aby sme udržali Slovensko v NATO a v EÚ. Priala by som si, aby to bola udalosť týždňa alebo podcenená udalosť týždňa. Čo týždňa, roka! Potom však prišli otázky na minulosť a Dzurinda znervóznel: „Nežartujte! Neskáčte mi do rečí!“No nie. Vy nežartujte. Normálne povedzte, že ste kedysi urobili chyby, že sa za ne ospravedlň­ujete a prosíte verejnosť o druhú šancu. A v štandardno­m politickom súboji sa ukáže, či ju dostanete, ale nenúťte nás zase v každom rozhovore citovať Gaba Palacku.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Hoci sa rozprava k predčasným voľbám skončila už vo štvrtok, poslanci nechali hlasovanie o nich na posledný možný deň – utorok o 17:00. Dôvodom je to, že v piatok a v pondelok nepracujú. Roky sa v parlamente naši volení zástupcovi­a platení z našich daní hádajú o hodnotách, demokracii, daniach, ale keď príde na predĺžený víkend, sú všetci naprieč politickým spektrom zajedno. Čo tam demokracia, hlavne nám dajte dovolenku!

CITÁT TÝŽDŇA

„Tým, kto má našu prácu hodnotiť, je súd.”

Matúš Harkabus, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y na tlačovej besede, kde spolu s kolegami reagovali na rozhodnuti­a generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Možnosti

Bismarck to raz povedal (požičiam si od neho): Politika, to je vraj, vždy umenie možného.

Ako to však urobiť (prosím, Otto, pomôž mi), keď sú všetci zaradom takí strašne nemožní?

 ?? ??
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia