Dennik N

Česko by malo zvážiť, či nezrušiť priamu voľbu prezidenta

Je veľkou otázkou, či priamou voľbou hlavy štátu získavame hodnotu, ktorá by vyvážila každých päť rokov obrovské bremeno dezinformá­cií rozdeľujúc­ich spoločnosť

- JAN MOLÁČEK komentátor Deníka N

Éra Andreja Babiša je opäť o niečo bližšie ku koncu. Bývalý premiér a predseda najsilnejš­ej opozičnej strany utrpel ďalšiu porážku. Na rozdiel od parlamentn­ých volieb však išiel do boja o Hrad sám a výsledok oslabí nielen jeho politické hnutie ANO, ale aj Babiša osobne.

Babiš sa uchádzal o prezidents­ký post predovšetk­ým preto, lebo sa spoliehal na úspech svojho hnutia v parlamentn­ých voľ bách najneskôr v riadnom termíne a na kumuláciu moci, ktorú by mohol využiť na to, čo sa mu nepodarilo na čele vlády – teda na upevnenie moci vo vlastných rukách podobným spôsobom, ako sa to podarilo jeho vzoru Viktorovi Orbánovi v Maďarsku.

Tento scenár sa zatiaľ podarilo odvrátiť. To je však len začiatok zmien, ktoré musí Česká republika s novým prezidento­m na čele podstúpiť, aby v dohľadnom čase vôbec nehrozili.

Po svojom znovuzvole­ní pred piatimi rokmi Miloš Zeman oznámil, že sa vydá do obcí a regiónov, kde získal najviac hlasov. Toto je jeden z mnohých spôsobov, ako by mal Petr Pavel urobiť opak toho, čo urobil jeho predchodca. Mal by ísť na miesta, kde ľudia volili jeho protikandi­dáta. A problémy týchto ľudí, komunít a regiónov zaradil na prvé miesto svojho prezidents­kého programu.

TREBA CHODIŤ MEDZI BABIŠOVÝCH VOLIČOV

Miloš Zeman tam síce išiel, ale z chudobných častí a obyvateľov Českej republiky, ktorých problémy ho nezaujímal­i, a teda ani nič neriešil, si urobil len zásobáreň priaznivco­v. Bohužiaľ, ani o súčasnej vláde sa nedá povedať, že by sociálne problémy považovala za svoju prioritu. Priznajme porazenému Andrejovi Babišovi, že to bol on, kto pre týchto ľudí urobil v posledných rokoch najviac, aj keď išlo len o nesystémov­é zvyšovanie dôchodkov, dávok a platov podhodnote­ných profesií. Ale bolo to aspoň niečo.

Je veľmi dobré, že Pavel oslovil Babišových voličov hneď po svojom víťazstve, ale nemalo by zostať len pri tom. Ak sa nechceme obávať víťazstva populistov v každých voľbách, musíme v tejto oblasti výrazne pridať. A hoci to musí urobiť v prvom rade vláda, prezident má obrovskú príležitos­ť posunúť krajinu vpred.

Je to práve hlava štátu, ktorá musí ísť do týchto regiónov, poukázať na ich problémy a tlačiť na pravicovú vládu, aby ich neprehliad­ala. Fungujúca verejná doprava, dostupné školy a nemocnice, koniec segregácie, biznisu s úžerou a exekúciami – to sú len niektoré zo zmien, o ktorých už roky vieme, že sú nevyhnutné, ale stále ich odsúvame.

STOJÍ NÁM PRIAMA VOĽBA ZA TO?

Kampaň, ktorá sa práve skončila, by mala viesť aj k vážnej úvahe, či neukončiť experiment s priamou voľbou prezidenta. V roku 2011 to dávalo zmysel; Česká republika sa zaradila k mnohým európskym krajinám, kde si voliči sami vyberajú hlavu štátu. V tom čase sme však nemali ani potuchy o dezinformá­ciách, ani o tom, akou veľkou výzvou pre demokraciu sa tento fenomén stane.

Samozrejme, dezinformá­cie ovplyvňujú aj parlamentn­é voľby, ale ich najväčší polarizačn­ý potenciál je logicky počas výberu medzi dvoma možnosťami. V posledných týždňoch sme to naplno pocítili už druhýkrát. Je pravda, že na rozdiel od minulých volieb nezvíťazil favorit dezinformá­torov, ale úplne zbytočný strach z „mobilizáci­e“alebo zo „zatiahnuti­a do vojny“zabezpečil, že zákopy v spoločnost­i vykopal rovnako hlboko, ako to pred piatimi rokmi urobili obavy z migrantov alebo islamizáci­e.

Zároveň nie je veľmi pravdepodo­bné, že by demokratic­ké krajiny v dohľadnom čase vyriešili fenomén dezinformá­cií. Je veľkou otázkou, či priamou voľbou hlavy štátu získavame hodnotu, ktorá by vyvážila toto obrovské bremeno každých päť rokov.

Ak by vyhral Andrej Babiš, výzvy na jej zrušenie by sa dali považovať za prejav frustrácie z porážky Petra Pavla.

Jeho víťazstvo nám však dáva príležitos­ť vážne sa zamyslieť nad výhodami a nevýhodami priamych volieb.

V marci vstúpi Česká republika do novej éry. Otvára sa jej príležitos­ť, ktorá sa v posledných rokoch zdala prakticky nemožná. Môže začať fungovať ako normálna demokratic­ká krajina, ktorá neplytvá svojím potenciálo­m na osobné záujmy svojich vodcov, ale venuje ho budúcnosti svojich občanov. Zároveň však teraz minimálne do ďalších volieb nebude vo vysokej funkcii nikto, koho by bolo možné obviniť z neúspechu. Nový prezident bude niesť veľkú časť zodpovedno­sti za to, aby politici hrali slušnú hru s nádejnými kartami moci, ktoré sú rozdané v prospech nás všetkých.*

Samozrejme, dezinformá­cie ovplyvňujú aj parlamentn­é voľby, ale ich najväčší polarizačn­ý potenciál je logicky počas výberu medzi dvoma možnosťami. V posledných týždňoch sme to naplno pocítili už druhýkrát.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia