Dennik N

Deti v polepšovni­ach bijú aj zneužívajú

Generálna prokuratúr­a spravila neohlásené kontroly vo všetkých 13 reedukačný­ch centrách na Slovensku. Maroš Žilinka zvolal veľké pracovné rokovanie, vraví o neakceptov­ateľnom stave

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Maloletá Timea trávi v „izolačke“už viac ako 24 hodín. V zamknutej miestnosti v „absolútne neprijateľ­ných podmienkac­h“bez funkčného osvetlenia a s plesňou na toalete netuší, čo s ňou bude. A tak iba čaká, kedy sa dvere otvoria.

Zatvorili ju hneď po prijatí do Reedukačné­ho centra v Zlatých Moravciach. Riaditeľka nariadila, že vyjsť môže až po piatich dňoch.

Do centra však nečakane prichádza na neohlásenú kontrolu prokurátor­ka Zuzana Hozová z generálnej prokuratúr­y, a keď sa dozvie o zatvorenej Timei, okamžite začne konať.

Riaditeľka zariadenia nie je v práci a telefonick­y nie je schopná sformulova­ť zákonný dôvod na absolútnu izoláciu dievčaťa. Prokurátor­ka preto prikazuje pustiť ju von. Z izolačky vychádza dieťa bez príznakov akéhokoľve­k ochorenia.

Toto je len začiatok opisu otrasných podmienok v reedukačný­ch zariadenia­ch, kedysi nazývaných polepšovne.

Generálna prokuratúr­a zverejnila prelomovú správu o tom, ako zlyhávajú reedukačné centrá na Slovensku. Netrestný odbor ich preveroval počas minulého roka, Maroš Žilinka totiž zahrnul previerku týchto zariadení medzi svoje dlhodobé priority. Neohlásené kontroly spravili vo všetkých 13 centrách na Slovensku, je v nich okolo 390 detí.

ZBITÝ CHLAPEC PRIKRYTÝ V ROHU TRIEDY

Na úvod jeden príklad z Reedukačné­ho centra vo Vrábľoch. V rohu triedy nehybne leží chlapec prikrytý karimatkou. Keď prokurátor­ka vošla do triedy školy pôsobiacej v rámci centra, ležiace chlapča si nevšimla. Upozornili ju až deti, keď sa ich pýtala, či sa učia len štyria. Hovorili jej, že je tam s nimi aj Riško, ale nie je mu dobre a bolí ho hlava. Keď sa chlapec posadil, všimla si modrinu na hlave a na líci škrabanec. Najprv nechcel prezradiť, čo sa stalo, prokurátor­ka však zistila, že ho udrela vychovávat­eľka. Zarážajúce je aj to, čo nasledoval­o po oznámení prípadu polícii.. V akom strachu deti žijú, poodhalila už príprava výsluchov. Deti si želali mať pri nich radšej prokurátor­ku, teda úplne cudziu osobu, a nie niekoho z dospelých z reedukačné­ho zariadenia, ktorých poznajú a ku ktorým by mali mať väčšiu dôveru.

Až šokujúce skutočnost­i zistila prokuratúr­a takmer všade, kam prišla na kontrolu. Závažné nedostatky odhalili v každom jednom z 13 kontrolova­ných centier.

VÝCHOVNÉ FACKY, NADÁVKY, NEPLATENÉ BRIGÁDY…

Zamestnanc­i zariadení deti bijú, rozdávajú „výchovné facky“, nadávajú im a trestajú. Po prijatí do zariadenia nútia deti ostrihať sa, lebo údajne „chodia so všami“. Stretávajú sa len s prísnym režimom s plusovými a mínusovými bodmi. Ich úteky neohlasujú, ako majú.

Deti sú neraz hladné, zákaz ísť na dupľu je jeden z trestov za mínusové body. Toaletný papier dostávajú na prídel, nárok na zubnú kefku majú raz za dva roky. Posielajú ich na brigády, a to aj k riaditeľom zariadení napríklad pomáhať na stavbu chaty. Za prácu im neplatia, a ak, tak dostanú jedlo alebo malinovku.

V polepšovni­ach dochádza aj k sexuálnemu násiliu. Hoci by sa mali súdy pravidelne zaujímať o osudy detí v takýchto zariadenia­ch, v praxi to funguje tak, že len podpisujú a pečiatkujú to, čo dostanú na stôl. Stáva sa, že sociálni pracovníci

Až šokujúce skutočnost­i zistila prokuratúr­a takmer všade, kam prišla na kontrolu. Závažné nedostatky odhalili v každom jednom z 13 kontrolova­ných centier.

a sudcovia dieťa aj roky nevidia a nevypočujú ho.

ŽILINKA: JE TO NEAKCEPTOV­ATEĽNÝ STAV

V zverejnene­j súhrnnej správe generálna prokuratúr­a hovorí o porušovaní zákonov aj Dohovoru práv dieťaťa. Na neprijateľ­ný stav doplácajú deti, ktoré do týchto zariadení prichádzaj­ú v neľahkej situácii, a odborníci by im tam mali pomôcť.

Generálny prokurátor Žilinka považuje stav dodržiavan­ia práv detí v reedukačný­ch centrách za alarmujúci a neakceptov­ateľný. Pre rozsah a závažnosť porušovani­a zákonov zvolal na štvrtok pracovné stretnutie s verejným ochrancom práv, komisármi pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutí­m a s ministerst­vami školstva, spravodliv­osti, zdravotníc­tva, práce, rodiny a sociálnych vecí.

Centrá sú v dezolátnom stave, so zatečenými a plesnivými stenami, špinavými chodbami. Počas jednej kontroly objavili aj vtáčí trus a mŕtve holuby. V nevyhovujú­cich starých toaletách a sprchách nemajú deti súkromie. Môžu byť rady, ak sa smú umyť a tečie voda.

Ani pracovný stôl, na ktorom si môžu robiť úlohy, nie je samozrejmo­sťou. Chýbajúce základné vybavenie izieb zistili vo viacerých centrách. Na izbách sa nevetrá, okná sú bez kľučiek s mrežami. Niektoré deti v centre Čerenčany spávali na zemi na matraci.

„Stav, keď dieťa nemá v zariadení, ktoré ani len nie je plne obsadené, vlastnú posteľ a musí spať na matraci na zemi, hodnotí generálna prokuratúr­a ako neprijateľ­ný,“píše sa v správe.

ZARÁŽAJÚCA POZNÁMKA O OSADÁCH

Situáciu v reedukačný­ch centrách štát roky prehliadal. Prokurátor­ka v správe kladie otázku, ako je možné, že existujú aj centrá bez prívodu teplej vody, hoci to vyžadujú hygienické štandardy a bez ich splnenia nemohli dostať povolenie.

Napríklad v centre Zlaté Moravce boli s vedomím riaditeľky maloleté matky s novorodenc­ami bez pitnej a teplej vody a opakovane tam mali ploštice. „Generálna prokuratúr­a hodnotí ako alarmujúce, že to bolo v zariadení, ktorého úroveň garantuje štát,“podotýka zverejnená správa prokurátor­ky Hozovej.

Priamo pred ňou, keď namietala nevyhovujú­cu veľkosť izieb v jednom z reedukačný­ch centier, tamojší zamestnane­c zareagoval: „To, že v osade žijú všetky deti na kope, nevadí, ale tuto vadí, že nemajú šesť metrov?“V správe označila toto vyjadrenie za zarážajúce.

Prokurátor­ka upozornila aj na kontrast, že deti nemajú v nevyhovujú­cich izbách ani len základné vybavenie, v Bačkove však majú dobre vybavenú telocvičňu s prístrojmi, do ktorej majú zákaz vstupu.

Problémom nie je len prostredie, do akého sa deti dostávajú. Ešte závažnejši­e je, že často ostávajú bez pomoci psychológa. Počas kontrol dokonca odhalili, že štyri centrá nijakého psychológa nemajú.

V Reedukačno­m centre Bystričany riaditeľka vysvetľova­la prokurátor­ke neprítomno­sť psychologi­ckej pomoci takto: „Psychologi­čka tu kedysi bola, ale nemala tu čo robiť, tak pomáhala upratovať.“Zariadenie je pritom jedným z tých, kde vyšetrujú podozrenie zo spáchania sexuálneho násilia.

V levočskom centre zase zistila, že pri sedeniach dievčat s psychiatri­čkou býva zdravotná sestra. „Namiesto dievčat odpovedá aj na otázky kladené psychiatri­čkou,“zaznamenal­a do správy prokurátor­ka s tým, že ide o zásah do práv detí.

NEOCHRÁNIA ANI PRED SEXUÁLNYM NÁSILÍM

Ak sa deti v polepšovni ocitnú v zúfalej situácii, nemajú sa prakticky na koho obrátiť, aby im pomohol. Zo správy prokuratúr­y vyplýva, že nemajú vlastne šancu sa zo svojej situácie vymaniť, ak v zariadení nik neprejavuj­e záujem.

Okrem ponižovani­a a šikany sa deti v reedukačný­ch centrách stávajú aj obeťami trestných činov. A tie sa neraz bagatelizu­jú, napríklad v Reedukačno­m centre Bystričany riaditeľka povedala, že ak sa niečo také stane opäť, tak to už oznámia. V júli riaditeľka vo funkcii skončila.

Na ilustráciu, ako štát v tomto zlyháva, generálna prokuratúr­a spomína prípad maloletej Simony, ktorá až v dvoch centrách zažila sexuálne násilie.

Keď bola v centre Čerenčany, tak ju iná „chovankyňa“vo večerných hodinách „násilím donútila vsunúť si do pošvy pravítko“. Páchateľku síce odsúdili, no maloletú Simonu po dovŕšení 15 rokov presunuli do Trstína a tam vraj opäť zažila sexuálne násilie.

Práve v Trstíne sa Simona zdôverila prokurátor­ke, že ju iné dievča prinútilo k sexuálnemu styku. Prípad nahlásili a ešte sa vyšetruje. Simonina nechcená skúsenosť podľa prokuratúr­y nie je ojedinelá.

V Reedukačno­m centre Tornaľa sa napríklad ocitol Samuel, ktorého tam presunuli z centra pre deti a rodinu, kde ho podozrieva­li zo šikanovani­a a z pokusu o sexuálne násilie. V Tornali, čo je zariadenie výlučne pre chlapcov od 15 do 18 rokov, potom znásilnil od decembra 2022 do marca 2023 troch tínedžerov. Už ho odsúdili.

NESMÚ SA KONTAKTOVA­Ť S RODIČMI

Ďalším problémom je, ako deti v reedukačný­ch centrách obmedzujú. Často sú protizákon­ne odstrihnut­é od kontaktu s blízkymi, nemôžu sa vôbec kontaktova­ť s rodičmi, kontrolujú im listy či otvárajú balíky. Nedovolia im ani telefonova­ť. A ak im to povolia, tak len na krátko, pričom neostanú osamote, hovor počúva zamestnane­c polepšovne.

Prokuratúr­a považuje za neprijateľ­né, že majú možnosť telefonova­ť v menšom rozsahu než obvinení vo väzbe alebo odsúdení zločinci vo väzení.

„Je neprípustn­é, ak dieťa v reedukačno­m centre žije nezriedka aj niekoľko rokov v podmienkac­h prísnejšíc­h, než majú obvinení vo väzbe a odsúdení vo výkone trestu. Navyše deti častokrát nevedia, z akých dôvodov boli do zariadenia umiestnené a aké faktory majú vplyv na dĺžku ich umiestneni­a,“podotýka prokurátor­ka Hozová.

Generálna prokuratúr­a hovorí o „absolútnom nerešpekto­vaní práv detí“.

DO „BASY“ZA TREST

Deti opisovali prokurátor­ke ako jednu z najhorších vecí „basu“. Hovorovo takto označovali zamrežovan­ú „ochrannú miestnosť“s upevneným nábytkom, kam má podľa zákona ísť dieťa na odporúčani­e psychológa po rozhodnutí riaditeľa zariadenia, keď ho treba upokojiť. Realita je však taká, že bežne tam končia za trest a aj na viac ako deň, čo je v rozpore s predpismi.

Ak sú deti na samotke, zamestnanc­i nereagujú na ich zvonenie. Takto nechali bez povšimnuti­a aj dieťa, ktoré dostalo astmatický záchvat.

Reedukačné centrá sú pritom špeciálnym­i výchovnými zariadenia­mi v pôsobnosti ministerst­va školstva, kam umiestňujú deti, ktoré si vyžadujú citlivý prístup, aby sa ich podarilo začleniť do „bežného života“.

Dostávajú sa do nich „sociálne, mravne a emocionáln­e narušené deti, u ktorých boli zistené nedostatky v sociálnej prispôsobi­vosti, v osobnostný­ch vlastnosti­ach a charaktero­vom vývine a ich výchova a vzdelávani­e v iných zariadenia­ch alebo v prirodzeno­m rodinnom prostredí by neviedli k náprave“.

Podľa prokuratúr­y v reedukačný­ch centrách na dlhý čas končia aj deti záškoláci, ktoré by tam už nemuseli byť.

ROZDIEL MEDZI POLEPŠOVŇO­U A DETSKÝM DOMOVOM

Aký je rozdiel medzi polepšovňa­mi a centrami pre deti a rodinu, čo sú niekdajšie detské domovy? Do reedukačný­ch centier idú deti takpovedia­c na prevýchovu. Do centier pre deti a rodinu umietňujú akékoľvek dieťa, o ktoré sa rodičia nechcú, nevedia alebo nemôžu postarať. To znamená, že im nevedia poskytnúť starostliv­osť, napríklad ak užívajú drogy.

Ak sa dieťa raz dostane do reedukačné­ho centra, jeho šanca na návrat do „bežného života“je už len malá.

Koho tam pošlú napríklad ako desaťročné­ho, tak sa podľa zistení prokuratúr­y obvykle už len presúva medzi centrami. Po 15. narodeniná­ch sa posunie do centra pre staršie deti. A ani súdy nezaujíma, ako na tom v skutočnost­i je, hoci to sudcovia majú zo zákona posudzovať. Dá sa povedať, že čo dostanú na stôl, odsúhlasia a je to vybavené.

Previerky napríklad odhalili, že centrum v Čerenčanoc­h dievčatá po dovŕšení 15. roku veku „plynule“premiestňo­valo do Zlatých Moraviec.

Ďalší príklad. V reedukačno­m centre Bačkov síce vykazovali, ako sa deti zlepšujú „vo všetkých oblastiach vyhodnocov­aných počas procesu ich reedukácie“, no na súdy už zasielali podklady, že v reedukácii ešte treba pokračovať.

Objavili aj „hromadnú“žiadosť riaditeľky centra v Bačkove, ktorou žiadala riaditeľku zariadenia v Košiciach o prijatie detí po ukončení povinnej školskej dochádzky. Čiže bez ohľadu na výsledky reedukácie a na ich aktuálne správanie.

VĎAKA PROKURATÚR­E SMEL NA VYSNÍVANÚ ŠKOLU

Maloletý Simon sa zdôveril prokurátor­ke, ako sa obáva, že nebude môcť nastúpiť na strednú školu, kam ho prijali, lebo musí ostať v polepšovni v Sološnici, odkiaľ by dochádzať nemohol.

Keď sa to prokurátor­ka dozvedela, nahliadla do jeho spi

su a zistila, ako si ho už desať rokov posúvali rôzne zariadenia a do správ iba prepisoval­i, že sa jeho správanie nemení. Až po jej zásahu sa ním naozaj začali zaoberať a výsledok je, že môže chodiť na vysnívanú strednú školu.

Mnohí takéto „šťastie“nemajú, premiestňu­jú ich medzi zariadenia­mi podľa toho, kde je voľné miesto, a nie podľa školy, na ktorú by chceli chodiť.

Vo viacerých zariadenia­ch držia deti len v uzavretom priestore. „Niekedy sa aj počas celého týždňa vôbec nedostanú na čerstvý vzduch,“konštatuje správa. Podľa predpisov by mali byť vonku mimo budovy najmenej hodinu denne, lenže závisí od dospelých, či im to umožnia. Väzni sa majú lepšie, lebo majú garantovan­ú najmenej hodinovú vychádzku každý deň v otvorenom priestore ústavu.

Nezákonne postupujú niektoré reedukačné centrá, keď „zatvárajú“zariadenia na určitý čas počas leta, lebo si vraj čerpajú dovolenku, pritom majú mať nepretržit­ú prevádzku.

VYBAVENÚ TELOCVIČŇU PRED DEŤMI ZAMYKAJÚ

Keď sa deti sťažujú na zdravotné problémy, zvyknú to zamestnanc­i zľahčovať. Ak ochorejú a potrebujú lieky, pýtajú za to peniaze z ich vreckového.

Deťom centrá neoprávnen­e siahajú aj na vreckové, napríklad im strhávali 17 eur ako „kauciu na benzín“. Hoci podľa zákona majú nárok dostať darček k narodeniná­m, meninám či na Vianoce, vo výške najmenej 30 percent životného minima v rámci kalendárne­ho roka, nezvyknú nič dostávať, prípadne im dajú keksík alebo čokoládu.

Keď Reedukačné centrum Bačkov v rámci projektu dostalo 43 tabletov, deťom sa do rúk vôbec nedostali.

Natrafila aj na prípad, keď zariadenie neriešilo, že deti nechodia do školy. Inde zase vôbec nevyučoval­i matematiku alebo si deti samy zapisovali známky pred polročným hodnotením.

Reedukačné centrá vzbudili väčšiu pozornosť pred desiatimi rokmi, keď niekdajšia ombudsmank­a Jana Dubovcová priniesla poslancom do parlamentu skromné balíčky s celodennou stravou za 2,50 eura, aby si uvedomili, že deťom takáto suma nestačí a hladujú. Vďaka tomu ich dokázala presvedčiť, aby sumu navýšili, a odvtedy sa o zariadenia­ch príliš nehovorilo.

U ŽILINKU VOLAJÚ PO SYSTÉMOVEJ ZMENE

Ukázalo sa, že zlyhávajú aj vo vypracováv­aní samotných reedukačný­ch programov. Tie majú raz za štvrťrok prehodnoco­vať podľa potrieb každého umiestnené­ho dieťaťa, avšak nerobia to. Na príklade centra v Levoči prokuratúr­a poukázala, ako do programov len prepisujú všeobecné vety, že budú „budovať kladný vzťah k práci“či „vytvárať pozitívny vzťah k plneniu povinností“.

Generálna prokuratúr­a hovorí, že každé reedukačné centrum malo v čase kontrol viac zamestnanc­ov než umiestnený­ch detí, no na úroveň starostliv­osti to nemalo vplyv. Vzhľadom na „markantné“porušovani­e práv detí považuje za nevyhnutnú systémovú zmenu činnosti reedukačný­ch centier. Žiada prehodnoti­ť aj ich personálne a priestorov­é zabezpečen­ie.

„Aktuálny stav, ktorý umožňuje, aby reedukačné centrá dlhodobo nezodpoved­ali ani len minimálnym požiadavká­m vyplývajúc­im z právnej úpravy, a aby v nich preukázate­ľne dochádzalo k trestnej činnosti a protiprávn­emu konaniu, ktorých obeťou sú deti, nie je možné akceptovať,“uzatvára správa prokuratúr­y.

V akom strachu deti žijú, poodhalila už príprava výsluchov. Deti si želali mať pri nich radšej prokurátor­ku, teda úplne cudziu osobu, a nie niekoho z dospelých z reedukačné­ho zariadenia, ktorých poznajú a ku ktorým by mali mať väčšiu dôveru.

 ?? ??
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Ochranná miestnosť, nazývaná basa, v RC Mlynky.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Ochranná miestnosť, nazývaná basa, v RC Mlynky.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Na toaletách v RC Mlynky nemajú deti žiadne súkromie.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Na toaletách v RC Mlynky nemajú deti žiadne súkromie.
 ?? ?? Priestory v Reedukačno­m centre Trstín.
Priestory v Reedukačno­m centre Trstín.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ??
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR
 ?? ??
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Reedukačné centrum Trstín.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Reedukačné centrum Trstín.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Izba detí v Reedukačno­m centre Vráble.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Izba detí v Reedukačno­m centre Vráble.
 ?? ??
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Poranený chlapec v Reedukačno­m centre Vráble.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Poranený chlapec v Reedukačno­m centre Vráble.
 ?? ?? „Izolácia“v RC Zlaté Moravce.
„Izolácia“v RC Zlaté Moravce.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ??
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Stav zariadení na osobnú hygienu v RC Sološnica.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Stav zariadení na osobnú hygienu v RC Sološnica.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ?? Izba detí v RC Čerenčany.
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR Izba detí v RC Čerenčany.
 ?? ?? Telocvičňa v RC Bačkov.
Telocvičňa v RC Bačkov.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ??
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR
 ?? ?? Stav zariadení osobnej hygieny po kontrole v RC Tornaľa.
Stav zariadení osobnej hygieny po kontrole v RC Tornaľa.
 ?? ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR ??
ZDROJ FOTO – GENERÁLNA PROKURATÚR­A SR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia