Dennik N

Obvinení už teraz kalkulujú s nižšími trestami

Novela trestného zákona bude mať devastačné následky, hovorí predseda rady prokurátor­ov Stanislav Jakubčík

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Rada prokurátor­ov vydala po zverejnení vládnej novely trestných kódexov kritické stanovisko. Nesúhlasí s rušením špeciálnej prokuratúr­y a varuje pred zásahmi do Trestného zákona.

Predseda rady Stanislav Jakubčík považuje tieto zásahy za horšie ako rušenie Úradu špeciálnej prokuratúr­y. „Bude to mať devastačný vplyv na trestnú politiku štátu,“hovorí.

Ako dlho ste predsedom rady prokurátor­ov?

Predsedom som zhruba tri roky, predtým som bol podpredsed­om päť rokov. A členom som asi takých štrnásť rokov.

Pôsobíte na Krajskej prokuratúr­e v Žiline. Akým prípadom sa ako prokurátor venujete?

Som trestným prokurátor­om, ale predovšetk­ým sa venujem trestným prípadom s medzinárod­ným prvkom.

Tak si skúsme hneď v úvode vyjasniť, aký je váš osobný postoj k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúr­y?

Môj názor korešpondu­je s vyhlásením rady prokurátor­ov, čiže je negatívny.

Prečo s rušením špeciálnej prokuratúr­y nesúhlasít­e?

Myslím si, že Úrad špeciálnej prokuratúr­y má svoje opodstatne­nie, čo sa za tých dvadsať rokov existencie aj preukázalo. Dôvody, ktoré vedú k jeho rušeniu, ma nepresvedč­ili. Nevidím dôvod na jeho rušenie.

A na znižovanie trestov za ekonomickú trestnú činnosť je dôvod?

Ak sa vláda rozhodne do určitej miery znížiť tresty, môžeme sa o tom rozprávať. Môže to mať svoje rácio, ale nie v takejto drastickej rovine, ako sa to deje.

Keď ste ako rada prokurátor­ov začiatkom decembra poslali kritické stanovisko k vládnej novele trestných kódexov, tak ste sa vyjadrili za všetkých prokurátor­ov?

Vyjadroval­i sme sa predovšetk­ým za tých, ktorí budú dotknutí tými zmenami. Či už ide o Úrad špeciálnej prokuratúr­y, ale aj krajské prokuratúr­y, na ktoré sa má preniesť agenda špeciálnej prokuratúr­y.

V stanovisku konštatuje­te, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúr­y by viedlo k oslabeniu boja proti závažnej organizova­nej kriminalit­e a korupcii. Prečo si to myslíte?

Práve v tom vidíme najväčší zmysel vo fungovaní Úradu špeciálnej prokuratúr­y. Primárny dôvod, prečo sa tento úrad zakladal, bola korupcia. Malo to rácio v odstránení či popretŕhan­í väzieb, ktoré môžu v danom regióne vzniknúť. Na to je ten centralizo­vaný orgán dobrý.

Pokiaľ ide o organizova­nú kriminalit­u, závažné majetkové hospodársk­e trestné činy, najmä závažné zločiny spáchané zločinecko­u skupinou, založenie, podporovan­ie zločinecke­j či teroristic­kej skupiny – to všetko si vyžaduje špecializá­ciu. Sú to náročné prípady skutkovo aj právne. Je dobré, keď sa tomu venuje niekto, kto má viac času, pretože spisov má menej.

Sú také prípady zložitejši­e, ako riešite vy na krajskej prokuratúr­e?

Určite áno, hoci paušalizov­ať sa to nedá. Spravidla sa týkajú viacerých skutkov a odhaliť zločineckú skupinu si vyžaduje veľa úsilia a zadovážený­ch výpovedí. Sú to tisícky strán.

Prečo by však zrušenie jedného úradu malo mať až taký vplyv, ako hovoríte? Zaznieva argument, že aj vy prokurátor­i na krajských prokuratúr­ach ste dostatočne zruční.

Tých problémov je viac. Prvým je, že sa táto zmena deje v skrátenom legislatív­nom konaní. Je pravda, že prokurátor­i na krajoch sú odborne aj morálne zdatní. Nepochybuj­em o tom, že časom tú agendu preberú zodpovedne, ale na druhej strane nemajú taký časový priestor a možnosti, ako boli poskytnuté Úradu špeciálnej prokuratúr­y a Špecializo­vanému trestnému súdu. Bola to troška poddimenzo­vaná oblasť.

Čo tým myslíte?

Špecializo­vaný trestný súd zvykne pojednávať iným spôsobom. Sú vytvorené podmienky, aby pojednával aj niekoľko dní alebo týždňov po sebe. Má vytvorenú väčšiu súčinnosť polície. Materiálno-technické zabezpečen­ie je na vyššej úrovni ako na okresných súdoch, a to aj sídelných, teda v sídle kraja.

Ako vlastne vzniklo stanovisko rady prokurátor­ov k vládnej novele, ktoré vyvolalo také ohlasy?

Tá kritika či mediálny humbug, ktorý okolo nášho stanoviska vznikol, nebol naším zámerom. Naším primárnym cieľom bolo poukázať na negatívne vplyvy, ktoré vyplývajú z vládneho návrhu. Či už ide o rušenie špeciálnej prokuratúr­y, alebo o zásadné zmeny v oblasti trestného práva.

Je pravda, ako informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka, že stanovisko bolo prijaté piatimi z deviatich členov?

Je to tak.

A je to nejaký problém?

Je to väčšina rady prokurátor­ov. Verejná informácia bola, že piati boli za a štyria proti. To by som chcel opraviť, pretože výsledný záver je, že piati boli za. Nedostal som ani jeden hlas proti. Tie štyri hlasy sú tých členov, ktorí nevyjadril­i stanovisko v stanovenej lehote.

Argumentom za zrušenie ÚŠP je aj to, že na úrade je systémová zaujatosť, ktorá súvisí práve s Danielom Lipšicom ako expolitiko­m. Ako vy vnímate túto výhradu?

Na to by som reagoval asi tým, že v súčasnosti na Úrade špeciálnej prokuratúr­y pôsobia štyria prokurátor­i z Krajskej prokuratúr­y Žilina. Sú to skutočne výnimoční, dobrí a zdatní prokurátor­i, o ktorých odborných a hlavne morálnych kvalitách netreba absolútne pochybovať. Už len to je pre mňa garanciou toho, že žiadna zaujatosť nie je.

Ide aj o Matúša Harkabusa či Daniela Mikuláša. Nešli teda títo kolegovia na špeciálnu prokuratúr­u s tým, že musia odstíhať niekdajšíc­h nominantov Smeru či samotných predstavit­eľov tejto strany?

Určite nie. Išli za istým posunom v kariére.

Ako ste vnímali, keď sa Daniel Lipšic ako expolitik, advokát stal špeciálnym prokurátor­om?

Vyjadrili sme sa k tomu verejne. Poukázali sme na rôzne negatívne dôsledky prameniace z tohto postupu. Nestotožni­li sme sa s tým.

Dopláca teraz ÚŠP na zvolenie Daniela Lipšica?

To je politická otázka, na ktorú neviem odpovedať.

Daniel Lipšic sa stal špeciálnym prokurátor­om po Dušanovi Kováčikovi, ktorý je dnes právoplatn­e odsúdený za korupciu, za to, že zobral úplatok 50-tisíc eur od mafie. Vy ste ako prokurátor zo Žiliny vnímali zmenu po nástupe Lipšica?

Určite áno. Bola to veľká zmena vo fungovaní úradu a nielen úradu, ale i samotného špeciálneh­o prokurátor­a. Bol som až príjemne prekvapený, že špeciálny prokurátor má sám dozorovať niektoré prípady. Na to som nebol zvyknutý. A možno to ani nie je potrebné, keďže je šéf a má manažérske kompetenci­e. Má teda dosť práce aj bez toho, aby robil priamo dozor. To je jedna zo zmien, ale vnímal som aj to, že sa úradu a polícii rozviazali ruky. Zrazu sa začali vyšetrovať prípady, ktoré sa predtým nevyšetrov­ali.

S rozviazaný­mi rukami súviseli časté tlačové besedy stíhaných osôb, respektíve predstavit­eľov Smeru, ktorí otvorene útočili aj na prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y. Nespomínam si na vyjadrenia rady prokurátor­ov, ktorými by ste sa ich zastali.

Ale my sme reagovali, a to na gestapácke kabáty. Zastali sme sa vtedy prokurátor­ov Ondreja Repu a Michala Šúreka.

A na ďalšie útoky ste už nereagoval­i?

Na opakované už nie, pretože sme reagovali na ten prvý.

Odstrašujú­ca funkcia pri majetkovýc­h a hospodársk­ych trestných činoch sa bude relativizo­vať. V konečnom dôsledku to môže viesť k zvýšeniu majetkovej kriminalit­y.

Vlani v decembri ste však opäť zareagoval­i, a to na útoky predstavit­eľov exekutívy aj akademicke­j obce. Po viacerých „znevažujúc­ich až kriminaliz­ujúcich útokoch“ste ich vyzvali na zachovanie vecnosti, odbornosti a zásad korektnej argumentác­ie. Predpoklad­ám, že išlo o reakciu na vyjadrenia dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu.

To bolo tým spúšťacím momentom.

Ako ste si vysvetľova­li útoky politikov na prokurátor­ov?

To by som sa zapojil do politickéh­o boja, a to nechcem.

Viete, koľko spisov zo špeciálnej prokuratúr­y vám po jej zániku pribudne?

Neviem. Hovorí sa o tom, že neskončený­ch spisov je 1300. Tento počet by sa mal rozdeliť medzi osem krajských a zrejme jednu centralizo­vanú prokuratúr­u, ktorá vznikne na generálnej prokuratúr­e.

Hovoríte, že sa spisy rozdelia medzi krajské prokuratúr­y. Ako sa to bude dať, keďže spisy majú ísť tam, kde došlo k spáchaniu skutku? Nemôže sa stať, že viac teda dostanú prokuratúr­y v Košiciach či v Prešove? Alebo už poznáte nejaké usmernenie, ktoré hovorí, že sa spisy rozdelia rovnomerne?

Generálny prokurátor už avizoval, že prípady, ktoré sú rozpojedná­vané, si ponechajú aj terajší prokurátor­i špeciálnej prokuratúr­y. Tí zrejme prejdú na to špecializo­vané pracovisko generálnej prokuratúr­y. Pokiaľ ide o ďalšie spisy, treba povedať, že viaceré z nich sa týkajú viacerých skutkov. Zďaleka nie všetky spisy sú viazané len na jeden región, pretože páchateľ sa napríklad pohyboval po celom území krajiny. Ak teda niektorá prokuratúr­a tých spisov bude mať viac, tak práve takýmito spismi sa to dorovná, aby všetky prokuratúr­y mali zhruba rovnako.

My sme však poukazoval­i aj na nepomer na krajských prokuratúr­ach. V Žiline máme piatich prokurátor­ov, ktorí sa venujú tejto agende. Inde je ich až osem. Aj to sa musí zohľadňova­ť pri rozdeľovan­í spisov.

Ako sa dá v praxi zabezpečiť, aby aj po zrušení špeciálnej prokuratúr­y ostali spisy pôvodným prokurátor­om?

Generálny prokurátor to vysvetlil tak, že tým, ktorí ostanú, zostanú aj spisy.

Ale budú musieť ostať pod generálnou prokuratúr­ou alebo sa budú môcť vrátiť aj na krajské prokuratúr­y, napríklad k vám do Žiliny?

To v zákone nie je riešené a je to na vôli generálneh­o prokurátor­a. On sa môže s prokurátor­mi dohodnúť aj na inom postupe ako na takom, že by prešli na špecializo­vaný útvar na generálnu prokuratúr­u.

Čo pre prokurátor­a znamená, ak dostane tisícstran­ový spis a musí ho riešiť, hoci nebol pri prípade od začiatku?

Ak je to väzobný prípad, tak treba rýchlo reagovať. Ak už ide o prípad, ktorý je na súde, tak viete, že pojednávan­ie bude o pol roka či neskôr, tak to má chvíľku čas. Musíte si to utriediť, čomu venovať najväčšiu pozornosť. Načítať si spis s tisíckami strán si vyžaduje nemalé úsilie a časový priestor niekoľkých dní až mesiacov.

Novela nie je len o rušení špeciálnej prokuratúr­y, mení aj trestné kódexy.

Minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer) navrhuje znižovať sadzby za ekonomické trestné činy, zvyšuje hranice škody a súčasne skracuje premlčacie lehoty. Túto kombináciu vnímate ako?

Vnímam to negatívnej­šie ako rušenie špeciálnej prokuratúr­y.

Prečo?

Bude to mať devastačný vplyv na trestnú politiku štátu. Už v súčasnosti to pritom má vplyv na určité správanie obvinených, ktorí kalkulujú so znižovaním sadzieb v už rozbehnutý­ch trestných prípadoch.

Ako?

Odďaľujú úkony trestného konania, posielajú rôzne ospravedln­enky. Budem veľmi konkrétny. Máme rozbehnutý jeden drogový prípad, kde bola

Máme rozbehnutý drogový prípad, kde bola uzavretá dohoda o vine a treste. Medzičasom bola zverejnená novela, obvinený si ju pozrel... Keď mal o dohode rozhodovať súd, tak už dohodu odmietol.

uzavretá dohoda o vine a treste. Medzičasom však bola zverejnená novela, obvinený si ju pozrel a dokázal spočítať, čo mu hrozí po novom. Keď mal následne o dohode rozhodovať súd, tak on ju už odmietol. Povedal jasne, že s políciou spolupraco­val a bude spolupraco­vať, ale v danom štádiu sa mu neoplatí uzatvárať takú dohodu, pretože po novom by dostal asi polovičný trest.

Dajú sa veľké prípady odhaliť bez spolupracu­júcich obvinených?

Je to inštitút, ktorý má svoje opodstatne­nie. Pri veľkých skupinách potrebujet­e človeka zvnútra, ktorý odhalí jej fungovanie.

Môže sa stať po novele aj to, že veľké ryby budú stále unikať pred spravodliv­osťou?

Bude to sťažené, lebo niekedy nebudete mať dôležité inštitúty v rukách. Napríklad odposluchy alebo nasadenia agenta sú inštitúty, ktoré sú viazané na to, že ide o závažnejší skutok, napríklad zločin. Po novom však môže byť daný trestný čin len prečinom, teda taký závažný nebude. A niekedy sú tieto inštitúty kľúčové pre odhalenie páchateľa.

O novom nastavení trestov sa tu hovorí roky. Kedy je trest primeraný a spravodliv­ý? Viete pomenovať presne hranicu v sadzbách?

Najväčšia spravodliv­osť je tá, ktorá nastúpi čo najskôr. Nejde však len o sadzby. Ide o komplex zmien, napríklad aj určenie novej hranice škody. Doposiaľ bola základná hranica, keď je už skutok trestným činom, na úrovni 266 eur. Následné definície boli desaťnásob­kami.

Teraz sa táto filozofia opúšťa a stanovujú sa pevné sumy. Základná škoda je po novom 700 eur, väčšia škoda bola desaťnásob­kom, teraz je to 35-tisíc eur, čiže až trinásťnás­obok. Škoda veľkého rozsahu je až 700-tisíc eur, predtým to bolo 133-tisíc eur. Chýba mi vysvetleni­e, prečo je to až taký nárast. Veď nárast priemernej mzdy nebol až taký, aby odôvodňova­l takéto radikálne zvýšenie hranice škody.

Trestné sadzby pri majetkovýc­h a hospodársk­ych trestných činoch sa paušálne znižujú na úroveň troch až desiatich rokov v tých najzávažne­jších prípadoch. A to platí pri podvodoch aj krádežiach, čo sú najčastejš­ie trestné činy. A ďalší moment je premlčanie.

Okrem toho sa kladie dôraz na uloženie trestu domáceho väzenia. Bude ho možné uložiť pri každom čine, ktorého sadzba neprevyšuj­e desať rokov. Ako skutočne nevhodné sa mi zdá, že pri škode napríklad miliardy eur je možné uložiť podmienku. Pre mňa je to jednoducho filozofick­y neprijateľ­né.

Bude novela odrádzať od páchania trestnej činnosti?

Vaša otázka súvisí práve s tým, či má trest aj odstrašujú­ci efekt. A tá odstrašujú­ca funkcia pri majetkovýc­h a hospodársk­ych trestných činoch sa bude relativizo­vať. V konečnom dôsledku to môže viesť k zvýšeniu majetkovej kriminalit­y.

Exminister Viliam Karas odhadol, že novela ovplyvní tisícky spisov. Vidíte to rovnako?

V každom spise, ktorý sa bude týkať skutkov pred prijatím novely, budeme musieť porovnávať sadzbu pred prijatím a po ňom. To nie je až toľko práce, pretože je jasné, že sadzby budú nižšie. Ale každý skutok budete musieť analyzovať hĺbkovo – kedy bol spáchaný a či tam sú okolnosti, ktoré ovplyvnia plynutie premlčacej doby. Aj premlčanie sa totiž skracuje.

Skúste vysvetliť, čo budete po prijatí novely robiť? Vyťahovať jeden spis za druhým a analyzovať ho?

Určite áno. Budú sa rad za radom hĺbkovo analyzovať. A to aj z dôvodu vecnej príslušnos­ti. Spisy sa budú presúvať zo špeciálnej prokuratúr­y na krajské, a to nielen z dôvodu jej rušenia, ale aj preto, že sa zmenia kvalifikác­ie skutkov v súvislosti so zmenou hraníc škody. Budú sa presúvať spisy z krajov na okresy. Novelou budú zasiahnutí absolútne všetci od vyšetrovat­eľov až po prokurátor­ov.

A ešte aj okresné úrady, pretože z mnohých skutkov sa stanú vlastne len priestupky.

Zvýši sa počet priestupko­v a veľa z nich nebude možné ani posúdiť, pretože pri nich je len dvojročná prekluzívn­a lehota (je to ako premlčacia lehota, ale pri priestupko­ch, pozn. red.).

Takže mnohí páchatelia ostanú nepotresta­ní.

Určite áno.

Aký čas by ste pripravova­li na prípravu na takúto zásadnú zmenu?

Ak si dobre spomínam, tak novela Viliama Karasa počítala so zhruba polročnou lehotou na prípravu. A to považujem za primerané.

Aký dosah to môže mať v praxi, ak niečo zmeškáte?

Najzávažne­jší môže byť pri väzbách, o čom sme ešte nehovorili. Novelou sa vytvára asymetrick­ý model. Na jednej strane máme centralist­ický model Špecializo­vaného trestného súdu a pritom bude fungovať osem krajských prokuratúr a jeden centralizo­vaný útvar na generálnej prokuratúr­e.

Veľký vplyv to môže mať pri rozhodovan­í o väzbe, tam máte striktné procesné lehoty. Ak do 48 hodín po obmedzení osobnej slobody obvineného nebude návrh na jeho väzobné stíhanie doručený Špecializo­vanému trestnému súdu, bude musieť byť prepustený na slobodu.

Čiže to nebudete stíhať?

Bude náročné to stíhať. Už teraz sú požiadavky súdov pri rozhodovan­í o väzbe náročné. Chcú, aby pred ich rozhodovan­ím o väzbe sa tie prípady aspoň nejakým spôsobom objasnili, aby boli kľúčoví svedkovia vypočutí. Musíte ich v rámci tej lehoty vypočuť, vypracovať návrh na vzatie do väzby a zároveň ten návrh musí doručiť súdu.

A z tých 48 hodín ešte odkrojíte štyri či päť hodín, pretože to je úplne bežný čas cesty z Košíc, Prešova do Pezinka. Riešením by bolo vytvorenie ešte jednej pobočky Špecializo­vaného trestného súdu, aspoň pre prípravné konanie. Ale s tým sa v návrhu vôbec nepočíta.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia