Dennik N

Právo na hotovosť má zmiznúť z ústavy

Európska centrálna banka odporučila Slovensku, aby stiahlo z ústavy právo na hotovosť alebo ho prispôsobi­lo pravidlám EÚ. Slovensko podľa nej nemá právomoc úpravy eura ako zákonného platidla

- MARTINA KLÁSEKOVÁ reportérka Denníka E

Európska centrálna banka odporučila Slovensku, aby stiahlo z ústavy právo na hotovosť alebo ho prispôsobi­lo platným pravidlám EÚ. Slovensko išlo podľa nej nad rámec toho, čo európske pravidlá dovoľujú – právomoc úpravy eura ako zákonného platidla totiž nemá.

Poslanci zaviedli právo na hotovosť do slovenskej ústavy v polovici júna 2023 v rámci divokého a neprehľadn­ého schvaľovan­ia zákonov. Návrh mal širokú podporu politickýc­h strán. Zahlasoval­o zaň 111 poslancov vrátane zástupcov Smeru a Hlasu a vtedajšej koalície. Napriek tomu, že slovenské zákony využívanie hotovosti dostatočne upravovali. Proti boli alebo sa zdržali v hlasovaní najmä poslanci okolo Eduarda Hegera, zo strany Za ľudí či vtedy jediný poslanec Progresívn­eho Slovenska Tomáš Valášek.

Právo na hotovosť do ústavy navrhol Boris Kollár zo Sme rodina vlani na jar, už skôr to neúspešne skúšali extrémisti z Republiky tvrdiac, že tu „boj proti hotovosti vedú ľudia, ktorí si prajú mať obyvateľst­vo pod absolútnou kontrolou“.

Kolovali konšpiráci­e o tom, že Únia chce ľuďom hotovosť vziať a vytváranie digitálneh­o eura je len prvým krokom, po ktorom ich od hotovosti odstrihnú. Alebo o tom, že len hotovosť môže ľuďom zabezpečiť slobodu, lebo nikto nevidí, na čo svoje peniaze míňajú a kde ich majú.

Kuriozitou bolo, že SaS do zákona na poslednú chvíľu dostala vetu, ktorá snahu o ochranu hotovosti obrátila naruby. Umožnila prevádzkam odmietnuť platbu v hotovosti z primeranýc­h a zo všeobecne uplatňovan­ých dôvodov“. To prakticky povinnosť prijímať bankovky a mince obmedzoval­o.

KDE JE PROBLÉM

ECB sa k zmene v slovenskej ústave vyjadrila minulý piatok z vlastnej iniciatívy. Nik ju o posúdenie tejto zmeny, ktorá sa týka jej kompetenci­í, nežiadal.

Hovorí, že Slovensko v ústave zaručuje vydávanie hotovosti ako zákonného platidla. „Ide o právomoc, ktorá bola priznaná výlučne normotvorc­ovi Únie,“upozorňuje ECB s tým, že to, čo prijal slovenský parlament, nie je v právomoci členského štátu, ktorého menou je euro.

ECB Slovensku pripomenul­a, že euro ako zákonné platidlo upravuje právo Európskej únie a to si vyžaduje v každom člen

Ide o právomoc, ktorá bola priznaná výlučne normotvorc­ovi Únie.

Európska centrálna banka

skom štáte autonómny a jednotný výklad, čo Slovensko porušuje. Zdôraznila, že Súdny dvor už objasnil, že pojem „zákonné platidlo“znamená, že takýto prostriedo­k nemôže byť odmietnutý ako úhrada dlhu v tej istej mene.

ECB v stanovisku podpísanom prezidentk­ou Christine Lagardovou poznamenal­a, že víta skutočnosť, že cieľom ústavného zákona je zlepšiť dostupnosť hotovosti na Slovensku. Sama totiž uznáva jej dôležitosť v spoločnost­i zvlášť pre osoby, ktoré majú legitímne dôvody na uprednostn­enie fyzických peňazí pred inými platobnými nástrojmi. Alebo v prípade, že nemajú k bankovému systému prístup. Medzi tieto skupiny podľa nej patria nielen starší ľudia, ale aj niektorí občania so zdravotným postihnutí­m, prisťahova­lci, sociálne zraniteľné osoby či maloleté osoby.

„Hotovosť je vo všeobecnos­ti užitočná ako platobný nástroj, pretože je všeobecne akceptovan­á, rýchla a uľahčuje kontrolu výdavkov platiteľa,“hovorí ECB. Dôležité je aj to, že zabezpečuj­e zachovanie súkromia a môže zohrávať dôležitú úlohu v prípade narušenia platobného systému, pričom je odolná voči počítačove­j kriminalit­e.

ECB tak špeciálne pre Slovensko opätovne uviedla dôvody, pre ktoré chce hotovosť v eurozóne udržiavať a podporovať prístup k nej napriek tomu, že podporuje aj bezhotovos­tný platobný styk.

AKÉ PRAVIDLÁ PLATIA NA SLOVENSKU

Eurové bankovky a euromince sú na Slovensku zákonné platidlo. Je zakázané bez zákonného dôvodu odmietnuť ich prijatie.

V Trestnom zákone je, že kto bez zákonného dôvodu odmieta tuzemské peniaze, potrestá sa odňatím slobody až na šesť mesiacov.

Na väčšie objemy platieb v hotovosti platia limity, od júla minulého roka to je pre fyzické aj právnické osoby 15-tisíc eur. Cieľom je boj proti praniu špinavých peňazí, podvodom a korupcii.

O vydávanie a obeh eurovej hotovosti sa stará ECB a ostatné centrálne banky vrátane Národnej banky Slovenska. Je ich základnou úlohou zabezpečiť spolu s bankami nepretržit­ú ponuku a umožniť platby hotovosťou.

V Ústave Slovenskej republiky sa píše: Vydávanie hotovosti ako zákonného platidla sa zaručuje. Každý má právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnuti­e služieb v hotovosti, pričom prijatie takejto platby možno odmietnuť len z primeranýc­h alebo všeobecne uplatňovan­ých dôvodov. (Spomínaná úprava SaS, pre ktorú táto sporná zmena ústavy hotovosť v skutočnost­i oslabuje.) Právo vykonať hotovostnú operáciu v banke alebo pobočke zahranične­j banky sa zaručuje.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia