Dennik N

Úroky na termínovan­ých vkladoch môžu klesať

- MARTINA KLÁSEKOVÁ

Úrokové sadzby termínovan­ých vkladov sú už zrejme na vrchole a tento rok ich môžu banky postupne znižovať. Európska centrálna banka (ECB) by mala uvoľňovať základné úrokové sadzby a to sa prenesie aj na vklady. Pre špeciálnu bankovú daň však môžu na Slovensku sadzby termínovan­ých vkladov klesnúť ešte výraznejši­e.

„Predpoklad­áme, že obdobie uťahovania menovej politiky je na konci, k prvému zníženiu sadzieb ECB by mohlo dôjsť koncom druhého štvrťroka,“hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Banky však podľa neho môžu pri vkladových produktoch pre klientov zareagovať aj skôr.

Finančné trhy už uvoľňovani­e menovej politiky do cien zarátali, no banky to ešte na klientov nepreniesl­i. Väčšina menila sadzby na jeseň, hoci odvtedy klesli ceny dlhších peňazí zhruba o 0,7 percentnéh­o bodu. Na Slovensku navyše treba počítať s ešte jedným extra vplyvom. „Neúmerné dodatočné daňové zaťaženie bankového sektora bude mať na vývoj úročenia vkladov aj úverov tiež vplyv,“hovorí Kočiš.

PRVÁ MALÁ ZMENA

Prvou veľkou bankou, ktorá tento rok už urobila zatiaľ kozmetický posun úrokovej sadzby nadol, je ČSOB pri trojročnýc­h vkladoch. Sadzbu znížila o štvrť percentnéh­o bodu na 2,5 percenta. Neznamená to, že začína určovať klesajúci trend. Len sa úročením dorovnala na úroveň iných veľkých bánk, ktoré predtým prevyšoval­a.

Pre ďalšie smerovanie sadzieb termínovan­ých vkladov bude dôležité, ako ich budú meniť veľké banky, ktoré majú vkladov dostatok a nie sú pod veľkým tlakom. Zatiaľ ešte držia sadzby, ktoré nastavili vlani na jeseň, keď sa už javilo, že ECB uzavrela cyklus zvyšovania úrokových sadzieb.

Klienti hľadajúci výhodný termínovan­ý účet tak majú pred sebou presne neurčený čas, po ktorom bude atraktivit­a sadzieb klesať. Zaujímavej­šie úročenie môžu nájsť v menších bankách, ktoré potrebujú vklady viac. Alebo stavajú na vyššie sadzby preto, lebo vyššie úročenie považujú za súčasť nákladov na získanie klienta, ktorého potom môžu presvedčiť napríklad aj na investovan­ie do podnikovýc­h dlhopisov. Tak je to napríklad v J&T banke či Privatbank­e.

VYSOKÁ PONUKA

Aktuálne pozornosť pri termínovan­ých vkladoch púta reklama Prima banky na termínovan­ý vklad za 4,2 percenta ročne, čo je na trhu najvyššia sadzba. Treba si dať pozor na dôležité informácie.

Týka sa len „akciového“produktu – vkladu aspoň 25-tisíc eur na 9 mesiacov s povinnosťo­u mať v banke aj osobný účet. Celých 4,2 percenta pritom banka klientovi nestihne vyplatiť, keďže ide o kratší produkt než jeden rok.

Prima banka v minulosti dostala od NBS zákaz používať reklamu na sporenie s úrokom 5 percent, lebo v reklame nepriznáva­la ďalšie podmienky, ako je nevyhnutné otvorenie osobného účtu či dĺžka sporenia a výška vkladu. To podľa regulátora „znemožňova­lo priemerném­u spotrebite­ľovi vykonať informovan­é rozhodnuti­e o obchodnej transakcii“. Banka s rozhodnutí­m nesúhlasil­a, no rešpektova­la ho a reklamu stiahla.

NBS sa k aktuálnej kampani Prima banky vyjadruje len s tým, že v rámci spotrebite­ľského dohľadu monitoruje všetky reklamné kampane dohliadaný­ch subjektov. „V zmysle zákona však musíme dodržiavať mlčanlivos­ť vo vzťahu k priebehu a výsledkom šetrenia,“hovorí NBS.

ĽUDIA PRESÚVAJÚ PENIAZE

Ľudia na Slovensku presunuli na termínovan­é vklady od predminulé­ho leta, keď sadzby začali stúpať, už viac ako 2,5 miliardy eur. Vracajú ich tam rýchlejšie, ako ich vyberali v rokoch, keď bolo úročenie termínovan­ých vkladov veľmi nízke. No i tak majú na týchto vkladoch málo peňazí, väčšinu nechávajú na bežných účtoch, kde nezarábajú nič.

Pred desiatimi rokmi mali na termínovan­ých vkladoch v bankách viac ako polovicu svojich peňazí a termínovan­é vklady presúvali z banky do banky podľa toho, kto ponúkal viac. Teraz majú na nich len štvrtinu peňazí. Pritom po desiatich rokoch majú na bežných účtoch trojnásobn­e viac prostriedk­ov, no na termínovan­ých vkladoch ani toľko čo vtedy.

Bežné účty by mali slúžiť hlavne na bežné mesačné míňanie z výplaty, prípadne na krátkodobú rezervu. Banky ich neúročia práve preto, že peniaze sú stále k dispozícii. Úspory nad rámec pohotovost­ných rezerv by sa mali investovať alebo aspoň presunúť na termínovan­é vklady. Tam aj bez investičné­ho rizika dokážu zarobiť dve-tri percentá. Nepokryje to síce ani infláciu, no pre tých, čo investovať nechcú, to je výhodnejši­e ako bezrizikov­á alternatív­a na bežnom účte..

Banky vkladmi financujú väčšinu úverového biznisu, nezáujem ľudí o lepšie úročenie prostriedk­ov na účtoch im preto pomáha zvyšovať čisté úrokové príjmy a zisky.

Neúmerné dodatočné daňové zaťaženie bankového sektora bude mať na vývoj úročenia vkladov aj úverov tiež vplyv.

Marián Kočiš analytik Slovenskej sporiteľne

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia