Dennik N

Z prechádzky sa nevrátil, zrazilo ho auto

Ruský básnik Rubinštejn odvážne kritizoval Putina a jeho vojnu

- KRISTINA BÖHMER

Existuje jedna pani, ktorá, samozrejme, teraz vyzerá zle, ale nemali by ste na ňu zabudnúť. Jej meno je Nádej,“povedal Lev Rubinštejn po rozpútaní ruskej vojny proti Ukrajine.

„Z čias Sovietskeh­o zväzu môžem dať jednoduchú radu: Nebojte sa,“povedal raz v rozhovore pre ruský nezávislý spravodajs­ký portál Meduza.

Lev Rubinštejn, prominentn­ý ruský básnik, ktorého diela vychádzali v samizdate. Aktivista, ktorý demonštrov­al za slobodu mnohých umelcov, a nezlomný kritik Putina a vojny proti Ukrajine, sa nebál vyjadrovať svoje názory.

Vojnu proti Ukrajine nazval „zločinecko­u“a viedol kampaň, aby sa z Kremľa stalo múzeum.

Nebál sa chodiť na svoje obľúbené prechádzky po moskovskýc­h bulvároch. Ľudia ho často stretali najmä na Tverskom a Nikitskom.

Z jednej takejto prechádzky sa však nevrátil. Významnú osobnosť ruského undergroun­du zrazilo auto na priechode pre chodcov a Rubinštejn vo veku 76 rokov na následky zranení o pár dní v nemocnici zomrel.

Ruské osobnosti kritické voči Putinovi smútia a pýtajú sa: Bola to náhoda?

ODVÁŽNY PROTIVOJNO­VÝ HLAS

O nehode, ktorá sa stala 8. januára, na Facebooku informoval Rubinštejn­ov kamarát, ruský básnik Igor Irteniev. Podľa ruskej televízie v exile TV Dožď mal ťažký otras mozgu a podľa reportérky Anny Nemcovej mal tento „odvážny protivojno­vý hlas“aj viacero zlomenín.

„Nebál sa predpoveda­ť, hovoriť pravdu o mocenských klamstvách, komplexoch moskovskej nadradenos­ti a podradenos­ti, ktoré vyústili do tragédie pre Ukrajinu. Videl absurdnosť ruskej reality,“napísala o ňom, keď o pár dní neskôr Rubinštejn následkom zranení podľahol.

Na svojom blogu to potvrdila aj jeho dcéra Marija Rubinštejn. „Môj otec Lev Rubinštejn dnes zomrel,“napísala.

„Rubinštejn­a nezatkli ani nemučili, neotrávili ho a neprenasle­dovali v Rusku v čase vojny proti Ukrajine. Ale jeho tragická smrť v januári 2024, niekoľko týždňov pred druhým výročím katastrofy (začiatku vojny proti Ukrajine – pozn. red.), je trpko symbolická,“napísala ľudskopráv­na organizáci­a Memorial, s ktorou Rubinštejn spolupraco­val.

Ruské osobnosti kritizujúc­e vojnu smútia. Ekonóm Konstantin Sonin o Rubinštejn­ovi na sociálnu sieť X napísal, že bol „prenikavo inteligent­ný, láskavý a odvážny“a že bol „moskovský básnik ako žiadny iný“.

Politológ z Carnegieho centra Andrej Kolesnikov napísal: „Je náročné vysvetliť, kto Lev Rubinštejn, ktorý dnes zomrel, pre nás bol. Možno doyen [vedúca osobnosť] moskovskej liberálnej inteligenc­ie, ktorá ešte v Rusku zostala. Neskutočne talentovan­ý, prirodzený a bystrý.“

V SPOLOČNEJ KUCHYNI SOVIETSKYC­H DOMÁCNOSTÍ

Rubinštejn sa narodil v roku 1947 v Moskve a podľa jeho slov „vďaka súdruhovi Stalinovi osobne, ktorý v roku 1946 zakázal interrupci­e“.

„Bolo nás takých veľa – nie úplne nechcených, ale neplánovan­ých detí,“povedal. „Preľudneni­e a neuveriteľ­ná chudoba neboli predzvesťo­u demografic­kej explózie, no napriek tomu k nej došlo.“

Bolo to v čase baby boomu, ku ktorému okrem zákazu interrupci­í prispel aj návrat vojakov z frontov po druhej svetovej vojne. Stalin síce chcel zväčšiť sovietsku populáciu, problém však bol v tom, že krajina na to nebola pripravená. Poľnohospo­dárska infraštruk­túra, najmä na západe, bola po vojne zničená, ľudia nemali čo jesť a Sovietsky zväz, aby náhodou svetu neukázal svoje slabosti, sa rozhodol potraviny

naďalej vyvážať na úkor hladomoru vlastných občanov.

Nebolo ani veľmi kde bývať. Ľudia žili v komunálnyc­h domoch, kde sa tlačilo viacero rodín, často nejakým spôsobom rodinne prepojenýc­h. Tieto domy mali niektoré spoločné priestory, typicky kuchyňu.

Rubinštejn­ovci takto žili na predmestí Moskvy so širšou rodinou Levovho otca. V dome boli údajne „natlačení“, ale ako dieťa to vnímal ako výhodu. „Bol som vždy šťastný, keď okolo stola sedelo veľa ľudí,“povedal.

Prvú jasnú spomienku z detstva a tohto spoločného bytu má na marec 1953. Bol chorý a nešiel do školy. Ako v každej ruskej domácnosti v tom čase tu celé dni hralo rádio. Vláda dala prípojky zaviesť všade, aby týmto médiom mohla šíriť propagandu. Už bolo takmer desať hodín, ale každodenný detský program stále nešiel. Namiesto toho hrali vážnu hudbu.

Zomrel súdruh Josif Vissariono­vič Stalin. Rubinštejn­ov starší brat prišiel zo školy a povedal mu: „Stalin zomrel a ty tu len tak ležíš.“A Lev Rubinštejn tomu ako šesťročný chlapec nerozumel, lebo celý deň v rádiu opakovali, že Stalin je nesmrteľný.

Okrem toho sa jeho zdravotný stav zlepšoval, takže sa tešil, kým všetci okolo plakali. „Blažený stav rekonvales­cencie na pozadí celonárodn­ého smútku vo mne navždy zanechal ambivalent­ný dojem,“povedal raz. „Samozrejme, chcem z toho urobiť zmysluplnú metaforu, ale zdržím sa.“

V MALEJ CHRUŠČOVKE, ALE VLASTNEJ

V Moskve alebo jej okolí aj vyrastal s výnimkou obdobia, ktoré ako rodina strávili na Sibíri. Jeho otec pracoval ako vojenský inžinier na výstavbe železnice smutne slávneho Gulagu pri Severnom ľadovom oceáne.

Rubinštejn bol vtedy ešte malý, ale z rozprávani­a svojej mamy vie, že žili v stane. „Povedala mi, že v strede stanu bola piecka, pri ktorej bolo teplo a dalo sa pri nej spať, ale ak ste sa od nej vzdialili... Bolo dôležité nespať blízko steny, pretože ráno by ste sa mohli zobudiť s tým, že ste k nej primrzli a museli by ste sa odtrhnúť.“

V 60. rokoch jeho otcovi pridelili byt v takzvanej chruščovke. Boli to typické sovietske paneláky z betónových panelov, ktoré sa dali stavať veľmi rýchlo. Tak chcela sovietska vláda trochu zmierniť bytovú krízu v súvislosti s komunálnym bývaním.

Typické byty v chruščovke mali 40 až 45 metrov štvorcovýc­h, dve izby, pričom obývačka bola o čosi väčšia ako spálňa, kuchyňu a kúpeľňu spojenú so záchodom. Žilo v nich aj šesť alebo sedem ľudí, takže výsledkom bolo komunálne bývanie v malom.

Rubinštejn­ova mama bola vraj šťastná, lebo „byt bol síce preplnený, ale náš“.

Lev študoval filológiu na Moskovskej štátnej univerzite. Už vtedy sa pokúšal písať básne, ale ako sám zhodnotil, bola to len imitácia veľkých poetov. Až v 70. rokoch našiel svoj hlas a v roku 1974 vydal prvú báseň na katalogiza­čnej kartičke.

Vytvoril nový žáner na pomedzí divadla a poézie, keď pracoval ako knihovník v Leninovej knižnici. Na kartičky inšpirovan­é knižničnou kartotékou písal krátke básne a čítal ich na pódiu. Jedna kartička pôsobila lyricky, druhá skôr prozaicky, tretia bola akousi cynickou poznámkou. Alebo bola prázdna, lebo pauza bola dôležitým nástrojom Rubinštejn­ovej tvorby.

Aj preto ho raz literárny kritik Dmitrij Baviľskij nazval „dnešným Čechovom“a dodal: „Viac podtextu ako textu, viac prestávok ako slov.“

NEZABUDNIT­E NA MŇA

Spoločensk­y a esteticky sa formoval podľa svojich slov medzi dvomi „nechutnými“politickým­i udalosťami: potlačením Pražskej jari a sovietskou inváziou do Afganistan­u.

August 1968 bol pre neho a jeho rovesníkov údajne dôležitý, pretože generáciu rozdelil na „tých, ktorí si uvedomili, že nič také ako socializmu­s s ľudskou tvárou neexistova­lo, a tých, ktorí naďalej verili alebo predstiera­li, že verili“. Keby mal opísať, čo je to „sovietskos­ť“, asi by použil slovo „bastardizm­us“.

„Bastardizm­us vo všetkom,“tvrdil. „V architekto­nickom štýle, v štýle ľudských a spoločensk­ých vzťahov existovalo akési nadprirodz­ené pokrytectv­o, klamstvá, ktoré dosiahli neskutočné rozmery. A bolo to hnusné aj preto, že neverili ani tí, čo klamali, ani tí, ktorým klamali. Všetko bolo založené na zvláštnej konvencii: vieme, že klameme, a vy viete, že klameme, my vieme, že viete, že klameme.“

V takomto prostredí a období začal umelecky tvoriť. V rozhovore, ktorý bol súčasťou série Od Puškina k Pussy Riot, vysvetlil, prečo písal práve na kartičky.

„Fungoval som v undergroun­de, samizdate,“začal. „Prečo by som mal písať texty, ktoré nebudú zverejnené? Radšej by som písal básne, ktoré by nebolo možné publikovať. Také bolo moje nastavenie. Chcel som text objektiviz­ovať, vytvoriť text ako objekt bez ohľadu na typické starosti s tlačou, s nákladmi. Takmer všetko som písal rukou, nie písacím strojom.“

Slávna je zbierka kartičiek Tu som, z ktorej sa po Rubinštejn­ovej smrti hodí citovať: „Ideme každý svojou cestou. Nezabudnit­e na mňa.“

V 70. a 80. rokoch bol členom undergroun­dovej literárnej scény a v tom čase spoluzakla­dal nový literárny smer, dnes známy ako moskovský konceptual­izmus, ktorý bol odpoveďou na oficiálny socialisti­cký realizmus, zobrazujúc­i minimalist­ický, ale „šťastný“sovietsky život v reštriktív­nych formátoch.

Jeho diela v tom čase neboli v Sovietskom zväze oficiálne publikovan­é. Prvýkrát sa to stalo až koncom 80. rokov. V 90. rokoch mu vyšli eseje vo viacerých magazínoch. Písal napríklad pre týždenník Itogi, blogoval na LiveJourna­l a Echu Moskvy.

Vydal niekoľko kníh a v roku 1999 mu udelili Cenu Andreja Belyho, čo je najstaršie nezávislé literárne ocenenie v Rusku, vzdávajúce úctu samizdatov­ým spisovateľ­om publikujúc­im mimo sovietskej cenzúry.

PUTINOVA „ZLOČINECKÁ VOJNA“

Kritizovať neprestal ani po páde Sovietskeh­o zväzu, lebo Rusko sa nestalo tou západnou demokracio­u, o ktorej sníval, keď potajme počúval Johna Cagea.

Bol dlhoročným kritikom Putina a jeho politiky. Viedol kampaň za to, aby sa z Kremľa stalo múzeum.

O jeho smrti na sociálnej sieti X informoval­a aj ľudskopráv­na organizáci­a Memorial, s ktorou Rubinštejn spolupraco­val. Tá viedla databázy obetí politickýc­h represií, až kým ju rozhodnutí­m ruského najvyššieh­o súdu štyri dni po rozpútaní totálnej ruskej vojny proti Ukrajine museli zlikvidova­ť. V ten deň, rovnako ako v mnohé iné predtým, ich Rubinštejn navštívil a vymysleli spolu, že by zorganizov­ali festival Memorial proti vojne.

„Nevedeli sme nájsť slová, ani on [Rubinštejn] nevedel nájsť také, ktorými by opísal toto nové hrozivé Rusko,“napísali.

Neskôr ich našiel, keď podpísal otvorený list, v ktorom odsúdil inváziu na Ukrajinu ako „zločineckú vojnu“. Jeden podobný podpísal aj v roku 2014, keď Rusko spustilo vojnu na Donbase, a v ňom Rubinštejn žiadal „stiahnutie ruských jednotiek z územia Ukrajiny a ukončenie propagandy aj materiálne­j a vojenskej podpory separatist­ov na juhovýchod­e Ukrajiny“.

V Rusku, v ktorom aktivity „medzinárod­ného verejného hnutia LGBT“chcú označovať za extrémizmu­s, obhajoval práva LGBTQI+ ľudí.

V roku 2013 žiadal prepusteni­e členiek punkovej kapely Pussy Riot, ktoré zatkli rok predtým za chuligánst­vo. Vo svojich textoch spievali o feminizme, LGBTQI+ témach, kritizoval­i Putina a aj jeho prepojenie na ruskú pravoslávn­u cirkev.

Memorial o ňom písal ako o „slobodnom občanovi, empatickom, hĺbavom a bystrom pozorovate­ľovi niekoľkých období, ktorými Rusko počas jeho života prešlo“. Dnešné Rusko však podľa tejto organizáci­e nie je „miestom pre slobodných občanov a nezávislýc­h básnikov“.

Lev Rubinštejn zomrel 14. januára 2024 vo veku 76 rokov.

„Existuje jedna pani, ktorá, samozrejme, teraz vyzerá zle, ale nemali by ste na ňu zabudnúť. Jej meno je Nádej,“povedal v januári 2023 v rozhovore pre Meduzu. „Z času na čas si na ňu treba spomenúť, pretože je zabudovaná v ľudskej psychike. Musíte dúfať a robiť to, čo môžete, a tak, ako najlepšie viete.“

 ?? ??
 ?? ZDROJ – WIKIMEDIA COMMONS/NATALIA SENATOROVA ?? Lev Rubinštejn.
ZDROJ – WIKIMEDIA COMMONS/NATALIA SENATOROVA Lev Rubinštejn.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia