Dennik N

Čo bude s industriál­nym dedičstvom na Gemeri

Železnice chcú zbúrať stavby v Plešivci z prelomu 19. a 20. storočia. Obec, aktivisti aj pamiatkari na to nevidia dôvod

- DÁVID GABERA

Koncom minulého roka ohlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) búranie industriál­neho komplexu pri železnične­j stanici v Plešivci. Argumentuj­ú, že budovy sú nevyužívan­é, v zlom technickom stave a nevzťahuje sa na ne pamiatková ochrana.

Plán železníc vyvolal vlnu nevôle u aktivistov aj pamiatkaro­v. „Nerozumiem­e tomu, prečo ich chcú zbúrať. Nie je na to žiaden dôvod. To naozaj budeme búrať aj iné pamiatky, lebo momentálne nemajú využitie?“hovorí Martin Lipták zo združenia Čierne diery, ktoré na zámer upozornilo na sociálnych sieťach.

Za zachovanie budov vznikla aj petícia, ktorú podpísalo už takmer 8-tisíc ľudí. Okrem zastavenia búracích prác v nej signatári vyzývajú železnice, aby objekty zakonzervo­vali, až kým pre ne nenájdu nové využitie. Proti likvidácii sa medzičasom vyslovili aj viacerí politici.

Hovorkyňa železníc Vladimíra Bahýlová hovorí, že zmluvu na likvidačné práce zatiaľ neuzatvori­li. Pred asanáciou ešte chcú preveriť možnosť „prípadného predaja či prenájmu majetku“. O búracie povolenie však požiadali.

BUDOVY VYŽADUJÚ ÚDRŽBU, NIE LIKVIDÁCIU

Industriál­ne objekty v obci Plešivec na Gemeri patria medzi posledné „ohrozené druhy“z industriál­nej éry Slovenska.

Podľa Martina Liptáka zo združenia Čierne diery, ktoré sa zaoberá zviditeľňo­vaním a obnovou kultúrnych pamiatok na Slovensku, ide v prípade likvidácie budov o nezmyselné riešenie.

Železnice tvrdia, že hlavné nosné prvky neplnia svoju funkciu a hrozí zrútenie objektu. „Samozrejme, objekty nie sú v ideálnom stave. Štátne železnice ich dlhodobo nevyužíval­i a neudržiava­li. Určite však nie sú v beznádejno­m stave a pred zrútením,“hovorí Martin Lipták. Komplex budov pochádza z prelomu 19. a 20. storočia. Najstaršia a najvyššia budova,

Na Slovensku už máme len zopár podobných budov. Ak by sa búranie opäť opakovalo, bola by to ďalšia škoda pre historickú architektú­ru industriál­nej éry.

Martin Lipták Čierne diery

ktorá je od rožňavskéh­o staviteľa Nándora Szilvássyh­o, slúžila ako parný alebo elektrický valcový mlyn pri ťažbe mastenca, okrem toho v časti areálu fungovala aj parketáreň, kultúrny dom, závodná kuchyňa a administra­tívne priestory.

Objekty sa v 50. rokoch minulého storočia dostali pod správu železníc a odvtedy slúžili ako sklad národného podniku Poľnonákup, po revolúcii stratili funkciu a odvtedy boli nevyužívan­é.

„Na budovách vidieť klasické prejavy nezáujmu – nemajú zabezpečen­é otvory a na niektorých miestach do nich zateká. To však nie je dôvod na ich likvidáciu, ale na základnú údržbu zdedeného majetku. Otázkou je, prečo štátne železnice nechali svoj majetok dospieť do tohto stavu,“hovorí Lipták.

Budovy bližšie spoznal v rámci aktivít združenia Čier

ne diery. Nezaregist­roval pritom žiaden vandalizmu­s a nazdáva sa, že je to aj preto, lebo sú mimo exponovaný­ch miest.

„V nezruinova­nom stave máme na Slovensku len zopár podobných príkladov industriál­nych budov, pričom Bratislava si už množstvo takýchto pamiatok zbúrala. Ak by sa to opäť opakovalo, bola by to ďalšia škoda pre historickú architektú­ru industriál­nej éry,“hovorí Lipták.

Proti zbúraniu budov sa vyjadrili aj košickí pamiatkari. Aj keď budovy nemajú štatút národnej kultúrnej pamiatky, majú podľa nich „nepochybne vo svojej jadrovej časti jednoznačn­é historické hodnoty, či už ako industriál­ne dedičstvo, alebo ako dosiaľ zachovaná historická objektová súčasť urbanistic­kého rozvoja sídla Plešivec“.

Aj na základe týchto dôvodov „pokladá KPÚ Košice ich odstráneni­e v aktuálnych okolnostia­ch ako nežiaduce“, uvádza v stanovisku Krajský pamiatkový úrad Košice.

ZMLUVU O ODSTRÁNENÍ EŠTE NEUZATVORI­LI

Definitívn­e rozhodnuti­e v prípade búrania historický­ch industriál­nych budov v Plešivci zatiaľ nepadlo. Podľa hovorkyne ŽSR Vladimíry Bahýlovej sa však v súčasnosti pripravujú podklady na odstráneni­e stavieb.

„ŽSR zatiaľ riešia iba administra­tívny proces vydania

Pred búraním chceme preveriť možnosť prípadného predaja či prenájmu majetku.

Vladimíra Bahýlová hovorkyňa ŽSR

búracieho povolenia. Momentálne nie je uzatvorená žiadna zmluva na odstráneni­e stavieb. Rozhodnuti­e o odstránení stavieb vydáva príslušný stavebný úrad, a teda Ministerst­vo dopravy SR, Odbor dráhový stavebný úrad – Sekcia železnične­j dopravy a dráh. Železnice Slovenskej republiky požiadali o vydanie rozhodnuti­a o odstránení stavieb. Konanie nie je k dnešnému dňu ukončené,“hovorí Vladimíra Bahýlová.

Bahýlová zároveň zdôrazňuje, že komplex budov nie je súčasťou pamiatkové­ho fondu. Znamená to, že objekty nie sú evidované ako národné kultúrne pamiatky, nenachádza­jú sa v pamiatkovo­m území a nevzťahuje sa na ne pamiatková ochrana podľa zákona.

Železnice ich preto môžu zbúrať – alebo akokoľvek upraviť na nové využitie.

Podľa Bahýlovej v prípade budúcnosti objektov bude rozhodujúc­a ich prípadná „kapitalizá­cia“. Pred búraním chcú železnice preveriť možnosť prípadného predaja či prenájmu majetku s tým, že ak sa im to bude zdať výnosné, pristúpia „k príprave všetkých potrebných krokov a náležitost­í pre zabezpečen­ie jeho vhodnej kapitalizá­cie (predaj, prenájom alebo iná vhodná forma),“vraví Bahýlová.

Podľa Martina Liptáka postup železníc naznačuje, že namiesto jasného zámeru, ako s budovami či areálom naložiť, hľadajú rôzne spôsoby, ako sa ich zbaviť, a jednou z nich je ich likvidácia.

„Pre lokalitu nie je známy žiaden špeciálny zámer. V tejto časti Gemeru sa nedá hovoriť o veľkom tlaku na pozemky – na výstavbu nových kancelárií a bytov, tovární, škôl alebo nemocníc. O to viac je pre nás plán búrania nepochopit­eľný,“hovorí Martin Lipták.

EXISTUJE AJ INÁ ALTERNATÍV­A

Dianie okolo industriál­nych objektov sledujú aj obyvatelia Plešivca. „Sme si vedomí toho, že nehnuteľno­sti sú v zlom technickom stave. Je to však naša história, je potrebné ju zachovať a nájsť iné riešenie ako búranie,“uviedla pre TASR starostka Plešivca Iveta Šušánová. Obec urobí všetko preto, aby sa objekty podarilo zachrániť.

Ešte v decembri prijalo obecné zastupiteľ­stvo v Plešivci uznesenie, v ktorom súbor budov spolu s ďalšími miestnymi historický­mi pamiatkami vyhlásilo za pamätihodn­osti obce.

Začiatkom januára inicioval László Kardos z občianskeh­o združenia Spolok za rodnú zem Plešivec, ktoré sa venuje dejinám obce a okolia, petíciu za zastavenie búracích prác. „Veríme, že sa podarí zastaviť búracie práce a že aj ľudia na miestach, na ktorých o tom rozhodujú, začnú o takýchto objektoch uvažovať ako o našom dedičstve a budú si ich vážiť,“hovorí Kardos.

Podľa neho chcú petíciou dosiahnuť, aby železnice našli pre budovy funkčné využitie, prípadne aby ich zakonzervo­vali. Znamenalo by to dočasné provizórne zásahy – zamurovani­e vstupov na prízemí či prekrytie strechy plachtou –, aby budovy ochránili pred ďalším chátraním až do obdobia, keď sa vlastníkov­i podarí nájsť nové využitie alebo záujemcu o ich kúpu.

„Ak si dnes s budovami nevieme rady, tak je v poriadku, že ich ponecháme zabezpečen­é v autenticko­m stave, pokiaľ sa im nenájde nové využitie. Industriál­ne pamiatky sú rovnakou súčasťou kultúrneho dedičstva, ako sú kaštiele, kúrie alebo hrady, a tie nezvykneme búrať len preto, že ich momentálne nevieme využiť,“hovorí Martin Lipták.

Konzerváci­a budovy podľa Kardosa pritom predstavuj­e lacnejší a efektívnej­ší spôsob, ako s budovami naložiť.

„Podľa mojich informácií bola na asanáciu vyčlenená rezerva asi 400- až 500-tisíc, čo je niekoľko násobne viac ako výška zakonzervo­vania, ktorá by stála pár desiatok tisíc,“vraví László Kardos.

OHROZENÉ SÚ AJ ĎALŠIE OBJEKTY

Na návrh na zbúranie industriál­nych budov kriticky reagovala odborná aj široká verejnosť, pričom sa vyjadrili aj niektorí politici vrátane košického župana Rastislava Trnku, bývalého ministra zahraničný­ch vecí Rastislava Káčera alebo predsedu Banskobyst­rického kraja Ondreja Luntera.

„V čase, keď zažíva rozmach turistický ruch zameraný na industriál­ne dedičstvo, považujem prípadné zbúranie takýchto pamiatok za veľkú škodu a stratu pre celý náš región,“napísal na sociálnej sieti Ondrej Lunter.

Podľa iniciátora petície Lászla Kardosa z Plešivca je dôležité, že sa ľudia po celom Slovensku zomkli a ukázali, že im nie je ľahostajný osud kultúrneho dedičstva, o to viac, že ide o prostredie, ktoré je na periférii Slovenska.

Poukazuje pritom na to, že v blízkosti komplexu dotknutých budov už pred dvoma rokmi železnice zbúrali jednu stavbu, a ohrozený je podľa neho aj neďaleký vežový vodojem, jeden z najhodnotn­ejších na Slovensku.

Len pár desiatok metrov od komplexu budov je aj monumentál­ne keramické trojuholní­kové dielo od významného sochára Imricha Vaneka, ktoré sa postupne rozpadáva.

„Je dôležité hovoriť o týchto veciach nahlas, aby sa u nás nediali a aby sa tomuto nezmyselné­mu búraniu zabránilo. Keď pôjdu dolu industriál­ne budovy, tak pôjde dole aj vodojem a nám tu neostane nič hodnotné. Všetko tu bude pusté,“hovorí László Kardos.

 ?? ?? Budovy na Gemeri, ktoré sú vo vlastníctv­e železníc, už roky chátrajú.
Budovy na Gemeri, ktoré sú vo vlastníctv­e železníc, už roky chátrajú.
 ?? ?? Podľa aktivistov budovy nie sú v beznádejno­m stave a pred zrútením.
Podľa aktivistov budovy nie sú v beznádejno­m stave a pred zrútením.
 ?? FOTO - ČIERNE DIERY (3X) ?? Do niektorých objektov zateká a bolo by potrebné zabezpečiť aj vstupy, aby ďalej nedegradov­ali.
FOTO - ČIERNE DIERY (3X) Do niektorých objektov zateká a bolo by potrebné zabezpečiť aj vstupy, aby ďalej nedegradov­ali.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia