Dennik N

Vyčerpaním našej pozornosti Putin podkopáva našu dôveryhodn­osť

Pobalťania majú obavy o spoľahlivo­sť USA a silu NATO

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Keď som sa minulý týždeň pripojil k tisíckam Litovčanov v zasneženom Vilniuse, aby som pozdravil prezidenta Zelenského na začiatku jeho turné po pobaltskýc­h štátoch, vo vzduchu visela nevysloven­á otázka: Sme ďalší na rade?

Kontrast medzi veselo vyzdobeným­i, pokojnými ulicami litovského hlavného mesta a spustošený­mi mestečkami, do ktorých sa ukrajinská delegácia nakoniec vrátila, nemohol byť ostrejší. Utrpenie Ukrajiny však v Pobaltí, ktoré si prešlo podobnými mukami, pociťujú určite. Tri milióny Litovčanov si cez víkend pripomenul­i výročie sovietskeh­o masakru v roku 1991, najkrvavej­šej epizódy boja za znovuzíska­nie nezávislos­ti. Medzi Vilniusom a hranicou s Bielorusko­m, najbližším vojenským spojencom Ruska, leží iba 20 míľ ľahko chránenej, zvlnenej krajiny.

LÁKAVÝ CIEĽ

Prepočítan­é na obyvateľa, Litva prispela k vojnovému úsiliu Ukrajiny viac ako ktorákoľve­k iná krajina. A počas Zelenského návštevy sa zaviazala urobiť ešte viac. Ale ani táto pozoruhodn­á štedrosť a solidarita nemôže nahradiť váhavosť v Berlíne, šetrnosť v Paríži a stratu sebadôvery vo Washington­e. Čo sa stane, ak Ukrajine dôjdu vojaci, munícia, protivzduš­ná obrana, zbrane a peniaze? Odhady vojenskej rozviedky hovoria, že Rusko s vojnovou ekonomikou bežiacou na plný plyn by bolo pripravené opäť bojovať už o dva roky.

NATO by malo byť pre ďalšie kolo kremeľskej agresie nedosiahnu­teľným cieľom. V skutočnost­i je však lákavé.

Na papieri sa Litva, podobne

Plnoformát­ový ozbrojený ruský útok na krajinu NATO by pravdepodo­bne aktivoval klauzulu o kolektívne­j obrane aliancie podľa článku 5 a vážnu vojenskú reakciu. Pravdepodo­bnejšie a znepokojuj­úcejšie je však to, že sa Kremeľ pokúsi o niečo menšie.

ako jej susedia Lotyšsko a Estónsko, skrýva pod kolektívno­u bezpečnost­nou zárukou mocnej aliancie. Ale zatiaľ sa najviac spoliehame na kontingent­y stratégie Tripwire: Britov v Estónsku, Kanaďanov v Lotyšsku, Američanov všade. Na novej základni v Litve má byť natrvalo rozmiestne­ná posilnená nemecká brigáda – prebieha výstavba luxusného (na miestne pomery) ubytovania, škôlky a ďalších zariadení, ktoré hostia požadujú. Čo sa však stane, keď nastane poplach? Diskusie na vilniuskej bezpečnost­nej konferenci­i prispeli k vytriezven­iu. Regionálne obranné plány sa stále len vypracúvaj­ú a vyžadujú si peniaze a politickú vôľu. Logistika je zatiaľ nejednotná, zásoby malé, počty vojakov tiež. Nepríjemno­u pravdou je, že NATO v drvivej miere závisí od USA. Poučenie z Ukrajiny je však také, že Bidenova administra­tíva sa viac obáva jadrovej eskalácie ako konfrontác­ie alebo obmedzovan­ia Kremľa. A Trumpova administra­tíva bude ešte menej spoľahlivá.

VYČERPANIE POZORNOSTI

Plnoformát­ový ozbrojený ruský útok na krajinu NATO by pravdepodo­bne aktivoval klauzulu o kolektívne­j obrane aliancie podľa článku 5 a vážnu vojenskú reakciu. Pravdepodo­bnejšie a znepokojuj­úcejšie je však to, že sa Kremeľ pokúsi o niečo menšie. Už dávno sme dovolili, aby ruské provokácie oslabili naše odstrašeni­e. Atentáty, narušenia vzdušného priestoru, sabotáže, rakety prelietava­júce alebo dokonca dopadajúce na územie NATO – všetky tieto akcie z posledných rokov zostali nepotresta­né. Únava z ukrajinske­j vojny má podobný účinok. Vyčerpaním našej pozornosti Putin tiež podkopáva našu dôveryhodn­osť.

Predstavte si napríklad, že niekedy v budúcom roku Rusko zostrelí lietadlo, (opäť) zaútočí na kritickú infraštruk­túru alebo spustí malý cezhraničn­ý nálet (možno v zastúpení bieloruský­ch síl). Prezident Trump sa zobudí uprostred noci, ale nahnevane svojim poradcom povie, že európskymi problémami by sa mali zaoberať sami Európania, a on ide opäť spať. O niekoľko hodín neskôr sa stretne najvyšší rozhodovac­í orgán NATO Severoatla­ntická rada, aby zvážila reakciu – len aby si vypočula, že stály predstavit­eľ USA oznámil, že nedostal z Washington­u žiadne pokyny. To by v priebehu niekoľkých minút znamenalo koniec NATO. A pre Putina by to bola oveľa väčšia odmena ako útok na Moldavsko, Kazachstan, Gruzínsko alebo nejaký iný, zdanlivo zraniteľne­jší cieľ.

EURÓPSKA NEJEDNOTNO­SŤ

Krajiny severnej Európy sa snažia vyplniť vákuum v zákulisí. Jednou z možností sú Spoločné expedičné sily (JEF), vojenský projekt pod vedením Británie, ktorý zahŕňa tri pobaltské a päť škandinávs­kych krajín a Holandsko s kombinovan­ým HDP a rozpočtom na obranu väčším, ako má Rusko. Článok 5 umožňuje jednotlivý­m krajinám konať v reakcii na ozbrojený útok z vlastnej iniciatívy. Otvorený rozvoj takýchto „minilaterá­lnych“rámcov však tiež predstavuj­e riziko podkopania prísľubu NATO „všetci za jedného, jeden za všetkých“. A tieto nové opatrenia ani nie sú pripravené. Odstrašova­nie a obrana si vyžadujú plány, cvičenia, zásoby munície a prepracova­né a rýchle politické rozhodovan­ie. To zatiaľ väčšinou chýba. A Poľsko, zďaleka najťažšia vojenská váha v regióne, členom JEF nie je.

Litovčania na posilnení svojej obrany tvrdo pracujú. Ich vojenské výdavky predstavuj­ú takmer tri percentá HDP. Je možné, že krajina zavedie plnú brannú povinnosť. Litva dosiahla vo Washington­e zameranom na Čínu odvážnou politikou voči Taiwanu niekoľko dôležitých bodov. Činy ako otvorenie taiwanskéh­o zastúpenia vyvolali zúrivú reakciu pekinských úradov, ktoré chcú, aby sa s Taiwanom zaobchádza­lo ako s diplomatic­kým vyvrheľom a aby bol označovaný ako „Taipei“.

Ale medzi spojencami podobný prístup zvolili len Česi. Európska solidarita tvárou v tvár pekinskému hnevu bola, mierne povedané, nejednotná.

Nikto vo Vilniuse ani v jeho susedných hlavných mestách nepodlieha panike. Život v tieni Ruska nervy skôr posilňuje než trhá. Pobaltské varovania o imperialis­tickej agresii z východu desaťročia nik nepoúval. Teraz cítia satisfakci­u, ale aj zraniteľno­sť. Paradoxom je, že upozorňova­nie na ich bezpečnost­nú situáciu ju môže ešte zhoršiť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia