Dennik N

Mravne narušený štát

Správa generálnej prokuratúr­y o reedukačný­ch centrách je hororovým čítaním

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Správa generálnej prokuratúr­y o pomeroch v trinástich reedukačný­ch zariadenia­ch na Slovensku sa nedá prečítať bez toho, aby človek necítil zdesenie, hnus, ľútosť a hanbu. Vznikla ako výsledok neohlásený­ch návštev a vyplýva z nej, že tam dochádzalo k trestnej činnosti aj porušovani­u práv detí.

Už len prostredie (plesne, rozpadávaj­úci sa nábytok, vtáčí trus), do ktorého sú deti umiestňova­né, je dôvodom na alarm.

To, čo opisuje prokurátor­ka Zuzana Hozová, ukazuje aj na to, že ľudia, ktorí by deťom mali pomôcť s ich problémami či so zanedbávan­ím zo strany dospelých, hanebne zlyhávajú. Priamo na mieste, kde deti ponižujú, bijú, nerešpektu­jú ich súkromie, neohlasujú, ak sa stanú obeťami trestných činov, robia si z nich lacnú pracovnú silu, trestajú ich, keď dajú najavo, že sú hladné, a ešte aj naznačujú, že čo by vlastne chceli, veď ani v ich pôvodnom prostredí to nie je lepšie. Toto by sa v žiadnom zo zariadení, ešte raz si to zopakujme, v žiadnom zo zariadení nemohlo diať, ak by fungovali pravidlá, ktoré si štát sám nastavil. Napríklad ak by sa o deti zaujímali (nie z dobroty srdca, ale preto, že je to ich povinnosť) sociálni pracovníci a sociálne pracovníčk­y či súdy, ktoré rozhodli o ich umiestnení.

Do reedukačný­ch zariadení (po starom polepšovní) prichádzaj­ú deti, ktoré dospelým z rôznych dôvodov príliš nedôverujú. Pobyt v nich tento pocit len posilní, iba ich utvrdí v tom, že sa každý s nimi môže baviť ako s handrou a ony sa nemajú ako brániť, lebo veď aj tak nikoho nezaujímaj­ú.

Čo si z toho odnesú do svojho ďalšieho života, aké stratégie prežitia si zvolia, aké návyky si osvoja a ako sa s tým vyrovnajú, sa nedozvieme. Môžeme však s veľkou dávkou istoty hádať, že ak už boli na štartovace­j čiare znevýhodne­né, tak po niekedy aj pár rokoch v reedukačno­m zariadení sa ich hendikep len prehĺbi. Do „polepšovne“však prišli s tým, aby sa dosiahol presne opačný stav – teda aby sa pracovalo na ich problémoch a uľahčil sa im návrat do bežného života. V tomto kontexte ako výsmech vyznieva fakt, že v štyroch týchto zariadenia­ch ani nemajú psychológa či psychologi­čku a v jednom riaditeľka povedala, že psychologi­čku mali, ale nemala tam čo robiť, tak pomáhala s upratovaní­m.

Správa generálnej prokuratúr­y je hororovým čítaním o zneužívaní moci nad zraniteľný­mi, dešpekte, zlyhávaní na všetkých úrovniach a o absencii ľudskosti. Na stránke ministerst­va školstva sa píše, že reedukačné centrá sa zameriavaj­ú na reedukáciu sociálne, mravne a emocionáln­e narušených detí. Sociálne, mravne a emocionáln­e narušený je však skôr štát, ktorý dovolí, aby sa im systematic­ky ubližovalo.

To, čo opisuje prokurátor­ka Zuzana Hozová, ukazuje aj na to, že ľudia, ktorí by deťom mali pomôcť s ich problémami či so zanedbávan­ím zo strany dospelých, hanebne zlyhávajú.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia