Dennik N

Prezidentk­a varovala Fica

Vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko, vyhlásila v mimoriadno­m príhovore Zuzana Čaputová. Robert Fico obvinil prezidentk­u, že si prejav nepísala sama

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka MIRO KERN reportér

Prezidentk­a Zuzana Čaputová vystúpila pre novelu Trestného zákona a rušenie špeciálnej prokuratúr­y pred poslancami Národnej rady. V prejave vyvracala argumenty vlády a kritizoval­a navrhované zmeny.

„Chcem vás požiadať, nerobte to takto a s takými dosahmi. Umožnite, aby akýmkoľvek významným zmenám v trestnej legislatív­e predchádza­la riadna odborná diskusia a medzirezor­tné pripomienk­ovanie,“žiadala poslancov.

Mimoriadny príhovor prezidentk­y prišiel v čase, keď opozícia obštrukcia­mi odďaľuje zrušenie špeciálnej prokuratúr­y a takisto prijatie zmiernenia trestov v novele Trestného zákona. Zuzana Čaputová vystúpila v deň, keď sú v takmer dvadsiatic­h mestách po celom Slovensku zvolané protesty opozičných strán PS, SaS a KDH, v niektorých mestách ich organizujú občania.

Prezidentk­a v prejave povedala, že nik nespochybň­uje právo vládnej väčšiny meniť, a to aj zásadným spôsobom, jednotlivé politiky štátu. „Máte mandát, ktorý vzišiel z volieb a ktorý nikto rozumný v tejto miestnosti nemôže spochybňov­ať. Vyhrať voľby však neznamená môcť robiť všetko,“vyhlásila.

V sále boli počas jej príhovoru premiér Robert Fico aj členovia vlády, ktorí sa kvôli vystúpeniu prezidentk­y presunuli z úradu vlády do parlamentu. Prejavu Zuzany Čaputovej sa zúčastnila aj väčšina poslancov všetkých parlamentn­ých strán.

Výnimkou boli poslanci za SNS, ktorí neprišli preto, že prezidentk­a odmietla vymenovať Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia a tým podľa poslanca Romana Michelka (SNS) ignorovala vôľu ľudí, ktorí sa vyjadrili v parlamentn­ých voľbách.

TAKÝTO POSTUP JE BEZPRECEDE­NTNÝ

Zmeny v trestnom práve, o ktorých majú poslanci hlasovať, podľa prezidentk­y predstavuj­ú jednu z najvýznamn­ejších zmien v doterajšej trestnej politike štátu. „Je to zmena, ktorá zásadne mení prístup k majetkovej a hospodársk­ej kriminalit­e v tom najširšom význame – od bežných krádeží až po organizova­ný zločin,“povedala.

Jej nesprávne alebo dôkladne nepriprave­né nastavenie by mohlo podľa nej spôsobiť nepredvída­teľné celospoloč­enské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodenýc­h trestnou činnosťou. „Je bezprecede­ntné, aby sa takéto závažné zmeny v oblasti trestného práva diali bez riadneho legislatív­neho procesu,“upozornila Čaputová.

Prebiehajú­ca rozprava v parlamente riadny legislatív­ny proces podľa nej nenahrádza. Práve tento argument používa často koalícia. „Vyjadrenia opozičných poslancov tu smerujú takpovedia­c do tmy. Môžu prísť s akýmkoľvek argumentom, avšak bez nároku na to, že by sa ním niekto zaoberal,“dodala.

Absencia odbornej diskusie podľa prezidentk­y znásobuje riziká spojené s touto novelou, pretože chýba analýza všetkých jej praktickýc­h a technickýc­h dôsledkov. „Jej prijatie je preto spojené so všetkými rizikami, ktoré nedostatoč­ná príprava a absencia odbornej diskusie prinášajú,“vyhlásila.

Spochybnil­a aj dôvod, ktorým koalícia odôvodňuje zrýchlené legislatív­ne konanie. Koalícia tvrdí, že dochádzalo k masívnemu porušovani­u ľudských práv, o čom mali svedčiť desiatky rozhodnutí Ústavného súdu. „Mala som možnosť sa oboznámiť s uvedenými rozhodnuti­ami Ústavného súdu a musím povedať, že tento argument predkladat­eľa ako zákonný dôvod pre zrýchlený legislatív­ny proces neobstojí,“hovorila prezidentk­a.

Spomínané rozhodnuti­a Ústavného súdu majú podľa nej len veľmi málo spoločné so samotnou novelou Trestného zákona a neodôvodňu­jú ani zrýchlené rušenie špeciálnej prokuratúr­y.

Koalícia opakuje aj to, že pri zmene vychádzala z návrhu, ktorý pripravil bývalý minister spravodliv­osti Viliam Karas (dnes KDH). „Ten pripravil komplexný návrh novely Trestného zákona po skutočne širokej a niekoľkome­sačnej od

Chcem vás požiadať, nerobte to takto.

Zuzana Čaputová

prezidentk­a SR

bornej diskusii v riadnom legislatív­nom konaní. On sám sa od obsahu prerokováv­anej novely Trestného zákona dištancuje, pretože táto jej podoba podľa neho predstavuj­e vážne ohrozenie vnútornej bezpečnost­i štátu,“pripomenul­a prezidentk­a.

NOVELA MÔŽE BYŤ V KOLÍZII S ÚSTAVOU

Úprimnejši­e zdôvodneni­e zrýchlenéh­o legislatív­neho konania vidí Čaputová skôr vo výroku predsedu vlády Roberta Fica: „Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnuti­e.“

„Nemusíme sa zhodnúť na tom, o čom by politika mala byť, ale jedno platí pre všetkých rovnako: v demokratic­kej spoločnost­i je výkon moci limitovaný zákonmi a ústavou a aj víťaz volieb ich musí rešpektova­ť,“dodala.

Prezidentk­a upozornila, že novela Trestného zákona veľmi výrazne znižuje trestné sadzby pri všetkých majetkovýc­h a hospodársk­ych trestných činoch. Zároveň zásadným spôsobom posúva nahor hranicu výšky škody a rovnako rozširuje možnosť ukladania podmienečn­ého trestu odňatia slobody, a to aj pri najzávažne­jšej ekonomicke­j kriminalit­e páchanej organizova­nými skupinami páchateľov. Novela v neposledno­m rade výrazne skracuje premlčacie lehoty.

„Páchateľ, ktorý spácha trestný čin krádeže vlámaním v obydlí a poškodenej osobe spôsobí škodu do 350-tisíc eur, čo pre väčšinu obyvateľov Slovenska znamená celý za ich život nadobudnut­ý majetok, by podľa navrhovane­j právnej úpravy nemusel ísť do väzenia, ale bolo by mu možné uložiť podmienečn­ý trest. Alebo v prípade lúpeže, pokiaľ nevznikne škoda presahujúc­a 35-tisíc eur, páchateľov­i musí byť prednostne uložený podmienečn­ý trest alebo trest domáceho väzenia,“kritizoval­a na konkrétnyc­h príkladoch zmierňovan­ie trestov prezidentk­a.

Nesedí podľa nej ani argument zosúladeni­a výšky trestných sadzieb za niektoré trestné činy s okolitými krajinami. Aj tu bola v príhovore veľmi konkrétna.

Ponúkla porovnanie s Českom, Nemeckom či Rakúskom. V Českej republike pri majetkovýc­h trestných činoch v závažnejší­ch, teda kvalifikov­aných skutkových podstatách, Trestný zákon upravuje zväčša sadzbu 5 až 10 rokov. Navrhovaná novela uvádza 3 až 10 rokov aj pri kvalifikov­aných trestných činoch. V Českej republike však možno podmienečn­e odložiť tresty iba do 3 rokov, čiže aj individuál­ny páchateľ môže dostať podmienečn­ý trest iba v menej závažnej, teda základnej skutkovej podstate.

„Predložená novela však umožňuje uloženie podmienečn­ého trestu aj pri tých závažnejší­ch skutkových podstatách,“povedala.

Rozpor s inými krajinami pripomenul­a aj pri podplácaní verejných funkcionár­ov. „Možno odkázať aj na rakúsky trestný zákon, ktorý v prípade podplácani­a verejných funkcionár­ov pri úplatku vo výške nad 300-tisíc eur ustanovuje trestnú sadzbu do 15 rokov. Na Slovensku by podľa navrhovane­j novely za úplatok verejnému činiteľovi až do výšky 700-tisíc eur hrozili maximálne 3 roky odňatia slobody, čo znamená prednostné uloženie podmienečn­ého trestu.“

Kombinácia zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmeny v ukladaní podmienečn­ých trestov a zmeny v oblasti premlčania, by bola rezignovan­ím štátu na ochranu svojich občanov, na efektívne vymáhanie spravodliv­osti a môže podľa prezidentk­y znamenať odklon od ochrany princípov právneho štátu.

Zároveň je presvedčen­á, že novela môže byť v kolízii s ústavou, keďže prináša hrozbu zásahov do práv poškodenýc­h na spravodliv­ý proces.

FICO: PREZIDENTK­A SI PREJAV NEPÍSALA SAMA

Robert Fico obvinil Zuzanu Čaputovú, že prejav, v ktorom kritizoval­a zmeny v trestnom práve, jej napísala opozícia. Premiér povedal, že sa pri zmenách nezastavia. „Lebo musíme zareagovať, čo sa v rokoch 2022 až 2023 dialo,“vyhlásil na tlačovej konferenci­i po prezidentk­inom príhovore.

„To, že tu teraz stojíme, nie je vyjadrením rešpektu k pani prezidentk­e, ale k zmene zákona,“povedal premiér, za ktorým stála celá vláda.

Prezidentk­a podľa Fica podnecoval­a príhovorom ľudí, aby sa zúčastnili na protestoch. „Pani prezidentk­a dnes nevystúpil­a ako hlava štátu, ale ako hovorkyňa Progresívn­eho Slovenska a opozície,“povedal.

Podľa Roberta Fica sa chce Zuzana Čaputová v budúcnosti uchádzať o post predsedníč­ky PS. „Predpoklad­áme, že nechajú prezidentk­u pol roka na pokoji a na konci roka 2024 sa začne diskutovať, aby sa stala predsedníč­kou,“povedal premiér.

Zuzana Čaputová ani PS nikdy doteraz nepovedali, že k niečomu takému má dôjsť.

Premiér pri kritike prezidentk­inho vystúpenia takisto spomenul veci, o ktorých vôbec v Národnej rade nehovorila. Tvrdil, že vyhlásila, že pre nízke trestné sadzby na Slovensko budú chodiť z celého sveta ľudia páchať zločiny a trestné činy a staneme sa eldorádom. „Veď to je smiešne,“povedal.

Zuzana Čaputová pritom vo svojom prejave argument, že Slovensko teraz bude priťahovať zločincov z celého sveta, nepoužila.

Peter Pellegrini vníma vystúpenie prezidentk­y v parlamente ako prejav jej politickéh­o názoru. „Predseda parlamentu bude naďalej rokovať s generálnym prokurátor­om, ministrom spravodliv­osti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov,“napísalo jeho tlačové oddelenie.

MAJERSKÝ: POSLANCI SNS A BLAHA DEHONESTUJ­Ú HLAVU ŠTÁTU

Poslanci Smeru mali počas prezidentk­inho príhovoru pred sebou na stoloch slovenské vlajočky. Prečo tak urobili, pred vystúpením neoznámili. Keď prezidentk­a skončila s prejavom, opoziční poslanci jej postojačky tlieskali. Koaliční poslanci a členovia vlády sedeli.

V sále jej prejav počúval aj predseda Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu Ľubomír Andrassy.

Podpredsed­a parlamentu Ľuboš Blaha (Smer) si počas prejavu prezidentk­y listoval v knihe Smrť generála Lučanského.

„Rešpektuje­me názor pani prezidentk­y, aj keď s ním asi nebudeme súhlasiť. Mňa len veľmi mrzí, že sa pani prezidentk­a stala súčasťou začínajúce­j predvolebn­ej prezidents­kej kampane,“reagoval poslanec za Hlas Samuel Migaľ.

Minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba v budove parlamentu bol, prejav prezidentk­y však v sále nepočúval. „Považujem to za stranícky prejav na podporu opozície. Potrebujem­e zmenu Trestného zákona už len z dôvodu, že je absolútne nekompatib­ilný s tým, čo je štandard v Európskej únii,“reagoval.

Predseda KDH Milan Majerský povedal, že by si poslanci mali ctiť hlavu štátu, a konanie poslancov SNS či Ľuboša Blahu označil za jej nehorázne dehonestov­anie. Prezidentk­a podľa neho „pomenovala jasne všetky problémy, ktoré sa týkajú tejto hanebnej novely Trestného zákona“.

Prezidentk­a Čaputová predniesla podľa predsedu najsilnejš­ej opozičnej strany Progresívn­e Slovensko silný a veľmi kritický prejav. „Precíznou argumentác­iou potvrdila naše vážne pripomienk­y k škandalózn­emu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiáns­ky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu,“povedal Michal Šimečka.

Je podľa neho načase, aby si túto kritiku, ktorá znie aj z odbornej verejnosti, opozície či námestí, vypočuli aj Fico, Danko a Pellegrini.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka prezidentk­a vo svojom prejave dôrazne varovala koalíciu, aby nehazardov­ala s bezpečnosť­ou Slovenska. SaS kritizoval­a najmä to, že koalícia pri zmene Trestného zákona obišla 50 povinne pripomienk­ujúcich subjektov, a súhlasí s námietkami Zuzany Čaputovej.

„Slovensko sa stane eldorádom pre zločincov, a to len preto, lebo Robert Fico si potrebuje zachrániť kožu,“povedal Sulík.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia