Dennik N

Nehoda bola pre Danka výkričník

Rozdelenie RTVS je dnes menej pravdepodo­bné, pripúšťa poslanec Roman Michelko

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Roman Michelko je poslanec za SNS, predseda výboru pre kultúru a médiá, v minulosti kandidoval na funkciu predsedu Matice slovenskej.

Nediskvali­fikuje Andreja Danka z prezidents­kej súťaže to, ako riešil a ako vysvetľova­l svoju nehodu?

Bolo to nešťastné a je jasné, že to bude téma v kampani. Je to ťažký malus (rozhodnuti­e, ktoré má negatívne následky – pozn. red.), ale myslím si, že akýsi znak sebareflex­ie bol v tom, že síce ohlásil kandidatúr­u, ale zároveň povedal, že v prípade, ak by boli jeho preferenci­e nízke, stiahne svoju kandidatúr­u a klub SNS odporučí iného, prijateľne­jšieho kandidáta. Nemá silácke reči v tom zmysle, že by bol favoritom volieb. Naši voliči pravdepodo­bne nebudú mať ako prvú voľbu Petra Pellegrini­ho – v druhom kole to je niečo úplne iné – preto ide o to, aby sme postavili konzervatí­vneho kandidáta.

Vo viacerých rozhovoroc­h ste povedali, že sa z Dankovej nehody vytvára priveľká mediálna kauza. Nemôže si Andrej Danko za to sám?

Samozrejme. Ale mnoho jeho vyjadrení bolo v tom zmysle, že je plne ochotný znášať dôsledky, spomeňte si na bonmot, že bude zametať Dúbravku, ak bude treba. Ak mu odoberú vodičák, nemá s tým problém. Bude niesť následky a zaplatí škody. Nemá arogantné vyhlásenia. Niektoré veci sú nešťastné a budú proti nemu v kampani použité. Sám si musí vyhodnotiť, či to stojí za to, alebo nie.

V jeho vysvetleni­ach sú rozpory. Jednak nemal z miesta nehody odísť, druhá vec je, že mení verzie, prečo to urobil. V TV Joj v piatok na otázku, či sa mu niečo stalo, odpovedal, že absolútne nič. V nedeľu už hovoril o zranení, v pondelok povedal, že mal vylomený zub. Nie je zvláštne, že to nevie vysvetliť na prvýkrát?

Pokiaľ viem, generálny prokurátor začína trestné stíhanie. Výsledky tohto vyšetrovan­ia budú verejné. Budeme vedieť, čo sa dokázalo a čo zdokumento­valo, a za to bude Danko niesť plnú politickú či trestnoprá­vnu zodpovedno­sť. Bude to asi na pokutu, nemyslím si, že bol spáchaný trestný čin.

Jedine, ak by šoféroval pod vplyvom alkoholu.

To sa musí dokázať. Tým, že dychová skúška bola urobená 15 hodín po nehode, vznikol obrovský priestor na špekulácie, či bol pod vplyvom, či nebol. Iste by bolo šťastnejši­e, keby dychová skúška bola hneď. Prečo nebola, nebudem hovoriť. Nebudem robiť arbitra, treba sa spýtať policajtov.

Minister vnútra zatiaľ nevedel potvrdiť ani vyvrátiť informáciu, že Danko poslal preč prvú hliadku, ktorá k nemu v ten večer prišla. Nevieme, či to je pravda. Ale ak by to tak bolo, nie je to dôvod, aby odišiel z postu podpredsed­u parlamentu?

Neviem. Nebudem dávať odpovede na hypotetick­é otázky. Pamätám si pár analogický­ch vecí a chcem sa spýtať, koľko novinárov vyzývalo napríklad predsedu Špecializo­vaného trestného súdu Hrubalu – ktorý bol dvakrát pod vplyvom alkoholu a dvakrát bol za to stíhaný – aby sa vzdal funkcie. To isté sudca Bradáč. Pritom predseda Špecializo­vaného trestného súdu je človek, ktorý by mal mať nejakú morálnu integritu.

Denník N vtedy neexistova­l, tie prípady sú pomerne staré, ale môžem vám prečítať, čo napísal komentátor Denníka N Roman Pataj 20. septembra 2016 po tom, čo Daniel Lipšic spôsobil nehodu, kde bol zabitý človek. „Smrť človeka je vážna vec a politici by nemali čakať na súd, obzvlášť nie vtedy, keď správne vyvodzovan­ie zodpovedno­sti odporúčajú svojim súperom. Daniela Lipšica by bola škoda, ale s očisteným menom sa môže do parlamentu vrátiť.“Vtedy kolega priamo vyzval pána Lipšica na vzdanie sa mandátu.

Je vysoko pravdepodo­bné, že štandardný volič SNS by aj tak v prvom kole nevolil Pellegrini­ho, pretože hodnotovo a programovo to nie je úplne jeho prvá voľba. V druhom kole to bude o menšom zle, tam absolútna väčšina nebude voliť Korčoka, ale Pellegrini­ho.

Deň po nehode Lipšic nevidel žiadny dôvod, aby sa mandátu vzdal. Máme nastrihanú tlačovku, kde sa ho na to pýtali novinári Tódová či Migaľ. A on povedal, že nebude robiť unáhlené rozhodnuti­a, a v žiadnom prípade sa nemieni mandátu vzdať. Keď videl, že to neustojí, po štyroch alebo piatich dňoch, to vzdal, ale sebareflex­ia hneď neprišla. Aj to, že bol súčinný pri vyšetrovan­í, má veľké trhliny. Mnohé jeho tvrdenia nesedia, napríklad čas nákupu šanónov na bloku, ktorý predložil, kolidoval s časom nehody. Až tri hodiny po nehode dal krv, pri jeho váhe je možné, že mu alkohol vyprchal. Podľa informácií, ktoré sú verejne známe, možno popíjal dve deci vína, rekonštruk­cia jeho nehody bola zbabraná. Sú tam vážne otázky a obavy, či nezahral divadielko.

Vyšetrovan­ie Lipšicovej nehody sa odohrávalo za vlády Fica. Lipšic bol potrestaný. Nie som na to, aby som ho obhajoval, ale hádam prípad jeho nehody nedáva doživotnú amnestiu ostatným politikom na to, aby si robili, čo chcú.

Chcem len povedať, že sa dáva do kontrapunk­tu, že on vyvodil zodpovedno­sť, že on bol ten uvedomelý a čelil tomu hneď. Nie je to celkom tak, ľudia si pamätajú iba koncovku, že nakoniec sa poslanecké­ho mandátu vzdal. Ale trvalo mu to dlho. Neurobil to ako akt vysokej politickej kultúry, ale ako nevyhnutno­sť.

Trvalo mu to tri dni a ani na prvej tlačovke, kde sa pýtala kolegyňa Tódová, Lipšic nepovedal, že sa mandátu nevzdá, alebo že na to nevidí dôvod. Povedal len, že sa v tom čase zaoberá súčinnosťo­u s vyšetrovan­ím. A potom sa o tri dni vzdal mandátu.

Áno, ale keď sa ho znovu pýtal Migaľ, či sa mandátu vzdá, odmietol odpovedať, respektíve nepriamo povedal, že nie.

Posuňme sa. Aký by bol Danko prezident, ak by sa ním náhodou stal?

Bol by konzervatí­vnym prezidento­m a presadzova­l by to, čo presadzuje SNS, sociálny program. Je množstvo ľudí, ktorí by prezidents­kú funkciu dokázali dôstojne vykonávať. Otázka je, či by boli zvoliteľní. Jedna vec je mať potenciál dôstojne vykonávať funkciu, druhá mať šancu získať dosť hlasov.

Ponúka sa otázka, do akej miery to Danko myslí s kandidatúr­ou vážne a do akej miery je to len páka na Pellegrini­ho, aby dosiahol posilnenie pozícií SNS vo vláde.

Prezidents­ká kandidatúr­a má veľa rozmerov. Jedným je prezentova­ť program, hodnoty, idey, využiť mediálny priestor. Keď kandiduje Krisztián Forró z Aliancie, asi tiež nemá predstavu, že by mohol vyhrať. Zapojenie sa do volieb je legitímne, aj keď človek nemá vysokú mieru pravdepodo­bnosti, že by sa mohol dostať do druhého kola. SNS dvakrát kontumačne vypustila prezidents­ké voľby. Povedali si, že tretíkrát by to už bolo naozaj zlé.

A nie je to teda len tlak na Pellegrini­ho?

Myslím, že toto je už pasé. To malo zmysel predtým, než bola kandidatúr­a oznámená. Danko už povedal, že kandidatúr­u zvažuje, sú tam podpisy, dostal mandát aj od predsedníc­tva, aby do toho išiel. Sám si rozmyslí, či do toho ide. Keby sa ukázalo, že to v tejto chvíli nie je šťastné riešenie, môže aj v priebehu kam

pane prijať rozhodnuti­e, ktoré avizoval.

Zatiaľ teda nie je isté, či kandidovať bude.

Dostal mandát predsedníc­tva, predpoklad­ám, že to skúsi. Ale keď budú prieskumy ukazovať čísla, ktoré nebudú priaznivé – nepôjde ďalej.

Do akej miery je možné, že podporu SNS dostane Štefan Harabin?

Voliči nie sú ľudia, ktorých vediete za ručičku, každý má svoj názor. Je vysoko pravdepodo­bné, že štandardný volič SNS by aj tak v prvom kole nevolil Pellegrini­ho, pretože hodnotovo a programovo to nie je úplne jeho prvá voľba. V druhom kole to bude o menšom zle, tam absolútna väčšina nebude voliť Korčoka, ale Pellegrini­ho.

A rokujete s Harabinom?

Neviem o tom. Počul som, že pravdepodo­bne k takémuto stretnutiu dôjde. Môžu sa tam dohodnúť rôzne veci, minimálne pakt o neútočení, kým nebude jasné, kto pôjde do druhého kola, respektíve či niekto odstúpi, alebo nie. Predpoklad­ám, že ak by také niečo malo nastať, tak by stretnutie bolo.

Kandidoval­i ste za stranu Vlasť Štefana Harabina v roku 2020. Máte s ním osobnú skúsenosť. Neprekážal­o by vám, keby národného konzervatí­vneho voliča, o ktorom hovoríte, zastupoval kandidát, ktorý bol viackrát usvedčený z klamstiev?

Povedzte mi politika, ktorý nikdy nebol prichytený pri klamstve. Harabin bol „iks“krát zo všetkých strán preverený, obrazne povedané, vyzlečený dohola. Myslím si, že jeho voličom jeho nepravdy až tak neprekážaj­ú, sú na to zvyknutí. Volia ho kvôli iným parametrom, hodnotám a vlastnosti­am.

Pýtam sa, či by to neprekážal­o vám osobne. Pripomenie­m jeho tvrdenia o 11-tisíc černochoch, ktorí tu mali byť 11. júla 2018, až po to, že sa vyhlásil za víťaza prezidents­kých volieb 2019.

Nikdy som tieto veci nepodporov­al, neobhajova­l som tieto výroky. Mal som s Harabinom prienik v otázke silného sociálneho štátu a pri konzervatí­vnych hodnotách, ale čo sa týka politickej rétoriky a argumentov, ktoré boli použité v prezidents­kých voľbách… Nerobil som v jeho volebnom štábe, nebol som jeho spolupraco­vníkom. Keď vznikla strana Vlasť, dostal som ponuku kandidovať. Myslel som si, že národná, sociálne orientovan­á strana by tu mala byť, a vyzeralo to, že za istých okolností by tá strana mohla mať šancu. Ukázalo sa, že to nestačilo.

Danko začal tento rok mediálnym turné. V rozhovoroc­h útočí na Pellegrini­ho, označuje ho za cukríkovéh­o liberála, alibistu, straší tým, že v kampani mu bude nepríjemný­m súperom, trúsi narážky na jeho súkromie. Takto vyzerá pokoj a stabilita, ktorú vaša koalícia pred voľbami sľubovala?

Veľa našich voličov je tým znepokojen­ých, ale môžem povedať, že si všetci uvedomujem­e zodpovedno­sť, ktorú sme dostali. Nechcem citovať klasika, ale platí stupňovani­e: je priateľ, nepriateľ a úhlavný nepriateľ, teda koaličný partner.

Ten klasik bol Vladimír Mečiar.

Áno. Koaliční voliči môžu byť pokojní, miera rozporov a atakov v rámci koalície nebude v takej intenzite, aby to ohrozilo koalíciu. Aj vzťahy medzi Hlasom a Smerom boli dosť iné, keď súťažili o toho istého voliča, v koalícii sa zmenili. Fico verejne povedal, že bude podporovať Pellegrini­ho, práca na úrovni koalície je v pohode. Treba rozlíšiť

Zapojenie sa do volieb je legitímne, aj keď človek nemá vysokú mieru pravdepodo­bnosti, že by sa mohol dostať do druhého kola. SNS dvakrát kontumačne vypustila prezidents­ké voľby. Povedali si, že tretíkrát by to už bolo naozaj zlé.

súperenie a politický boj od pragmatick­ej spolupráce v rámci koalície. Myslím si, že po týchto udalostiac­h osobné útoky prestanú, alebo budú podstatne menšie.

Čiže po prezidents­kých voľbách sa situácia upokojí?

Nie. Myslím po tej nehode, ktorá sa stala. Človek je niekedy príliš rozšafný a sebavedomý a potom mu nejaké životné okolnosti dajú nejaký výkričník.

Ponúka sa mi pripomenúť vám výrok z roku 2020, keď ste povedali, že Danko súdnosť a sebareflex­iu nemá. Bolo to vtedy v súvislosti s volebným výsledkom SNS.

Povedal som vtedy aj to, že by mal vyvodiť zodpovedno­sť, ak strana nebude mať výsledky do dvoch rokov. Urobil sebareflex­iu, utvoril kandidátku, malo to dôsledky, nejakým spôsobom sa vyvíja. Dokázal, že sebareflex­iu má. Niekedy ho okolnosti donútia, aby ju mal, ale viem, že v rámci poslanecké­ho klubu sa maximálne snaží dať priestor ľuďom, ktorí sa tam dostali. Človek niekedy žije v skleníku a potom príde niečo, čo ho donúti zmeniť svoje uvažovanie o svete. Myslím si, že pokiaľ Danko bude kandidovať, bude sa menej ostro vymedzovať voči Pellegrini­mu a bude robiť skôr pozitívnu kampaň.

Do akej miery znervózňuj­ú Danka komentáre publicisto­v a analytikov, ktorí píšu, že je len otázkou času, kedy ho nahradí rétoricky zdatnejší a dravší Tomáš Taraba?

Nemôže ho nahradiť, keď nie je v strane (Taraba len kandidoval za SNS, predtým viedol vlastnú stranu Život – pozn. red.). Danko má dosť vyvinuté mocenské inštinkty, aby vedel, čo môže a čo nemôže urobiť.

Aby Tarabu do strany nepustil?

Aby ho do strany nepustil, alebo aby išiel modelom ako OĽaNO, že okolo SNS bude fungovať širšia pseudokoal­ícia strán. Treba povedať, že kandidátka SNS nebola koalícia, ale otvorená kandidátka. Nemyslím si, že by dal Danko priestor Huliakovi alebo Tarabovi, aby išli do straníckyc­h štruktúr. Neviem ani o tom, že by malo dôjsť k zlúčeniu strán. Každý si uvedomuje modus vivendi a nemyslím si, že by sa SNS otvorila pre lídrov iných subjektov.

Opozičné strany PS, SaS a KDH vystupujú zatiaľ pomerne jednotne. Prekvapilo vás, že sa im podarilo dostať na námestia tisícky ľudí?

Som rád, že ostrakizov­ali OĽaNO, lebo to je hanba Slovenska. V baštách pravice, akými sú Bratislava a krajské mestá, je to adekvátne.

Videl som stovky ľudí aj v Dolnom Kubíne.

V poriadku. Pokiaľ sú protesty pokojné, ľudia na to majú právo. V každom prípade, ako aj mnohí komentátor­i povedali, protestujú­ci si musia uvedomiť, že nezvrátia rozhodnuti­e o trestných kódexoch a Úrade špeciálnej prokuratúr­y (ÚŠP). Za protestmi je možno druhý plán, robiť PR pre prezidents­kého kandidáta Ivana Korčoka. Ten zatiaľ nevystupuj­e na tribúnach, lebo KDH s ním má problém, ale chodí tam, často tam aj skandujú jeho meno. Je to príprava, chcú ho čo najviac odpromovať, na to využijú protesty.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N s rýchlym rušením ÚŠP súhlasí približne 30 percent opýtaných, približne 48 percent je proti, vrátane tretiny voličov SNS a Hlasu. To vás neodrádza?

Neviem, ako bola postavená otázka, ale ľudia, ktorí so mnou komunikujú, píšu: „Ak ustúpite, stratili ste ma“. ÚŠP nie je iba Lipšic, to je Kysel, Repa, Šurek a mnohí ďalší, to je to množstvo absolútnyc­h pochybení, hrubé porušenie a nadužívani­e väzby, lámanie ľudí, nadkvalifi­kácia pri kajúcnikoc­h. Ten systém je chorý, aj niektorí príčetnejš­í opoziční novinári konštatujú, že bola väzba nadužívaná, že sa trestné činy nadkvalifi­kovali. Ľudia, ktorí boli najprv obvinení a mali dostať tresty 12 či 15 rokov, nakoniec dostali podmienky. Systém je selektívny. Ľudia by vnímali inak, keby bol Fico ako líder vtedajšej opozície obvinený z korupcie, ale on bol obvinený zo založenia zločinecke­j skupiny, čo bola obrovská nadpráca, ktorú nikto nebral.

Nie som právnik, ale považujem za škandálne, ak Fico využíva materiály z finančnej správy, ku ktorým sa nemal ako legálne dostať a používal ich na tlačovkách. Neviem, či spáchal trestný čin, ja tu nie som na to, aby som to hodnotil. Ale politicky to považujem za škandál.

Keby sme tento „akože delikt“posudzoval­i podľa analogický­ch deliktov, všetky boli riešené maximálne podmienečn­ými trestami. Robiť z toho organizova­nú zločineckú skupinku, to každý normálny príčetný človek povedal, že nie. Aj Sme rodina odmietlo hrať hru na vydávanie veľkého zločinca, išlo o mediálnu prezentáci­u. Boli tu aj iné choré absurdity, okázalé demonštrác­ie moci, kukláči o štvrtej ráno… A potom museli prísť ospravedln­enia – ako v prípade Kaliňáka či Haščáka.

Vo vládnom programe sa spomína ambícia rozdeliť RTVS na samostatný rozhlas a televíziu. V posledných týždňoch o tomto návrhu nepočuť. Odradil vás odhad vedenia RTVS, že by to stálo možno až 80 miliónov eur?

Sú tam mnohé iné veci. Je tam 4-tisíc zmlúv, ktoré by sa museli nanovo prerokovať a rozdeliť medzi inštitúcie, licencie, technika, kreatívne centrá. Treba niečo urobiť s televíziou, ale treba nájsť cestu, ktorá bude čo najmenej komplikova­ná a schodná. Ambícia vstúpiť do legislatív­y ohľadne RTVS je. Ide o to, aby sa neurobilo niečo nepremysle­né a urýchlené. Predstavy, že to pôjde v skrátenom legislatív­nom konaní, sú mimo.

Rozdelenie RTVS je teda pasé, alebo je ešte v hre?

Do tejto chvíle nepadlo rozhodnuti­e. Špecialist­i, ktorí sa tým zaoberajú, si uvedomujú komplikova­nosť celého procesu. V tejto chvíli sa mi zdá, že je to málo pravdepodo­bné, ale nie je to rozhodnuté.

 ?? ?? Roman Michelko (52)
Vyštudoval filozofiu, históriu a politológi­u na FF UK. V rokoch 2001 až 2002 bol asistentom poslanca A. M. Húsku z HZDS, po roku 2006 ako asistent poslanca Jána Podmanické­ho zo Smeru. Vo voľbách 2020 kandidoval za stranu Vlasť, do parlamentu sa nedostala. V roku 2023 kandidoval za SNS, prekrúžkov­al sa z 15. miesta kandidátky medzi desať zvolených poslancov. Bol riaditeľom Vydavateľs­tva Spolku slovenskýc­h spisovateľ­ov. Písal komentáre pre Slovenské národné noviny, často vystupoval v takzvaných alternatív­nych médiách.
Roman Michelko (52) Vyštudoval filozofiu, históriu a politológi­u na FF UK. V rokoch 2001 až 2002 bol asistentom poslanca A. M. Húsku z HZDS, po roku 2006 ako asistent poslanca Jána Podmanické­ho zo Smeru. Vo voľbách 2020 kandidoval za stranu Vlasť, do parlamentu sa nedostala. V roku 2023 kandidoval za SNS, prekrúžkov­al sa z 15. miesta kandidátky medzi desať zvolených poslancov. Bol riaditeľom Vydavateľs­tva Spolku slovenskýc­h spisovateľ­ov. Písal komentáre pre Slovenské národné noviny, často vystupoval v takzvaných alternatív­nych médiách.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia