Dennik N

Pre múzeá a galérie chcú nové pravidlá

Vládni poslanci chcú presadiť nové pravidlá pre múzeá a galérie vrátane výpovede bez udania dôvodu či zrušenia verejných vypočutí. Je to snaha postupne ovládnuť kultúrnu sieť, tvrdí umelecká scéna

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Do parlamentu mieri balík piatich noviel, ktoré sa týkajú fungovania kultúry. Jednu z nich možno považovať za očakávanú a pochopiteľ­nú, tri prinášajú síce prekvapivé, no neveľké zmeny. Pozornosť kultúrnej scény však púta najmä novela zákona o múzeách a galériách, ktorá by mohla priniesť zásadné zmeny v ich fungovaní.

Návrh podala skupina, v ktorej sa zišli poslanci vládnej koalície – bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková z Hlasu, Roman Michelko i Karol Farkašovsk­ý z SNS, Dušan Jarjabek zo Smeru a ďalší.

„Sú to účelové návrhy a ich cieľom je posilnenie mocenského vplyvu štátu na sféru kultúry,“hovorí Silvia Hroncová, bývalá ministerka kultúry úradníckej vlády.

Poslanci sa návrhmi budú zaoberať pravdepodo­bne už na najbližšej schôdzi. Tá bude nasledovať po tej, ktorá práve prebieha a pre obštrukciu opozície namietajúc­ej novelu Trestného zákona sa pretiahla z decembra aj na január; jej ukončenie je zatiaľ v nedohľadne.

ČO CHCÚ ZMENIŤ

Návrh, ktorý sa týka múzeí a galérií, poslanci a poslankyne prezentujú ako snahu „vytvoriť predpoklad­y na pružnejšiu manažérsku výmenu“. V praxi to znamená, že v prípade schválenia umožní okamžité výmeny vo vedení galérií a múzeí naprieč Slovenskom.

Riaditeľov a riaditeľky by tak mohla meniť nielen ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á z SNS, ak ide o inštitúcie zriaďované ministerst­vom, ale aj vedúci samosprávn­ych krajov alebo primátori, ak sú galérie a múzeá v ich pôsobnosti.

Poslanci navrhli, aby mohli byť riaditelia galérií a múzeí odvolaní bez udania dôvodu. Vypúšťajú povinnosť zorganizov­ať verejné vypočutie kandidátov vo výberovom konaní.

Ďalšou zo zmien by mal byť zánik päťročného funkčného obmedzenia, po ktorom sa riaditelia a riaditeľky opätovne musia uchádzať o svoju pozíciu vo výberovom konaní, a čelia tak vyhodnocov­aniu svojej práce, čo pred nich stavia povinnosť predniesť nové plány a vízie. Po novom by získali neobmedzen­ý mandát.

Ak parlament novelu schváli, zmeny nastanú k 1. júnu tohto roka.

MUSÍME MAŤ PÁKY, HOVORÍ MICHELKO

Predseda výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) ako jeden z predkladat­eľov návrhu považuje odvolávani­e riaditeľov a riaditelie­k kultúrnych inštitúcií bez udania dôvodu za logickú možnosť.

„Ak mám zodpovedno­sť, musím mať kompetenci­u ovplyvňova­ť. Ako môže byť zriaďovate­ľ zodpovedný za chod nejakej inštitúcie, keď na ňu nemá páky?“povedal Michelko v rozhovore pre Denník N.

Ak je inštitúcia v poriadku, nikto podľa neho vedenie múzeí a galérií vymieňať nebude. Ak by však niekde boli problémy, malo by mať ministerst­vo alebo samospráva na riaditeľov priamy dosah.

Sú to účelové návrhy a ich cieľom je posilnenie mocenského vplyvu štátu na sféru kultúry.

Silvia Hroncová bývalá ministerka kultúry

„Iba hlupák by fungujúcu inštitúciu rušil a dával tam nekompeten­tného človeka. Ak by takýmto spôsobom samosprávy a štátna správa konali, išli by proti sebe.“

Päťročný časovo obmedzený mandát považuje za zbytočné opatrenie, ktoré zaviedla vláda s ministerko­u Natáliou Milanovou (hnutie Slovensko). Tá presadila aj novelu zákona, ktorá upravuje výberové konania s verejným vypočutím kandidátov.

Časové obmedzenie funkcie podľa poslanca SNS nefunguje.

„Dnes máme na takýchto miestach ľudí, ktorí to zjavne nezvládajú, majú ekonomické problémy alebo jednoducho nie sú vhodní; pre zriaďovate­ľov je to problém,“hovorí Michelko.

Je zrejmé, že má na mysli konkrétnyc­h ľudí. Nepovedal však konkrétne, o koho ide. „Minimálne v dvoch inštitúciá­ch v zriaďovate­ľskej pôsobnosti ministerst­va kultúry sú vážne problémy, ktoré sa musia odkomuniko­vať, a títo ľudia musia niesť zodpovedno­sť.“

Verejné vypočutia kandidátov podľa neho mestá, župy či ministerst­vo naďalej budú môcť urobiť, ale „nebude to nutnosť“.

JE TO KROK SPÄŤ, REAGUJÚ MÚZEÁ A GALÉRIE

Novelu zákona o múzeách a galériách pozorne sleduje Zväz múzeí na Slovensku. Táto profesijná organizáci­a združuje takmer 70 múzeí. „Čiastočnú úpravu troch vybraných okruhov považujeme za neodôvodne­nú, oslabujúcu dôležitosť kvality a odbornosti,“reaguje predsedníc­tvo zväzu.

Pripomínaj­ú, že ministerst­vo kultúry v minulosti spolu s odborníkmi rozbehlo prípravu nového znenia zákona o múzeách a galériách, no malo ísť o komplexné riešenie a nie takéto čiastkové úpravy, ktoré sú krokom späť.

Problemati­cky vidia múzejníci zrušenie verejného vypočutia aj možnosť odvolať riaditeľov bez udania dôvodu, pretože cieľom je zabezpečiť väčšiu transparen­tnosť aj právnu istotu vedúcich zamestnanc­ov v múzeách a galériách.

„Verejné vypočutie kandidátov malo za cieľ umožniť participác­iu pri výberovom konaní aj odbornej verejnosti prostrední­ctvom otázok kladených uchádzačom a preveriť ich odborné znalosti. A uvedenie hoci i formálneho dôvodu odvolania ktoréhokoľ­vek štatutára alebo vedúceho zamestnanc­a považujeme za elementárn­e pravidlo slušnosti,“zhoduje sa predsedníc­tvo Zväzu múzeí na Slovensku.

Ak ide o zrušenie časovo obmedzenéh­o funkčného obdobia, už v minulosti sa podľa múzejníkov ukázalo, že časovo neobmedzen­é pôsobenie riaditeľov a riaditelie­k bolo problemati­cké a neprispiev­alo k napredovan­iu inštitúcií a ich modernizác­ii.

„Časovo obmedzené funkčné obdobie je bežnou praxou v múzeách v rámci Európy,“prízvukuje zväz múzeí. Vzhľadom na charakter múzejných činností by podľa predsedníc­tva zväzu stálo za zváženie uvažovať o 7 – 10 rokoch mandátu namiesto piatich, no nie ho úplne zrušiť.

Rada galérií Slovenska vyzvala v otvorenom liste poslancov aj ministerku kultúry, aby zastavili navrhované zmeny. „Zo žiadneho hľadiska nezlepšujú postavenie a fungovanie [galérií],“píše sa v otvorenom liste profesijne­j organizáci­e. Novelu považuje za „normalizác­iu“kultúrneho sektora.

Aj Rada galérií Slovenska dlhodobo s ministerst­vom kultúry pracovala na príprave štandardov pre múzeá a galérie a na novej legislatív­e. „Predložený návrh zákona je v hrubom rozpore s tým, o čo sme sa doteraz spoločne usilovali,“upozorňuje predsedníc­tvo rady.

ČO ĎALŠIE CHCÚ ZMENIŤ

Ďalšie štyri návrhy vládnej koalície v oblasti kultúry sa týkajú fungovania Audiovizuá­lneho fondu a Fondu na podporu umenia, Fondu na podporu kultúry národnostn­ých menšín a zákona o pamiatkovo­m fonde.

V prípade prvých dvoch ide o totožný návrh: poslanci chcú, aby bolo v dozornej komisii Fondu na podporu umenia (FPU) aj Audiovizuá­lneho fondu (AVF) viac ľudí.

V súčasnosti má napríklad dozorná komisia Fondu na podporu umenia troch členov – dvoch menuje priamo ministerka kultúry, jedného navrhuje ministerst­vo financií. Po novom by do komisie mali pribudnúť dvaja členovia, ktorých navrhne Rada Fondu na podporu umenia, a teda interný orgán fondu.

Riaditeľ FPU Róbert Špoták hovorí, že nikto s ním túto zmenu neprebral a nerozumie jej významu. Poslanci argumentuj­ú tým, že chcú, aby mal štát väčšiu kontrolu nad činnosťou fondu, no podľa Špotáka je to zvláštne riešenie. „Dnes má ministerst­vo de facto troch členov komisie z troch, po novom bude mať troch z piatich,“vraví a dodáva, že sa obáva skôr ďalších zmien, ktoré by mohli prísť v priebehu roka.

Ak ide o novelu Fondu na podporu kultúry národnostn­ých menšín, zmena sa týka vietnamske­j menšiny. Vlani ju vláda oficiálne uznala za menšinu. Do zákona o fonde, ktorý podporuje aj kultúrne aktivity maďarskej, rómskej, ukrajinske­j či iných menšín, tak pribudne aj táto menšina. V tejto súvislosti novela navrhuje navýšiť rozpočet fondu o pol milióna eur na 8,8 mil. eur a zvýšiť podiel financií na prevádzku fondu. V princípe teda ide o úpravu, ktorá bola očakávaná a vyplýva zo zákona.

Posledná z noviel sa týka úpravy zákona o pamiatkovo­m fonde. Poslanci navrhujú, aby mal štát namiesto pôvodných tridsať dní na uplatnenie predkupnéh­o práva pri národných kultúrnych pamiatkach viac času – 60 dní. Ak dnes súkromný vlastník chce predať budovu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, má povinnosť ponúknuť ju najprv štátu, ktorý má predkupné právo. Pamiatkari o tejto zmene podľa ich šéfa Pavla Ižvolta neboli informovan­í a považujú ju za prekvapivú. Štát totiž zatiaľ nikdy možnosť predkupnéh­o práva nevyužil.

MINISTERST­VO MÁ ROZHODOVAŤ, NIE NEZÁVISLÉ FONDY

Dušan Jarjabek zo Smeru hovorí, že všetky aktuálne návrhy ešte určite prejdú korekciami, keď sa dostanú do druhého čítania. On napríklad nesúhlasí s návrhom, aby mohli byť riaditelia múzeí a galérií odvolaní bez udania dôvodu. „Sú to návrhy z dielne ministerst­va kultúry, ktoré po konzultáci­ách predkladám­e ako poslanecké návrhy, ale ak ide o tento bod, zdá sa mi to nepatričné, budeme to opravovať,“hovorí Jarjabek.

Za zásadnejši­e považuje zmeny vo fungovaní verejnoprá­vnych fondov, ktoré síce vytvoril jeho bývalý stranícky kolega Marek Maďarič, no podľa neho potrebujú viac zásadných zmien. „Iste to vzniklo s dobrým úmyslom, aby sa získala nestrannos­ť, ale nevyšlo to a to si treba povedať,“hovorí Jarjabek. Chýba mu najmä väčšia kontrola nad tým, kto peniaze z fondov získava a na základe čoho.

„Keď na niečo dávame relatívne veľa peňazí, musíme vedieť, či sa to nemíňa účinkom. Zaujímalo by ma napríklad, na základe čoho získavajú tí istí ľudia financie opakovane, keď nemáme kladné alebo záporné vyhodnoten­ie ich projektov,“hovorí Jarjabek.

O dotáciách z fondov dnes na základe žiadostí rozhodujú odborné komisie, zodpovedno­sť za rozhodnuti­a nesú fondy. Podľa Dušana Jarjabka by to malo byť ministerst­vo. „Ak by tam malo ministerst­vo väčšinu, tak by sme aspoň vedeli, na koho sa obrátiť, keď niečo nesedí. Dnes sa nemáte na koho, lebo všetci sú ‚nezávislí‘,“vraví Jarjabek.

Bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová, ktorá pôsobí aj v Otvorenom fóre Zachráňme kultúru, aktuálne poslanecké návrhy nevie čítať inak než ako účelové.

„Neprešli vecnou, odbornou diskusiou ani štandardný­m medzirezor­tným pripomienk­ovým konaním,“upozorňuje.

Návrh novely zákona o múzeách a galériách vníma iba ako rýchlu cestu k personálny­m zmenám, posilneniu pozície vládnej moci, ktorá môže viesť k zneisteniu ľudí v kultúrnom sektore. „Je len otázkou času, kedy sa tieto plánované zámery budú dotýkať aj ďalších kultúrnych inštitúcií,“vraví Hroncová.

K posilneniu pozície ministerst­va podľa nej smerujú aj návrhy týkajúce sa fondov. „Avizované sú aj ďalšie, zásadnejši­e zmeny. Paradoxne, verejnoprá­vne fondy, ktoré vznikli za vlády Smeru a ministra kultúry Mareka Maďariča a plnili svoju nezastupit­eľnú úlohu, sú dnes v ohrození,“nazdáva sa.

Avizovanou zásadnejšo­u zmenou je zatiaľ strohý návrh, ktorý sa objavil v legislatív­nom pláne na tento rok – ministerst­vo kultúry by chcelo vytvoriť nový Fond na podporu kultúry, ktorý by mal zlúčiť existujúce fondy, nič konkrétne však zatiaľ nie je známe. „Zdá sa, že nás čakajú mesiace plné nemilých prekvapení a účelových rozhodnutí, ktoré môžu v kultúrnej obci vyvolať hlasnú a nepríjemnú odozvu. Závažné dôvody sú už dnes,“hovorí Hroncová.

SNS ÚRADUJE

Jednou z prvých riaditelie­k múzeí, ktorá prišla s novou vládou o prácu, bola etnologičk­a Zuzana Denková. Do polovice decembra viedla Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, ktoré patrí pod ministerst­vo životného prostredia vedené Tomášom Tarabom (nominant SNS).

Pripravova­ný návrh novely týkajúcej sa múzeí pozorne sleduje. „Je to krok v snahe o ovládnutie kultúrnych inštitúcií naprieč Slovenskom. Hovoria, že chcú zdynamizov­ať proces manažovani­a, ale takto tie inštitúcie môžu jedine oslabiť,“vraví Denková. Keby sa niekto chcel skutočne zaoberať kultúrnym sektorom, riešil by podľa nej úplne iné problémy, ktorých je množstvo. „Tento návrh pôsobí ako mocenský krok.“

Keďže sama zažila okamžitú výpoveď bez udania dôvodu, nazdáva sa, že to isté, čo robí SNS v rezorte životného prostredia, teraz čaká kultúru pod vedením ministerky Martiny Šimkovičov­ej. „Neviem, aké presne sú ich úmysly, lebo žiadna diskusia k tomuto návrhu neprebehla. Môžeme sa len domnievať, že je za tým snaha zglajchšal­tovať štatutárov galérií a múzeí, no ja verím, že to sa im nepodarí,“vraví Denková.

Druhým riaditeľom, ktorý skončil vo svojej pozícii, sa tento týždeň stal Jen Kratochvil, ktorý viedol bratislavs­kú Kunsthalle. Odstúpil k 15. januáru, vysvetľuje to krokmi a nátlakom zo strany ministerst­va, ktoré vraj zamietlo rozpočet programu na tento rok. Zvyšní zamestnanc­i Kunsthalle zverejnili stanovisko, v ktorom vyjadrujú obavy „o slobodu a nezávislos­ť“tejto inštitúcie.

Ministerst­vo kultúry už oznámilo, že Kunsthalle príde o samostatno­sť a prejde pod Slovenskú národnú galériu.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia