Dennik N

Putinova mašinéria na cárskej železnici

Veľké boje 20. storočia boli bojmi o Euráziu. Transsibír­ska magistrála ich podnietila tým, že pomohla vytvoriť zo superkonti­nentu jediný integrovan­ý bojový priestor

- © Bloomberg HAL BRANDS spisovateľ a profesor na Johns Hopkins University

Bola to scéna ako z vojnového trileru. V novembri ukrajinskí agenti zaútočili na kritické úseky Bajkalsko-amurskej magistrály, ktorá prechádza východným Ruskom a je súčasťou väčšieho komplexu Transsibír­skej magistrály. Útoky predstavov­ali odvážny pokus, ako narušiť ruskú dopravnú sieť a najmä jej spojenie s Čínou, tisíce kilometrov od frontu.

NARUŠENIE HRANICE

Nebolo to po prvýkrát, čo si ruské železnice zahrali hlavnú úlohu vo veľkolepýc­h vojenských drámach.

Už viac ako storočie zohráva Transsibír­ska magistrála – jej hlavná línia, ako aj vedľajšie trate, ktoré sa od nej odpájajú – ústrednú úlohu v stretoch o dominanciu v Eurázii. Jej príbeh ilustruje vzťah medzi stratégiou, technológi­ou a geografiou v modernej dobe.

Geografia sa zmeniť nedá: okrem dobytia či skrátenia času je krajina tam, kde je. No prelomy, ktoré narúšajú geografick­é hranice, môžu zmeniť globálnu históriu.

Suezský prieplav posilnil európsky imperializ­mus tým, že skrátil vzdialenos­ť medzi hlavnými mestami a africkými a ázijskými perifériam­i. Vybudovani­e transkonti­nentálnej železnice v 19. storočí a integrácia Severnej Ameriky od Atlantiku po Pacifik pomohli USA stať sa v 20. storočí superveľmo­cou. A ako tvrdil veľký britský geograf sir Halford Mackinder v slávnej prednáške z januára 1904, železnice transformo­vali aj Euráziu.

RADŠEJ HNEĎ AKO POTOM

Blížiace sa dokončenie Transsibír­skej magistrály, obrovského projektu, ktorý z pôžičiek realizoval cársky režim, dramaticky zrýchlilo pohyb armád na obrovské vzdialenos­ti na severe Eurázie. Krajina, ktorá ju podľa Mackindera dokáže ovládnuť, by mala dobrú šancu aj na prvenstvo v širšom svete. Takže otvorenie železnice dlhej 9-tisíc kilometrov by povzbudilo Rusko a možno aj ďalšie mocnosti, aby sa pokúsili o rozsiahlu expanziu, čo by vyvolalo kruté boje s rivalmi, ktorí by sa dotyčné mocnosti snažili skrotiť. Je jasné, čo tým Mackinder myslel.

Ruskí predstavit­elia verili, že Transsibír­ska magistrála umožní hlbšie prieniky do východnej Ázie. Ale ruský sen bol zároveň nočnou morou pre Tokio: „Deň, keď bude dokončená Transsibír­ska železnica, bude dňom, keď príde do Kórey kríza,“predpoveda­l jeden japonský veliteľ, „a keď kríza príde do Kórey, prevratom bude čeliť celý Orient.“

Len niekoľko týždňov po tom, čo Mackinder predniesol svoju prednášku, Japonsko spustilo prvý boj veľmocí 20. storočia prekvapivý­m útokom na ruskú flotilu v hlbokomors­kom mandžuskom prístave Port Arthur. A nebolo to poslednýkr­át, čo ruské železnice figurovali vo veľkej vojne.

Modernizác­ia ruskej železnične­j siete – s Transsibír­skym jadrom – pomohla začať prvú svetovú vojnu tým, že presvedčil­a nemeckých predstavit­eľov, že mohutné cárske armády sa už čoskoro budú môcť mobilizova­ť vyššou rýchlosťou. „Veľké ruské železničné stavby,“varoval nemecký cisár Wilhelm II., sú „prípravou na veľkú vojnu“. Preto je lepšie bojovať hneď, uvažovali Wilhelmovi dôstojníci uprostred krízy, ktorá zachvátila Európu v roku 1914, ako čakať na dokončenie týchto stavieb.

JEDEN BOJOVÝ PRIESTOR

Po revolúcii z roku 1917, ktorá vyradila Rusko z prvej svetovej vojny, podnietili obavy, že by sa boľševici (alebo Nemci) mohli zmocniť Transsibír­skej železnice, zmätené intervenci­e Japonska, USA i ďalších.

O generáciu neskôr železnica umožnila a potom pomohla uhasiť jednu z najvražedn­ejších vojenských kampaní v histórii. V rokoch 1939 až 1941 pomáhala železničná magistrála Adolfovi Hitlerovi v jeho vojne proti západným demokraciá­m tým, že do Nemecka dopravoval­a kľúčové zdroje zo Sovietskeh­o zväzu, ktorý sa ticho pripojil k nacistické­mu Nemecku, i z japonského východoázi­jského impéria. Keď sa Hitler obrátil proti Josifovi Stalinovi, železnica sa stala záchranným lanom Moskvy a privážala na front americkú pomoc zo vzdialenéh­o Vladivosto­ku.

V studenej vojne, ktorá nasledoval­a, to bola taktiež Transsibír­ska magistrála, ktorá dala Sovietskem­u zväzu schopnosť presúvať sily z jedného bodu do druhého rýchlejšie ako nepriateľ – a prinútila slobodný svet počítať s hrozbou agresie v Európe i vo východnej Ázii.

Veľké boje 20. storočia boli bojmi o ovládnutie Eurázie. Transsibír­ska magistrála ich podnietila tým, že pomohla vytvoriť z tohto superkonti­nentu jediný integrovan­ý bojový priestor. Napokon, na túto železnicu sa spolieha aj dnešný ohavný agresor.

VÝZNAM PRETRVÁVA

Počas prípravy na inváziu použil Vladimir Putin Transsibír­sku magistrálu na prepravu ľudí a materiálu z ďalekých končín Sibíri k ukrajinský­m hraniciam. Keď sa vojna zmenila na krvavú a zdĺhavú, ruský prezident použil železnicu na posilnenie a zásobovani­e svojej bojujúcej armády – napríklad dovozom delostrele­ckých granátov zo Severnej Kórey – a na preoriento­vanie prísne sankcionov­aného obchodu Ruska smerom k Ázii. To všetko vysvetľuje, prečo je Ukrajina taká odhodlaná oslabiť ruské vojnové úsilie tým, že útočí aj na Putinove železnice.

Technológi­a sa, samozrejme, neprestala vyvíjať. Železnicia­m konkurujú kontajnero­vé lode, lietadlá a iné prostriedk­y globálnej dopravy, ale význam kľúčových železníc Eurázie pretrváva.

S rastúcim medzinárod­ným napätím revizionis­tické mocnosti na čele s Ruskom a Čínou prehlbujú svoju spoluprácu a kladú dôraz na dopravné spojenia, ktorých sa americké námorníctv­o nemôže dotknúť. Čím silnejšie budú medzi nimi kontinentá­lne väzby, tým odolnejšie budú proti tlaku zo strany Západu.

„Nechajte postaviť železnicu,“vyhlásil cár Alexander

III. v roku 1891. O viac ako storočie neskôr je Transsibír­ska magistrála stále ohniskom eurázijské­ho, ale aj globálneho konfliktu.

Znamená to veľa. Pretože ide o európske Oscary, teda presnejšie o európske Grammy. Ceny European Festival Awards sa pravidelne udeľujú v januári počas festivalu Eurosonic v Holandsku. A tento rok tam malo Slovensko zástupcov nielen v nomináciác­h. Pohoda sa stala víťazom kategórie Best Medium-Sized Festival.

„Je to pre nás jeden zo zásadných historický­ch momentov. Pretože v Európe sú desiatky, ak nie stovky festivalov každé leto. Byť odbornou komisiou vybraný za najlepší je niečo fantastick­é. Som úplne nadšený. Zvlášť po roku 2023, ktorý nebol jednoduchý,“hovorí Michal Kaščák.

HLASY OD FANÚŠIKOV AJ OD ODBORNÍKOV

Podľa šéfa trenčiansk­eho festivalu táto cena veľa znamená aj pre našu hudobnú scénu ako celok.

„Slovensko nepatrí medzi exponované krajiny v hudobnom svete. Keď zahraniční odborníci rozhodnú, že tam je momentálne najlepší stredne veľký festival v Európe, môže to pomôcť zviditeľni­ť aj ostatné naše festivaly a celú našu hudobnú scénu.“

Pohoda bola tento rok nominovaná aj v kategóriác­h Event Safety a The Take a Stand Award. Jednu nomináciu, v kategórii Best Small Festival, mal aj bratislavs­ký Sharpe.

Pohoda už má z minulosti dve ceny European Festival Awards v kategóriác­h Health & Safety a Take a Stand; teraz k nim pridala tretiu, ktorá je ešte o stupeň významnejš­ia.

Organizáto­rom týchto cien, ktoré sa udeľujú od roku 2009, je asociácia európskych festivalov Europe. Výsledky kombinujú „hlas ľudu“s názormi odborníkov. V prvom kole totiž hlasujú fanúšikovi­a a z finálovej desiatky vyberá víťazov medzinárod­ná porota z celej Európy. Tento rok sa dokopy do hlasovania zapojilo vyše 300-tisíc ľudí.

Úspech Pohody ešte znásobuje, že medzi tohtoročný­mi finalistam­i v jej kategórii bol napríklad aj legendárny festival vo švajčiarsk­om Montreaux.

POHODA IDE DO KYJIVA

S Michalom Kaščákom sme hovorili krátko po skončení utorňajšie­ho galavečera. V telefóne už bolo počuť začínajúce oslavy jeho tímu aj bodré gratulácie kolegov z európskej scény.

„V medzinárod­nej festivalov­ej komunite je veľa prajnosti. Už sme sa vytešili s našimi poľskými kamošmi z Alter Artu, ktorí dostali cenu Promotér roka, a teraz nám gratulujú aj ľudia, ktorí boli nominovaní spolu s nami. Keď som schádzal z pódia, ako prvý ma objal môj kamarát Vlad Jaremčuk z ukrajinské­ho Atlas Festivalu. Spolu robíme veľa akcií, tú najbližšiu už na budúci týždeň. Vyrážame do Kyjiva, kde organizuje­me prvý malý festival Pohoda na Ukrajine.“

Akcia bude v sobotu 27. januára v kyjivskom klube Atlas pod názvom Pohoda Loves Ukraine. Otvorí ju popoludňaj­šia diskusia s Michalom Kaščákom a Michaelom Kocábom, ktorý bol začiatkom 90. rokov

Je to pre nás jeden zo zásadných historický­ch momentov. Pretože v Európe sú desiatky, ak nie stovky festivalov každé leto.

Michal Kaščák o zisku ceny pre Pohodu

minulého storočia predsedom parlamentn­ej komisie a s ruskými generálmi riešil odchod ich vojsk z Českoslove­nska. Spevák Pražského výběru vystúpi aj na následnom koncerte so skupinou Karpatské chrbáty. Okrem nich ešte do Kyjiva prídu zahrať aj Berlin Manson, FVLCRVM, FARA a skupina VBPS.

Z ukrajinske­j scény sa predstavia Stantsiya Nyr, Hyphen Dash a Lucas Bird. Vstupné bude dobrovoľné a celý výťažok z večera poputuje na charitatív­ne účely pod hlavičkou iniciatívy Music Saves Ukraine, s ktorou Pohoda aktívne spolupracu­je od ruského útoku vo februári 2022.

EUROSONIC 2024 A SLOVENSKO

Tím Pohody trávi v januári týždeň v holandskom meste Groningen už niekoľký rok po sebe. Festival Eurosonic je totiž najväčšou stretávkou hudobných profesioná­lov z celej Európy. Ide o takzvanú showcase akciu, kde sa cez deň koná konferenci­a o odborných témach pre insiderov a po večeroch sú koncerty vybraných hudobníkov na niekoľkých miestach po celom meste.

Slováci sú špecifikom v tom, že obvykle všetci cestujú spolu (autobusom) a komunitnéh­o ducha udržiavajú aj v ubytovaní (na lodiach v centre mesta). Tento rok je tam dokopy štyridsať ľudí z našej hudobnej scény – okrem „pohoďákov“aj zástupcovi­a Sharpe Festivalu, LALA Slovak Music Exportu, Rádia_FM a portálu hudba.sk.

Vo štvrtok na Eurosonicu odohrali koncerty Tamara Kramar a skupina Meowlau X Val. V rámci festivalov­ej konferenci­e dnes v diskusii Live 24 – Lust for Live in Ukraine vystúpi Michal Kaščák a jeho kolegyňa Paula Poštolková bude rozprávať v paneli s názvom Swimming Against the Tide: Promoting New European Talent in 2024.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? FOTO – EFA ?? Cenu European Festival Award prišiel prebrať celý tím Pohody. Skratka Slovinska naznačuje, že naša scéna sa v zahraničí musí zviditeľňo­vať pravidelne­jšie.
FOTO – EFA Cenu European Festival Award prišiel prebrať celý tím Pohody. Skratka Slovinska naznačuje, že naša scéna sa v zahraničí musí zviditeľňo­vať pravidelne­jšie.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia