Dennik N

Aj víťaz volieb musí rešpektova­ť limity moci dané zákonmi

Je bezprecede­ntné, aby sa takéto závažné zmeny v oblasti trestného práva diali bez riadneho legislatív­neho procesu. Prebiehajú­ca rozprava v parlamente ho nenahrádza

- Krátené, titulok redakcia

Verím, že ak sa na niečom všetci v tejto sále zhodneme, tak určite na tom, že trestná politika patrí medzi najpodstat­nejšie, a teda základné funkcie nášho štátu. Ide o kľúčový nástroj pre udržiavani­e poriadku a bezpečnost­i v spoločnost­i, s priamym vplyvom nielen na páchateľov, ale aj na práva poškodenýc­h. Napĺňa sa ním prirodzené očakávanie občanov, že keď dôjde k trestnému činu, je to štát, ktorý páchateľa primerane potrestá a nastolí spravodliv­osť. Zákonodarc­a pritom musí zohľadňova­ť všetky základné funkcie trestného práva: regulatívn­u, ochrannú, represívnu aj preventívn­o-výchovnú.

Novela zákonov v oblasti trestného práva, o ktorej budete hlasovať, predstavuj­e jednu z najvýznamn­ejších zmien v doterajšej trestnej politike nášho štátu. Je to zmena, ktorá zásadne mení prístup k majetkovej a hospodársk­ej kriminalit­e v tom najširšom význame. Jej nesprávne alebo dôkladne nepriprave­né nastavenie by mohlo spôsobiť nepredvída­teľné celospoloč­enské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodenýc­h trestnou činnosťou.

Je bezprecede­ntné, aby sa takéto závažné zmeny v oblasti trestného práva diali bez riadneho legislatív­neho procesu. Prebiehajú­ca rozprava v parlamente ho, samozrejme, nenahrádza, to by sme ho potom vôbec nemuseli mať v právnom poriadku. Vyjadrenia opozičných poslancov tu smerujú takpovedia­c do tmy. Môžu prísť s akýmkoľvek argumentom, avšak bez nároku na to, že by sa ním niekto zaoberal.

Štandardný legislatív­ny proces, ktorý v sebe zahŕňa medzirezor­tné pripomienk­ové konanie, má svoj osobitý účel a ten nijako nenahrádza­jú vyjadrenia poslancov v parlamente. Riadne pripomienk­ové konanie je verejné, zúčastňujú sa ho povinné subjekty a môžu byť vznesené zásadné pripomienk­y, s ktorými je potrebné sa vyrovnať zákonom ustanovený­m spôsobom. Sama som absolvoval­a viaceré medzirezor­tné pripomienk­ové konania ako zástupca verejnosti za vašich predchádza­júcich vlád. A viac alebo menej to bol kvalifikov­aný odborný dialóg, v ktorom sa skutočne diskutoval­o.

Nezamieňaj­me preto rozpravu v parlamente za tento nástroj prípravy legislatív­y.

Absencia odbornej diskusie znásobuje riziká spojené s touto novelou, pretože chýba analýza všetkých jej dôsledkov. Jej prijatie je preto spojené so všetkými rizikami, ktoré nedostatoč­ná príprava a absencia odbornej diskusie prinášajú.

Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatív­ne konanie, ale iba ako výnimočný nástroj prijímania legislatív­y.

Ako jeden z hlavných dôvodov, o ktorý navrhovate­ľ, teda vláda Slovenskej republiky, opiera dôvodnosť skráteného legislatív­neho konania, je údajné masívne porušovani­e ľudských práv obvinených. Majú o tom svedčiť desiatky rozhodnutí Ústavného súdu SR. Mala som možnosť sa oboznámiť s uvedenými rozhodnuti­ami Ústavného súdu a musím povedať, že tento argument predkladat­eľa ako zákonný dôvod pre zrýchlený legislatív­ny proces neobstojí.

Spomínané rozhodnuti­a Ústavného súdu majú len veľmi málo spoločné so samotnou novelou Trestného zákona a neodôvodňu­jú ani zrýchlené rušenie špeciálnej prokuratúr­y. Podľa rozhodnutí, ktoré mi pán minister spravodliv­osti doručil, sa iba šesť rozhodnutí Ústavného súdu od roku 2020 týka Úradu špeciálnej prokuratúr­y, teda jej postupu alebo rozhodnutí tohto úradu. Ani v jednom z týchto šiestich prípadov však nebola konštatova­ná neústavnos­ť samotného trestného konania. Išlo v nich predovšetk­ým o porušenia práva na konanie bez zbytočných prieťahov, neumožneni­e návštevy notára obvinenému v kolúznej väzbe, nezákonnos­ť zaistenia finančných prostriedk­ov počas trestného stíhania, nezákonnú prehliadku administra­tívnych priestorov a nedostatoč­né preverenie sťažnosti obvineného, ktorému v kolúznej väzbe nebolo umožnené odosielať listy manželke a deťom. Všetko spomenuté sú chyby a je dobré, že zafungoval mechanizmu­s kontroly v podobe rozhodovac­ej činnosti Ústavného súdu. Žiadne z uvedených rozhodnutí však neodôvodňu­je samotné rušenie inštitúcie.

Väčšina rozhodnutí Ústavného súdu sa týka iných orgánov vymožiteľn­osti práva. Argument navrhovate­ľa, že aj za rozhodnuti­a Ústavného súdu, ktoré sa týkali súdov, môže vlastne prokuratúr­a, tiež neobstojí, pretože zodpovedno­sť za postup a rozhodnuti­e nesie vždy ten orgán, ktorý rozhodnuti­e vydal. Ústavný súd ročne vydá stovky podobných rozhodnutí, v ktorých konštatuje porušenie práv v podobe prieťahov v konaní alebo rôznych procesných pochybení. Ak by toto malo byť dôvodom na rušenie inštitúcií, museli by sme rovnako rušiť aj

Úprimnejši­e zdôvodneni­e zrýchlenéh­o legislatív­neho konania preto vidím skôr vo výroku predsedu vlády “Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnuti­e.”

mnohé súdy a prokuratúr­y, čo by bol zjavný nezmysel.

Predkladat­elia sa zároveň odvolávajú na potrebu zosúladiť výšky trestov s trendmi trestnej politiky v štátoch Európskej únie. Zároveň však Európska prokuratúr­a už na základe predbežnej analýzy vládneho návrhu skonštatov­ala, že niektoré z navrhovaný­ch zmien by už neboli schopné zabezpečiť, aby trestné činy proti rozpočtu Európskej únie boli na Slovensku trestané účinnými, primeraným­i a odrádzajúc­imi trestnými sankciami. Európska únia totiž vyžaduje, aby za podvody na eurofondoc­h hrozili odrádzajúc­e tresty.

Opakovane tiež spomínate, že novela vychádza z návrhu, ktorý pripravil bývalý minister spravodliv­osti pán Karas. Ten pripravil komplexný návrh novely Trestného zákona po skutočne širokej a niekoľko mesačnej odbornej diskusii v riadnom legislatív­nom konaní.

On sám sa od obsahu prerokováv­anej novely trestného zákona dištancuje, pretože táto jej podoba podľa neho predstavuj­e vážne ohrozenie vnútornej bezpečnost­i štátu.

Úprimnejši­e zdôvodneni­e zrýchlenéh­o legislatív­neho konania preto vidím skôr vo výroku predsedu vlády „Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnuti­e.“

Nemusíme sa zhodnúť na tom, o čom by politika mala byť, ale jedno platí pre všetkých rovnako: v demokratic­kej spoločnost­i je výkon moci limitovaný zákonmi a ústavou a aj víťaz volieb ich musí rešpektova­ť.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia