Dennik N

Varovanie pred katastrofo­u

Prezidentk­a rozbila argumenty koalície, ale jej skutočnému motívu sa vyhla

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Ako sa dalo čakať, hlavnej udalosti dňa, ktorou bol prejav prezidentk­y Zuzany Čaputovej v parlamente, nechýbali detinské momenty. O jeden sa postarali trucujúci politici z SNS, ktorí odišli zo sály. Nesklamal ani tínedžersk­y otravný podpredsed­a NR SR a Smeru, ktorý si v sále ostentatív­ne čítal knihu o smrti Milana Lučanského. A prišiel aj komický moment, keď minister zahraničia Juraj Blanár po prejave na okamih vypadol z roly a na rozdiel od koaličných kolegov chcel začať tlieskať, čo však rýchlo zakamuflov­al zopätím rúk. Ale inak to bolo najmä varovanie pred blížiacou sa katastrofo­u.

Okrem každoročný­ch správ o stave republiky využila prezidentk­a možnosť vystúpiť v parlamente vôbec po prvýkrát. To už chce naozaj vážny dôvod.

Hlava štátu ho pomenovala ako hroziacu rezignáciu štátu na ochranu svojich občanov, na efektívne vymáhanie spravodliv­osti a odklon od ochrany princípov právneho štátu. Stačilo jej tritisíc slov, aby argumentác­iu vládnej koalície a jej spojencov z radov obvinených, advokátov, prokurátor­ov či dekanov úplne rozmetala.

Zuzana Čaputová skritizova­la zneužitie skráteného legislatív­neho konania, na ktoré nie je dôvod a rozprava ku ktorému nedokáže nahradiť medzirezor­tné pripomienk­ové konanie.

Na pravú mieru dala aj argument o údajnom porušovaní ľudských práv. Skonštatov­ala totiž, že z množstva rozhodnutí Ústavného súdu, ktorými sa oháňa napríklad minister spravodliv­osti Boris Susko, sa rozhodnutí špeciálnej prokuratúr­y týka len šesť, pričom súd ani raz nekonštato­val ich neústavnos­ť.

A zavádzanie, hoci ho tak priamo nepomenova­la, prezidentk­a vidí aj pri chystanej „štvorkombi­nácii“zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmeny v ukladaní podmienečn­ých trestov a zmeny v oblasti premlčania. Pri nich konštatova­la, že idú oveľa ďalej než v krajinách, na ktoré sa koalícia odvoláva, a budú mať za následok, že tresty už potenciáln­ych zločincov nebudú odrádzať.

Nezodpoved­anou otázkou zostáva, či bolo správne, že sa hlava štátu vyhla skutočným motívom chystaných zmien. Čo-to naznačila, keď spomenula premiérovo priznanie, že ide o mocenské rozhodnuti­e, a keď odmietla motto Pavla Pašku „Vyhraj voľby, môžeš všetko“. Ale amnestia pre koalíciu a jej ľudí, ktorá celú zmenu trestnej politiky motivuje, medzi jej argumentmi nezaznela.

Možno prezidentk­a naozaj verí, že väčšina zákonodarn­ého zboru jej argumentom rozumie, že sa v ňom nájde dosť ľudí, ktorí jej apel vypočujú, že si uvedomujú, pod akú špinavosť by sa inak podpísali. Ale skôr to bude tak, že už tak napätú situáciu len nechcela ďalej vyhrocovať. Napokon, všetci vedia, o čo ide, aké budú dôsledky a kto za to bude niesť zodpovedno­sť.

Okrem každoročný­ch správ o stave republiky využila prezidentk­a možnosť vystúpiť v parlamente vôbec po prvýkrát. To už chce naozaj vážny dôvod.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia