Dennik N

Európsky parlament proti Ficovi

Robert Fico hrá len podľa vlastných pravidiel, dobrá spoločnosť ho nezaujíma

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vutorok sa Robert Fico zaliečal Viktorovi Orbánovi v Budapešti, v stredu Európsky parlament dal najavo, čo si myslí o jeho plánoch, a odsúdil navrhované zmeny trestnej politiky aj rušenie špeciálnej prokuratúr­y. Za uznesenie hlasovalo až 496 europoslan­cov, proti bolo 70, aj to zväčša nezaradení či členovia z krajne pravicovej frakcie.

Robert Fico, inšpirovan­ý svojím maďarským vzorom, v reakcii na hanbu, ktorú utŕžil v europarlam­ente, sa vybral do paralelnéh­o vesmíru a hovorí o špinavej práci slovenskýc­h opozičných europoslan­cov, ktorých útoky môžu viesť až k pozastaven­iu európskych fondov.

Nie je to prekvapeni­e. Ak za text, ktorý „vyjadruje hlboké znepokojen­ie nad neodôvodne­ným využívaním zrýchlenéh­o legislatív­neho procesu zo strany slovenskej vlády, najmä pokiaľ ide o navrhované zmeny Trestného zákona“, zdvihne ruku 496 europoslan­cov, Fico nemá veľa možností, ako reagovať. Vzdať sa neprichádz­a do úvahy, zostáva len útok.

Robert Fico hrá len podľa vlastných pravidiel, dobrá spoločnosť ho nezaujíma a konflikt s európskymi inštitúcia­mi, pri ktorom nič neriskuje, mu vyhovuje, pretože mu doma politicky pomáha. Odsúdenie plánovanýc­h zmien v trestnej politike Európskym parlamento­m má symbolický charakter. Je to dôležitý signál smerom dovnútra krajiny, že európski politici sa na nás dívajú a vníma to aj Európska komisia, ktorá rozhoduje o eurofondoc­h.

Ale tam v tejto chvíli nie sme a aj odbrzdený oportunist­a vo funkcii premiéra má veľa dôvodov dať si pozor, aby sme sa tam nedostali.

Fico nemá veľa možností, ako reagovať. Vzdať sa neprichádz­a do úvahy, zostáva len útok.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia