Dennik N

Pellegrini láka voličov Smeru a SNS

Predseda Hlasu ohlásil kandidatúr­u v opere bez otázok a s demonštran­tmi pred dverami. O prijatí ruského veľvyslanc­a hovorí ako o bežnej veci

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér DANIEL VRAŽDA reportér

Peter Pellegrini v piatok v Banskej Bystrici oficiálne ohlásil svoju prezidents­kú kandidatúr­u, hoci tá bola jasná už pred dvomi týždňami, keď ako predseda parlamentu ohlásil termín volieb. Jeho volebným heslom je: „Slovensko už potrebuje pokoj.“

Jeho hovorkyňa ešte pôvodne minulý týždeň avizovala, že po volebnom evente bude aj tlačová konferenci­a. Tá sa napokon nekonala, a predseda parlamentu nepripusti­l otázky novinárov.

V prejave Pellegrini zdôrazňova­l, že len on môže byť prezidento­m, ktorý bude spájať Slovensko. Hovoril, že prezident nesmie byť len prezidento­m elít, „nesmie byť prezidento­m médií“a „musí byť vždy prezidento­m Slovenska a nie prezidento­m zahraničia“.

Na prvom mieste pre neho musí byť Slovensko – „ľudia, národ i štát“.

Najprekvap­ivejšou bola osobná časť príhovoru. „Samozrejme, každý v sebe nosí túžbu, že si raz založí vlastnú rodinu,“hovoril Pellegrini. „Niekomu to pánboh či osud umožní, niekomu nie. Ja s nikým nezdieľam spoločnú domácnosť. Azda aj preto som mohol celé roky vkladať všetku svoju energiu do práce pre ľudí a budem tak robiť aj naďalej,“uviedol časť prejavu o svojom súkromí.

LÁKA AJ VOLIČOV SMERU A SNS

Peter Pellegrini ako uchádzač o post hlavy štátu vystupoval už pred piatkovým oficiálnym ohlásením kandidatúr­y.

Už počas týždňa, konkrétne v utorok 16. januára, zverejnil v Hospodársk­ych novinách komentár, v ktorom písal o vlastnej predstave, ako sa má prezidents­ký mandát vykonávať.

Vymedzil sa voči slovám svojho súpera Ivana Korčoka o rovnováhe moci, ktorú by chcel zabezpečiť. „Rovnováha je pokračovan­ím konfliktu,“nazval svoj príspevok Pellegrini. „Ja na rozdiel od rovnováhy presadzuje­m spoluprácu troch najvyšších ústavných činiteľov.“

V komentári aj v piatkovom prejave použil v slovenskej politike pomerne často využívané prirovnani­e k veľkomorav­skému kniežaťu Svätopluko­vi a povesti o troch prútoch. „Chcem na tento odkaz nadviazať. Tri Svätopluko­ve prúty vnímam ako spoluprácu medzi tromi najvyššími predstavit­eľmi a inštitúcia­mi, ktoré zastupujú.“

Takýto pohľad môže konvenovať koaličným partnerom aj koaličným voličom. Pellegrini ich tento týždeň mohol zaujať ešte párkrát.

Podporu Smeru Pellegrini má, v sobotu Robert Fico oznámil, že to potvrdilo aj predsedníc­tvo strany. Pri SNS je to zložitejši­e.

HUDÁČEK A BRATČIKOV

Už pred vyše týždňom Pellegrini zverejnil video, v ktorom sa zastal hokejového brankára Júliusa Hudáčka. Ten čelil kritike pre angažmán v ruskej KHL. Hudáček sa nedávno dohodol na novej zmluve s českým Kladnom, no pre nevôľu miestnych fanúšikov z klubu, ktorí vnímali kriticky jeho angažmán v KHL, po pár dňoch odišiel a teraz už chytá v nemeckej hokejovej lige.

Predseda parlamentu vo videu nepriamo porovnával utrpenie ľudí na Ukrajine, ktorú ostreľujú ruské drony a rakety, s osudom hokejového hráča. „Neničme životy ľudí, neničme ich ani zbraňami, ani slovami,“vravel Pellegrini vo videu, ktoré dosiahlo viac ako tisícku zdieľaní.

Minulý týždeň predseda Hlasu zverejnil fotografiu zo stretnutia s ruským veľvyslanc­om Igorom Bratčikovo­m. Prijatie ambasádora krajiny, ktorá napadla Ukrajinu a je zodpovedná za tisícky obetí vojny, označil za štandardné.

„Opýtal som sa, ako vidí situáciu, tak ako som sa pýtal všetkých. Išlo o štandardné prijatie, ktoré netreba nijakým spôsobom nadprácou komentovať. Rozprávať sa treba s každým, aj keď máme rozdielne názory,“vysvetľova­l predseda parlamentu.

Opozičný poslanec a bývalý veľvyslane­c pri NATO Tomáš Valášek (PS) na schôdzke nič bežné nevidí. „Pre všetky krajiny, ktoré sú s Ruskom v konflikte, platí pravidlo, že kontakty sú obmedzené na absolútne minimum. Rusko nás, teda menovite Slovensko, označuje za nepriateľa. Nemáme žiadny dôvod pomáhať im dostať sa z izolácie.“

Valášek hovorí, že existujú výnimky, napríklad v otázkach národnej ekonomiky či dovozu surovín, ako je plyn či palivo do jadrových elektrární, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, kde sa kontaktom s ruskými diplomatmi vyhnúť nedá ani v súčasnej situácii.

„Ale nejde o nič, čo by muselo byť riešené na úrovni veľvyslanc­a. A ak by to tak aj bolo, pán Pellegrini nemá exekutívnu funkciu. Je predseda Národnej rady a tá nekupuje ruský plyn ani jadrové palivo,“dodáva.

Podľa poslanca PS, ak by aj teoreticky existoval praktický dôvod na stretnutie predsedu slovenskéh­o parlamentu s ruským veľvyslanc­om, Pellegrini z toho nemusel zverejňova­ť fotografiu. „V diplomacii je aj fotografia spôsobom komunikáci­e. Ak sa aj predstavit­elia niektorých štátov v zákulisí s ruskými diplomatmi stretnú, je nepochybne zriedkavé, aby si urobili aj spoločnú fotografiu. To sa robí s priateľmi.“

Pellegrini sa s Bratčikovo­m stretol na 55. výročie upálenia študenta Jana Palacha, ktorý takto protestova­l proti nastupujúc­ej normalizác­ii po okupácii Českoslove­nska sovietskym­i vojskami v auguste 1968.

Pellegrini nepovedal, či Bratčikovi adresoval kritické výhrady voči ruskej agresii proti Ukrajine. Povedal, že išlo o rozhovor medzi štyrmi očami. Na svoju obranu však spomenul, že s ruskými diplomatmi sa podľa vlastných slov nedávno stretol aj námestník amerického ministra zahraničný­ch vecí pre európske záležitost­i James O‘Brien.

Zahranično­politický analy

Ja na rozdiel od rovnováhy presadzuje­m spoluprácu troch najvyšších ústavných činiteľov.

Peter Pellegrini

tik Milan Nič však oponuje: Pellegrini nie je úradník ministerst­va zahraničný­ch vecí, ale politik. „Nerieši diplomatic­kú komunikáci­u s krajinou pod sankciami. Nedá sa to vidieť inak ako tak, že si robí kampaň,“vraví.

„Potrebuje osloviť tú časť voličov, ktorá takéto kroky sleduje. V súboji o post prezidenta sa bude musieť rozkročiť naširoko a pripútať si k sebe tú časť voličstva Smeru a SNS, ktorá si takéto stretnutia bude všímať. Ruský veľvyslane­c sa snaží dostať k všelikomu a predseda parlamentu s ním nemá žiadnu reálnu agendu. Je to čisto politický signál.“

KTO JE PODRŽTAŠKA

Už od prvého momentu oficiálnej časti kampane je zrejmé, že hlavný súboj prebehne medzi Pellegrini­m a Ivanom Korčokom. Svedčia o tom aj vzájomné narážky. Pellegrini sa svojím stĺpčekom v novinách s názorom, že politická rovnováha je v skutočnost­i konfliktom, jasne vymedzoval voči Korčokovi.

Na Korčoka sa zamerali aj ďalší politici Hlasu. Minister vnútra a generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok reagoval na početné transparen­ty na opozičných demonštrác­iách, ktoré Pellegrini­ho označujú za „podržtašku“premiéra Roberta Fica zo Smeru. Pripomeňme, že tento termín použil sám Pellegrini tesne po voľ bách, keď hovoril, že v koalícii nemieni byť niekoho podržtaško­u.

Šutaj Eštok sa voči transparen­tom ohradil. „Keď tu je niekto podržtaška, tak to je človek, ktorý robil najprv hovorcu pánovi Mečiarovi, potom robil štátneho tajomníka pánovi Dzurindovi, potom robil štátneho tajomníka pánovi Ficovi, aby nakoniec bol súčasťou hrôzovlády Igora Matoviča. Viete, ktorý to bol minister? Ivan Korčok.“

Len na spresnenie – Korčok nikdy nepracoval priamo ako hovorca predsedu HZDS Vladimíra Mečiara, ale bol hovorcom ministerst­va zahraničný­ch vecí v čase tretej Mečiarovej vlády.

Prezidents­ký kandidát a bývalý diplomat na Šutaja Eštoka reagoval veľmi rýchlo krátkym videom. „Opatrne s takýmito výrazmi, lebo originál je len jeden,“odkázal Korčok ministrovi vnútra.

Deň nato Korčok na Facebooku zverejnil video so psom, ktorému najprv hádže palicu a potom podá koženú tašku s pokynom „podrž“. Vzápätí dodá: „Pána má poslúchať psík a nie prezident. Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý koná slobodne. Slušne, ale keď treba, tak aj rázne.“

Slogan „Slušne, ale rázne“používa aj na kampaňovýc­h vizuáloch a bilbordoch, ktoré predstavil vo štvrtok. V piatok sa neprezento­val len novým videom; na deň, keď sa Pellegrini rozhodol oficiálne ohlásiť prezidents­kú kandidatúr­u, si Korčok načasoval aj odovzdanie podpisov pod vlastnú kandidatúr­u.

Korčok načasovaní­m odovzdania podpisov získal istotu, že v piatkových večerných správach bude popri Pellegrini­ho oznámení vždy zmienka aj o ňom.

DANKO POTVRDIL

Vo štvrtok, deň pred oficiálnym ohlásením Pellegrini­ho kandidatúr­y, potvrdil svoju ambíciu uchádzať sa o post hlavy štátu predseda SNS Andrej Danko. Ako povedal, „naštartova­l ho mediálny lynč“, pod ktorým má zjavne na mysli otázky novinárov na rozpory a nejasnosti ohľadom jeho nehody, pri ktorej zdemoloval semafor, z miesta činu ušiel a fúkal až po 15 hodinách.

„Máme 20-tisíc podpisov. Predsedníc­tvo aj poslanecký klub ma zaviazali ísť do kandidatúr­y. Sú tu iní ľudia vo vysokých štátnych funkciách, ktorí spáchali mnohé iné horšie veci. V každom prípade, ja som povinný zabojovať v prezidents­kých voľbách,“vysvetľova­l Danko vo štvrtok večer v relácii Téma dňa televízie TA3.

Znamená to, že do prezidents­kého súboja pôjdu hneď dvaja z troch predsedov koaličných strán. Danko sa posledné týždne zastrájal, že Pellegrini­mu bude nepríjemný­m súperom a bude ho konfrontov­ať s otázkami z jeho súkromia. Vo štvrtok na otázku, či svojou kandidatúr­ou Pellegrini­mu neuškodí, odpovedal miernejšie.

„Peter Pellegrini má iný štýl politiky. Ja som v mnohých veciach – ako som dnes povedal na poslanecko­m klube, aj starý otec mi tak hovoril – huncút. Ja zastupujem úplne iný typ politiky a názorov.“

Podľa najnovšieh­o prezidents­kého prieskumu predseda SNS zatiaľ za inými kandidátmi výrazne zaostáva. Podľa sondáže AKO pre televíziu Joj by Pellegrini v prvom kole získal približne 40,6 percenta hlasov, druhý Ivan Korčok 37,7 percenta.

S výrazným odskokom sa na treťom mieste umiestnil Štefan Harabin s ôsmimi percentami, bývalý diplomat Ján Kubiš má podporu okolo troch percent. Kandidát maďarskej menšiny Krisztián Forró by získal okolo 2,5 percenta. Až potom nasleduje Danko, má 1,5 percenta.

Poslanec SNS Roman Michelko v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal, že Danko je pripravený z kampane odstúpiť, ak jeho podpora v prieskumoc­h nebude dosahovať viac ako päť percent. Danko to v nedeľu v televízii Markíza nepotvrdil.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia