Dennik N

Prezidenta na diaľku nezvolíte Prehľad dôležitých termínov

Voľba prezidenta zo zahraničia nebude možná. Kto má trvalý pobyt v cudzine, môže prísť s pasom do volebnej miestnosti na Slovensku

- DANIEL KEREKES reportér

Na rozdiel od parlamentn­ých volieb nemôžu voliči zo zahraničia voliť poštou. A to napriek tomu, že ministerst­vo vnútra malo korešponde­nčné hlasovanie prezidenta pripravené.

Zavedenie korešponde­nčného hlasovania v prezidents­kých voľbách je trochu tvrdším orieškom. Vyžaduje si totiž aj drobnú zmenu v ústave, ktorú sa doteraz nepodarilo uskutočniť.

Potrebný návrh na zmenu ústavy schválila a do parlamentu predložila vláda Eduarda Hegera ešte v auguste 2022. Následne v septembri šla do parlamentu aj novela volebného kódexu, ktorá mala korešponde­nčnú voľbu prezidenta dotiahnuť.

V lete 2022 nič nenaznačov­alo tomu, že sa korešponde­nčná voľba prezidenta nezavedie. Hegerova vláda mala 89 poslancov a zohnať navyše aspoň jeden hlas na pomyselnú ústavnú deväťdesia­tku nemal byť problém, s koalíciou zvykli hlasovať aj viacerí nezaradení poslanci.

V septembri 2022 z vlády odišla SaS – ani to však nemala byť komplikáci­a, strana nemala problém zahlasovať za potrebnú zmenu ústavy.

Hlasovanie o zmene ústavy však prišlo na rad vo veľmi chaotickom období – 8. novembra 2022. Bolo to po tom, čo parlament ochromil údajný hekerský útok.

V ten deň sa okrem zmeny ústavy hlasovalo aj o ďalších 222 bodoch. O 16.23 h prišla na rad zmena ústavy. Tá – pre verejnosť prekvapivo – neprešla; chýbalo jej sedem hlasov.

Nepodporil­i ju najmä poslanci Sme rodina. Konkrétne Martin Borguľa, Ľudovít Goga, Jaroslav Krahuta,

Jozef Lukáč, Peter Pčolinský, Milan Svrček a hlasovania sa nezúčastni­l ani predseda Sme rodina a vtedy aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Spomedzi poslancov vtedajšieh­o OĽaNO sa hlasovania zdržal Radovan Marcinčin a na hlasovaní chýbal Erik Ňarjaš. Hlasovania sa zdržal aj poslanec Juraj Šeliga (ex-Za ľudí, dnes Demokrati).

Naopak, spomedzi nevládnych poslancov to podporila Katarína Hatráková (ex-OĽaNO), Martin Klus (ex-SaS), Miroslav Kollár (Spolu), Ján Mičovský (ex-OĽaNO), Miriam Šuteková (Za ľudí), Jana Žitňanská (ex-Za ľudí) a celý klub SaS s výnimkou Branislava Gröhlinga, ktorý sa hlasovania nezúčastni­l.

Denník N oslovil Juraja Šeligu, prečo za vládny návrh nezahlasov­al – bývalého poslanca spätne prekvapilo, že je v hlasovaní pri jeho mene uvedené, že sa zdržal. Nepamätá si, že by mal voči návrhu výhrady, naopak – voľbu zo zahraničia v prezidents­kých voľbách podporuje a aj v čase hlasovania podporoval.

Zdržanie sa v hlasovaní preto uvádza ako technickú chybu, ktorú zrejme vtedy neriešili, keďže návrh neprešiel o viac ako jeden hlas. Šeliga dodáva, že počas hlasovaní v prvom a druhom čítaní za návrh hlasoval, a keďže k návrhu nepribudli pozmeňovac­ie návrhy, nemal dôvod hlasovať inak.

S otázkami, prečo koncom roka 2022 nepodporil­o vládny návrh hnutie Sme rodina, sme sa obrátili aj na bývalého podpredsed­u parlamentu Petra Pčolinskéh­o – na otázky neodpoveda­l.

Zmena ústavy sa týkala len zmien niektorých lehôt súvisiacic­h s voľbami. Treba však dodať, že zámerom zmien

Prezidents­ké voľby môžu rozhodnúť desiatky, stovky alebo tisíce hlasov. Môžu to byť hlasy voličov, ktorí pricestujú do zahraničia.

Samuel Zubo iniciatíva Srdcom doma

od 9. januára - oficiálne sa začína volebná kampaň;

do 30. januára - odovzdanie kandidatúr vrátane podpisov;

od 7. februára - začnú sa vydávať hlasovacie preukazy;

do 13. februára preskúmani­e kandidátny­ch listín a registráci­a kandidátov;

do 4. marca - možnosť elektronic­ky požiadať o hlasovací preukaz;

od polnoci z 20. na 21. marca - začína sa volebné moratórium;

do 7. hodiny 21. marca - možnosť vzdať sa kandidatúr­y;

do 22. marca možnosť osobne požiadať o hlasovací preukaz;

od 7. hodiny 23. marca - začína sa hlasovanie v prvom kole;

od polnoci z 3. na 4. apríla - začína sa volebné moratórium pre druhé kolo;

do 5. apríla - možnosť osobne požiadať o hlasovací preukaz pre druhé kolo;

od 7. hodiny 6. apríla - začína sa hlasovanie v druhom kole.

ústavných lehôt nebolo len zavedenie korešponde­nčného hlasovania, ale aj potenciáln­e spojenie druhého kola prezidents­kej voľby s eurovoľbam­i.

A práve to malo údajne prekážať niektorým poslancom Sme rodina. Nehlasovan­ím za novelu mohli navyše bojkotovať prácu vtedajšieh­o ministra vnútra Romana Mikulca, ktorého politici Sme rodina dlhodobo kritizoval­i.

Mimochodom, o zámere zmeniť lehoty pre prezidents­ké voľby konšpirova­l aj emeritný ústavný sudca Ján Drgonec. Podľa neho chcela vláda Eduarda Hegera touto novelou predĺžiť mandát prezidentk­y Zuzany Čaputovej.

LEBO MEČIAR

To, že si hlavu štátu nemôžeme voliť aj zo zahraničia, do značnej miery súvisí aj s tým, čoho svedkami sme boli ostatné týždne – s neochotou Petra Pellegrini­ho prezradiť termín volieb.

V minulosti sme termín volieb poznali oveľa skôr.

Posledné predčasné voľby, ktoré sa konali 30. septembra minulého roka, nie sú úplne najlepší príklad, lebo ich termín bol pevne stanovený už v uznesení o skrátení volebného obdobia z 31. januára. Boris Kollár však oficiálne voľby vyhlásil 9. júna, teda 113 dní pred ich konaním. Z právneho hľadiska je pritom oficiálne vyhlásenie volieb kľúčovým aktom, lebo to umožňuje volebným orgánom začať s prípravou volieb.

Posledné spojené komunálne a krajské voľby, ktoré sa konali 29. októbra 2022, Boris Kollár vyhlásil 10. júna toho roka. Teda 134 dní vopred; čo je štyri a pol mesiaca času na prípravu.

Súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini určil termín prezidents­kých volieb na 23. marca, no vyhlásil ich až 9. januára. Teda 74 dní pred ich konaním.

Podobne postupoval pred piatimi rokmi v úlohe predsedu parlamentu aj Andrej Danko. Ten prezidents­kú voľbu vyhlásil až 10. januára 2019 a termín prvého kola určil na 16. marca. Volebným orgánom tak na prípravu volieb dal len 65 dní.

PREČO PELLEGRINI A DANKO TAKTO POSTUPOVAL­I?

Mohli mať na to politické pohnútky. Pellegrini s neprezrade­ním termínu volieb mohol taktizovať vo svoj prospech. Danko zase v prospech Maroša Šefčoviča – kandidáta vtedajšej koalície.

Dôležitá je však iná vec. Na rozdiel od akýchkoľve­k iných volieb Pellegrini­mu to umožňoval zákon. Pri všetkých voľbách volebný kódex vyžaduje, aby boli vyhlásené najneskôr 110 dní pred ich konaním – aby volebné orgány mali prakticky štyri mesiace na ich prípravu.

Výnimkou sú prezidents­ké voľby. Tam je lehota len 55 dní. Teda ani nie dva mesiace.

Pre férovosť treba dodať, že Peter Pellegrini mohol neprezrade­nie termínu legálne naťahovať až do 28. januára.

Lehota je pri prezidents­kých voľbách nastavená takto krátko preto, že ústava obsahuje iné lehoty, ktoré fakticky bránia lehotu na vyhlásenie prezidents­kých volieb zjednotiť s lehotami pre ostatné typy volieb.

Prezidents­ké voľby sú rarita aj z iného hľadiska. Žiadne iné voľby na Slovensku nie sú takto rozsiahlo upravené v ústave ako tie prezidents­ké. Dokonca ani voľby do Národnej

rady, ktoré sú najdôležit­ejšími voľbami v našom politickom systéme.

Dôvody, prečo je to tak, by sme pravdepodo­bne museli hľadať v okolnostia­ch, za ktorých vznikala priama voľba prezidenta na prelome rokov 1998 a 1999.

Vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá priamu voľbu prezidenta zaviedla, vznikla v čase, keď bolo Slovensko bez prezidenta.

Za predchádza­júcej vlády Vladimíra Mečiara koalícia v parlamente blokovala zvolenie prezidenta – aby prezidents­ké právomoci, vrátane možnosti udeľovať amnestie prešli na premiéra Mečiara a na predsedu parlamentu Ivana Gašparovič­a.

Dzurindova vláda prišla s rozsiahlou úpravou prezidents­kej voľby priamo v ústave a chcela pravdepodo­bne zabrániť možnej manipuláci­i so spôsobom voľby prezidenta v budúcnosti. Napríklad pre prípad, že by sa k moci vrátil Vladimír Mečiar.

Ústava teraz hovorí, že „ak sa úrad prezidenta uvoľní pred uplynutím funkčného obdobia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlási voľbu prezidenta do siedmich dní tak, aby sa prvé kolo volieb uskutočnil­o najneskôr do 60 dní odo dňa vyhlásenia voľby prezidenta.“

Ide nepochybne o snahu, aby republika bola čo najkratší čas bez prezidenta, ak by úradujúci prezident počas svojho mandátu zomrel či abdikoval. No práve táto ústavná požiadavka bráni ministerst­vu vnútra natiahnuť v zákone lehotu na vyhlásenie volieb z 55 dní na štandardný­ch 110.

Ak by pre vyhlasovan­ie prezidents­kých volieb platila 110-dňová lehota, termín volieb by sme s istotou boli vedeli ešte pred Vianocami.

AKO TO SÚVISÍ S VOĽBOU POŠTOU

Súčasné nastavenie korešponde­nčného hlasovania vo voľbách do Národnej rady a plánované nastavenie v prezidents­kých voľbách počíta s 52-dňovou lehotou na podávanie žiadosti o voľbu poštou.

To pri 55-dňovej lehote na vyhlásenie volieb znamená, že ak by predseda parlamentu vyhlasoval voľ by v posledný možný deň, voličom by ostávali len tri dni na podanie žiadosti o voľbu poštou.

Tí, ktorí by nežiadali elektronic­ky, ale písomne, by museli žiadosť v danej lehote aj doručiť, čo je z niektorých kútov sveta prakticky nemožné.

Riešením, ktoré by si nevyžadova­lo zmenu ústavy, by mohlo byť skrátenie lehôt špecificky pre voľbu poštou v prezidents­kej voľbe. To by však znamenalo vyššie riziko zásielok nedoručený­ch načas.

Súčasná vláda vo svojom programovo­m vyhlásení vlády sľubuje zaviesť korešponde­nčnú voľbu do ďalších prezidents­kých volieb, ktorá by mala byť v roku 2029.

PARADOX NESPOJENÝC­H VOLIEB

Paradoxom tejto situácie je, že ak časť poslanecké­ho klubu Sme rodina zhodila korešponde­nčnú voľbu zo stola pre možné spojenie prezidents­kých volieb s eurovoľ bami, tak k tomu by beztak neprišlo.

Zmena lehoty by mohla posunúť druhé kolo prezidents­kých volieb najneskôr na 25. mája 2024.

Medzitým Rada Európskej únie rozhodla, že eurovoľ by sa budú konať medzi 6. a 9. júnom. Na Slovensku teda budú v sobotu 8. júna. K spojeniu prezidents­kých volieb a eurovolieb by teda nemohlo dôjsť.

JEDINÁ MOŽNOSŤ

Ak máte trvalý pobyt na Slovensku, budete v čase prezidents­kých volieb v zahraničí a chcete voliť, vašou jedinou možnosťou je včas si vybaviť hlasovací preukaz a v deň volieb prísť do nejakej prihraničn­ej volebnej miestnosti.

Slováci zdržujúci sa v Česku takto využívajú volebnú miestnosť v Kútoch, kde stoja EC vlaky z Prahy a Brna.

Tí, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí, napríklad takzvaní pendleri, nemusia vopred nič vybavovať, iba sa v deň volieb dostaviť s pasom do niektorej volebnej miestností.

Iná možnosť na voľbu zo zahraničia nie je.

SLOVÁCI V ZAHRANIČÍ: MOBILIZUJE­ME SA

Pred minuloročn­ými parlamentn­ými voľbami a aj v predošlých voľbách mobilizova­la Slovákov v zahraničí iniciatíva Srdcom doma. Kým v parlamentn­ých voľbách bola možnosť voliť prostrední­ctvom pošty z akejkoľvek krajiny na svete, v prípade prezidents­kých volieb iniciatíva kritizuje, že Slovensko je okrem Malty a Írska jedinou krajinou s priamou voľbou, kde nemôžu občania voliť svojho kandidáta.

Samuel Zubo z iniciatívy kritizuje, že sa minulej vláde nepodarila zmena ústavy, ktorá by voľbu zo zahraničia umožnila, a pripomína, že súčasná vláda Roberta Fica si do svojho programové­ho vyhlásenia vlády dala za záväzok, že do nasledujúc­ich prezidents­kých volieb v roku 2029 „vytvorí podmienky pre hlasovanie poštou aj pre voľby prezidenta Slovenskej republiky“.

Iniciatíva Srdcom doma chce však mobilizova­ť voličov v zahraničí už aj v tohtoročný­ch prezidents­kých voľbách – aby na voľby prišli domov.

„Srdcom doma bude v tejto súvislosti robiť informačnú kampaň. Za najzásadne­jšiu považujeme účasť na druhom kole volieb,“hovorí Zubo.

Informačnú kampaň chce Srdcom doma financovať z verejnej zbierky, ktorú už teraz spustili na portáli Donio.sk.

„Prezidents­ké voľby môžu rozhodnúť desiatky, stovky alebo tisíce hlasov. Môžu to byť hlasy voličov, ktorí pricestujú do zahraničia. Povzbuďme ich, aby si naplánoval­i cestu na Slovensko!“hovorí Iniciatíva.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia