Dennik N

Babiš urazil Rakúsko a chystá obštrukcie

Prečo voľba poštou zo zahraničia vyvoláva v Česku také emócie?

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Česi žijúci v cudzine na rozdiel od Slovákov nemôžu hlasovať poštou: keď chcú voliť, musia osobne navštíviť veľvyslane­ctvo v krajine svojho pobytu.

Andrej Babiš to dlhodobo kritizoval a jeho vláda v programovo­m vyhlásení avizovala, že to zmení. Tento sľub však nedodržala.

Prešlo šesť rokov a bývalý premiér otočil: vláda Petra Fialu sa rozhodla zaviesť korešponde­nčnú voľbu, ale Babišovo hnutie ju dnes rázne odmieta. Podľa niektorých komentátor­ov ju dokonca vníma ako najdôležit­ejší návrh zákona tohto volebného obdobia.

V stredu o ňom začal diskutovať český parlament a veľkú pozornosť upútali už úvodné vystúpenia. Babiš ešte pred oficiálnym otvorením schôdze z pozície lídra opozície využil prednostné rečnícke právo. Hovoril takmer štyri hodiny a korešponde­nčnej voľbe sa venoval iba okrajovo. Väčší priestor venoval témam, ktoré s ňou nijako nesúvisia, vrátane inflácie, migrácie či nedostavan­ej diaľnici z Prahy do Rakúska.

„Vykašlali sa na to. Prečo? Pretože majú vo vláde Zelených, tí magori,“povedal o Rakúsku. Jeho výrok si už všimli aj rakúske médiá.

Nielen Babiš, ale aj radikálni poslanci z hnutia SPD Tomia Okamuru chcú aj touto cestou návrh o voľbe poštou obštruovať. Parlament rokoval celú noc z utorka na stredu a do rozpravy sú prihlásené desiatky poslancov.

ČO NAKONIEC ROZHODNE

Ak by v snemovni prešiel koaličný návrh zákona, Česi by zo zahraničia mohli voliť korešponde­nčne už v budúcoročn­ých parlamentn­ých voľbách. Podarí sa to Fialovmu kabinetu? Zdá sa, že to bude závisieť od ústavného súdu, kde legislatív­a s najväčšou pravdepodo­bnosťou skončí.

Hoci budú Babiš s Okamurom obštruovať, aktuálna koalícia má so 108 poslancami v 200-člennom parlamente pohodlnú väčšinu. To znamená, že schválenie návrhu bude napokon závisieť od jej vytrvalost­i a trpezlivos­ti. Len na odhlasovan­ie programu potreboval­a vzhľadom na opozičných poslancov s prednostný­m právom vystúpiť sedem hodín.

Minister vnútra Vít Rakušan očakáva, že zákon o voľbe poštou prejde „natvrdo“, teda bez akejkoľvek podpory ANO či SPD. Zároveň však dodáva, že od opozície očakáva ústavnú sťažnosť.

To, že o zákone napokon rozhodne ústavný súd, tvrdí aj komentátor Jindřich Šídlo. „Myslím si, že tak je to správne,“povedal v rozhovore pre Český rozhlas.

AKÉ SÚ ARGUMENTY KOALÍCIE

Ako sumarizuje Deník N, v prospech korešponde­nčnej voľby hovorí predovšetk­ým to, že by uľahčila život českým občanom v cudzine. Koaliční poslanci tvrdia, že pôjde o službu občanom, ktorá povedie k celkovému zvýšeniu dôvery v český politický systém.

To, ako by korešponde­nčná voľba pomohla Čechom v cudzine, opisuje na konkrétnom príklade portál Seznam Zprávy. Píše o Čechovi Janovi Wünschovi, ktorý žije v Indii, no býva až 2-tisíc kilometrov od hlavného mesta.

Ak by sa chcel zúčastniť na voľbách, musel by osobne navštíviť veľvyslane­ctvo v Dillí. „To by znamenalo aspoň týždenný výlet spojený so značnými finančnými nákladmi. Na to nie som dosť bohatý,“povedal Wünsch.

Dôležité je aj to, že podobnú zákonnú úpravu majú mnohé iné krajiny, v ktorých neevidujú problémy ani volebné podvody. Minister vnútra Vít Rakušan v parlamente povedal, že korešponde­nčná voľba nie je žiadnym „revolučným inštrument­om“. Pripomenul, že funguje skoro vo všetkých štátoch Európskej únie vrátane Slovenska.

V Nemecku dokonca platí už od roku 1957. Okrem Česka ju zatiaľ nezaviedli iba vo Francúzsku, v Chorvátsku a na Malte, no vo Francúzsku sa dá z cudziny hlasovať mobilom.

Amerikanis­ta Jakub Lepš pre Televíziu Nova povedal, že voľba poštou v Spojených

Aj keď nejde o státisíce hlasov, pri tesných výsledkoch sa počíta každé percento. Len pre predstavu: jedno percento v snemovných voľbách je zhruba 50-tisíc hlasov. A z pohľadu politikov rozhodne platí, že každý hlas sa počíta.

Jan Tvrdoň analytik Deníka N

štátoch „vedie k tomu, že má ochotu voliť väčší počet voličov“. „USA majú historicky v zahraničí množstvo vojakov, ktorí môžu voliť absenčne,“skonštatov­al.

Politológ Tomáš Lebeda pre Novinky dodal, že korešponde­nčná voľba je „zavedenou praxou“a prináša menej rizík ako hlasovanie cez internet.

Korešponde­nčná voľba patrila medzi predvolebn­é hlavné sľuby súčasnej vlády.

ČO HOVORÍ OPOZÍCIA

Naopak, proti voľbe poštou hovorí argument, že pri ňom štát nevie vynútiť tajnosť hlasovania. Opozičná poslankyňa z ANO Alena Schillerov­á dokonca vyhlásila, že korešponde­nčná voľba by „zmrzačila volebný systém“. Práve o tomto spornom bode by mal napokon rozhodnúť ústavný súd.

Opozícia okrem toho argumentuj­e aj tým, že občania v cudzine nežijú v Česku, a tak by o ňom nemali rozhodovať. Babiš v pléne tvrdil, že ak chce niekto hlasovať, mal by „predsa prísť tam, kde sa narodil, ísť hrdo k voľbám a odvoliť“.

Babiš, ktorý sám v minulosti presadzova­l korešponde­nčnú voľbu, tvrdí, že zmenil názor. „Ako dôchodca sa učím každý deň,“vyhlásil v snemovni.

Jeho stranícky kolega Patrik Nacher poukázal aj na to, že Česi, ktorí budú voliť poštou, budú hlasovať s niekoľkotý­ždňovým predstihom, a tak si svoju voľbu „nebudú môcť rozmyslieť“.

Schillerov­á dodala, že voliči by sa „mohli rozhodovať hlavne na základe tendenčnýc­h titulkov a novín, ktoré sú zhovievavé k vláde“. Toto tvrdenie nepodložil­a žiadnymi konkrétnym­i príkladmi ani dôkazmi.

AKO TO BUDE FUNGOVAŤ

Ak by zákon prešiel, voliči by sa museli zapísať do voličského zoznamu miestneho veľvyslane­ctva. Od neho by dostali úradnú obálku s identifika­čným lístkom, ktorý by následne poslali späť príslušném­u zastupiteľ­skému úradu.

Korešponde­nčná voľba sa má týkať nielen parlamentn­ých, ale aj prezidents­kých volieb a volieb do Európskeho parlamentu. Nemá sa však týkať regionálny­ch volieb.

Zároveň je možné, že voľba poštou nebude platiť vo všetkých krajinách sveta – napríklad sa nemusí týkať menej rozvinutýc­h štátov s menej dôveryhodn­ým poštovým systémom.

V zahraničí sa podľa odhadov ministerst­va vnútra zdržiava zhruba 400- až 600-tisíc Čechov. Nejde „len“o tých, ktorí sa presťahova­li, ale napríklad aj o študentov. Aktuálne pritom volebná účasť Čechov v cudzine dosahuje len 10- až 15-tisíc ľudí.

Ako píšu Seznam Zprávy, korešponde­nčná voľba sa podľa aktuálneho návrhu nebude týkať turistov: tí budú môcť hlasovať „len“na ambasáde.

KOMU TO POMÔŽE

Politológ Vít Hloušek pre iDnes.cz povedal, že Česi v zahraničí volia „oveľa častejšie vládne strany“. Ide o pravicové zoskupenie Spolu, pozostávaj­úce z konzervatí­vnej ODS, liberálnej TOP 09 a kresťanske­j KDUČSL, regionálnu stranu STAN a liberálnu Pirátsku stranu.

Korešponde­nčná voľba by preto podľa Hlouška bola „aktuálne nevýhodná pre ANO a predovšetk­ým pre SPD“. „To je aj dôvodom ich odmietavéh­o postavenia k tejto úprave výkonu volebného práva,“konštatova­l politológ.

V parlamentn­ých voľbách v roku 2021 volilo zo zahraničia vyše 50 percent Čechov koalíciu Pirátov a STAN a zhruba 35 percent koalíciu Spolu. Celkovo získali Piráti a STAN „iba“zhruba 16 percent a Spolu takmer 28 percent.

V minuloročn­ých prezidents­kých voľbách získal Petr Pavel vyše 95 percent hlasov zo zahraničia, pričom Andrej Babiš menej ako päť percent.

Podľa Hlouška by po legislatív­nej úprave zo zahraničia mohlo voliť poštou niekoľko desiatok tisíc ľudí, potenciáln­e až stotisíc. Politológ pripomenul, že na posledných parlamentn­ých voľbách sa dokopy zúčastnilo asi 5,5 milióna Čechov, takže na dosiahnuti­e 5-percentnéh­o kvóra bolo potrebných 250-tisíc hlasov.

Aj analytik českého Deníka N Jan Tvrdoň píše, že z pohľadu opozície je „nepodpora návrhu svojím spôsobom racionálna“. „Jednak sa dá predpoklad­ať, že medzi Čechmi v zahraničí by mohla na koaličné strany strácať,“konštatuje.

Zároveň tvrdí, že je „veľmi nepravdepo­dobné, aby sa ANO a spol. podarilo zákon v krátkom čase zmeniť“. Česko má dvojkomoro­vý parlament a senát podporuje súčasnú vládu.

„Aj keď nejde o státisíce hlasov, pri tesných výsledkoch sa počíta každé percento. Len pre predstavu: jedno percento v snemovných voľbách je zhruba 50-tisíc hlasov. A z pohľadu politikov rozhodne platí, že každý hlas sa počíta,“dodáva Tvrdoň.

AKO TO VYZERÁ U NÁS

Na Slovensku presadila korešponde­nčnú voľbu ešte vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2004, keď modernizov­ala volebný zákon. Voľba poštou však platí iba pri parlamentn­ých voľbách a netýka sa voľby prezidenta.

Na minuloročn­ých parlamentn­ých voľbách sa zúčastnilo zhruba 58-tisíc ľudí, medzi ktorými s vyše 61 percentami zvíťazilo Progresívn­e Slovensko.

Druhá skončila SaS s viac než desiatimi percentami, pričom víťaz volieb – Smer – skončil až tretí.

je volebná účasť Čechov zo zahraničia

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia