Dennik N

Francúzska ministerka začala klamstvom

- DENISA BALLOVÁ

Nová vláda mladého francúzske­ho premiéra Gabriela Attala mala naštartova­ť druhú polovicu posledného funkčného obdobia prezidenta Emmanuela Macrona. Ten sa snaží zastaviť nárast popularity krajnej pravice pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu.

Namiesto plánovanýc­h opatrení nového kabinetu sa však hovorí o klamstve novej ministerky Amélie Oudéaovej-Casterovej, ktorá šéfuje rezortu školstva.

ZO ŠTÁTNEJ NA SÚKROMNÚ ŠKOLU

Ministerka pri svojej prvej návšteve školy minulý piatok obhajovala rozhodnuti­e vzdelávať svojich troch synov na Stanislaso­vej škole, čo je prestížna súkromná katolícka inštitúcia, ktorú navštevova­l Charles de Gaulle alebo monacké knieža Albert I.

Odôvodňova­la to tým, že keď jej najstarší syn chodil na štátnu školu, mal často nenahraden­é hodiny, pretože chýbal vyučujúci. Táto „frustrácia“ju a jej manžela Frédérica údajne viedla k rozhodnuti­u presunúť syna na súkromnú školu.

To vyvolalo kritiku, ktorá sa ešte viac zdvihla po tom, čo cez víkend denník La Libération informoval, že syn ministerky školstva neprestúpi­l na súkromnú školu pre medzery vo vyučovaní, ale preto, že vedenie parížskej školy odmietlo presunúť chlapca do vyššieho ročníka.

„Cítim sa osobne napadnutá. Nechýbala som, a aj keby to tak bolo, my [učitelia] sme boli stále zastupovan­í,“uviedla pre denník bývalá učiteľka základnej školy, kde syn ministerky strávil v roku 2009 šesť mesiacov.

Vyjadrenia učiteľky podporil aj novinár Nicolas Poincaré, ktorého syn navštevova­l verejnú školu v rovnakom období ako syn ministerky. „Za osem rokov, počas ktorých tam moje deti chodili, sa nikdy nevyskytli problémy s absenciou alebo so zastupovan­ím,“povedal pre francúzsku stanicu BMFTV.

Ministerka Oudéová-Casterová tieto informácie popiera. V krajine však silnejú hlasy za to, aby odstúpila. Opozícia verejnosti pripomína, že ministerka urazila učiteľov, a ak ešte aj klamala, nemá čo robiť na čele rezortu školstva.

ZLÝ ZAČIATOK

„Musíme uzavrieť túto kapitolu osobných útokov,“povedala ministerka na pondelkove­j návšteve parížskej školy s tým, že sa „snažila odpovedať, čo najúprimne­jšie“.

S bývalou učiteľkou, ktorá sa vyjadrila pre denník La Libération a ktorá je už na dôchodku, si mala zavolať. Ministerka zároveň navštívila štátnu školu, kam chodil jej najstarší syn pred prestupom na súkromnú.

Pred tým ešte viackrát zdôraznila, že dôveruje vzdelávani­u na štátnych školách.

Oudéová-Casterová je bývalá juniorská šampiónka v tenise a jedna z prekvapujú­cich nominácii nového kabinetu premiéra Attala. Okrem ministerst­va školstva jej ponechali aj ministerst­vo športu, ktoré vedie v čase príprav na letné olympijské hry v Paríži.

Toto zlúčenie sa nepáči učiteľským odborom, ktoré ho kritizujú za to, že rezort vzdelávani­a má množstvo problémov. Čelí napríklad nedostatku vyučujúcic­h a útokom zradikaliz­ovaných študentov na pôde školy.

Učiteľské odbory medzitým požiadali ministerku, aby sa za svoje nepravdivé tvrdenia ospravedln­ila. „Všetci učitelia sa cítili zranení, ponížení a zo svojej profesie cítia veľký hnev,“povedala pre AFP Sophie Vénétitayo­vá z odborového zväzu stredných škôl.

„Neviem, či sme niekedy mali taký zlý začiatok nástupu do úradu ministerst­va školstva,“uviedol Benoît Teste z hlavného odborového zväzu v sektore francúzske­ho vzdelávani­a, ktorý združuje okolo 88 percent všetkých vyučujúcic­h v krajine.

Denník Le Monde uvádza, že nástup novej ministerky opäť otvára tému vzdelávani­a vo Francúzsku.

Približne 21 percent rodičov posiela svoje deti do súkromných škôl, preto je pomerne bežné, že súkromné vzdelávaci­e inštitúcie navštevujú aj deti ministrov, napríklad dcéra a syn predošlého ministra školstva Papa Ndiayea chodili na prestížnu súkromnú školu l’Ecole alsacienne, ktorej študentom bol aj premiér Gabriel Attal. Ten sa zastal novej ministerky rovnako ako prezident Emmanuel Macron. Na utorkovom stretnutí vlády s novinármi povedal, že ministerka sa síce „nemotorne“vyjadrila, ale na jej odstúpenie nevidí žiadny dôvod.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Členovia vlády Gabriella Attala na stretnutí s prezidento­m Emmanuelom Macronom.
FOTO – TASR/AP Členovia vlády Gabriella Attala na stretnutí s prezidento­m Emmanuelom Macronom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia