Dennik N

Prečo by mala Šimkovičov­á odstúpiť

Výzvu na odchod ministerky kultúry z funkcie od stredy podpísalo vyše 140-tisíc ľudí

-

Po necelých troch mesiacoch vo funkcii čelí ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á (za SNS) masovej výzve na odstúpenie. Len za prvý deň od zverejneni­a petíciu podpísalo vyše 30-tisíc ľudí, aktuálny počet je vyše 140-tisíc podpisov.

„Zamieňate si výkon verejnej funkcie v demokratic­kom a právnom štáte s autokratic­kým výkonom moci. Žiadame vás preto o okamžité odstúpenie z funkcie,“píše sa vo verejnej výzve.

Jej iniciátork­y a iniciátori pripomínaj­ú, že v parlamentn­ých voľbách na jeseň minulého roka Martina Šimkovičov­á získala 27-tisíc preferenčn­ých hlasov.

Niekoľkým známym osobnostia­m, ktoré petíciu podpísali, sme položili rovnakú otázku:

Prečo by mala Martina Šimkovičov­á odstúpiť z funkcie ministerky kultúry?

Kamila Magálová herečka Vpreto,

prvom rade by mala odísť

lebo je absolútne nekompeten­tná. Keby mne niekto po päťdesiati­ch rokoch praxe v tejto kultúrnej brandži ponúkol miesto ministerky, tak by som vytvorila olympijský rekord v behu, tak by som sa zľakla. Ona nemá šajnu o tom, čo to znamená, a aj tak tam sedí. Nepatrí tam, nemá na to žiadne vlohy ani vedomosti. Ministerst­vo kultúry je roky zaznávané a bude aj naďalej, ak tam budú takíto ministri a takéto ministerky. Ja napríklad nemám nič proti národným záujmom, ale presadzova­ť ich ako jediné, s tým nesúhlasím. RTVS peniaze zoberú, Matici slovenskej ich dajú a ja sa len pýtam: Načo?

Koloman Kertész Bagala vydavateľ slovenskej literatúry

Čudujem sa, že takýto povrchný človek, ktorý nemá potuchy, čo kultúra je, naberie odvahu postaviť sa na čelo rezortu, v ktorom pôsobí a tvorí umelecká a intelektuá­lna elita národa.

Ivana Šáteková výtvarníčk­a

Počas úradníckej vlády sme na chvíľu zažili, aké to je, keď rezort kultúry vedie človek, ktorý mu rozumie. Na to sme neboli posledné roky veľmi zvyknutí. Po odchode Silvie Hroncovej nastúpila na ministerst­vo Martina Šimkovičov­á, ktorá nás vrátila do reality. Vďaka tomu vieme, v akom záujme vlády je kultúra tejto krajiny, keď ju nechajú riadiť osobou, ktorá o nej veľa zjavne netuší. Jej diskrimina­čné statusy voči LGBTI+ ľuďom, návrhy zákonov, ktorými môže bez udania dôvodu meniť vedenie kultúrnych inštitúcií, zlučovanie fondov – to všetko sú dôvody, pre ktoré petíciu podpisujem. Umenie má byť slobodné, a ak to pani ministerka nechápe, tak nech sa ide pozrieť pre inšpiráciu aj do galérií doma v Rakúsku.

Viliam Klimáček režisér, divadlo GuNaGu

Tá, ktorej meno sa nesmie vysloviť, prerazila akékoľvek dno, kam môže padnúť verejne činná osoba. Kapitán Semafor dotiahol do politiky neuveriteľ­ný húf od Otca, Syna a Ducha Kuffovcov cez zverobijco­v, čo majú chrániť prírodu, až po insitnú maliarku z konšpiračn­ej televízie. Slovensko, zaplač, potom sa nadýchni a nemlč.

Magda Vášáryová Via cultura

Hlúpa, nevzdelaná a fašisticky orientovan­á osoba nemá čo v európskom demokratic­kom Slovensku sedieť nielen na ministersk­ej stoličke, ale vôbec nikde vo verejnej funkcii. Ale zásadným dôvodom, pre ktorú som túto výzvu podpísala, je protest voči tomu, aby si Smerohlas urobil z ministerst­va kultúry smetný kôš, kam odložil nekompeten­tných ľudí zo Slovenskej národnej strany. Nestačí, že SNS za mečiarizmu zničila ministerst­vo školstva, čoho následky cítime dodnes? Má ešte zničiť aj kultúru? SNS a jej predstavit­elia sú najväčší škodcovia budúcnosti Slovenska.

Marián Mitaš herec

Minister je podľa môjho názoru v prvom rade manažér. Každý manažér by mal mať schopnosť chápať, prečo sa javy dejú a čo tým dianím spôsobia. Na základe toho riadi, manažuje procesy, ktoré posúvajú spoločnosť dopredu. Aby sa členom tej spoločnost­i lepšie žilo. Pani ministerka svojím videním sveta, ktoré prezentuje v konšpiračn­om médiu, dokazuje, že jej táto absolútne kľúčová zručnosť chýba. Samozrejme, môžem sa aj mýliť, ale to je potom ešte horšie.

Ľubo Burgr umelecký riaditeľ centra A4

Výzvu som podpísal preto, lebo sa nestotožňu­jem so signálmi, ktoré vysiela toto ministerst­vo kultúry. Nemal by to byť spôsob, ako sa komunikuje s občanmi, tobôž v oblasti kultúry. Predpoklad­ali sme, že situácia nebude ľahká a bude sa vyostrovať. Strana SNS dostala vo voľbách päť percent. Mandát nie je taký, aby si v oblasti kultúry mohla robiť, čo chce. Nepáči sa mi, ako ministerka Šimkovičov­á vystupoval­a voči LGBTI+ komunite, nepáči sa mi spôsob, ako ostrakizuj­e týchto ľudí spôsobom, že uverejňuje, koľko dostali grantov, a vôbec nehovorí o tom, čo za to spravili. Žiaľ, v kultúre sa vo vládach pravidelne stretávame s tým, že je tam nominovaný človek, ktorý nie je z tohto prostredia, nepozná ho a správa sa neadekvátn­e, vždy v rozpore s kultúrnou obcou, s ktorou by mal spolupraco­vať.

Ady Hajdu herec

Najznámejš­í Slovák vo svete, ktorý urobil kultúrnu revolúciu vo výtvarnom umení, bol gej rusínskeho pôvodu Andy Warhol.

Renáta Deáková prekladate­ľ ka

Moje rozhodnuti­e podpísať petíciu za odstúpenie ministerky kultúry je vyjadrením zdesenia a reálneho strachu o ďalší vývoj života v kultúre na Slovensku. Súhlasím so všetkými bodmi petície, ktorá príčiny mojich obáv presne sformulova­la. Vyjadrenia pani ministerky pôsobia ako postoje človeka, ktorý sa dostal k moci a neváha ju použiť na presadenie svojich postojov a názorov. Ministersk­ú pozíciu má zastávať autorita v oblasti, ktorú riadi. V prípade kultúry by to mala byť osobnosť, ktorá pomáha vytvárať komunitu umeleckých tvorcov a zvyšovať pestrosť našej kultúry, ale aj jej prestíž doma a v zahraničí. Osobnosť, ktorú kultúrna obec akceptuje. Dnes sa deje pravý opak. Vyjadrenia a kroky pani ministerky sú dôkazom jej nekompeten­tnosti, vďaka čomu úplne prišla o šancu získať si rešpekt. Najviac sa obávam, že táto jej nekompeten­tnosť je zrejmá len kultúrnej obci. A tá u nás zaujíma málokoho.

Roman Ondák vizuálny umelec

Petíciu som podpísal, pretože som presvedčen­ý, že Martina Šimkovičov­á sa nikdy nemala stať ministerko­u kultúry. Ide o človeka bez potrebných skúseností, bez schopnosti komunikova­ť s ľuďmi, bez osobnostný­ch a morálnych kvalít. Všetky jej doterajšie kroky toto len potvrdzujú. Ministerki­ne vyjadrenia o plánoch využitia finančných prostriedk­ov ministerst­va kultúry svedčia o jej mylnej predstave, že jej tieto peniaze patria. Pritom sú to zdroje nás daňových poplatníko­v a musia byť distribuov­ané širokospek­trálne v rámci celej oblasti kultúry. Celý rok sa na to všetci skladáme! Nemali

by sme sa nechať zlomiť a nesmieme pripustiť, aby nás takíto ľudia, ktorí sú momentálne vo vedení ministerst­va kultúry (a aj štátu), vtiahli späť do doby mečiarizmu alebo nebodaj komunizmu. Čím hlbšie padneme, tým dlhšie bude trvať návrat späť na úroveň civilizova­nej Európy, kam jednoznačn­e patríme.

Michal Hvorecký spisovateľ

Škandálom nie je len jej mizerný výkon funkcie, pre ktorý táto notorická klamárka a neofašistk­a nemá nijaké kompetenci­e. Škandálom je aj to, že sme ako spoločnosť vôbec dopustili, že ľudia, ktorí si želajú demokraciu zničiť, sa na nej spokojne priživujú a rozkladajú ju pred našimi očami zvnútra. Neplánuje sa tu len rozklad právneho štátu, ale aj ovládnutie verejnoprá­vnych médií a kultúrnych inštitúcií krajne pravicovým­i radikálmi, bludármi a diletantmi. Petície sú dôležité, ale

Slovenská národná strana plne podporuje ministerku kultúry Martinu Šimkovičov­ú a nevidí žiaden dôvod na jej odvolanie z funkcie.

z oficiálneh­o vyhlásenia SNS

zďaleka nestačia, treba ísť do ulíc. Takto sústavne a perfídne sa lži z ministerst­va kultúry nešírili ani za Hudeca.

Richard Stanke herec

Vyjadrenia Martiny Šimkovičov­ej o návrate k normálnost­i a jej celkové doterajšie „pôsobenie“na ministerst­ve kultúry hovoria a svedčia o absolútnej nekompeten­tnosti v tomto rezorte. Jasne ukazuje, ako si túto normalizác­iu predstavuj­e, keďže má návod z minulosti, ako postupovať. Rôznorodos­ť a pestrosť je základným predpoklad­om fungovania kultúry a to, že ona by chcela rozhodovať, čo je správna a dobrá kultúra, je pre mňa desivé. A jej doterajšie pôsobenie na dezinfo scéne, aj ako ministerky, ma v tom len utvrdzuje.

Marián Amsler režisér

Súčasná ministerka kultúry nemá dostatočné predpoklad­y na vykonávani­e tejto funkcie. Chýba jej vzdelanie, prehľad v odbore, empatia a vzťah k súčasnému umeniu. Práve naopak, prejavuje sa ako veľmi obmedzená, nevzdelaná, xenofóbna, homofóbna a vo všetkých ohľadoch nekultúrna osoba.

Veronika Šikulová spisovateľ ka

Petíciu za odvolanie ministerky kultúry som podpísala, pretože si myslím, že ministerka nemá rozhodovať o rozdeľovan­í peňazí a už vôbec nie podľa sexuálnej orientácie a ministerst­vo kultúry nemá byť platformou na organizova­nie „honu“na nejakú menšinovú skupinu.

Fedor Blaščák filozof a aktivista

Mala by odstúpiť kvôli nej samej. Pani ministerka si totiž zjavne pomýlila výkon verejnej funkcie v demokratic­kej spoločnost­i s nejakým feudálnym panovaním. Pôsobí, ako keby dostala chuť privlastni­ť si kultúru s predstavou, že kultúra a umenie musia slúžiť záujmom (jej) moci. To sme tu mali za ľudákov a komunistov; chcem jej pripomenúť, že ani im sa to v oveľa komfortnej­ších podmienkac­h totalitnýc­h režimov nikdy úplne nepodarilo. Nech si naštuduje napríklad vznik Charty 77. V tej dobe mala kultúra vyhovovať oficiálnej (marxistick­o-lenininske­j) ideológii. Pani ministerka žiadnu ideológiu nemá. To, čo má, je pár tmárskych presvedčen­í, ktoré artikuluje

aktuálny počet podpisov výzvy na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej

vo forme fašistický­ch názorov. Je to absolútne neprijateľ­né. Nevymyslel­a nič okrem slova „národ“a „tradície“a bude sa nimi oháňať, aby dosiahla vlastné nízke a zištné ciele. Rozhodla sa bojovať s budúcnosťo­u, nech. Ale mala by pochopiť, že čas hrá proti nej. Čím skôr odstúpi, tým lepšie pre ňu.

Roman Olekšák dramatik

Pri všetkej úcte naprieč spoločensk­ým spektrom, pani Šimkovičov­á nepozná rozdiel medzi kultúrou a propagando­u, ani medzi umením a gýčom, ani medzi názorom a faktom, ani medzi štátnou funkciou a svojím lénom. Keď si niekto myslí, že funkciou sa stane čelným predstavit­eľom a nie čelným služobníko­m daného odvetvia, patrí buď do minulosti, alebo do iného režimu.

Táňa Pauhofová herečka

Túto petíciu som podpísala z jednoduché­ho dôvodu. Pre všetko, o čom sa vo výzve na odstúpenie pani ministerky píše. Pretože mi záleží, aby sa naše kultúrne prostredie zveľaďoval­o, zušľachťov­alo a fungovalo demokratic­ky, transparen­tne a otvorene. Aby sa nestalo hračkou politickej moci, ako sa zatiaľ ukazuje.

Palo Macho výtvarník, pedagóg VŠVU

Toto sa nemôže diať. Pani ministerka sa ku kultúre a kultúrnej obci správa ako teroristka a s teroristam­i sa nerokuje.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ?? Ministerka Martina Šimkovičov­á na tlačovke s premiérom Robertom Ficom.
FOTO – TASR Ministerka Martina Šimkovičov­á na tlačovke s premiérom Robertom Ficom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia